Bebekler doğmadan önce anneler “sütüm bebeğime yetecek mi?” sorusu ile boğuşurlar, doğduktan sonra “doğru süt emzirme” fikirleri yürütürler ve bebekleri için en uygun pozisyonu keşfederler. Bebeklerin daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Bundan sonraki süreç ise genellikle 2 yıl sürse de annenin bebeği ile kurduğu duygusal bağa göre değişebilir.
Bebeği memeden kesmek sanıldığı kadar kolay değil, hatta bazı bebekler bu duruma çok uzun süre geçmesine rağmen alışmayabilmektedir. Deneyimli anneler ve uzmanların görüşlerinden yola çıkarak sizlere “bebeği memeden kesmek için ne yapmalı?” konusu üzerinde yaptığımız incelemeler sonucu en iyi yöntemleri aktarmaya çalışacağız, faydalı olması ümidi ile…
Anneler, iki yılı aşan süreden sonra artık bebeklerini sütten kesmeye başlarlar. Aslında, daha öncesinden de çevreden ve aile büyüklerinden gelen görüşler doğrultusunda bebeğin sütten kesilmesi gerektiği konusunda fikir alırlar ama ek gıdaya başlayan bebekler, yine de anne sütünden ayrılmak istemezler fakat bu, hayatın bebekler için getirdiği ilk gerçektir.
BEBEĞİ SÜTTEN KESMEK İÇİN HANGİ YOLLAR İZLENMELİDİR?
- Duygusal olarak hazır olmak,
- Huzurlu bir dönemde olmak,
- Aşama aşama kesmek,
- Emzirme saatlerini değiştirmek,
- Biberonla beslemek,
- Uyku saatlerini değiştirmek,
- Bebeği sütten soğutmak.
DUYGUSAL OLARAK HAZIR OLMAK
Anneler, bebeklerinin “aç kalacağı” ihtimalini göz önünde tuttukları için çoğu zaman 2 yıl geçmiş olmasına rağmen bebeklerini memeden kesmek istemezler. Her ne kadar doğru bir şey olmasa da yine de annelerin kendini duygusal olarak buna hazırlıklı olduklarını hissetmeleri gerekir. “Bebeği memeden kesmek için doğru zaman ne zamandır?” diye soracak olursanız en doğru zamanın kendinizi buna hazır hissettiğiniz zaman olduğunu söyleyebiliriz.
HUZURLU BİR DÖNEMDE OLMAK
Bebeği sütten kesmek için kollamanız gereken dönem, “huzurlu bir dönem” olması gerekir. Diş çıkartma döneminde, bakıcısının değiştiği dönemlerde veya varsa bir hastalığı, bu dönemde sütten kesmek hem zordur hem de doğru değildir. Bu nedenle bebeğinizin de en az sizin kadar huzurlu olmasını beklemeniz en doğrusu olacaktır.
AŞAMA AŞAMA SÜTTEN KESMEK
Tek seferde bebeklerin memeden ayrıldıkları çok nadiren görülmüştür. Emzirme sütyeni ile bebeğinizi beslediğiniz günlere döndüğünüzde, bebeğinizin meme emme pozisyonunu bulması için bir hayli zaman geçirdiğini hatırlayacaksınız. Bu dönemden sonra 2 yıl boyunca meme emen bir bebeğin tek seferde anne sütünü kesmesi bir hayli zor olacaktır. Bu yüzden tek seferde kesmek yerine, aşama aşama kesmeniz, bebeğinizin alışmasını daha kolaylaştıracaktır.
EMZİRME SAATLERİNİ DEĞİŞTİRMEK
Bebeklerin sütten ayrılmalarını kolaylaştırmak için izlenmesi gereken bir diğer yol ise emzirme saatlerini değiştirmektir. Bebekler, süte alıştıkları ve içgüdüsel olarak günün belli vakitlerinde emzirileceklerini bildikleri için psikolojik olarak kendilerini buna hazırdırlar. Ama emzirme saatlerini değiştirmek, bebeklerin sütü zamanla unutmalarına yardımcı olacaktır.
BİBERONLA BESLEMEK
Bebekler, ek gıdaya başladıktan sonra farklı yöntemlerle beslenirler. Bazı anneler bu dönemden itibaren biberon kullanmaya başlarlar.
Ancak, biberon ile beslemek için doğru zamanın sütten kesilme dönemi olduğunu bilmek gerekiyor. Hem bebeğin meme aramasını engellemek hem de emzirme döneminden sonra kendi başlarına beslenme alışkanlığı edinmeleri için biberonla beslemek için bu dönemi beklemek gerekir.
UYKU SAATLERİNİ DEĞİŞTİRMEK
Bebeklerin emzirilme saatleri olduğu gibi uyku saatleri de vardır. Bebekler, yetişkinlerden daha fazla uyurlar ve gün içinde uyku saatleri daha düzenli olur. Bebeği sütten kesmek için izlenmesi gereken yollardan biri de uyku saatlerini değiştirmektir. Örneğin, sabah saat 10’da bebeğinizi uyutuyorsanız 1 saat sonra uyutun, uyku öğün saatlerinde değişiklik yapmanız da yine bebeğinizin daha rahat sütten kesilmesine yardımcı olacaktır.
BEBEĞİ ANNE SÜTÜNDEN SOĞUTMAK
Bu yöntem daha çok anne sütünden kopmak istemeyen bebekler için kullanılır. Ancak, son başvurulması gereken bir yol olduğunu belirtelim. Bebeği anne sütünden soğutmak için meme ucuna biraz saçınızı yapıştırabilir veya bebeğin uzaklaşmasını sağlayacak farklı şeyler de yapıştırabilirsiniz. Bu da bebeği memeden kesmek için izlenebilecek bir yoldur.
BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN DE, SÜTTEN KESERKEN DE DİKKAT EDİN!
Bebeklerin sağlıklı büyümeleri ve sağlıklı gelişmeleri için emzirme dönemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bebeğiniz doğduğunda daha rahat emzirmek için emzirme atleti kullanabilir, lohusa gecelik ve lohusa pijama takımı kullanabilirsiniz. Bu malzemeler, bebeğinizin daha sağlıklı beslenmesini etkileyecektir.
Emzirme döneminin bittiğini düşündüğünüz dönemlerde ise yukarıda anlattığımız yöntemleri uygulayabilir, aile büyüklerinden fikir alabilir veya uzman doktora danışarak daha farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Ancak, her ne yol ve yöntem kullanılırsa kullanılsın, bebeğinizin sütten kesilmesi biraz zaman alacaktır, bu dönemde sabırlı olmanız, pes etmemeniz ve yanlış davranışlarda bulunarak bebeğinizin sağlığını riske atmamanız gerekmektedir.