Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 3. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 3. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 3. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğinin 3. Haftasına geldin, bu da demektir ki artık eşinin spermi senin yumurtanla birleşti. Yani uzun zamandır beklediğin hamileliğin gerçekleşti, gözün aydın!

Bebeğinin oluşmasına sevinebilirsin ancak onu net olarak hissedebilmen için biraz daha sabretmelisin. Bebeğin, şuan bir toplu iğne başı büyüklüğünde, ilerleyen günlerde varlığını daha fazlasıyla hissetmeye başlayacaksın. Şimdilik biraz daha sabırlı olman gerek.

Hamileliğinin 3. Haftasını görebilsen, gerçekleşen mucize karşısında sen de çok şaşıracaksın. Bebeğin, büyümek için gün içinde o kadar çok çaba sarf ediyor ki bunu görebilmek gerçekten de dünyanın en mutluluk veren şeyidir. Tüm gün boyunca hızlıca hücre bölünmesine ayrılıyor ve hücrelerin çoğalması sağlanıyor. Bunu görebilsen, dünyada hiçbir şeyle kıyaslanmayacak kadar duygusal bir gelişim olduğunu sezeceksin. Ama dediğim gibi şimdilik biraz daha sabırlı olmalısın ve hem kendini hem de bebeğini düşünerek beslenmene dikkat etmelisin.

GEBELİKTE 3. HAFTADA VÜCUDUNDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Hamileliğinin üçüncü haftası da henüz bebek sahibi olduğunu anlaman için biraz erken bir süredir. Bunun için biraz daha beklemen gerekecek. Hamile olduğunu kesin anlayabilmen için bir sonraki hafta meydana gelen değişimlerden çok daha rahat anlayacaksın. Şimdilerde hamile olduğunun hissini fazlasıyla yaşıyorsun ve ben bunu çok iyi anlıyorum ama duygusal olarak sende meydana gelen değişimleri kontrol altına alman gerekiyor.

Sevgili anne, gebeliğin üçüncü haftasında sana bazı önerilerim olacak, bunları dikkate alman hem senin hem de minicik bebeğinin sağlığı için daha iyi olacaktır. Şimdi istersen önerilerimi sana sunayım;

Biliyorum, kendini çok sabırsız hissediyorsun ve biran önce bebeğine hamile olduğunu kesinleştirmek istiyorsun. Ama bunun için biraz daha zamana ihtiyacın var. Hislerini kontrol altına al, gündelik işlerini yapmaya devam et.

HAMİLELİĞİNİN KANITLANMASINA ÇOK AZ BİR ZAMAN KALA, BAZI ŞEYLERE DİKKAT ETMEN GEREKİYOR

Böcek ilacı, zehirli diğer maddelerin bulunduğu alanlar, sigara dumanının olduğu mekânlardan uzak durman gerekiyor. Ayrıca alkol alıyor musun bilmiyorum ama alıyorsan biran önce bırakman gerek. Bebeğinin hızla gelişmeye başladığı ve ilerleyen günlerde sana müjdeyi vereceği şu günler için en azından her zamankinden daha fazla dikkat etmelisin.

Hamileliğin 3. Haftası, bebeğinden çok senin kendine dikkat etmeni gerektiren bir süreçtir. Unutma, bebeğin karnında iken en çok da senin beslenmene ihtiyacı olacak. Sen beslendikçe bebeğinin de büyüyeceğini unutma. Dolayısıyla sevgili anne, bu hafta da çok dikkatli olmalısın.

GEBELİĞİN 3. HAFTASINDA DİKKAT ETMEN GEREKENLER

Sevgili anne; yazımın bu bölümünde girmiş olduğun üçüncü haftada dikkat etmen gerekenler hakkında sana bilgi vereceğim. Umarım bunları dikkate alır ve hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını riske atmamış olursun. Unutma! Bu süreç senin için çok önemli.

Sevgili anne, hamileliğinin üçüncü haftasında sağlıklı yaşaman hem senin hem de bebeğinin sağlığı ve gelişimi açısından çok iyi olacak. Egzersiz yapman ama bunları doktor gözetimi altında yapman embriyonun gelişimine çok fazla katkı sağlayacak. Ne yapman, hangi egzersizleri yapman gerektiği hakkında doktoruna danışırsan daha iyi olur.

