Doğum Sonrasi Babalarin Depresyona Gi̇rmesi̇

DOĞUM SONRASI BABALARIN DEPRESYONA GİRMESİ

“Kadınlar bir doğurur, erkekler yüz doğurur” derler. Aslında bu söz her ne kadar doğumun gerçekleştiği gün için söylense de belki de düzeltilmesi ve biraz daha detaylandırılması gereken bir sözdür. Çünkü sadece doğumun olduğu sıralarda değil aynı zamanda kadınların lohusalık döneminde erkekler de en az kadınlar kadar strese girerler.

Erkeklerde depresyon semptomları aslında en az bir kadının doğum sonrası yaşadığı stres kadardır. Fakat erkekler, kadınlardan farklı olarak strese girdiklerini kamufle etmeye çalışırlar. Çok stresli günler geçirseler bile bunu saklamayı başarırlar. Uzmanlara göre erkeklerde depresyon semptomları, doğumdan yaklaşık 1 yıl sonrasına kadar devam etmektedir.

ERKEKLERDE DOĞUM SONRASI DEPRESYON

Erkeklerin kadınlar kadar strese girdikleri bilinen bir gerçektir fakat doğumdan sonra kadınların bu durumu fark edebilmeleri hiç de kolay değildir. Erkekler, lohusalık döneminde özellikle kadınların yaşadıkları depresyona “tuz-biber” olmamak için yaşadıkları stresi saklamaya çalışırlar ama erkeklerdeki bu durum, stres, kilo alma, aşırı kilo kaybı, geçim endişesi, intihara meyletme gibi ciddi sorunlara kadar yol açabilmektedir.

Depresyon, bilinenin aksine çok daha tehlikeli bir durumdur. Günün kötü geçmesi depresyonun tam karşılığı değildir hatta alakası bile yoktur. Çünkü kontrol edilmediğinde ve tedavi edilmediğinde; felç eder, korkutur hatta ölüme kadar bile götürebilir. Bu nedenle kadınların da bu konuda biraz hassas davranmaları ve eşlerinde bu gibi durumlar varsa mutlaka tedavi için eşini ikna etmesi gerekmektedir.

DEPRESYONA GİREN ERKEKLERİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİR

Depresyon, kısa vadeli bir durum olabileceği gibi uzun zamanlar devam edecek sorunların da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle “depresyondur, geçer…” deyip kestirmemek gerekir. Ilk defa babalık duygusunu tadan erkeklerde daha fazla görülen bu durum, sadece baba ile sınırlı kalmaz, eşine de yansıyabilir. İstemli ya da isteksiz de olsa bazı sorunları beraberinde getirmektedir.

DOĞUM SONRASI BABALARIN DEPRESYONA GİRME BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Cinsel ilişkiden uzak durma,
  2. Alkol alışkanlığı edinme,
  3. Sürekli çalışma (işkoliklik),
  4. Asabileşme,
  5. Şiddete meyletme.

CİNSELLİKTEN UZAKLAŞMA

Lohusalık dönemi yani 40 günlük dönem içerisinde cinsellik, kesinlikle tavsiye edilmemektedir hatta yasaktır. Ancak bu dönem bittikten sonra doktorun da cinsel ilişkiye izin vermesinden sonra erkeklerde isteksizlik görülebilmektedir. İşte bu durum, depresyona girildiğini gösteren bir belirtidir.

ALKOL ALIŞKANLIĞI EDİNME

Alkolü normal zamanlarda kullanan erkekler, baba oldukları ilk zamanlarda alkolün dozajını arttırırlar. Hatta normalde “ayda yılda bir” içen erkekler, alkolü alışkanlık haline getirebilirler ve mutlaka her akşam içmeyi adet haline getirirler. Doğum sonrası babalarda depresyon belirtisi olarak kabul edilen bu durumun düzeltilmeye ziyadesiyle ihtiyacı vardır. Kendi kendinize baş edemiyorsanız, kesinlikle bir uzmandan destek almanız gerekir.

SÜREKLİ ÇALIŞMA (İŞKOLİKLİK)

Doğum sonrası depresyona girmemiş bir erkek, bebeğinin onu anlamadığını hatta hiçbir şekilde tepki vermeyeceğini bildiği halde, işten her zamankinden daha erken eve gelir ve bebeği ile oynamak ister. Ancak depresyona girmiş bir babada bu durum tam aksinedir. Eve geç gelmeye başlamaları, işi uzatma, iş toplantılarına daha fazla bağlanma gibi belirtiler eşinizde hasıl olmaya başladı ise kesinlikle bu durumun depresyon habercisi olduğunu bilmelisiniz ve sizin telkinleriniz bu durumun geçmesine etki edemiyorsa mutlaka uzman bir hekimden destek almalısınız.

ASABİLEŞME

Yeni bebek sahibi olmuş anne ve babaların ilk zamanlarda fazla uykusuz kalmaları asabileşmelerine neden olabilir. Bu durum normal olarak kabul edilir. Fakat bu asabiyet, gittikçe dozajını yükseltiyor ve evde artık şiddetli tartışmalar yaşanıyorsa bunun doğum sonrası babalarda depresyon belirtisi olduğunu anlamanız gerekir. Önemli bir durum olup gerekli önlemler alınmadığında, daha ciddi problemler hatta boşanmaya yol açacak kavgalara neden olabilmektedir.

ŞİDDETE MEYLETME

Normal zamanlarda çok sakin, anlayışlı hatta eşinin her dediğine, isteğine onay veren erkekler, baba olduktan sonra bir anda değişime uğramaya başlarlar ve eşlerinin en ufak isteklerine karşı bile şiddetle yanıt verirler. Şiddetle yanıt verme elbette sadece “fiziki şiddet” olarak algılanmamalıdır. Bunun dışında da kolay kavga etmeye hazır hale gelen, trafikte en küçük şeylere sinirlenmek, iş yerinde olmadık durumlara karşı tepki vermek de şiddete meyletme olarak tanımlanabilir. Bu durumun eşinizden meydana geldiğini fark ediyorsanız, kesinlikle bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Önemli not: yukarıda saydığımız belirtiler, genel olarak uzmanların kabul gördükleri ve gözlemledikleri durumlardır. Bunlar haricinde de erkeklerde doğum sonrası bazı depresyon belirtileri görülebilmektedir. Lohusam.com olarak sizlere önerimiz, doğum sonrası eşinizde ciddi değişimlerin meydana geldiğini gördü iseniz veya beklemediğiniz durumlar karşısında ters tepki verdiğine sürekli olarak tanıklık ediyorsanız, kesinlikle bunların depresyon belirtileri olduğuna inanmalı ve doğru karar vermek ve doğru hareket etmek için eşiniz ile uygun bir dille konuşarak tedavi görmesi konusunda ikna etmeye çalışmalısınız. Varsa yanınızda bir yakınınız, durumu onunla paylaşarak da eşinizin depresyon için tedavi olmasına ikna etmeye çalışın.

Mutlu günler…