Hami̇leli̇kte En Sik Görülen Rahatsizliklar

HAMİLELİKTE EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR

Hamilelik dönemi, ortalama olarak 9 ay 10 gün süren bir süreçtir ve bu süreçte annede bir takım değişiklikler meydana gelir. Hormon seviyesinin değişmesi, psikolojik etkiler ve daha birçok değişim, doğum gerçekleşinceye kadar devam eder. Hamilelikte en sık görülen rahatsızlıklar ve bunlara karşı alınabilecek önlemlerin olduğunu unutmayın.

Bu yazımızda, hamilelik döneminde olan kadınların karşılaşabilecekleri rahatsızlıkları ve çözümlerini ele almaya çalışacağız. Faydalı olması ümidi ile…

HAMİLELİK DÖNEMİNDE EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR

  • Reflü
  • Kabızlık ve hemoroid (basur)
  • Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Hamile diyabeti
  • Nefes darlığı
  • Kramplar, uyuşmalar ve karıncalanma
  • Ödem.

REFLÜ

Reflü, hamilelik dışında da görülebilen bir tür mide rahatsızlığıdır. Mide asidinin yükselmesi veya yemekten sonra yiyeceklerin yemek borusuna çıkmasına verilen isim reflüdür. Hamilelikte daha sık görülmesinin neden ise gelişen rahmin mideye baskı yapması sonucu yiyeceklerin yemek borusuna doğru çıkmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için hamile kadınların gün içinde az ve sık aralıklarla yemek yemeleri gerekmektedir. Uzun süre aç kalan kadınların birden aşırı yemek yemeleri de yine reflünün oluşmasına neden olmaktadır.

Baharatlı yiyecekler, domates, acı biber, yağlı yiyecekler gibi reflüyü azdıran yiyeceklerden uzak durmak da yine bu rahatsızlığın önüne geçmek için iyi bir çözüm yoludur.

KABIZLIK VE HEMOROİD (BASUR)

Halk arasında “basur” olarak adlandırılan hemoroid, özellikle çok oturan insanlarda sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde de sık görülen bu hastalığın en etkin nedeni, sindirim sisteminin yavaşlaması ile birlikte rahmin gelişerek bağırsaklara baskı yapmasıdır. Genel olarak kabızlıktan dolayı meydana gelen hemoroid, uzun süren kabızlıklarda daha fazla görülür ve hafif kanamalar görülebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken en önemli şey, kabızlığa neden olan yiyeceklerden uzak kalmaktır. Buna ek olarak bol su tüketmek ve lifi bol olan yiyecekleri tüketmeye dikkat etmek de hemoroid rahatsızlığının önüne geçmek için ideal çözümlerdir.

SIK İDRARA ÇIKMA VEYA İDRAR KAÇIRMA

Hamilelik döneminde rahim, normalden daha fazla büyür ve bu da iç organlara baskı yapmaya neden olur. Hamilelikte sık idrara çıkma veya idrar kaçırma rahatsızlığının nedeni de budur.

Gebeliğin ilk 3 ayında ve son dönemlerinde daha fazla görülen sık idrara çıkma ve idrar kaçırma rahatsızlığının önüne geçmek için doktorların önerdikleri bazı “kegel egzersizleri” uygulamak, rahatsızlığın önüne geçmek için güzel bir yöntemdir. Tabi egzersiz yapmadan önce mutlaka doktora danışılmalı, hamileliği riske atacak hareketlerden uzak durulması gerekir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

Hamilelik süresince her geçen gün kadınların vücudunda bir takım değişimler meydana gelir ve bu da bazı rahatsızlıkların yaşanmasına neden olur. Bu rahatsızlıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonu, hamilelikte en sık rastlanılan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu tip durumlarda alınabilecek en güzel önlemler, hijyenik olmayan ortamlardan uzak durmaktır. Bunun dışında idrarda kötü koku ve koyu renklilik bulunuyorsa mutlaka uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.

HAMİLE DİYABETİ

Vücudun fazlasıyla salgıladığı hormonların dengelenmemesinden dolayı hamileliğin 24-28. Haftaları arasında hamilelik diyabeti denen rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bir tür şeker hastalığı olan hamile diyabetinde alınacak en önemli önlemler şeker tüketimini azaltmak ve yiyecekleri ölçülü şekilde tüketmektir. Doktor gözetiminde bulunmak adına önemli olan bu evrede, kendinizi ve bebeğinizi riske atmamak için kontrollerinize düzenli olarak gitmeniz gerekmektedir.

NEFES DARLIĞI

Hamilelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri de nefes darlığıdır. Yine rahmin genişlemesi ile birlikte akciğere baskı yapılmasından dolayı meydana gelen bu rahatsızlığın önüne geçmek için oturma ve yatma pozisyonlarını iyi belirlemek gerekir. Dik oturmak ve uyurken yüksek yastık kullanmak, nefes darlığı problemleri için iyi bir çözüm yolu olacaktır.

KRAMPLAR, UYUŞMALAR VE KARINCALANMA

Hamilelik bir anlamda “yük taşımak” anlamına gelir. Rahminizde taşıdığınız bebeğiniz, sadece karın bölgesine değil, bacak bölgesine de baskı uygular bu da kramplar, uyuşmalar ve karıncalanma gibi bir takım rahatsızlıkları beraberinde getirir. Uzun süre hareketsiz şekilde kalan annelerde daha fazla görülen bu durumun önüne geçebilmek için bol yürüyüş yapmak, sabit durmaktan kaçınmanız gerekmektedir.

ÖDEM

Hamilelik döneminde vücuttaki su oranı artar ve bu da hamilelikte ödem oluşmasına neden olur. Ayaklarda daha sık görülen şişlikler, bazı kadınların ellerinde de görülebilmektedir. Gebelik döneminde ödemi engellemek için bol su içilmeli, ayakta uzun süre kalınmamalı, uzun süre hareketsiz kalmamak önemli bir çözüm yolu olacaktır.

Önemli not: Yukarıda bahsettiğimiz hamilelikte sık görülen rahatsızlıklar ve çözümleri, uzman jinekologların görüşlerinden istifade edilerek hazırlanmıştır. Yukarıda sayılan rahatsızlıkların genel olarak nedenleri açıkladığımız gibi olmakla birlikte farklı nedenlere bağlı olarak da çıkabilmektedir. Hamilelik döneminde yaşadığınız rahatsızlıkların nedenlerini kesin olarak öğrenmek için doktorunuzla mutlaka görüşmeniz gerekmektedir. Ayrıca kontrollerinizi aksatmadan zamanında gitmeniz de rahatsızlıkların önüne geçmede önemli bir yer tutmaktadır.