Emzirme Sütyeni Seçimi

Emzirme Sütyeni Seçimi

Hamilelik dönemi hayatınızda geçirdiğiniz en özel zamanlardan biridir. Uzun süre beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra anneliğin keyfini yaşamaya başlarsınız. İlk aylarda bebeğinizi sık sık emzirmek zorunda olduğunuz için sütyeninizi devamlı çıkarmak canınızı sıkabilir. İşin kolayını bulduğunuz zaman sütyeninizi devamlı çıkarmak zorunda kalmazsınız. Bebeğinizi keyifle emzirmenin püf noktası emzirme sütyeni kullanmak! Hamile kalmadan önce veya hamileliğiniz boyunca mutlaka hamile sütyeni veya emzirme sütyeni adındaki iç çamaşırlarını duymuşsunuzdur. Bebeğiniz dünyaya geldiğine ve emzirme sürecine girdiğinize göre sıra kendinize bir emzirme sütyeni almaya geldi demektir. 

Emzirme sütyeni size farklı bir sütyen olarak geldiyse hemen açıklayalım, emzirme sütyenleri kolay emzirmeyi sağlamak amacıyla önünün açılıp kapatılabildiği kapları olan destekleyici sütyen modelleridir. Dışardayken, bir arkadaşınıza gittiğinizde veya bir başka yerdeyken bebeğinizi emzirme sütyenleri ile sütyeninizi hiç çıkarmadan kolayca emzirebilirsiniz. Hamileliğinizin son aylarına yaklaştığınızda göğüslerinizdeki büyüme artacağından ve hassaslaşacağından emzirme sütyenini hamileliğinizin son 3 aylık döneminde kullanmaya başlayabilirsiniz. Emzirme sütyeni seçimi doğru olduğunda konforlu bir şekilde bebeğinizi emzirebilirsiniz. 

Emzirme Sütyeni Ne İşe Yarar? 

Emzirme sütyeni seçimi yapmadan önce emzirme sütyeninin ne işe yaradığını anlatalım. Emzirme sütyeni kullandığınız zaman bebeğinizi emzirmek üzere devamlı çamaşırınızı çıkarmak zorunda kalmazsınız. Emzirme sütyenleri pratik ve kolay bir şekilde açıldığından dolayı günlük işlerinize ve bebeğinizin bakımına daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Emzirme sütyenleri özel olarak tasarlandığı için sütünüzün dışarı akmasını önleyebilirsiniz. 

Ayrıca, emzirme sırasında meme ucunuzda oluşacak yıpranmaların önüne geçebilirsiniz. Yaşadığınız hamilelik sürecinden sonra her annenin yaşadığı gibi göğüslerinizde şekil bozuklukları oluşabilir. Emzirme sütyeni kullandığınızda oluşabilecek şekil bozukluklarının önüne geçebilirsiniz. Emzirme sütyeni sayesinde bebeğinizi gezdirirken veya bebeğinizle birlikte alışverişe çıktığınızda bebeğinizi emzirirken mahremiyetinizi koruyabilirsiniz. Bunun yanı sıra emzirme sütyenleri %100 pamuk materyal kullanılarak tasarlandığı için sağlığınızı korur. Bebeğinizi kesintisiz bir şekilde emzirebilmek için kopçalarının kolay açılıp kapanması gerekir. Emzirme sütyeni kullandığınız dönem boyunca göğüs ucunuzun belli olmaması için emziren anneler için tasarlanan göğüs pedlerini kullanmak mükemmel bir fikirdir. Emzirme sütyenlerinde balen olmadığı için kesintisiz olarak bebeğinizi emzirebilirsiniz. 

Emzirme Sütyenini Emzirmeseniz Bile Kullanmalısınız! 

