Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 14. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 14. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 14. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğinin 14. Haftasına girmiş bulunuyorsun ve artık zor ve sıkıntılı günlerin geride kaldı. “Gözün aydın!”

Hamileliğin 1. Trimester döneminin bitmesi ikinci trimester döneminin başındasın, yani eskisi gibi mide bulantın olmayacak, ağrıların çok şiddetli olmayacak ve kasık ağrıların da yerini rahatlığa bırakacak. Hamileler için 2. Trimester dönemi, hamileliğin en güzel dönemidir. Bu dönemde psikolojik sorunlar yerini alışılmış bir hamileliğe bırakır, ağrılar, semptomlar hafifleyerek anneye rahat bir nefes aldırır.

Hamileliğin en zor dönemleri 1 ve 3. Trimester dönemleridir. Anneler için bu dönemlerin ağır olduğunu, ağrıların da daha fazla olduğunu söylemek gerekiyor. Ama sen 1. Trimester dönemini bitirip ikinci trimester dönemine girdin yani dolu dolu 3 ayı geride bırakarak hamileliğin 4. Ayına giriş yapmışsın.

Haftalar haftaları kovalarken elbette sende de bebeğinde de bazı değişimler gerçekleşmeye devam edecek. Bu haftadan itibaren mide bulantıların hafiflemeye başlayacak, sık tuvalete gitmelerin yavaş yavaş seyrelmeye başlayacak, göğüslerinin dolgunlaşması devam etse de hassaslaşma sorunu da yavaş yavaş son bulacak. Yani sevgili anne adayı; “hamileliğin balayı” denen dönem içindesin, kıymetini bil!

Yazımın başlarken yine ilk olarak bebeğinde meydana gelen gelişimlerden söz etmek istiyorum. Zira biliyorum ki artık hamileliğe iyiden iyiye alıştığın için kendinden çok bebeğini düşünüyorsun. Ben de merakını gidermek için öncelikle gebeliğin 14. Haftası bebek değişimi ile konuya girmek istiyorum. Keyifli okumalar…

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı; hamileliğinin zor günlerini geride bırakırken bebeğinin gelişimi de daha hızlı bir şekilde ilerlemeye başlayacaktır. Ancak şunu söylemem gerekiyor ki; fetüs de tıpkı çocuklar gibi farklı hızlarda gelişebilir. Bu nedenle bebeğinin diğer annelerin bebeklerine göre daha yavaş gelişmesini dert etmene lüzum yoktur.

Bebeğinin gelişimi bu hafta da tüm hızıyla devam edecek. Bebeğinin boyu şu an sıkılmış bir yumruk kadardır yani boyun ile popo arasındaki uzunluğu 8-9,3 cm. arasındadır. Bu arada bebeğinin boynu biraz daha dikleşmeye başlayacak ve bu da bebeğinin biraz daha dik durmasını sağlayacaktır. Ağırlığı 25 gram civarında olan bebeğini artık karnında daha fazla hissetmeye başlayacaksın.

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA BEBEĞİN CİNSİYETİ BELLİ EDER Mİ?

Aslında önceki hafta bebeğinin cinsiyetini öğrenebileceğini söylemiştim. Zira bununla birlikte net olarak cinsiyeti hakkında bilgi alamayacağını da dile getirmiştim. Bu hafta artık bu belirsizlik de ortadan kalkmış olacak. Bebeğinin cinsiyeti erkek ise prostat bezi oluşmaya başlayacak kız ise yumurtalıkları karnından pelvisine hareket eder. Yani her halükârda bebeğinin cinsiyetini gideceğin ilk muayenede öğrenebilirsin.

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Sevgili anne adayı;

Bebeğinin bu hafta yaşayacağı değişimleri sana anlattıktan sonra bir de sende meydana gelecek değişimler hakkında da bilgi edinmen gerektiğini düşünüyorum. Bebeğinin gelişmesiyle birlikte sen de bu haftadan itibaren daha fazla kilo almaya başlayacaksın bu da artık hamilelik öncesi giydiğin kıyafetlerin sana olmayacağı anlamına geliyor. Yani şimdiden hamile kıyafetleri edinmen, rahatlığın adına daha iyi olacaktır. Bu dönemde hamile pantolon, hamile elbiseleri ve diğer hamile kıyafetlerini tercih etmen, hem daha rahat hareket etmeni sağlayacak hem de daha kolay bir hamilelik dönemi geçirmene yardımcı olacaktır.

