Hamilelik Belirtileri: Hamile Olduğunun 13 Erken İşareti

Hamilelik Belirtileri: Hamile Olduğunun 13 Erken İşareti

Hamile kalmak, çocuk sahibi olmak, yeni bir hayata geçiş yapmak… Tüm bunlar her evli kadının istediği şeylerden biridir. Çocuk sahibi olmak, son yıllarda GDO’lu ürünler veya farklı etkenlerde dolayı geçmişe göre daha bir zor hale geldi ama buna karşın çözümler de bir o kadar arttı. Artık çoğu kadın, çocuk sahibi olmak için belli bazı yöntemlere başvurarak olumlu sonuçlar alabiliyor. Peki, çocuk sahibi olabileceğinizi anlatan durumlar yani hamilelik belirtileri nelerdir?

Bu yazımızda, hamile olduğunuzu gösteren 13 erken işaret hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Faydalı olması ümidi ile…

Hamile olup olmadığınızı anlamak için eczaneden satın aldığınız “gebelik testi” almadan önce aşağıda bahsedeceğimiz değişimlerin vücudunuzda ve bünyenizde gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmanızı öneririz.

  1. HASSAS GÖĞÜSLER VE GÖĞÜS UÇLARI

Hamile kalan kadınlarda bir takım fizyolojik değişimler meydana gelir. Bazı değişiklikler, adet dönemindeki değişimleri andırsa da hamilelik belirtilerinde meydana gelen bu değişimler biraz daha farklıdır. Bunlardan ilki hassas göğüsler ve göğüs uçlarıdır. Gebe kalan kadınlarda ilk görülen değişim budur. Adet dönemi öncesinde oluşan göğüs şişkinliği ve ağrıları, hamile kalan kadınlarda da görülür fakat farklı olan tek şey acının ve şiddetin adet döneminkinden daha fazla olmasıdır.

Sperm ile yumurtanın birleşmesinden sonra meydana gelen ağrı, sızı, dolgun, şişkin ve hassas göğüsler, hamileliğin ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Dokunulduğunda bile şiddetli ağrıların görüldüğü bu durum, hamile olduğunuza işaret edebilir.

  1. MEME BAŞLARININ KOYULAŞMASI

Ağrı ve sızlanmaların yanında hamile kalan kadınların meme başlarında ve çevresinde de bir takım değişimler meydana gelir. Göğüslerinizin şiddetli ağrılara maruz kalmasından yola koyularak “hamile miyim?” algısına kapılmadan önce, meme başlarını kontrol edebilirsiniz. Çünkü hamile olduğunuzu gösteren en büyük değişimler bu bölgede meydana gelir. Göğüs başlarının koyulaşması ve genişlemesi, belirtilerinden biri sayılmaktadır.

Döllenme döneminden birkaç hafta sonra göğüs başlarını çevreleyen “dairesel” kısımlarda bir takım değişimler meydana gelir. Bu tip değişimlerin nedeni, değişen hormonal yapının vücutta kendini belli ettirmesidir.

Meme başları ile birlikte bir de etrafında sivilceye benzeyen ama sivilce olmayan bir takım kabarcıklar görünmeye başlar. Bu kabarcıklar ilk dönemlerde çok fazla dikkat çekici olmasa da ilerleyen günlerde kendini daha fazla belli eder.

Tabi bu değişimlerin hamile kaldığınız ile ilgili olabileceği kadar farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebileceğini unutmayın. Kullandığınız doğum kontrol hapları, hamilelik ile ilgisi olmayan hormonal değişimler de yine meme başlarının koyulaşmasına veya etrafında kabarcık oluşmasına neden olabilir.

  1. SIK SIK İDRARA ÇIKMA

Hamilelik belirtilerinin en önemli etkilerinden biri de sık sık idrara çıkmadır. 1-2 hafta arasında özellikle daha da sıklaşan bu durum, hamileliğin erken belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Gündüzleri ve geceleri daha fazla ve sık tuvalet ihtiyacının duyulması, hamilelik belirtileri arasında kabul edilmektedir.

  1. HAFİF KANAMA

Hamileliğin ilk hafta belirtisi olarak kabul edilen hafif kanama, embriyonun rahme yerleşmesi ile görülen bir durumdur. 5-10 günlük süreç içerisinde kendini gösteren bu durum, adet görmeyi beklenen zamandan daha önce meydana gelir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden dolayı kaynaklanan hafif kanama, hamilelik belirtisi olarak kabul edebileceğiniz bir başka durumdur. Tabi bu kanama da yine adet dönemindeki kanamadan biraz daha farklıdır. Renk, genellikle kırmızı olmaz, biraz daha açık tonda olur.

  1. KOKU HASSASİYETİ

Koku almada hassaslaşmak, “hamile olduğumu nasıl anlayabilirim?” sorusuna verilebilecek belki de en iyi yanıttır.

Normal dönemlerde kokusundan rahatsız olmadığınız şeylere tahammül gösterememeniz, koku alma konusunda çok fazla hassaslaşmanız hamile olduğunuzu gösteren bir başka etkendir. Bunu daha iyi anlamak için içinde bulunduğunuz dönem ile önceki dönem arasındaki farkları kendi kendinize analiz edin ve şu soruları kendinize sorun.

  • Koku alma duyunuz daha öncekinden farklı mı?
  • Çevrenizde yayılan kokulara karşı her zamankinden daha mı hassassınız?
  • Başkalarının hissetmediği kokuları siz hissediyor musunuz?

Bu üç soruyu kendinize sorup cevaplandırdıktan sonra “hamile miyim?” sorusuna daha net cevap vermiş olacaksınız.