Bebeğinizi çeşitli nedenlerden dolayı emziremeyecek olabilirsiniz. Fakat, göğüsleriniz hamileliğiniz sırasında anne sütü üretmeye başlar. Bu nedenle göğüslerinizin büyüklüğü de artar. Bu durumda mutlaka yeni bir sütyene ihtiyacınız olacaktır. Göğüslerinizdeki bu sıkıntıları yaşarken bir emzirme sütyeni kullanarak konforlu bir şekilde bebeğinizi büyütebilirsiniz. Emzirme sütyenini kullandığınızda hem kendinizi harika hisseder hem de göğüslerinizle ilgili yaşadığınız semptomları en aza indirgersiniz. Göğüsleriniz hamilelik döneminizde ve emzirme döneminizde ağrır ve genişler. 

Dolayısıyla, vücudunuza uygun bir emzirme sütyeni seçimi yaptığınızda bu rahatsızlıklarınızın kısmen hafifletebilirsiniz. Emzirme sütyeniniz sayesinde süt sızan göğüslerinizle de başa çıkabileceğinizi belirtmek istiyoruz. Emzirme sütyenini göğüslerinizi desteklemek üzere hamileliğiniz süresince kullanabilirsiniz. Hamile kaldıktan sonra hamileliğin gereği olarak göğüsleriniz büyümeye başladığında rahat bir sütyene ihtiyacınız olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan hemen sonra emzirmeye başladığınız zaman sütünüz oluşmaya başlar. Doğum yaptıktan sonra hastanede kaldığınız üç gün boyunca sütyen kullanmayabilirsiniz. Bebeğinizi emzirmeye başladığınız zaman vücudunuz bebeğinizin ne kadar süt içtiğini öğrenir. Bu sırada göğüslerinizin olduğundan daha ağır ve doygun olacağını anlarsınız. Bu dönemi balensiz rahat bir emzirme sütyeni yardımıyla atlatabilirsiniz. 

Emzirme Sütyenini Kaç Beden Almalısınız? 

Hamileliğiniz süresince göğüs ölçüleriniz zaman içinde değişiklik gösterir. Hamileliğinizin ilk aylarından itibaren hızla değişen göğüslerine göre emzirme sütyenini seçmeniz gerekir. Doğum yapmanıza daha vakit varsa emzirme sütyeniniz normal göğüs ölçünüzden bir veya iki beden büyük seçmeniz uygun olur. Doğumdan sonra göğüslerinizdeki süt kanalları faaliyete geçer. Bebeğinizin emme alışkanlığına bağlı olarak göğüs ölçülerinizde değişiklikler oluşabilir. Doğum yapmanıza 4 hafta kala bir emzirme sütyeni alabilirsiniz.

Henüz emzirme sütyeninizi almadıysanız, doğum yaptıktan 4 hafta sonra vücudunuza uygun bir emzirme sütyeni seçimi yapabilirsiniz. Emzirme sütyenini alırken vücudunuza uygun ölçüyü bulmanız doğru ürünü almanız açısından önem taşır. Emzirme sütyenlerinin kalıbı normal sütyenlere benzemez. Bu nedenle emzirme sütyeni almadan önce sütyen ölçünüzü belirlemeniz gerekir. 

Emzirme Sütyeninin Ölçüsünü Nasıl Alabilirsiniz? 

Emzirme sütyeninin ölçüsünü doğru aldığınızda emzirme sütyeni seçimi daha kolay olur. Emzirme sütyeninin ölçüsünü belirlemek için göğüs altı ve göğüs ölçünüze ihtiyacınız vardır. Göğüs altınızın ölçüsü size 75,80 veya 90 gibi kaç beden olduğunuzu saptar. Göğsünüzün hemen altından sırt ölçünüzü ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde ölçün. Çıkan ölçüyü 75,80,85,90 olacak şekilde yuvarlayın. Mesela, 73 cm çıkan ölçüyü 75 beden olarak yuvarlayabilirsiniz. 86 cm çıkan ölçüye 85 beden olarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra cup ölçüsünü belirlemeniz gerekir. Cup ölçüsünü belirlerken; göğüs ucunuzdan sırtınıza doğru ölçün. Örneğin şöyle:

  • Beden ölçüsü, göğüs ölçüsünden 1 beden büyük olduğu zaman A CUP’tır. Buna göre, göğüs ölçüsü 80, beden ölçüsü 80 olduğu zaman 85 A’dır. 
  • Beden ölçüsü ve göğüs ölçüsü eşit oranda büyük olduğu durumda B CUP’tır. Mesela, göğüs ölçüsü 80, beden ölçüsü 75 olduğu zaman 80 B’dir. 
  • Beden ölçüsünün göğüs ölçüsünden 3 beden dar olduğu durumda DD CUP’dır.
  • Göğüs 85 cm ölçüsü, beden ölçüsü 70 cm olduğunda”70 DD”

Emzirme Sütyeninin Faydaları Nelerdir? 

Emzirme sütyeni seçimi doğru yaptığınızda emzirme sütyeninin pek çok faydasını görebilirsiniz. Emzirme sütyenleri balensiz olduğu için son derece rahattır. Göğüslerinizi balen olmadan destekler. Emzirme sürecinde göğsünüzün en ağrılı ve yıpranan bölgesi meme ucudur. 

Emzirme sütyenlerinin içinde bu bölgeyi rahat tutmak sütyenin iç bölümü veya tamamı pamuklu kumaş ile kaplıdır. Emzirme sürecinde eski tip sütyen kullandığınızda “Mastit” hastalığına yakalanabilirsiniz. Mastit süt kanallarına yapılan baskı nedeniyle tıkanmalar meydana gelmesidir. Mastitin ileri seviyesinde memenizde iltihaplanma da meydana gelebilir. Emzirme sütyeni baskı uygulamadığından mastit hastalığına yakalanma ihtimaliniz ortadan kalkar. Emzirme sütyenleri klipsli veya kancalı bir yapıya sahip olduğu için oldukça pratiktir. Kimi emzirme sütyenleri sadece meme ucunu açarken kimi bütün göğsü açar. Tek elinizi kullanarak bebeğinizi emzirebilirsiniz. 

Emzirme sütyeni tasarlanırken artan göğüs ağırlığınızı dengelemek için geniş ve rahat askılara sahiptir. Sütyenin rahat askıları ile göğüs ölçünüzde meydana gelen dengesizliklerin sizde yaratacağı yorgunluk ve rahatsızlık hissini minimuma indirir. Bunun yanı sıra emzirme sütyenleri göğüslerinizi şekillendirir. 

Emzirme Sütyeni Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

Emzirme sütyeni seçimi doğru yapıldığında yeni anneye konforlu bir yaşam sunar. Emizrme sütyeni seçiminde öncelikle dikkat etmeniz gereken aldığınız sütyende balen olmamasıdır. Çünkü balenli sütyenler süt keselerine baskı yaparak mastit hastalığına yol açar. 

Emzirme sütyeninin pamuklu yapıda olması önemlidir. Çünkü, sentetik kumaş ile tasarlanmış sütyen modelleri sizi terletir. Pamuklu ürünlerle cildiniz daha rahat nefes alır. Emzirme sütyeni alırken dikkat edeceğiniz bir başka kriter ise bedeninize uygun ürünü seçmektir. Sizi sıkan bir emzirme sütyeni süt kanallarınızı olumsuz etkiler. Eğer, göğüsleriniz size göre çok büyüdüyse toparlayıcı emzirme sütyeni modelleri arasından bir ürünü tercih edebilirsiniz. Bu modellerle göğüsleriniz destekli bir şekilde toparlanır, süt bezleriniz zarar görmez aynı zamanda bir beden küçülürsünüz. 

Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/hamileler-icin-siyah-kombinler linkinden ulaşabilirsiniz.