Hamileliğin 14. Haftası, cildin ve kasların rahmin, plasentanın be bebeğinin yerleşmesi için gerilmeye başlayacak. Az da olsa bunun sıkıntısını yaşayacaksın ama geçici olduğunu bilmen bir nebze de olsa rahatlamana yardımcı olacaktır. Bunun haricinde gebeliğin 14. Haftasında annede meydana gelen değişimler şunlardır;

RAHMİN BÜYÜMESİ VE BELİRTİLERİ

Hamileliğin her haftası vücudunda daha farklı değişimlerin meydana geldiğini daha önceki haftalarda da sana söylemiştim. Bu haftanın en büyük değişimlerden biri rahmin büyümesidir. Artık geçtiğimiz haftalardaki gibi gebeliğini kolaylıkla saklaman mümkün olmayacak. Daha önce rahmin biraz daha altta iken bu haftadan itibaren leğen kemiğini taştığı için karnın biraz daha belirginleşmeye başlayacak. Bununla birlikte organları çevreleyen kasların ve bağ dokuların da eskisine göre daha fazla gelişmeye başlayacak ve bu da bazı ağrılara neden olacaktır.

Hamileliğin 14. Haftasında rahim bacak kaslarına daha fazla baskı uygulamaya başlar ve bu da özellikle geceleri bacak ağrılarına neden olur.

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin her haftası farklı bir meşakkate gebedir, bunu artık tecrübelerinle öğrenmiş olmalısın. Bu hafta bacak ağrıları ile birlikte bir de kasık ağrıları da oluşmaya başlayacak. Yine bunun da nedeni, rahmin leğen kemiğini aşarak büyümesi, rahmin etrafındaki kas ve doku bağlarının genişlemesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bunu çok problem etmene gerek yok. Her bebek taşıyan anne adayının yaşadığı ortak sıkıntılardır. Tabi yine de bu konuda endişeli isen doktoruna görünmekten çekinme. Belki de bu yönde sana bazı öneri ve tavsiyeleri olacaktır.

Gebeliğin 14. Haftasında yukarıda söylediğim değişimlerinden farklı olarak bir de hemoroit sorunu yaşayabilirsin. Anüsün içinde veya çevresinde genişleyen kan damarları buna neden olmaktadır. Normalde her kadın senin bu yaşadığını yaşar ve lifli besinler sayesinde bu sorunu biraz daha hafifletebilir, sıkıntılarını atlatabilirsin. Bu durumda bol sıvı tüketmen de yine hemoroit (basur) sorununu atlatmana yardımcı olacaktır.

GEBELİĞİN 14. HAFTASI SOLUNUM DEĞİŞİKLİĞİ

Hamileliğinin ikinci trimester döneminin ilk haftasındasın ve bu hafta eskisine göre daha fazla değişim yaşamakla birlikte ağrıların ve sızıların daha az olacak. Bu hafta hissedeceğin en büyük şeylerden biri de bazen nefessiz kaldığını hissetmek olacaktır. Bunun nedeni, progesteron hormonunun sayesinde akciğer kapasitenin artmasıdır. Hamilelikten önceki ve bundan önceki haftalara göre yüzde 30-40 oranında daha fazla hava alıp veren akciğerin kandan plasentaya daha fazla oksijen taşımasına olanak verir.

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA CİLTTEKİ DEĞİŞİMLER

Çoğu anne adayı senin gibi cildinde bazı değişimlerin meydana geldiğini bu hafta dile getirir. Bu değişimlerin en büyüğü, benlerin artması veya önceki benlerin et şeklinde görünmesidir. Bu problemin kalıcı olmadığını bilmen, moralini düzeltmeye yetecektir. İlk zamanlar leke şeklinde kendini gösteren benler, ilerleyen dönemlerde et halinde görülebilir, bunu çok dert etmemeni öneririm, zira bunlar ciltteki geçici değişimlerdir.

HADİ, HAMİLELİK KURSUNA!

Evet, hamilelik kursları son yıllarda kendinden söz ettiren alanlar oldu fakat çoğu anne ya bu kurslara gitmeyi gereksiz görür veya hamileliğin son dönemlerine bırakmayı tercih eder. Ama bunun kesinlikle doğru olmadığını söylemem gerekiyor. Çevrene yakın bir kursa varsa hamilelikte 14. Hafta itibari ile doğuma hazırlık kursu alman en doğrusu olacaktır. Hem hamileliğinin daha az sıkıntılı geçmesi hem de doğumunun kolaylaşması için burada edineceğin bilgilerin işine yarayacağından emin olabilirsin.

