beveynler, bebeklerinin her gelişim aşamasını heyecanla beklerler. Bu yüzden ” Bebekler ne zaman yürümeye başlar?” sorusu, ebeveynler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alır. Bebeklerinin ilk adımı attığı an, anne babalar için çok değerli ve heyecan vericidir. Bebeklerin yürümeye başlama zamanı ortalama olarak 12-18 ay aralığında gerçekleşir. Bazı bebekler dokuz ay gibi bir dönemde yürürken, bazı bebekler için bu süre 18 ayı bulabilir. 18. ayına girdiği halde hala yürümeyen bebeklerin doktora götürülmesinde yarar vardır.
Bebekler Kaçıncı Ayda Yürümeye Başlar?
Bebekler ne zaman yürümeye başlar sorusuna, 12-18 ay aralığında olarak cevap verilebilir. Ancak bazı bebekler, 12. aydan erken de yürüyebilir. Erken ya da geç yürümesi, zekayla ilgili değil, kaba motor gelişimi ile ilgili olan bir durumdur ve her bebekte farklılık gösterir. Henüz yürümeye başlamamış olan bebekler, kollarından ve ellerinden tutulup yürütülmeye çalışılmamalıdır. Aksi halde bu durum, bebeğin omurgasına zarar verebilir.
Desteksiz oturabilen, emekleyen veya tutunarak ayağa kalkabilen bebeklerin artık yürüme zamanı yaklaşmış demektir. Özellikle de birkaç saniye de olsa ayakta dengede durabilen bebekler, her an yürümeye başlayabilir. Bu sayede bebeğinizin, ilk adım heyecanını yaşayabilirsiniz. Dilerseniz bu heyecanı, Lohusam bebek anı bodyleri modelleri ile ölümsüzleştirebilirsiniz. Bazen çok kilolu veya çok hızlı emekleyen bebeklerin yürüme zamanı biraz daha geç olabilir. Bu durumda bebekler, yürümeye teşvik edilmelidir. Bebeğinizin ilk adımını atacağı anne bebek seti ile şıklığı ve uyumu yakalayın..
Bebeklerin Yürümeye Geçiş Evreleri
Bebekler ne zaman yürümeye başlar sorusundan önce bebeklerin yürümeye geçiş evreleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bebeklerde yürüme evresine geçmeden, ilk olarak yuvarlanma ve bacaklarını hareket ettirme eylemi görülür. Sonraki süreçte desteksiz oturma ve emekleme evreleri başlar. Emekleme evresinden sonra ise bebeğiniz bir yerlere tutunarak ayağa kalkma denemeleri yapma eğilimi gösterir. Tutunarak yürüme eyleminde olan bebekler, dizlerini bükme ve dengede durma becerilerini geliştirmeye başlarlar. Eğer bebeğinize diz bükme hareketini yürüme aşamasından önce öğretmeye başlarsanız, bebeğiniz bu aşamada daha az zorlanabilir.
Bebeğiniz tutunarak ayağa kalkma, yürüme ve oturma girişimlerinde yeteri kadar pratik yaptıktan sonra, ilk adımını atma aşamasına geçecektir. Bu aşamada bebekler, keşfetme ihtiyacının etkisiyle adımlarını daha sık ve düzenli atmaya başlarlar. İlk denemelerde bebeklerin dengesiz ve titrek adımlar attıkları, hatta zaman zaman ayaklarının dolaşarak yere düştükleri bile görülebilir. Ancak bu oldukça normaldir ve bebeğinizin adımları 15. ayına yaklaştığında daha kararlı ve düzenli hale gelecektir. Bebeğiniz bu dönemden sonra gitmek istediği birçok yere yürüyerek ulaşmaya çalışacaktır.
Bebeklerin Yürümesi Neden Gecikir?
Bebeklerinin yürümesinin gecikmesinde etkili olan bazı nedenler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Emekleme
Bebekler ne zaman yürümeye başlar sorusunun cevabındaki ilk adım, emeklemedir. Emekleme noktasında çok başarılı olan bebekler, genellikle daha geç yürüme eğilimi gösterirler. Çünkü istedikleri yere emekleyerek daha hızlı ulaşabileceklerinin farkındadırlar ve yürümek yerine emeklemeyi tercih ederler.
- Fazla Kilo
Kilosu, yaşına ve boyuna göre fazla olan bebekler, zorlandıkları için yürümek istemezler. Beslenme ve fiziksel gelişim konusunda çocuk doktoru ile yakın iletişimde olmalı, bebeğinize gereğinden fazla yemek yedirilmemeli ve yemesi konusunda zorlamamalısınız.
- Ebeveyn Tutumu
Aşırı korumacı bir tutum içerisinde olan ebeveynler, bebeğinin düşme ve yaralanmasından endişelendiği için bebeğini yere bırakmaz, hep kucağında taşır. Bu tutum, bebeğin yürümesinde gecikmeler yaşanmasına neden olur.
- Motivasyon Eksikliği
Çocukların becerilerini geliştirmek adına bir şeyler yapabilmeleri için fırsatlarının olması gerekir. İstediği eşyaya ulaşabilmek için uzanan, ayağa kalkmaya ve yürümeye çalışan bebeğe fırsat verilmelidir.
- Tıbbi Sorunlar
Doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında gelişebilecek bazı tıbbi sorunlar, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Bebeğimin Yürümesi İçin Ne Yapmalıyım?
Altta yatan herhangi bir sağlık problemi olmadığı halde henüz yürümeye başlamayan bebekleri için ebeveynler, şunları yapabilirler:
- Bebekler ne zaman yürümeye başlar konusunda en etkili adımlardan biri, bebeği yürüme konusunda teşvik etmektir. Bebeğin elinden tutularak, yürümesi için fırsat sağlanmalıdır.
