Doğum Sonrası Kilo Verme Ve Beslenme

Doğum Sonrası Kilo Verme ve Beslenme

Doğum sonrası kilo verme tüm kadınların ortak hayalidir. Annelerin hamilelik döneminde aldıkları kiloları sağlıklı bir şekilde vermeleri mümkündür. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler kilo verilmesini sağlar. Ancak bebeği emzirme süreci başladığında kilo vermek için acele edilmemeli ve bu özel anların tadı çıkarılmalıdır.

Kadınlar dış görünüşlerine ve bakımlarına çok önem verirler. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için alınan fazla kiloların doğum sonrası nasıl verileceği ise tüm annelerin ortak derdidir. Çiçeği burnunda annelerin hamilelikte aldıkları kiloların, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için kontrollü bir şekilde verilmesi gerekir. Doğum sonrası kilo verme adına sıkı diyet ve az kalori almak hem annenin hem de bebeğin yetersiz beslenmesine yol açar.

Lohusa döneminde mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekir. Çünkü bebeğin ihtiyacı olan sütü yeterli miktarda alması çok önemlidir. Bu dönemde yeterli miktarda enerji, vitamin, protein ve minerallerin alınmasına dikkat edilmelidir. Doğum sonrası zayıflamak için yapılan birçok diyet, vücuda uygun değilse boşu boşuna aç kalmaktan başka bir işe yaramaz. Bu nedenle doğru ve sağlıklı yöntemler ile kilo verme çareleri aranmalıdır.

Doğum Sonrası Kilo Vermeye Ne Zaman Başlanmalı?

Doğum sonrası kilo verme, annelerin bir an önce olmasını istedikleri bir durumdur. Fakat bunun için sabırlı olmak ve sağlam adımlar atılmalıdır. Kiloların 9 aylık bir süreçte alındığı unutulmamalıdır. Bu yüzden yavaş bir şekilde kilo verilmelidir. Aksi halde ne kadar hızlı kilo verilirse, geri alma riski de o kadar artar.

Anne sütü alan bebekler, ilk üç ay hızlı bir şekilde kilo alır. Dördüncü aydan sonra büyüme hızı yavaşlar. Altıncı aydan itibaren ek gıdaya geçiş ile bebeğin gelişimi yeniden artar. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen anneler, doğum sonrası dördüncü aydan sonra hafif diyetlere başlayabilirler.

Her anne doğum sonrası desteğe ihtiyaç duyar. Emzirme dönemi yanlış yönlendirilmeye açık bir süreçtir ve anne, sütünün bol olması için günlük alması gereken kalorinin çok daha fazlasını alabilir. Bu sebeple doğum sonrası kilo verme süreci için bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulabilir. Beslenme ve diyet uzmanı kişiye özel listeler oluşturup, listede anne sütünü arttıran tariflere ve besinlere yer verir. Bu sayede emzirme döneminde de doğum kilolarından kurtulmaya başlanabilir.

Doğum Sonrası Kilo Vermenin Püf Noktaları

Doğum sonrası kilo verme, çiçeği burnunda annelerin en çok merak ettiği konuların başında gelir. Bu süreçte anne sütünün olumsuz etkilenmemesi için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Bu püf noktalar şunlardır:

  • Doğumdan sonra kilo verme sürecinde önemli noktalardan birisi, besin günlüğü tutmaktır. Genellikle gün içinde hangi besinden ne kadar tüketildiğinin farkına varılmaz. Bilinçsiz tüketim ise kilo kaybını zorlaştırır.
  • Kilo verme sürecinde önemli diğer bir nokta ise düzendir. Annenin, kendisine beslenme düzeni oluşturması gerekir ve hep aynı saatte beslenmeye özen göstermelidir. Günde 3 ana, 2-3 ara öğün planlanmalıdır. Ara öğünler çoğu kişi için önemsiz görünür. Fakat bu öğünler kan şekerini dengeler ve ana öğünlerde yemeklere aşırı yüklenmeyi engeller.
  • Yemek yeme süresini uzatmaya çalışın. Yemekleri hızlı tüketmek sindirimi yavaşlatır ve daha fazla yemek ihtiyacına sebep olur.

Bu süreçte fiziksel değişiklikler meydana gelir. Düzenli ve sağlıklı kilo verirken vücudun eski fit görüntüsüne daha kolay ulaşabilmesi için doğum sonrası korseler kullanmak, oldukça etkili bir yöntemdir. Lohusam korse modelleri, hamilelik sonrası oluşan bel ağrılarının giderilmesinde son derece etkilidir. Doğum sonrası, karın bölgesinde çatlaklar ve sarkmalar oluşur. Lohusam doğum sonrası korse çeşitleri beden için toparlayıcı özelliği sayesinde, vücudun eski formuna dönmesine yardımcı olur.

Emzirmek Kilo Vermeye Yardımcı mı?

