Hamilelikte Spor Ve Egzersiz

Hamilelikte Spor ve Egzersiz

Hamilelik sürecinin daha rahat geçmesi adına yapılacak faaliyetler arasına sporu koyabilirsiniz. Hamilelik öncesi dönemdeki kadar rahat hareket edemeyeceğinizi ya da bebeğe zarar vereceğinizi düşünseniz dahi, hamilelik sürecinde düzenli spor ve egzersiz yapmak sizler için oldukça faydalı olacaktır. Kadınların normal dönemde hareketli yaşama alıştıktan sonra hamilelikte de spor ve egzersiz yapması oldukça sağlıklı bir durumdur. Hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı bakımından hamilelik sürecinde hareketin önemli olduğunu da göz önüne alacak olursak spor ve egzersiz bu anlamda önemli bir yer tutar. Hamilelikte spor vücut sağlığı açısından iyi bir alıştırma olacaktır.

Hamile bireyler düzenli spor ve egzersiz yaparak daha rahat bir gelişim süreci geçirebilir. Bu hem bebeğin sağlıklı bir 9 ay geçirmesi için hem de annenin bu dönemde hareket ederek hem doğum öncesinde hem de doğum esnasında zorlanmaması bakımından oldukça önemlidir. Hareketli yaşam konusunda her bireyin olduğu gibi hamilelerin de düzenli bir şekilde spor ve egzersiz hareketleri yapması sağlıklı bir yoldur. Hamilelik sürecinde spor ve egzersiz yapan kadınlar daha rahat ve kolay bir doğum gerçekleştirirler.

Hamilelikte Sporun Faydaları

Yeni heyecanların uyandığı en güzel dönemlerden biri de hamileliktir. Hamilelik döneminde hem sizin hem de bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecine girmesi adına spor yapmak oldukça yararlı olacaktır. Düzenli ve dengeli beslenme kadar önemli bir yeri olan spor, özellikle hamilelerde yapıldığı zaman kasılmaları azaltıp ağrıları minimuma indiren etkiye sahiptir. Hamilelikte spor döneminde pek çok hamile birey, düzenli egzersiz ve spora yönelerek hamileliğin vermiş olduğu hantallığı atmaya yardımcı olur. Bireylerin kendini zinde hissetmesi bakımından bu anlamda hamilelik döneminde spor önemlidir.

Hamilelik sürecinde kadınların vücutlarında kilo almaya yönelik hormonlar salgılanmaya başlar. Bundan dolayı da hamilelik döneminde kadınların zorlu bir süreci haline gelen gebelik diyabetinin görülme olasılığı düzenli spor yapan bireylerde daha az rastlanır. Bundan sonraki süreçte de kadınların rahat bir şekilde doğum yapması bakımından hamilelik sürecinde yapılacak sporlar oldukça fayda sağlayacaktır. Hareketli yaşamın damarlardaki tıkanmayı önlediğini ve kalbin daha rahat çalışmasına olanak sağladığını da hesaba katınca bu durum hamile bireylerin sağlıklı bir süreç geçirmesi bakımından önem taşır.

Hamileler Hangi Egzersizleri Yapabilir?

Çoğu kadın hamilelik sürecinde pek de hareket etmek istemez. Bunun nedeni taşıdığı yükün daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Ancak bu durum oldukça yanlış bir tutumdur. Hamilelik döneminde vücutta azalan endorfin hormonu, düzenli egzersizler ve yürüyüşler gibi hareketlerde bulunan hamile bireyler için oldukça az görülen bir durumdur. Bu bakımdan da annenin hem ruhsal hem de bedensel olarak kendini çok daha rahat hissetmesi konusunda hamilelik döneminde yapılan spor ve egzersiz hareketleri büyük önem taşır.

Hamilelik sürecinde bebeğin ve annenin kendini çok daha sağlıklı ve zinde hissetmesi egzersiz ile başarılı bir şekilde sağlanabilir. İlk 3 ayında hamilelikte hafif tempolu yürüyüşler anneyi olabildiğince rahatlatan egzersiz hareketleri arasında yerini alır. Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa bu yürüyüşler bu aylar için uygundur. 3 ila 6 ay arasında ise yoga ve pilates gibi grupla birlikte yapılabilecek egzersizler hamileler için çok daha uygun bir egzersiz çeşidi olacaktır. Bu sayede hamile bireylerin kendilerini toplu bir alan içerisinde kendileriyle aynı şartlarda kişiler ile ortak bir amaç için toplandıklarında moral olacaktır. Lohusam Hamile giyim ürünlerinde yer alan göbek kısımları özel olarak tasarlanmış hamile tshirt modelleri ile sporda hareketlerinizi kısıtlamayadan hareket edebileceksiniz.

