Genel

Anne Bebek Arasındaki İletişim Nasıl Olmalıdır?

Anne Bebek Arasındaki İletişim Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunmak için annesi olarak onunla gülümsemeler, sarılmalar ve sevgi sözcükleri ile kurmuş olduğunuz iletişim ve bağ oldukça önemlidir. Bir yenidoğanın beyninde yaklaşık 100 milyon hücre olduğu halde düşünme, hatırlama ve hareket için sorumlu beyin parçaları henüz tam olarak gelişmemiş durumdadır. Bu durum anne bebek arasındaki iletişim konusunun önemini fazlasıyla arttırır.

Anne olarak bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılarken rahat olmanız çok önemlidir. Aksi halde yorgun, gergin ya da rahatsız ruh haliniz bebeğiniz tarafından hissedilir. Bu durum ise onun bilinçaltına etki ederek beyin ve karakter gelişimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle bebeğinizle ilk defa bağ ve iletişim kurmaya başladığınız lohusa döneminde Lohusam.com’dan alacağınız emzirme sütyeni, lohusa terlik, anne bebek seti gibi ürünlerle konforlu ve rahat bir ruh hali yakalayabilir, bu sayede bebeğinizle sağlıklı iletişim kurabilirsiniz.

Bebeğinizin Temel İhtiyaçları

Bebeğinizle iletişim kurmaya başlamadan önce temel ihtiyaçlarını öğrenmek anne bebek arasındaki iletişim açısından işinizi oldukça kolaylaştırırken, onunla doğru ve sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz için size rehberlik edecektir. Bebeğinizin temel ihtiyaçları ise başlıca şu şekilde sıralanabilir;

  • Rutin bir düzen: Rutinler ve kurulu bir düzen, şüphesiz ki her bebek için çok önemlidir. Her gün aynı vakitte beslenmek ve uyumak, yaşadığı ortamın her zaman temiz ve ferah olması bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
  • Besleyen ve yatıştıran bir ortam: Bebeğinizin televizyon ve benzeri cihazlara maruz kalmadığı, sakin ve sessiz bir ortamda olmaya ihtiyacı vardır. Bebeğinizle huzurlu bir ortamda vakit geçirmek, onun ihtiyaçlarını anlayıp doğru bir iletişim kurmanız için de oldukça önemlidir.
  • Sevgi dolu sesler: Yüksek ve negatif bir ton kullanarak bebeğinize onu sevdiğinizi söyleseniz bile, bebeğiniz bundan mutlaka huzursuz olacaktır. Bu nedenle onunla ya da yanında başkasıyla konuşurken yumuşak bir ses tonu kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Bol miktarda fiziksel sevgi: Tensel temas, bebeğinizin en temel ihtiyaçlarından biridir. Bebeğinizi emzirirken onu sadece beslemiş olmaz; fiziksel olarak kendini daha rahat ve güvende hissetmesini de sağlarsınız. Onun rahat edebilmesi için önce sizin rahat etmeniz gerekir. Lohusam’dan alacağınız lohusa iç çamaşırları ürünlerinden emzirme sütyeni ile önce siz sonra da bebeğiniz oldukça rahat edecektir. Ayrıca sık sık kucaklanmak, sevilmek ve banyodan sonra yapılan nazik bir masaj, bebeğinizin temel gelişimi için ihtiyaç duyduğu sevgiyi hissetmesine yardımcı olur.

Bebekle İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne bebek arasındaki iletişim gerek annenin bebeğinin ihtiyaçlarını anlaması ve alışması, gerekse bebeğin hem fiziksel hem de mental gelişimi için son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Belli başlı noktalara dikkat ettiğinizde bebeğinizle güçlü ve sağlıklı bir iletişim kurmanız için hiçbir engel yoktur.

1. Fiziksel Sevgi Gösterin

Sarılma, sallama, konuşma, gülme ya da şarkı söyleme… Bebeğinize sarıldığınızda kendilerini güvende hissederler ve kendileri ile ilgilenen kişilerin insanların kokularını ayırt edebilirler. Bu açıdan anne bebek arasındaki bağı güçlendirecektir. Sevgi dolu dokunuşları ve güven veren okşamaları severler. Altlarının değiştirilmesi, yıkanma ve emzirme gibi rutinler onlara keyif verir ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.

2. Bebeğini Ağladığında Yumuşak Tepkiler Verin

Bebekler bazen bazı şeyler ters gittiği için ağlar. Bunlar altları ıslanması, aç olması veya ışığın çok parlak olması olabilir. Bu durumları ortadan kaldırdığınızda kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Onun neden ağladığını her zaman bilemeseniz bile ağladığı zaman her durumda yumuşak ve sevecen tepkiler vermeniz, size güvenmesi için etkili olacaktır.

3. Güvende Hissetmesini Sağlayın

Yeni doğmuş bebeğinizi tutarken baş ve boyun desteğini iyi şekilde sağlayarak, kendini güvende hissetmesine yardım edebilirsiniz. Bunun yanı sıra onu sarıp sarmalamanız da anne bebek arasındaki iletişim konusu içinde kendisini yeniden anne karnında güvendeymiş gibi hissetmesini sağlar. Lohusam bebek taşıma çantaları ile gittiğiniz yerde kendi yatağındaki uyku hissiyatını yaşatın..