Hamileliğinin daha az sıkıntılı ve ağrılı geçmesi için gideceğin bu kurslarda hem doğuma hazırlık kursları alacaksın hem de hamilelik döneminde nefes darlığına, mide bulantısına ve yaşadığın diğer problemlerine çözüm olacak egzersizler hakkında bilgi alacaksın. Yani aksatmaman ve ileriki döneme ertelememen en doğrusu olacaktır.

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ KONULAR

Hamilelik döneminin tamamında aslında annenin dikkatli davranması gerekir. Ama 1. Trimester dönemini atlatıp daha rahat olan ikinci döneme geçişinde özellikle bazı konularda daha bir dikkatli olmanda fayda vardır. Şimdi dilersen bu konular hakkında sana bazı bilgiler vereyim.

  • Radyasyondan uzak dur,
  • Diş bakımına dikkat et,

RADYASYON BEBEĞİNE ZARAR VEREBİLİR!

Hamilelik dönemi boyunca radyasyonlu bölgelerden uzak durman gerektiğini hastanede röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi odalarının kapıları üzerinde yazılan yazılardan biliyorsundur. “Hamileler ve hamilelik şüphesi olanların girmesi yasaktır” ibaresi, aslında bebeğin hamilelik döneminde sağlıklı bir şekilde gelişmesi içindir. Bu dönemden itibaren daha fazla dikkat ederek bu tip yerlerden uzak durman gerekiyor.

DİŞ BAKIMINI İHMAL ETME!

Diş bakımı, aslında hamilelik öncesinde de dikkat etmen gereken bir konudur. Ama hamilelik döneminde yükselen hormon seviyesi ve diğer etkiler dişlerin çürümesine yol açabilmektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde en az 1 kere diş hekimine görünmen gerekiyor. Bunun haricinde dişlerinde çürüme varsa ve operasyon gerektiriyorsa doğum doktorunla bu durumu mutlaka paylaşmalısın. Gebeliğine zarar verecek bir durum varsa doktorun bu konuda seni uyaracaktır.

GEBELİĞİN 14. HAFTASINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Son olarak gebeliğin bu haftasında beslenme konusunda sana yardımcı olacak birkaç bilgi vererek veda etmek istiyorum.

Sevgili anne adayı;

Hamilelik döneminin her haftasında hatta her gününde beslenmene dikkat etmen gerekiyor aslında. Daha önce de söylediğim gibi birden kilo alman sağlıklı olmayacağı için programlı şekilde kilo alman daha doğru olacak. Bunun için öncelikle düşük kalorili, besin değeri açısından zengin, az yağlı ve şekersiz besinleri tercih etmen gerekiyor. Ancak bazı anneler, bu tip besinlerle kolay beslenemezler. Bu durumda bir diyetisyenden yardım alman işini kolaylaştıracaktır ama bununla birlikte doktoruna da danışman gerektiğini bilmelisin.

Hamilelik dönemi boyunca diyet yapmaktan kaçınman hem senin hem de bebeğinin sağlığı açısından önemlidir. Özellikle de ağır diyetlerden kaçınman gerektiğini bilmen gerekiyor. İlla da diyet yapmak istiyorsan ve bunun gerekli olduğunu düşünüyorsan öncelikle doktoruna danışarak bir diyetisyenden yardım alman gerektiğini aklından çıkartma olur mu?

Sevgili anne adayı;

Yukarıda anlattıklarım genel hamilelik konuları ile alakalı olup hamileliğin 14. Haftasında geel olarak yaşanan değişimler ve gelişmelerdir. En doğru bilgileri almak ve doğru şekilde hamilelik döneminin sonuna gelmek için doktor muayenelerini aksatma, doktorunun söylediklerini göz ardı etmeden uygulamaya dikkat etmelisin.

Hamilelik döneminde nasıl davranman gerektiği konusunda daha net bilgi almak için yukarıda da belirttiğim gibi doğuma hazırlık kursu alman, işini kolaylaştıracak ve bu dönemde nasıl davranman gerektiği konusunda sana yardımcı olacaktır. Tüm bunlardan haricinde geriye kalan tek şey biraz daha sabırlı olman ve bebeğin ile birlikte kendini de ihmal etmemendir.

Gelecek hafta görüşmek üzere ?