Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır? Bebeğinizi Giydirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır? Bebeğinizi Giydirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebekler anne karnında huzurlu ve güvenli bir ortamda gelişime başlarlar. Ancak dünyaya geldikten sonra tüm dış etkilere açık bir hale gelirler. Bu nedenle onları her türlü tehlikeden ve sağlıksız koşuldan sizin korumanız gereklidir. Özellikle bebekler emeklemeye başlayana kadar tamamen size bağımlı bir şekilde yaşarlar. Fakat dünyaya geldikten birkaç hafta sonra bıraktığınız yerde de durmamaya oldukları yerde dönmeye başlarlar. Bu emekleme öncesinde yaşanan dönem oldukça tehlikelidir. Gözünüz devamlı bebeğinizin üstünde olmalıdır aksi takdirde yuvarlanarak bulunduğu yerden düşebilir. Bu nedenle bebeğinizi her koşulda korumanız ve onu sevginizle beslemeniz gerekir. Bebeğinizi mutlu ve sağlıklı koşullarda büyütmek konusunda akla takılan en önemli unsurlardan biri de bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusudur.

Bebeğinizin cildi ilk defa ona yabancı bir madde olan kumaşla temas eder ve üşümemesi için saatler boyunca bu kıyafetlerle durması gerekir. Bu nedenle bebeğiniz için seçeceğiniz kıyafetler oldukça önemlidir. Öncelikle bebeğinizin cildine nefes aldıracak kıyafetler seçmelisiniz. Bu şekilde soğuk havalarda üşümesin diye kat kat giydirdiğiniz bebeğinizin teni rahatlıkla hava alabilir.

Ayrıca bebeğinizin hareket özgürlüğünü engellemeyecek kumaşlar tercih etmelisiniz. Çünkü bebeğiniz kendi hareket kabiliyetlerini ve sınırlarını keşfetmeye çalışır. Gelişiminin ve hareket etme becerisinin gelişmesi için yumuşak ve esnek kumaşlar tercih etmelisiniz. Bebeğinizi az giydirirseniz üşür fazla giydirirseniz terler ve hasta olur. Bu nedenle sizin için bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusu üzerinde duracağız.

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebeğiniz anne karnında oldukça korunaklı ve ideal sıcaklıkta bir ortamda gelişime başlar. Ancak dünyaya geldikten sonra hava değişimi gibi her türlü dış koşuldan etkilenir. Bu nedenle bebeğinizi uygun sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde büyütmek sizin kontrolünüze kalır. Üşümesin diye bebeğinizi kat kat giydirmek hem bebeğin bunalmasına hem de terleyerek hasta olmasına neden olabilir.

Bebeğinizi terlemesin diye bulunduğu ortama göre fazla ince giydirirseniz de bu sefer üşür. Sonuç olarak siz bebeğiniz için doğru bir şey yaptığınızı düşünürken ona zarar vermiş olabilirsiniz. Bu nedenle kafanıza en çok takılan soru bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır olabilir. Bunun cevabını bulmak için bebeğinizin vücut sıcaklığını ölçmenin doğru yollarını bilmelisiniz.

Ebeveynlerin kafasında bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için el, ayaklarına dokunmak ya da dışkısına bakmak gibi yöntemler bulunuyor. Ancak bu yöntemler doğru değildir ve bunlar bebeğinizin vücut sıcaklığı konusunda sizi yanıltır. Bunun sonucunda da yanlış aksiyon alıp bebeğinizin sağlığının bozulmasına neden olabilirsiniz.

Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusunun basit birkaç cevabı vardır. Öncelikle el ve ayaklar vücudun uç kısımları olduğu için yeni doğan bebeklerde soğuk olabilirler ancak bu bebeğinizin üşüdüğünü göstermez. Bunu anlamak için bebeğinizin ensesine ve göğsüne dokunmalısınız. Eğer bu kısımlar soğuksa bebeğiniz gerçekten üşüyordur. Ayrıca termometreyle ölçtüğünüzde vücut sıcaklığı 36 37 derece olmalıdır. 36 derecenin altında olan vücut sıcaklığına sahip bebeğin üşüdüğünü anlayabilirsiniz.

Bebeğinizi Giydirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusuna cevap bulduktan sonra düşünülmesi gereken şey ise bebeğin vücut sıcaklığını ideal derecede tutmak için nasıl giydirilmesi gerektiğidir. Bebeğinizin bulunması gereken ortamın sıcaklığı ortalama 22 23 derece olmalıdır. Ancak uygun şartlar sağlanmadığında ya da kışın bebeğinizi dışarı çıkarmanız gerektiğinde bebeğiniz üşümeye başlayabilir. Bunun olmaması için üst üste giydirmek yeterli değildir. Aynı zamanda bebeğinizin cildine nefes aldıracak doğal, pamuklu kumaşlar tercih etmelisiniz. Aynı zamanda hassas bebek cildinin tahriş olmaması ve alerji yapmaması için yumuşak ve esnek kumaşlı kıyafetler tercih etmelisiniz.

Bebeğin İlk Giyim Alışverişi Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce de anneleri en çok heyecanlandıran şeylerden biri kıyafet alışverişidir. Minik çorapları, elbiseleri, sevimli tulumları görmek bebek için daha bir sabırsızlık duyulmasını sağlar. Ancak bebek için giyim alışverişi yapılırken bebeğinizin belki bir kez bile giyemeyeceği şeylere tonla para harcamanız hem gereksizdir hem de ev ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Unutmayın daha alınması gereken bezler ve biberon gibi malzemeler bulunmaktadır. 

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk haftalarda çok hızlı gelişeceğinden bu dönemde aldığınız kıyafetleri pek fazla giyemeyebilir. Bu nedenle ilk haftalar için elinizde sadece asıl gerekli kıyafetlerin bulunması yeterlidir. Çıtçıtlı tulum, çorap, şapka, hırka ve tişört bu dönemin vazgeçilmezleridir. Bebek kundağı, puset, bebek saç bandı, emzirme döneminde emzik gibi bebek ürünleri için Lohusam.com hamile ve lohusa sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusuna cevap bulduktan sonra bebeğin vücut sıcaklığına göre kolayca kıyafet seçmeyi başarabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz kolay hastalanmaz Ayrıca esnek kumaşlar tercih etmek de oldukça önemlidir. Bebeğiniz hem kendini hem de bulunduğu ortamı keşfetmek için rahat hareket edebilmelidir. Bu nedenle onun hareket özgürlüğünü kısıtlamayacak giysiler seçmelisiniz. Aynı zamanda bebeğiniz her şeye dokunmak isteyecek ve önündeki yemeği üstüne başına kolaylıkla bulaştırabilecektir.

Temizleme konusunda zorluk yaşamamak için leke tutmayan kumaşlar tercih etmelisiniz. Ayrıca düğmeli, zor çıkan şeylerden uzak durmalısınız. Devamlı bez değiştireceğiniz için ya da oyun sırasında lekelenen kıyafetleri değiştirmek durumunda kalacağınız için çıtçıtlı kolay açılan ve çıkan giysiler size oldukça kolaylık sağlayacaktır.

Yeni Doğan Bebek İçin Kıyafet Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Öncelikle yeni doğan bebekler için naylon, polyester gibi kumaşlardan uzak durulmalı ve pamuk gibi nefes aldıran kumaşlar tercih edilmelidir. Pamuklu kumaşlar bebeğinizin terini emer ve hassas cildinin hava almasını sağlar. Bu sayede bebeğinizi sağlığını rahatlıkla koruyabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusunun doğru cevabını biliyorsanız işiniz çok daha kolay olur. Bu şekilde bebeğinizin el ve ayaklarının soğuk oluşuna değil ense ve göğüs bölgesinin sıcaklığına bakmanız gerektiğini bilirsiniz ve bebeğinizi doğru bir şekilde giydirebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin cildini korumak için onu esnek ve yumuşak kumaşlı kıyafetlerle giydirmelisiniz.

Yeni doğan bebeğinizin hem hareketlerini kısıtlamayacak hem de üşütmeyecek şekilde giydirmelisiniz. Özellikle bebeğinizi çok sıkı kundaklamamanız gereklidir. Sıkıca kundaklanmak hem bebeğin rahat hareket etmesini engeller hem de kalça kemiğinin sağlıklı gelişmemesine sebep olur. Ancak emzirmeyi kolaylaştırmak için bebeğin kollarını kapatacak şekilde bir örtü örtülebilir. 

Bebeklerin vücut sıcaklığı yetişkinlerden daha kolay değişebildiği için bebeğinizin üzerinde genellikle bir örtü bulunması tavsiye edilebilir. Aynı zamanda giydirip çıkarırken bebeği rahatsız etmeyecek tişörtler ve şapkalar tercih edilmelidir. Sizin de bez değiştirmek ya da bebeğin üstünü çıkarmak konusunda zorlanmamanız için düğmeli, lastikli şeylerden çok çıtçıtlı kıyafetler giydirmelisiniz.

Genel Standartlara Göre Değil Bebeğinizin Kendi Yapısına Göre Kıyafet Alın

Bebeğinizin yaşına göre değil vücut ölçülerine göre kıyafet seçimi yapın. Bu sayede rahat bir şekilde hareket edebilir ve içinde bulunduğu dünyayı istediği gibi inceleyebilir. Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır sorusunun doğru cevabını mutlaka bilmelisiniz. Üzerinde küçük parçalar bulunan ya da tüylü giysiler kullanmayın. Bebeğiniz bunun parçalarını koparıp ağzına sokabilir. Sert dikişleri olan ve bebeğinizin cildini tahriş edecek kıyafetler tercih etmemelisiniz. Ayrıca çorap alırken de bileği lastikli olanları değil kıvrılanları seçmelisiniz. Bu şekilde bebeğinizin kan dolaşımını engellememiş olursunuz.

Bebeğiniz için aldığınız kıyafetleri giydirmeden önce mutlaka yıkamalısınız. Ancak bebeklerin hassas bir cildi olduğundan alerji yapmayacak deterjanlar kullanmalısınız. Giysilerin üzerindeki yıkama ve ütüleme talimatlarına uymalısınız. Bu şekilde bebeğinizin giysilerini uzun ömürlü olarak kullanabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/hamile-tayti-hamileler-icin-zararli-mi linkinden ulaşabilirsiniz.