4. Kısa Cevaplar Vermeyin

Bebeğinizin altını temizlerken gözlerini dikip size baktığında kısa sözler söylemek yerine “Senin altın mı kirlenmiş. Temizleyelim mi şimdi altını? gibi uzun cümleler söylemek ve bu sırada ne yaparsa yapsın ona sizin için dünyanın en değerli varlığı olduğunu hissettirmek çok önemlidir. Söylediklerinizi tekrarlamaya özen gösterin. Bu sizin için sıkıcı olsa da kullandığınız kelimeleri tekrarlamamanız bebeğinizin anlamasını geliştirmekte son derece etkilidir. Aynı kelimeyi arka arkaya söylediğinizde, bebeğiniz sesler ve anlamları arasındaki bağı çok daha iyi kavrıyor. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde ise önemli olan tüm kelimeleri bilir ancak ne zaman kullanması gerektiğini henüz bilemez.

5. Bebeğinizin Yerine Karar Vermeyin

Mamasını bitirdikten sonra biraz daha yemek istediğini düşünüp önüne biraz daha koymayın. Bunu kendinin istemesine izin verin. Anne bebek arasındaki iletişim kurulduktan sonra bebeğinizin bunu illaki kelimelerle ifade etmesine gerek yoktur. Yaşına ve iletişim seviyesine göre bir işaret veya bir ses de yeterlidir.

6. Bebek Gibi Konuşmayın

Annelerin en çok yaptıkları hataların başında bebek gibi konuşmak gelir. Bebeğinizle konuşurken bebek gibi harfleri ve sesleri yutarak veya değiştirerek konuşmanız, onun dil gelişimini olumsuz etkiler. Yalnızca melodili ve mimikli konuşmalar başlangıç için yeterlidir. Yapılan araştırmalar, bebeklerin bu şekilde konuşan kişileri daha ilgi çekici bulduğunu ve dolayısıyla daha fazla dikkat vererek dinlediklerini gözler önüne sermiştir. Bu sayede kelime ve dil bilgileri de gelişmeye daha açık oluyor.

7. Kitap İçin Geç Kalmayın

Bebeğinize her hafta 3 kitap okuduğunuzda, kelime haznesi yüzde 15 ila 40 arasında gelişebilir. Araştırma sonuçları eğer 2 yaşındaki çocuklara bebeklik dönemlerinde kitap okunmuşsa yaşıtlarına göre daha ileri seviyelerde dil becerileri olduğunu ortaya koymuştur.

8. Dinlemeyi Öğrenin

Konuşmanız bittikten sonra sanki cevap vermeyecekmiş gibi bebeğinizi bekleyin. Bunu ilk günden itibaren yaptığınızda konuşmasa bile zamanla bu beklemelerin onun konuşması için birer fırsat olduğunu kavramaya başlayacaktır.

Bebeğinizle Konuşabilmek için İpuçları

  • Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sözcükler kullanmaya özen gösterin. Bu, anne bebek arasındaki iletişim için en etkili noktadır. Ayrıca konuşurken ses tonunuza dikkat edin ve olumlu şeylerden bahsetseniz bile asla sert bir ses tonu kullanmayın. Yavaş yavaş konuşmaya ve konuşurken bebeğinizin yüzüne bakmaya özen gösterin. Konuşurken etrafta bebeğinizin ilgisini başka yöne çekecek unsurlar bulundurmamaya çalışın.
  • Bebeğinizle konuşurken sesinizi yükseltip alçaltın ve farklı sesler çıkarın. Çoğu zaman kişilerin bebeklerle konuşurken otomatik olarak yaptığı bu konuşma çeşidi, bebeklerin ilgisini ve dikkatini çok daha kolay yakalama imkanı sağlıyor.
  • Konuşmalarınız sırasında o an ne yaptığınızı anlatmaya çalışın. Örneğin, “şimdi bezini değiştiriyorum” ya da “akşam için yiyeceğin yemekleri hazırlamaya çalışıyorum” gibi…
  • Bebeğiniz biraz büyüdüğünde onunla her şey hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, “bugün, hava çok güzel,” ya da “senin karnın doydu, şimdi yemek yeme sırası bende, ben de karnımı doyurmalıyım” gibi…
  • Nesneleri isimlendirmeye çalışın. Özellikle bebeğiniz büyürken bazı nesneleri işaret etmeye başladığında nesneleri isimlendirmeye başlayın. Birinci yıl bittiğinde, bebeğiniz sizin ona söylemiş olduğunuz pek çok şeyi anlamaya başlayacak ve hatta bazı küçük komutları uygulamaya başlayabilecektir. Örneğin “el salla” veya “tabağını bana ver” gibi…
  • Anne bebek arasındaki iletişim konusunda başarılı olmak için bebeğinizin konuşma çabalarını küçümsemeyin ve onunla asla alay etmeyin. Aksine onu konuşması için cesaretlendirmelisiniz.

Bu yazımızda anne bebek arasındaki iletişim konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/anne-cocuk-etkinlikleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir