Hami̇leli̇kte Vi̇tami̇n Kullanimi

HAMİLELİKTE VİTAMİN KULLANIMI

Hamilelikte vitamin ve mineral alımı önemlidir. Hamilelikte vitamin eksikliği bazı sorunlara yol açabilir. A, d, e, k vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir ve fazlası vücutta depo edilir. B ve c vitamini ise suda eriyen vitaminlerdir ve fazla alındığında idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu yüzden b ve c vitaminini bir anda vücuda almanın  anlamlı olmaz. Her gün yeteri miktarda alınmalıdır.

Hamilelikte a vitamini alınmalıdır. Diş ve kemik yapısının gelişmesi ve korunmasına yardımcıdır. Kabak, patates, sarı sebzeler, yeşil bitkiler, brokoli, havuç gibi besinlerde a vitamini vardır. Hamilelikte alınması gereken vitaminlerden biri de d vitaminidir. D vitamini vücudun kalsiyum ve fosforu kullanmasını sağlar, kemik ve kas yapımızı destekleyicidir. Süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz ve mutlaka güneş ışığı almalıyız. Yürüyüş yapmak hamilelikte egzersiz olarak en çok tercih edilen seçeneklerdir. Hem yürüyüş yapabilir hem de güneş ışığından yararlanabilirsiniz.

Hamilelikte c vitamini almak gerekir. C vitamini doku onarımı sağlar, antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun demiri emilimine yardımcıdır. Hamilelikte bağışıklık önemi çok büyüktür. Bağışıklık sistemi zayıflarsa hastalıklar ortaya çıkar. Hamilelikte ilaç kullanma konusu sıkıntılı olduğu için grip olmamaya çalışmak gerek. Bağışıklık sistemi zayıflayınca da ilk hastalık grip olarak karşımıza çıkar. Hamilelikte e ve b vitamini de almalısınız. Günlük alınacak vitamin miktarlarını doktora danışmalısınız.