Anne Adaylarının Bilmesi Gereken 7 Nokta

Anne Adaylarının Bilmesi Gereken 7 Nokta

Dünyaya bir bebek getirmek anne için hem heyecan verici hem de endişe dolu bir dönem olabilir. Özellikle ilk defa anne olacak kişilerin ne yapacağını bilememesi oldukça normaldir. Öncelikle yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. İkinci veya üçüncü bebek sahibi olan anneler bile her seferinde farklı deneyimler ve heyecanlar yaşar. Çocuk büyütmek gelişime ve öğrenmeye açık bir süreçtir. Anne adaylarının yaşayacağı deneyimler kişiliğine, çevresine ve şartlarına göre değişiklik gösterse de anne adaylarının bilmesi gereken 7 nokta bulunur. Anne adayının yaşayacağı ruhsal ve fiziksel değişiklikleri önceden bilmesi içinden geçeceği süreci tanımasını sağlar ve süreci kolaylaştırır.

Anne adayları bebekleri büyüyene kadar hem kendileriyle hem bebekleriyle yakından ilgilenmelidir. Aynı zamanda doğum sonrası dönem için yapılması gereken bazı hazırlıklar bulunur. Anne adaylarının ihtiyaç duyabileceği önemli noktaları bu yazımızda derledik.

Anne Adaylarının Bilmesi Gereken 7 Nokta ve Hazırlık Süreci

1. Anne Adayının Fiziksel ve Ruhsal Değişiklikleri

Hamilelikle birlikte annenin hormonal yapısı değişir. Bu değişim kendini hem fiziksel hem ruhsal olarak belli eder. Hamileliğin ilk haftalarında yaşanan bulantı, kusma, koku hassasiyeti ve baş dönmesi herkes tarafından bilinen fiziksel değişiklikler olarak sıralanabilir. Bununla birlikte ani ruh hali değişimleri, sinir hassasiyeti ve duygusallık yaşanan ruhsal değişiklikler arasındadır. Hamileliğin özellikle 4. Ayından sonra göğüs ve karındaki hassasiyet artar, vücudun bu bölümlerinde renk değişiklikleri gözlemlenebilir. Yavaş yavaş annenin karnı belirginleşir ve aşermeler başlar. Duygusallık, hassasiyet, annelik duygusu, gelecek için endişe ve stres de diğer belirtilere eşlik eder. 

Anne adayının içinden geçtiği süreci tanıması ve fark etmesi süreci kolay atlatabilmesi adına önemlidir. Eşi, ailesi ve sevdikleri fiziksel desteğin yanında psikolojik destek de sağlamalıdır.  Her bünye ve karakter birbirinden farklı olduğundan belirtiler, yaşanma şekilleri ve tepkiler değişiklik gösterebilir; ancak her anne adayı fiziksel ve ruhsal değişiklik yaşayacaktır. Bir anne adayıysanız, kendi bedeninizi gözlemlemeniz ve ruhsal değişikliklerinizi takip etmeniz, kendinizi daha iyi tanımaya yardımcı olur. Hamilelik sürecini fiziksel anlamda daha rahat atlatmak anne adayını olduğu kadar bebeği de rahatlatacaktır. Bu nedenle hamile giyim kıyafetlerinizi kaliteli ve özellikle pamuklu ürünler arasından tercih etmeniz iyi olacaktır.

2. Anne Bebek İlişkisi

Anne adaylarını endişelendiren ilk konulardan biri bebek bakımının nasıl yapılacağıdır. Ağladığında ne istiyor? Neye ihtiyacı var? Yeni doğan bebekler başta anne olmak üzere aile üyelerinin düzenini değiştirir. Uykusuz geceler, bazen anlaşılmayan ağlamalar ve istekler ebeveynleri endişelendirebilir veya sinirlendirebilir. Böyle durumlarda sorumluluğu, yorulan kişinin üzerinden almak ve ona dinlenme fırsatı vermek gerekir.

Anne bebek bağları daha anne karnındayken gelişir. Bebek, annenin tüm ruh halinden ve beslenmesinden etkilenir. Daha dünyaya gelmeden bu kadar sıkı bağ kuran bebek, dünyaya gözlerini açtığında da annesinden ilgi ve şefkat ister. Emzirme, anne ve bebeğin yakınlaştığı aynı zamanda güçlü duygusal bağlar kurduğu zamandır. Bebeğin sağlıklı bir aile ortamında büyümesi, ebeveynleriyle güvenli bağlar kurabilmesi sağlıklı bir birey olması açısından önemlidir. Konforlu bir emzirme deneyimi için emzirme sütyeni, emzirme atleti gibi ürünlerin kullanımı pratiklik sağlayacaktır.

Çocuğuna nasıl davranacağı konusunda kararsız kalan anneler, bu konularda yapılmış araştırmaları okuyabilir, belgesel izleyebilir veya deneyimi olan kişilere danışabilir. Anne adayının ve ebeveynin çocuğuyla yaşayacağı problemlere hazırlıklı olması herkesi daha az yıpratır. Anne bebek ürünlerimiz ile çocuğunuz ile daha sıkı bir bağ kurun..