- Bebeğin tutunarak ayağa kalkma çabaları engellenmemelidir.
- Bebek yürüme konusunda direnç gösterirse kızılmamalı ve yürümesi için zorlanmamalıdır.
- Bebeğin gün içerisinde çok fazla oturtulmaması, evde ve dışarıda yürüme alıştırmaları yaptırılması çok önemlidir.
- Ayak ve bacak kaslarının güçlenebilmesi için ev içerisinde çıplak ayak ya da kaydırmaz çorapla dolaşmasına izin verilmelidir.
- Ayak sağlığı için zararlı olan, sıkı ve ağır ayakkabılar giydirilmemelidir.
- Bebek yürüme girişimlerinde bulunduğunda bir oyuncak uzatarak ilgisi çekilmeli ve oyuncağa ulaşması için teşvik edilmelidir.
- Bebeğin bezinin ve giysilerinin yürümesini engelleyecek sıkılıkta olmaması gerekir. Lohusam bebek ürünleri ile bebeğinizin huzurlu ve rahat şekilde hareket edebilmesi, yürüme çabalarına da olumlu etki edecektir. Lohusam pijama takımları ile evde rahatlığın keyfini sürün..
Bebeğimin Erken Yürümesi İçin Ne Yapmalıyım?
Bebekler ne zaman yürümeye başlar sorusu, bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bebeklerin gelişimi, çok hızlı şekilde gerçekleşir. Erken dönemlerde kazanılmış olan beceriler, bebeğin birçok şeyi erken dönemlerde edinmesine katkı sağlar. Sağlıklı bir bebek, gelişimine göre yürümeye başlar. Bir bebeğin yürümeye başlaması ağırlıklı olarak 11. ve 14. aylarda meydana gelse de bazı bebekler daha erken de yürümeye başlayabilir. Bebeğinin erken yürümesini isteyen ebeveynlerin, bu konuda destek olmaları gerekir.
- Erken yürümenin sağlıklı olması için bebeklerin özendirilmesi gerekmektedir. Anne ve babasının yürüdüğünü gören bebek, merak ettiği için destek alarak yürümek isteyecektir.
- Bebeğinize düzenli olarak yürüme egzersizleri yaptırmanız, iskelet yapısının ve omurganın sağlıklı adımlar atabilmesi için gereklidir.
- Bebeğinizin ayakları, sizin bacaklarınızın üzerindeyken kucağınızda zıplamasına izin verin. Bu, özellikle de bebeğiniz hala emekliyorsa veya kendini yukarı çekmeye yeni başladıysa, bacak kaslarının gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu, bebeğe dizlerini nasıl bükeceğini gösterirken, ayağa kalkmak ve oturmak için motor becerilerini geliştirir.
- Bebeğin erken yürüyebilmesi için yürüme alışkanlığı geliştirilmelidir. Ellerinden tutarak destek sağlanması, yürüme alışkanlığının daha hızlı oluşmasına yardımcı olacaktır.
- Bebeğinize itmeli bir oyuncak alabilirsiniz. Küçük bir alışveriş arabası ya da ufak çim biçme makinesi gibi itmeli bir oyuncak, bebeğinize dolaşırken destek olacaktır. Ayrıca bu, yürümeye başlarken kontrol sağlar, dengeyi geliştirir ve özgüveni artırır.
Bebeğiniz Yürümeye Başladığında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bebeğiniz yürümeye başladığı zaman düşmesi oldukça normaldir. Düştüğünde panik yapıp bebeği korkutmamalı ve sakin yaklaşmalısınız.
- Bebekler ne zaman yürümeye başlar konusunda heyecanlı olan bazı ebeveynler, bu konuda sabırsız davranabilir. Ancak bebeğinizin yürüme çabasını sevgiyle takdir etmeniz ve sabırlı davranmanız çok önemlidir.
- Yaralanma riskini ortadan kaldırmak için bebeğinizin tutunduğu eşyaları sağlamlaştırmalısınız.
- Evde bebeğinize ayakkabı, bol ve takılıp düşebileceği kıyafetler giydirilmemeli, rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Özellikle de bebeğinizin ayağının takılıp düşeceği halı, kilim gibi eşyaları kaldırmalısınız. Ev güvenliği sağlamanız, bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.
- Bebeklerin en çok mikrop aldığı dönemlerin başında, yürüme dönemi gelir. Çünkü bebeğiniz bu dönemde çok daha fazla yere ulaşıp, dokunabilir. Bu yüzden evin ve zeminin hijyenini sağlamalı, kimyasal temizleyiciler kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
- Bu dönemde bebeğinizin beslenmesi de çok önemlidir. Bağışıklığının desteklemesi, bebek için her zamankinden daha çok önem taşır.
Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Zararlı Mıdır?
Bebekler ne zaman yürümeye başlar konusunda tedirgin olan bazı ebeveynler, yürüteç kullanmayı tercih edebilmektedir. Bebeklerde özellikle yürüme döneminde sıkça başvurulan yöntemlerden biri olan yürüteç kullanımı, tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Çünkü yürüteç kullanan bebeklerde, her türlü ev kazası yaşanma sıklığı daha fazladır. Bebeğin normalde ulaşamayacağı bir yere uzanmaya çalışması ya da merdivenden yuvarlanması, yürüteçle sık yaşanılan kazalardır. Ayrıca parmak ucunda yürüme alışkanlığına, yürüteç kullanan bebeklerde daha sık rastlanır.
Bu yazımızda bebekler ne zaman yürümeye başlar konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/2021-hamile-plaj-trendi-hamile-mayo-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.