Hamilelik Egzersizlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor yapmak hayatın her alanında rahat bir düzen için gerekli olan faaliyetler arasında yerini alır. Ancak hamile bireyler spor ve egzersiz konusunda dikkatli bir şekilde davranmalıdır. Kendinizi zorlamadan pratik bu hafif hareketler sayesinde, düzenli egzersiz yapmak bebeğin ve sizin doğru bir şekilde nefes almanızı organize edeceği gibi kimi zaman çeşitli zararlara yol açabilir. Bu konuda özellikle düşük ve çeşitli sağlık problemlerine yol açan hastalıkları olan bir anne adayı iseniz bu tür egzersiz ve sporları yaparken muhakkak bir uzmana danışmanız da fayda var. Yine herhangi bir damar tıkanıklığı kansızlık yaza çeşidi tansiyon problemleriniz varsa ya da solunumla ilgili bir problemle karşı karşıyaysanız, bu süreçte de egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli olmanızda fayda olacaktır.

Egzersizlerinize başlarken ve bitirirken bu süreçte kolay bir şekilde dengenin sağlayabilecek hareketlerde bulunursanız, hem sizin için hem de bebeğiniz için oldukça yararlı bir egzersiz sürece geçirmiş olursunuz. Egzersiz ve spor süresince yaptığınız hareketlerde spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak spor sürecinde rahat olmanız bakımından önemlidir.

Hamile Yogası ve Pilatesi

Hamilelik sürecinde düzenli egzersiz yapan annelerin en sık tercih ettiği egzersizler arasında yoga ve pilates gelir. Bu egzersizler bedeni dinlendirmesinin yanında rahat bir şekilde nefes alıp vermenizi de sağlar. Bu bakımdan hamile spor kıyafetleri ile rahat bir şekilde yapabileceğiniz bu egzersizler bu süreçte tavsiye edilir. Lohusam hamile taytları ile hamile bayanlar gönül rahatlığıyla spor hareketleri yapabilecekler. Hamileler yoga yaparken nefes alış verişlerinin düzenli bir şekilde olması bakımından kontrolü sağlarlar. Bu da doğru bir nefes kontrolü ile bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecine girmesinde faydalıdır.

Hamileler için pilates egzersizleri de en az yoga kadar rahatlatan ve anne ile bebeğin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesine katkısı olan egzersizler arasında yerini alır. Ancak pilates egzersizleri konusunda hamile taytı gibi kullanışlı malzemelerin tercih edilmesi önemlidir. Bu malzemeler gelişim süreci ilerledikçe bebeğe pek rahat vermeyeceğinden dolayı 6 aya yaklaşılan süreçte yatarak sırt üstü yapılabilecek egzersizler uzmanlar tarafından pek de tavsiye edilmez. Bu konuda bebeğin üzerinde bir baskı oluşabileceği uzmanlar tarafından ön görülür. Bundan dolayı da 6 aydan sonraki süreçte hafif egzersizler yapılmalı ve çok fazla efor harcanmamalıdır.

Hamilelikte Spor Yaparken Nasıl Giyinmeli?

Spor yaparken ya da egzersiz hareketleri esnasında her birimiz kendimiz için rahat hareket edebileceğimiz kıyafetlere yöneliriz. Bu bakımdan hamilelik sürecinde spor yapılırken de bu rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Çünkü egzersiz yapıldığı süreçte vücuda dar gelen ve sıkan eşyalar hareket kabiliyetini kısıtlar. Bundan dolayı da rahat kıyafetleri tercih etmek hem sizin hem de bebeğiniz için konforlu bir spor süreci geçirmeye fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan kalıbı ve modele sizler için uygun olduğunu düşündüğünüz bir hamile taytı ve buna ek olarak rahat bir hamile tişörtü ile egzersiz sürecinizi başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Pamuklu ve nefes aldıran kıyafetleri tercih ederek hem terleme konusunda hem de vücudunuzun rahat bir şekilde hareket etmesini kısıtlamadan söz konusu spor ve egzersizleri yapabilirsiniz.

Hamilelikte Spor ve Egzersiz İçin Altın Kurallar

Hamilelikte spor sürecinde denge kurmak giderek zorlaşacaktır. Bu bakımdan da sizlerin dengesini etkilemeyecek rahat kıyafetlerle doğru bir şekilde spor yapmak, oldukça etkili bir yol olacaktır. Bu bakımdan dikkat edilmesi gereken maddeleri şöyle bir toparlarsak:

  1. Doğru spor kıyafetlerinin tercihi hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacaktır.
  2. Bu süreçte düzenli beslenmek anne adayları için spor ve egzersize oldukça yardımcı olacaktır.
  3. Son olarak, eğer siz ve bebeğiniz için risk oluşturuyorsa spor ve egzersiz yerine daha hafif yürüyüşler tercih edebilirsiniz.

Lohusam ile tercih edeceğiniz; lohusa eşofman ve lohusa taytları ile egzersizlerde rahat bir şekilde hareket edebileceksiniz.

Bir önceki yazımıza  https://lohusam.com/blog/icerik/lohusa-donemi-terletmeyen-kumas-secimi linkinden ulaşabilirsiniz.