Eşya Hazırlıklarını Online Alışverişle Kolayca Yapın

3. Bebek Odası Hazırlığı

Bireyde öğrenilmesi ve yatırım yapılması gereken değişikliklerle birlikte bazı somut adımlar atılmalıdır. Bunların başında bebek odası hazırlığı yapmak gelir. Son ana bırakılmaması gereken hazırlık anne adayının hamileliğin sonlarına denk gelir. Lohusalık döneminde ve bebeğin büyüyeceği süreçte yaşanılacak evin sabit olması hazırlık sürecinin uzun vadeli planlanmasını sağlar. Bazı ebeveynler yeni doğan bebekleriyle bir süre aynı odada yaşamayı ve odaları sonra ayırmayı tercih eder. Bazı ebeveynler ise en başından itibaren bebek için ayrı bir oda hazırlar. Tabi ki ailenin şartlarına ve bütçesine de bağlı bir durumdur.

Bebek odası olarak kullanılacak odadaki eşyaların boşaltılması, odanın boyasının yapılması, priz ve elektrikli eşyaların tamiri ve odanın temizliği öncelikli olarak sağlanmalıdır. Odadaki sivri eşyalar kaldırılmalı veya kenarları kaplanmalıdır. Ardından yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyacağı beşik, kıyafet dolabı, bez değiştirme ünitesi gibi eşyalar satın alınmalıdır. İmkanı olan anne adayları emzirme koltuğu alarak odanın konforunu arttırabilir. Tüm temel ihtiyaçlar alındıktan sonra hem bebeğe hem anne adayına pozitif enerji verecek kullanışlı bebek ürünleri satın alınır. Bebek odası hazırlığı yapmak zaman ve emek alabilir; ancak bu hazırlık süreci anne adayı ve ebeveynler için keyifli bir deneyime de dönüşebilir. Online alışveriş sayesinde evden mağaza gezmek zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar. Lohusa hamile ve bebek ürünleri için lohusam.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

4. Anne ve Çocuk Kıyafetleri Hazırlığı

Anne adaylarının doğuma yakın bir zamanda hem bebekleri hem kendileri için kıyafet ve eşya hazırlığı yapması gerekir. Bebekler için zıbınlık, alt açma örtüleri, battaniyeler ve pijama takımları hazırlanır. Hastane çıkışları için set halindeki bebek takımları ve bebeğin 40’ı çıktıktan sonra giyeceği kıyafetler de önceden satın alınabilir.

Anne adayı kendini lohusalık dönemine mental ve fiziksel olarak hazırlamalıdır. Doğumdan sonra evde dinleneceği günlerde rahat pijama takımları giymesi sağlık problemleri yaşamasını engeller. Eve gelecek ziyaretçileri karşılarken şık ve rahat olmak için lohusa pijama takımları tercih edilebilir. Hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında yaşanacak beden değişimlerine göre ev içinde ve dışında giyilecek kıyafetler ayarlanmalıdır.

Anne Adaylarının Bilmesi Gereken 7 Nokta Arasında Sağlıklı Kalmak En Önemlisi

5. Anne Adayının Sağlık Durumu

Anne adayının sağlığını koruması gerekir. Hamilelik sürecinde folik asit alımı veya folik asit içeren yiyeceklerin yenmesi annenin sağlığını olumlu etkiler ve sütünü arttırır. Aynı zamanda sütünün içeriğini zenginleştirerek bebeğin sağlığına da katkıda bulunur. Bebeğini emzirecek anne adayları, başta folik asit seviyelerine ve sonrasında beslenmelerine dikkat etmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemlidir; ancak hamilelik sırasında ve sonrasında daha çok dikkat edilmelidir.

Anne adayları hamilelik sürecinde diş sağlığını olumsuz etkileyecek tüm etmenlerden kaçınmalıdır; çünkü hamilelikte dişçiye gidilmesi önerilmez. Acil bir durum olmadıkça diş işlemlerinin hamilelikten sonraya ertelenmesi gerekir. Anne adayları planlı bir hamilelik yaşayacaksa, hamilelik öncesinde diş doktoruna giderek ilerideki sürece hazırlık yapabilir.

6. Düzenli Egzersiz

Hamilelik döneminde alınan kiloları vermek isteyen anneler doğumdan sonraki riskli dönem geçtikten sonra egzersiz yapmaya başlayabilir. En etkili ve az riskli egzersizlerden biri de yürüyüştür. Vakti ve imkanı olan anne adayları hamileyken kısa yürüyüşler yapabilir veya doğumdan sonra yürüyüşü rutinleri haline getirebilir. Spor veya egzersiz, annenin stresini azaltarak rahatlamasını sağlar.

7. Uyku Düzeni

Sağlıklı bir bünyenin anahtarlarından biri kaliteli ve düzenli uykudur. Yeni doğan bebeğe bakarken uyku düzenini sağlamak elbette ki çok zordur; ancak anne adayının dinlenmesi gerektiği göz ardı edilmemelidir. Aile üyelerinden veya arkadaşlardan yardım istemek her zaman bir seçenektir. Bu imkanı olmayan anneler, bebeklerinin güvende olduklarından emin olduklarında kısa dinlenmeler halinde uyuyabilirler. Uykusuzluk problemi birçok annenin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine sebep olur. Özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda bu konuda çaba göstermek hem anneye hem bebeğe yardımcı olur.

Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/blog/icerik/lohusa-pijama-secimi-nasil-yapilmali linkinden ulaşabilirsiniz.