Çocuklarda Ve Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Çocuklarda ve Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Pişik, bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülen cilt sorunlarından biridir. Pişik yüzünden bebeğinizin cildinde oluşan kızarıklıklar ve yaralar, bebeğinizin canını acıtarak huzurunu kaçırabilir. Bu durumda ebeveynlerin önceliği, bebeklerini rahat ettirmek ve pişik probleminin önüne geçmektir.

Bebeklerde pişik sorununun nasıl tedavi edileceğini ve nasıl önlenebileceğini öğrendiğinizde, hem bebeğinizin hem de sizin hayatınız büyük oranda kolaylaşacaktır.

Pişik Nedir?

Pişik, çocuklarda ve özellikle bez kullanan küçük bebeklerde sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Bebeklerde pişik daha çok bebeğin bezin kapattığı bölgeleri olan poposunda, uyluğunda ve genital bölgesinde görülse de vücudunun boyun ve kol altı gibi eklem bölgelerinde de pişiğe rastlanabilir. Pişik, bu bölgelerdeki hassaslaşan deride kabarıklık, kızarıklık ve kuruluk şeklinde ortaya çıkar. Hafif kaşıntı yapan ve özellikle de sürtünme ile acı veren bir cilt problemidir. Bu durum, pişik sorunu yaşayan küçük bebeklerin ve çocukların oldukça fazla rahatsızlık duymasına sebep olur.

Pişik Neden Oluşur?

Bebeğinizin temizlik ve bakımına her ne kadar dikkat etseniz de zaman zaman bazı problemler ortaya çıkabilir. Pişik de bu problemler arasında en yaygın görülenlerinden biridir. Bebeklerde pişik , genellikle kirli ve ıslak bezin uzun süreli kullanımından kaynaklansa bile aslında buna neden olan birçok farklı sebep daha vardır. O halde bebeklerde ve çocuklarda pişik neden oluşur, bir göz atalım:

1. İdrar ve Dışkının Neden Olduğu Tahriş

Uzun süre idrar ve dışkıya maruz kalan bebeğin son derece hassas olan cildi, kolayca tahriş olabilir. Daha sık kaka yapan bebeklerde pişiğe daha sık rastlanır. Çünkü dışkı, bebeklerin cildini idrardan daha fazla tahriş eder.

2. Yeni Yiyeceklerle Tanışma Süreci

Bebeklerde pişik neden oluşur sorusunun en net cevaplarından birinin ek gıdaya geçmek olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz katı gıdaya geçtiğinde, haliyle kakasının içeriği de değişir. Mamalarla birlikte değiştirilen beslenme programı, bebeğinizin daha fazla kaka yapmasına neden olabilir. Bu da pişik oluşumu ihtimalini bir hayli artırır.

3. Bakteri veya Mantar Enfeksiyonu

Bebek bezinin kapladığı alan, aslında bebek cildinin en savunmasız bölgesidir. Çünkü bu bölge genellikle nemli ve sıcaktıe. Bu da bakteri ve mantarların üremek için adeta can attığı bir ortamdır. Pişikler, genellikle derinin kat yaptığı bölgelerde ortaya çıkmaya başlar. Bazı pişiklerde döküntünün etrafında kırmızı benekler de görülebilir.

4. Sürtünme ve Aşındırma

Bebeğinizin vücuduna çok sıkı bir şekilde yapışan bezler ve dar bebek kıyafetleri, sürtünmenin etkisiyle pişiğe yol açabilir. Bunu önlemek için kaliteli kumaşlardan üretilen Lohusam bebek ürünleriçocuk pijama ürünleri, çocuk şort ve kız çocuk pijama ürünleri arasından dilediğiniz modeli seçebilir, böylece pişik oluşumunun kolayca önüne geçebilirsiniz.

5. Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotikler, bağırsaklardaki kötü bakterileri olduğu kadar kadar iyi bakterileri de öldürebilir. Eğer iyi bakteriler vücutta olması gereken miktarda bulunmazsa, mantar enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Emzirirken antibiyotik alıyorsanız veya bebeğiniz herhangi bir hastalık nedeniyle antibiyotik kullanıyorsa, bu durum yüzünden bebeğinizde pişik oluşabilir.

Pişiğin Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde pişik ilk olarak bebeğin vücudundaki pembe-kırmızı pütürlü dokular şeklinde fark edilebilir. Pişik problemi olan bebeğinizin cildi kabarır ve pişiğin oluştuğu bölge, normal vücut sıcaklığına göre biraz daha fazladır.

Bebeğiniz henüz konuşamadığından, size sıkıntısını anlatamaz fakat davranışlarından bir rahatsızlığı olduğunu fark edebilirsiniz. Pişik olan bebeğiniz huzursuz olacak, buna bağlı olarak günlük yaptığı aktivitelerden keyif almıyor gibi görünecektir. Bez değiştirme anlarında ise huzursuzluğu daha da artacak ve ağlayarak rahatsızlığını size belli edecektir.

Pişik Bebeği Nasıl Etkiler?

