Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 6. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 6. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 6. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğinin 6. Haftasına girdin ve bebeğin (cenin) artık ultrasonla kolaylıkla görülebilecek büyüklüğe ulaştı. 1. Trimester döneminin ikinci ayına girmiş oldun ancak sen bebeğinden 2 hafta önce gittiğin için bebeğin henüz 4 haftalık demektir.

Sevgili anne adayı; gebeliğin altıncı haftasında artık hamileliğin belirtileri kendini iyiden iyiye göstermeye başlayacak. Fiziki birtakım değişimlerle birlikte psikolojik olarak da hamileliği benimsemeye başlaman gerekir. Bu dönemde bebeğinin bacakları henüz tam oluşmadığı için boy hesaplaması yapılırken bebeğin başı ile poposu arasındaki bölüm hesaba alınır. Buna göre gebelikte 6. Hafta, bebeğinin 2-4 mm. Arasında olduğunu gösterir. Tabi bu dönemde bebeğin hızla büyüyecek ve 6. Haftanın sonunda iki katı daha büyüyecektir.

GEBELİĞİN 6. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ NASIL OLUR?

Sevgili anne adayı; bu haftadan itibaren bebeğinde meydana gelecek değişimler daha hızlı olacak. Rahminde taşıdığın mucizenin gelişimini görmüş olsan kesinlikle sen de çok şaşıracaktın. Çünkü bir hayli hızlı büyümekle birlikte belirgin şekilde değişiklikler de kendini göstermeye başlıyor. Peki, bebeğinin 6. Haftada gelişimi nasıl olur? İşte detaylar…

  • Hamileliğin 6. Haftasında bebeğinin çene kemikleri, çenesi ve yanakları gelişmeye başlar.
  • Bebeğinin hızla gelişmeye devam ettiği hamileliğin 6. Haftasında başın iki yanındaki küçük girintiler kulak kanallarını oluşturmaya başlar.
  • Bebeğin hızla gelişmeye devam ederken, bu aşamada yüz hatları da oluşmaya başlar.
  • Büyük bir hızla gelişmeye devam eden bebeğinin sonradan gözlere dönüşecek optik kabarcıklar (siyah noktalar) bu hafta içinde oluşmaya başlayacak.
  • Bu hafta içerisinde başın önünde küçük bir girinti olarak kendini gösteren şekil, bebeğinin burnunu oluşturacak.
  • Gebeliğin 6. Haftasında beyin genişlemekte olan başın içine yerleşmeye çalışıyor.

Bebeğinin 6. Haftada büyüklüğü 2-4 mm kadardır ve bebeğin kalbi, neredeyse tüm vücut büyüklüğündedir.

GEBELİĞİN 6. HAFTASINDA BEBEĞİNİN KALP ATIŞLARI

Ultrasona girmek için artık beklemen gereken bir şey yok. Ultrasona girdiğinde sana gösterilecek ekranda bebeğin var ancak sen bunu anlayamazsın, ancak doktor şeklin belli bölümlerini tarif eder ve sen de aklında canlandırabilirsin. Ama seni sevindirecek bir haberim var, bu hafta bebeğinin kalp atışlarını net şekilde duyacaksın. Dakikada 80 defa atan kalbin sesini duyduğunda öyle düşünüyorum ki senin kalbin daha hızlı atmaya başlayacak. İlerleyen günlerde bebeğinin görüntüsünü görmeye başladığında ise “heyecanın tavan yapacak.”

Hamileliğin 6. Haftasında göğsün ön bölümündeki kalp, ana damarlara kan pompalar yani düzenli bir ritim ile çalışır. Sevgili anne, şu ana kadar hamile olduğunu az çok hayal edebiliyordun ama kalp sesini duymak, eminim ki gözlerini yaşartacaktır.

GEBELİĞİN 6. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Sevgili anne adayı, gebeliğinin her dakikası, her saati, günü, haftası ve ayı bebeğin sürekli gelişmeye devam eder ve seni de kendini de doğuma hazırlamaya çalışır. Gebeliğinin 6. Haftasında bu yüzden bebeğinde olduğu gibi sende de birtakım değişiklikler görülmeye başlayacak. Gerek psikolojik gerekse de fiziki olarak görülen bu değişimler, hamileliğini biraz daha kesinleştiren değişimlerdir.