Doğum sonrası kilo verme sürecinde merak edilen konuların başında emzirmenin kilo vermeye yardımcı olup olmadığıdır. Anneler emzirerek, doğum sonrası vücudunu forma sokmaları mümkündür. Emzirme döneminde anne, her gün 700 ml süt salgılar. Bu da vücudun her gün 500-700 kalori harcaması demektir. Emziren anneler bu dönemde bebeklerini beslerken aynı zamanda istenmeyen kilolarından kurtulabilir.

Emzirme sürecinde, yeterli ve dengeli beslenme sağlandığı, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı karşılandığı zaman ekstra diyet yapmaktan fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Bu dönemde 2-3 kilo kendiliğinden verilir. Geriye kalan kilolar için annenin; yeme, içme rutinine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Lohusam emzirme sütyeni ürünleri sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Emzirme Döneminde Kilo Verme ve Beslenme

Doğum sonrası kilo verme sürecini, bazı noktalara dikkat ederek emzirme döneminde de uygulamak mümkündür. Annelerin bu dönemde en büyük endişesi, sütünün azalması ya da kalitesinin düşmesidir. Bu durumların oluşmaması için uyulması gereken faktörler şunlardır:

  • Emzirme döneminde vücut çok fazla enerji harcar. Bu yüzden boşalan enerji depolarını yeniden doldurmak gerekir. Bunun için anne sütü için çok önemlidir. Kilo verme sürecinde anne, beslenmesine her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda eklemek zorundadır.
  • Emzirme döneminde en önemli husus sıvı desteğidir. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı tüketilmelidir. Rezene, ıhlamur gibi bitki çayları da sıvı desteğine yardımcı olur.
  • Beyaz un ile yapılmış ürünler yerine, tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
  • Bu dönemde diğer bir önemli husus, huzur ve mutluluktur. Mümkün olduğunca tüm endişelerinizi bir kenara bırakmalısınız.
  • Protein alımı anne sütünün kalitesi için çok önemlidir. En kaliteli protein ise yumurtadır. Bu yüzden kilo verme sürecinde mutlaka beslenme programında her gün yumurta yer almalıdır.
  • Yağda kızartmalardan uzak durun. Kilo verme sürecinde fırın, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Doğum Sonrası Kilo Verme Egzersizleri

Doğum sonrası kilo verme sürecinin %70’i beslenme ise %30’u egzersizdir. Açık havada yapılan yürüyüş hem kilo vermeyi kolaylaştırır hem de mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasını sağlar. Yürüyüş için kıyafet seçimi yapılırken Lohusa eşofman modelleri tercih edilebilir.

Lohusa döneminde kilo vermenin en etkili yollarından biri de egzersiz yapmaktır. Fakat bu süreçte annelerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Emziren anneler, yoğun egzersiz yaptıkları zaman sütlerinde laktik asit birikimi meydana gelir. Bu laktik asit, anne sütünün tadını değiştirerek, bebekte meme reddine sebep olabilir. Bu yüzden haftada 3 gün tempolu yürüyüşler önerilir. Ağır egzersizlerden uzak durmak gerekir.

Sezaryen doğum yapan annelerin vücutları daha geç toparlanır. Sezaryen doğumdan altı ay sonra vücut toparlanmaya başlar. Bu süreçte kilo vermek isteyen anneler mutlaka doktor onayı sonrası egzersize başlamalıdır. Pilates egzersizleri sezaryen doğum yapan anneler için ideal bir seçimdir. Başlangıçta vücudu zorlamadan, on beş dakikalık egzersizlerle başlanarak, gün geçtikçe bu süre artırılmalıdır.

Doğum Sonrası Kilo Verme Diyet Listesi

Diyet kişiye özeldir. Kişisel farklılıklara göre azaltılabilir veya artırılabilir. Bunun için doğum sonrası kilo verme sürecinde bir beslenme uzmanına başvurabilirsiniz. Aşağıdaki diyet listesi, genel bir listedir. Doktorunuza danışarak bu diyet listesini uygulayabilir, bu sayede hamilelik döneminde aldığınız kilolardan kolayca kurtulabilirsiniz.

Kahvaltı:

  • 1 su bardağı süt veya yumurta
  • 30-40 gr peynir
  • 2 ince dilim tam tahıllı ekmek
  • 5-6 zeytin

Ara Öğün:

  • 1 orta boy meyve veya komposto (şekersiz)
  • 10 fındık

Öğle Yemeği:

  • Fırınlanmış sebze
  • 1 kase yoğurt
  • 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Ara Öğün:

  • 1 orta boy meyve
  • 1 su bardağı süt
  • 15 adet badem veya fındık

Akşam Yemeği:

  • 1 kase çorba
  • Et/tavuk/balık
  • 1 kase yoğurt veya 1 kase cacık
  • Bol yeşillikli salata
  • 2 ince dilim ekmek veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı

Gece:

  • 1 porsiyon meyve
  • 2 ceviz
  • Tarçın

Bu yazımızda doğum sonrası kilo verme ve beslenmeye değindik.