Vücudunun herhangi bir bölgesinde pişik ortaya çıkan bebek ve çocuklar, huzursuz ve huysuz olabilir. Sürekli hareketli olan eklem bölgelerinde oluşan pişiklerin günlük hareketleri ve oyunları zorlaştırması, bebeğinizi bir hayli üzer.

Pişik olan bebeğin en zorlu anlarından biri de hiç şüphesiz bez değiştirme zamanıdır. Bebeğiniz pişik sorunu yaşıyorsa bez değiştirme anı normale göre çok daha zor bir rutine dönüşebilir. Bazen ise pişik, bebeğiniz için daha da fazla rahatsızlık verici bir hale gelir ve bebeğinizin iştahı da öncekine nazaran azalabilir.

Bebeklerde pişik sorunu ortaya çıktığında bebeğin canının gerçekten acıdığını ve gündelik aktivitelerin bile onu zorladığını unutmayarak ona anlayışla yaklaşmalı, pişik olan bölgelerini mutlaka rahatlatmalısınız.

Pişiği Önlemenin Yolları Nelerdir?

Bebeklerde pişik oluşumunu önlemenin başlıca yolları şunlardır;

  • Bebeğinizin altını günde en az 5-6 kez değiştirmelisiniz.
  • Alt değiştirme sırasında kimyasal içermeyen temizleme mendilleri veya suyla ıslatılmış pamuklu bezler kullanarak bebeğinizin poposu ve dış genital organlarını iyice temizlemeli ve tamamen kuruduktan sonra yeni bir bez bağlamalısınız.
  • Yeni bir bez bağlamadan önceki 5 dakikada bebeğinizin poposunu açıkta bırakın ve biraz havalanmasını sağlayın. Bu, pişiği önlemek için son derece etkili bir yoldur.
  • Bebeğinizi pişikten korumak için pudra kullanmak yerine çinko oksit içeren bebek kremlerini ince bir tabaka olarak sürmeyi tercih edebilirsiniz. Çinko oksitli kremler özellikle “yenidoğan dönemi” olarak tabir edilen ilk 4 hafta içinde %10–15, daha sonraki aylarda ise %20–40 oranında olmalıdır.
  • Bebek bezini doğru ölçülerde seçtiğinizden ve bebeğinizin altını çok sıkmadan, hava alacak şekilde bağladığınızdan kesinlikle emin olmalısınız.
  • Eğer pişik önleyici bir krem kullanıyorsanız kremi fazla miktarlarda sürmemeye özen göstermeli, bir sonraki alt değiştirme esnasında kremin kalıntılarının ciltte birikmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğinizin pişik olmasını önlemek için kıyafetlerinin cildini tahriş etmeyecek, kaliteli kumaşlardan üretilmiş olmasına çok dikkat etmelisiniz. Lohusam’ın bebekler ve çocuklar için sağlıklı ve rahat kumaşlardan üretilen ürünlerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde pişik problemini, evinizde uygulayabileceğiniz birkaç kolay yöntemle düzeltebilirsiniz:

1. Sık Sık Bez Değiştirin

Bebeğinizin bezini sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bez ıslak olduğunda hiç bekletmeden mutlaka değiştirin. Nemi daha iyi emen tek kullanımlık bebek bez kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

2. Banyo Yönteminizi Değiştirin

Banyo yaptırırken bebeğinizin poposunu ılık suyla yıkayın ve daha sonra pamuklu bir havlu ile kurulayın. Banyo sırasında köpük veya sabun kullanmayın. Banyodan sonra ince bir tabaka halinde pişik kremi kullanabilirsiniz. Bebeğinizin cildinin kuruyup tahrişe yatkın hale gelmemesi için günde iki defadan fazla banyo yaptırmayın.

3. Islak Mendil Kullanımına Dikkat Edin

Bebeğinizin poposunu kurulamak için kullandığınız ıslak mendilin içeriğinde su ve pamuktan başka bir şey olmamasına kesinlikle dikkat edin. Islak mendillerin içerisindeki maddeler, bebeğinizin cildinin tahriş olmasına neden olabilir. Temiz bir pamuğu ılık suya batırarak da bebeğinizin alt temizliğini sağlayabilirsiniz.

4. Hava Almasını Sağlayın

Bebeklerde pişik için önlem almanın bir başka yolu ise bebeğinizin bezini çıkararak, altını mutlaka her gün havalandırmaktır. Eğer bebeğiniz uyanık haldeyken ayakta durmak istemiyorsa, uyuduğu zaman bezini çıkararak bacaklarını örtebilirsiniz. Bez bölgesinde hava dolaşımı olmasını sağlayabilmek için ise bezini daha gevşek bağlamayı deneyebilirsiniz.

5. Önleminizi Alın

Eğer bebeğiniz sık sık pişik oluyorsa bunu engellemek için her bez değişimi sırasında pişik önleyici kremler sürerek cildini koruyabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin cildini korumak için parfüm içeren sabun ve losyonlar kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bu yazımızda çocuklarda ve bebeklerde pişik nasıl geçer sorusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/blog/icerik/dogum-sonrasi-odem-nasil-atilir linkinden ulaşabilirsiniz.