Hamileliğin 6. Haftasında annede kilo alma veya mide bulantısı varsa tam tersi kilo verme durumları görülür. Beslenmene dikkat etmiyorsan, muhtemelen sende de ikincisi görülecektir. Ama beslenmesine dikkat eden annelerde az da olsa kilo alımı kendini gösterir. Çok ileri derecede olmasa da kıyafetlerin belini sıkmaya başlayacaktır, göğüslerinden kilo alman da bu durumun içerisinde yer alır. İlk defa annelik deneyimini tadıyorsan, karnında çok fazla değişimin oluşmasını bekleme.

GEBELİKTE 6. HAFTA BELİRTİLERİ

Hamilelikte günler günleri devirmeye devam ederken sadece bebeğinde değişimler meydana gelmez. Aynı zamanda hamilelik döneminin en büyük belirtisi olarak kabul edilen hormonal değişimleri annede birtakım değişimlerin yaşanmasına neden olur. Hormonlar, hamilelik boyunca 2 işlev üstlenirler. Bunların bir bölümü bebeğinin gelişimini etkilerken diğer bölümü ise senin organlarında birtakım değişiklikleri meydana getirir. Merakını gidermek için daha fazla uzatmadan sendeki değişimleri anlatmaya başlayayım.

  • Mide bulantısı,

Mide bulantısı ile ilgili daha fazla bilgi almak için tık tık: Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkmanın Yolları

  • Mide yanması ve hazımsızlık,

Mide bulantısı: hamilelik döneminin en büyük sıkıntılarından biri mide bulantısıdır. Genellikle gebeliğin 5-8. Haftalarında başlayan bulantılar, bazen kusmalara da neden olabilir ama şanslı bir anne isen kusma gibi bir durum ile karşılaşmayabilirsin. Hamileliğin 13-14. Haftalarına kadar seni rahatsız etmesine karşı hazırlıklı olman gereken mide bulantısı, bu dönemden sonra hafiflemeye başlayacaktır.

Mide yanması ve hazımsızlık: hamileliğin en büyük belirtilerinden biri, mide yanması, hazımsızlık, kaynama gibi rahatsızlıklardır. Hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde şiddeti daha fazla artacağı için bu duruma hazırlıklı olmanı tavsiye ederim. Mideden yemek borusuna asidin çıkmasından ötürü meydana gelen mide yanması, rahmin büyümesiyle birlikte mide kaslarına baskı uygulanmasından da kaynaklanır. Bu durumda yapman gereken şey; günde 3 öğün yemek yerine, daha sık aralıklar ancak azar azar yemendir. Tabi şunu da unutma; aç kalman da mide yanmasına neden olur, bundan da kaçınman gerekiyor.

Hamilelikte mide yanması ile başa çıkmanın yolları

İlk hamilelik muayenesine “merhaba” demenin zamanı geldi!

Hamileliğin ilk muayenesi, gebeliğin bu haftasında yani 6. Haftada gerçekleşir. Tabi daha önce planlı bir hamilelik düşünmüş ve bunun için doktora gitmişsen az da olsa bilgi sahibisindir bu konuda ilk defa gideceksen de panik, stres ve heyecana kapılmana gerek yok. Doktorun her konuda sana yardımcı olacaktır.

İlk hamilelik muayenesine gittiğinde yapman gereken; doktorunla gün içinde hangi saatlerde iletişim kurabileceğin ile ilgili bilgi almak olsun. Telefonla aramalarında veya yüz yüze görüşmelerinde yaşadığını değişimleri, psikolojik sorunları, fiziki sorunları ve semptomları çekinmeden doktorunla paylaşmalısın. Senin basite alacağın bazı şeyler hem senin için hem de bebeğin için önemli ve hayati şeyler olabilir, bu yüzden hiçbirini atlatmadan doktorunla paylaşmalısın.