Hamileliğin 3. Haftasında psikolojine de çok dikkat etmen gerektiğini unutma! Mümkün mertebe stresten uzak dur, tempolu işlerini biraz daha hafiflet ve dinlenmek için kendine zaman ayır. Unutma, bu günlerde sen kendine ne kadar çok dikkat edersen, bebeğin de o kadar sağlıklı gelişecektir. Mutlu olmak için bir şeyler yap, çık, gez, hava al, sosyal hayata ak…

Sevgili anne, hamileliğinin bugünlerinde günlük spor yapmaya özen göstermelisin. Günde en az 15 dakika spor yapman, kan dolaşımının hızlanmasına ve bebeğinin gelişimine çok iyi gelecek. Fakat bunları yaparken dikkatli davranman gerekir. Ani hareket yapmaktan kaçın, gebeliğine zarar verecek egzersizlerden uzak dur. Doğru egzersiz ve spor yapmak için doktorunla görüşmen çok daha sağlıklı olacak.

Fakat yine de ben sana dikkat etmen gerekenler hakkında biraz bilgi vereyim.

  • Aşırı spor yapma, bu hem senin hem de bebeğinin sağlığını olumsuz etkiler,
  • Çok fazla spor yapman, bebeğini düşürmene neden olabilir bu yüzden günde 15-20 dakika spor yapman yeterli olacak ve ağır sporlardan kesinlikle uzak durmalısın.
  • Egzersiz yaparken vücudunun ısısı daha fazla artacaktır bu da bebeğinin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu konuda dikkatli olursan hem sen hem de bebeğin daha rahat eder.
  • Egzersiz yaparken karın hareketlerinden kaçınman çok daha doğru olacaktır. Karın egzersizleri, karın bölgesinin yıpranmasına ve bebeğinin zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden şimdilik karın egzersizi yapmasan daha iyi olur.
  • Sevgili anne, yaz aylarında hamileliğinin 3. Haftasına girdi isen aşırı spor ve egzersiz yapmaktan kaçınmalısın. Vücudun fazladan su kaybederse hem senin için hem de bebeğin için iyi olmaz.
  • Bazı hareketlerden kaçınmalısın. Egzersiz yapman elbette kan dolaşımını hızlandırır ama bazı hareketler rahme giden kan akışını yavaşlatır hatta durdurur. Bu durumda hem bebeğin hem de sen risk altına girmiş olursun. Bu yüzden sevgili anne, doktorun önermediği hareketlerden şiddetle kaçınmalısın.

Tüm bu olumsuz durumlara neden olacak egzersizleri anladı isen şimdi sana vereceğim programa uygun olarak spor ve egzersizlerini yapmaya çalış. Ama özel durumunu sen daha iyi bildiğin için bunları ön bilgilendirme olarak kabul et ve daha doğru sonuç almak için doktorunla görüş derim.

SAĞLIKLI EGZERSİZ PROGRAMIN NASIL OLMALI?

  • Bu dönemde egzersiz veya spor yaparken en fazla 20 dakika yapmalısın. 15 dakikasını antrenman için geriye kalan 5 dakikada ise spor yapabilirsin. Süreyi aşmamaya özen göster.
  • Spor yaparken daha sağlıklı hareket edebilmek için sıkı kıyafetlerinden sıyrıl ve daha rahat kıyafetleri tercih et.
  • Her 15 dakikada bir mutlaka nabzını ölç, nabzının 1 dakikada 140’ı geçmemesine dikkat et.
  • Isınma hareketleri yapmadan kesinlikle spora başlama, bu hem bebeğin hem de senin sağlığın için çok önemlidir, unutma!
  • Spor yapmaya son verirken de ani bir şekilde sonlandırma, vücudun belli bir ahenge alıştığı için yavaş yavaş sporu kesmen gerek.
  • Egzersiz sonrası herhangi bir kanama veya sıvı kaybı yaşarsan mutlaka sırt üstü dinlenmeli geçmemesi durumunda doktoruna görünmelisin, bunu ihmal etme. Çünkü şakaya gelmez.

Sevgili anne, tüm bu söylediklerime dikkat ederek hareket edersen, hem senin hem de bebeğinin sağlığı daha yerinde olur ve ikiniz de üzülmezsiniz. Ama yine de başında, ortasında ve sonunda dediğim gibi bu anlattıklarım genel olarak dikkat edilmesi gereken şeylerdir. Hamileliğin 3. Haftası nasıl davranman gerektiği hakkında, beslenme programı hakkında, egzersiz ve spor yapma şekli hakkında daha kesin bilgilere ulaşmak için doktorunla görüşmen daha sağlıklı olur. Unutmamalısın ki, bundan sonraki süre, hamileliğinin kesinleşeceği dönemdir, yani bu dönemde yapacağın yanlış şeyler, hem sana hem de bebeğine zarar verebilir. Tüm bunlardan kaçınmak ve korunmak için çok dikkatli davranman gerektiğini unutma…