  1. HALSİZLİK VE UYKU İSTEĞİ

Hamilelik belirtileri arasında en çok karşılaşılan durumlardan biri de halsizlik ve uyku isteğidir. Bazı kadınlarda bu durum çok aşırıya kaçabilir. Yataktan çıkmama isteği, halsizlik, paçavra gibi hissetme durumu, “biraz daha uyuyayım…” düşünceleri gibi durumlar, hamileliğin erken belirtileri olabilir.

Yukarıda görülen durumlar sizde de mevcut ise bebeğiniz artık gelmeye hazırlanıyor demektir. Bu belirtiler, hamilelik yaşayan tüm kadınlarda meydana gelebilir. Nedeni ise hormonal değişimlerin vücuda uyarlanmaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönem, hamileliğin sonuna kadar devam etmez, hamileliğin ilk 3-6 ayı arasında daha fazla görülen bu değişimler, 2. trimester döneminde etkisini yitirmeye başlar ve son dönemlerinde yeniden görülmeye başlar.

  1. BULANTI VE KUSMA

Hormon seviyesinin değişmesiyle birlikte her kadında olmasa da çoğu kadında mide bulantısı ve kusma durumları kendini göstermeye başlar. Bazı kadınlarda döllenmeden çok kısa bir süre sonra meydana gelse de bazı kadınlarda ise döllenmeyi takip eden günlerde kendini göstermeye başlar.

Genel olarak hamileliğin 6. Haftasından sonra daha fazla görülebilmektedir.

  1. BAŞ AĞRISI

Baş ağrısı, her kadında olmasa da migren hastalığı olan kadınlarda hamilelik döneminde çok sık baş ağrıları meydana gelebilmektedir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında, normalden çok daha fazla baş ağrısı yaşanabilir. Bu da hamilelik belirtileri arasında kabul edilmektedir.

  1. KABIZLIK

Kabızlık, sindirim sisteminin çalışmasının değişmesi ile birlikte hamile kadınlarda görülmeye başlayan durumlardan biridir. Büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapmasından dolayı meydana gelen kabızlık sorunu, hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir.

  1. KASIK AĞRILARI

Hamilelik döneminin ilk 4 ve5. Haftalarında daha sık görülmeye başlayan kasık ağrıları, embriyonun rahim iç duvarına yerleşmesinden kaynaklanmaktadır. Hamile kalan kadınlarda kasık ağrıları normal olarak değerlendirilir ancak kanama da varda mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Çünkü kanama, riskli bir durumdur.

  1. KARINDA ŞİŞKİNLİK

Değişen hormon seviyesinin vücutta kendini en iyi göstermiş hali, pompayla şişirilmiş gibi bir hisse kapılmaktır. Karında şişkinlik artı “hamile miyim?” sorusunun yersiz olduğunu işaret eder ve kesin olarak hamile olduğunuzu gösterir. Tabi şişkinliğin oranına göre de bu durumun değişebileceğini söylemek gerekiyor. Çünkü adet öncesi de karında şişkinlik olabilir bu yüzden hamileliğin ilk günlerinde bunu ayırt etmek bir hayli zordur.

  1. VÜCUT SICAKLIĞININ YÜKSELMESİ

Vücut sıcaklığı da yine hormon seviyesinin yükselmesiyle birlikte başlayan hamilelik belirtilerinden biridir. Normal zamanlardaki vücut ısısı eğrisini biliyorsanız ve hamile olduğunuzdan şüphe ettiğiniz dönemde bu sıcaklığın 1 veya daha fazla derece yükseldiğini görüyorsanız hamile olduğunuzun işareti olarak kabul edebilirsiniz. Hamilelik dönemi boyunca vücut sıcaklığı normal zamanlardan 1 derece daha yüksek olur.

  1. ADET KANAMASININ GECİKMESİ

Son olarak hamile kaldığınızın belirtisi olarak değerlendirebileceğiniz en önemli hamileliğin erken belirtileri arasında yer alan adet kanaması gecikmesi belki de en net belirtidir. Regl dönemi düzenli olan kadınlarda eğer gecikme yaşanıyorsa kesinlikle hamile olduğunuzdan daha fazla şüphe etmeye başlayabilirsiniz.

Tüm bu belirtiler, erken hamilelik belirtileri olarak kabul edilmektedir. Tabi maddeler arasında belirttiğimiz gibi bu tip durumlar başka etkenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Adet dönemi, doğum kontrol hapları gibi etkenler de bu gibi belirtilerin yaşanmasına neden olmaktadır. Fakat ihmal edilmeyecek bu belirtilerle karşılaştığınızda işinizi garantiye almak için doğum kontrol uzmanı ile görüşmeniz daha net sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Hamilelik belirtileri, ilk dönemlerden itibaren vücutta meydana gelen bir takım değişimlerden anlaşılabilir. Ancak bazı kadınlarda bu değişimler biraz daha ilerleyen dönemlerde kendini gösterebilmektedir.

HAMİLELİK NASIL ANLAŞILIR?

Yukarıda belirttiğimiz bir takım vücut değişikliklerin meydana gelmesi ile hamilelik anlaşılabilir. Ancak bunlar, yukarıda da söylediğimiz gibi farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Net sonuç almak için gebelik testi (ovulasyon testi), evde hamilelik testi ve idrar testi ile daha net şekilde anlaşılır.

HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Hamile olup olmadığınızı anlamak için uzman hekime danışabilir veya evde hamilelik testi yapabilirsiniz. Eczaneden alınan “hamilelik testi” ile adet takvimini dikkate alarak idrar testi yapabilirsiniz. Net sonuç almak için idrar testini 1-2 hafta arayla tekrarlamanız önerilir.

Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/blog/icerik/yumurtlama-donemiyle-ilgili-en-cok-sorulan-on-soru linkinden ulaşabilirsiniz.