Hamileliğinin ilk kontrolünde doktorun senden birtakım şeyler öğrenmek isteyecek. Bunun nedeni daha doğru ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmen içindir bu yüzden bilgileri “utangaçlık” yaparak “anlatmasam da olur” dememelisin. Peki, doktorun senden hangi bilgileri ister? İşte detayları;

  • Hamileliğin ilk muayenesinde, doktor sadece hamileliğin ile ilgili bilgiler istemez. Jinekolojik tedaviler, muayeneler ve varsa başka hastalıkların ile ilgili de bilgi isteyebilir. Tüm bu bilgileri istemesinin nedeni, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmen içindir.
  • Doktorunun senden isteyeceği bir diğer önemli bilgi ise son kullandığın doğum kontrol yöntemleri ve adet dönemlerinle ilgili birtakım sorular olacak.
  • Hamileliğin ilk kontrolünde atlatmaman gereken bilgiler; daha önce doğum yapıp yapmadığın, kürtaj olup olmadığın ve düşük yapıp yapmadığındır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmen ve bebeğini sağlıkla dünyaya getirmen için bu bilgileri mutlaka doktorunla paylaşmalısın.
  • Hamilelik döneminde bir takım ek ilaçlara ihtiyaç duyabilirsin ve doktorun bunları sana verecektir. Ancak herhangi bir ilaca karşı alerjin varsa bunu mutlaka doktorunla paylaşmalısın.
  • Daha önce geçirdiğin kalıcı bir hastalığın, diyabetik durumun varsa da yine doktorunla paylaşma konusunda çekinmeden anlatmalısın.
  • HIV, kabakulak hastalıkları için, kızamık, suçiçeği hastalıkları için doktorun senden kan tahlili isteyecektir.
  • Safrakesesinde ve böbreklerde iltihaplanma durumuna karşı doktorun tedbir almak amacıyla idrar tahlili de isteyebilir.

Yukarıda söylediklerimden eksik veya birkaç fazlası ile doktorun senden bilgi almak isteyecektir. Burada dikkat etmen gereken en önemli şey, doktorun istedikleri bilgileri net şekilde vermen ve istediği tahlilleri de mutlaka doktoruna vermen olacaktır. Bebeğinin gelişimi ve hamileliğinin daha sağlıklı ilerlemesi için bunları ihmal etme!

Gebeliğin 6. Haftasında beslenme

Gebelik süreci dikkat isteyen ve aksatılmaması gereken birçok konuyu kapsar. Beslenme de bu konulardan biri olup anne adayı olarak üzerine en çok düşmen gereken konulardan biridir. Unutma! Sağlıklı beslenmen hem bebeğinin gelişimi için hem de senin sağlığın için son derece önemlidir. Yani ihmale bırakabileceğin bir şey değil. Peki, gebeliğin 6. Haftasında nasıl beslenmen gerekiyor? İşte detaylar;

Hamileliğin 6. Haftasında besin maddelerini özenle seçmen gerekir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan besin gıdalarını tüketmen, demir, kalsiyum, magnezyum, folik asit ve çinko açısından zengin besinlerden yararlanman, hamileliğinin bu haftasında hem senin hem de bebeğinin gelişimini önemli oranda destekleyecektir.

Günlük beslenme şekli ve öğünlerin ne şekilde bölünmesi gerektiği hakkında internet sitelerinde paylaşılan bilgilerden faydalanabilirsin ancak bunu daha net hale getirmek için mutlaka doktoruna danışmalı ve doktorunun vereceği önergeleri dikkate alarak beslenmelisin.

Yukarıda anlattığımız bilgiler, genel olarak hamileliğin 6. Haftasında görülen değişimler olup, bu hafta neler yapılması gerektiği, doktor ile ilk görüşmenin nasıl gerçekleşeceği gibi bilgiler, genel doğumlardan alınan ve harmanlanan bilgilerdir. Sevgili anne adayı, unutma ki sana en doğru bilgileri verecek olan doktorundur ve bu yüzden doktora gitmek yerine internet sitelerinden bilgi edinme, edindiğin bilgilerin genel hamilelik konuları olduğunu unutmamalısın.