Hami̇leli̇k Beli̇rti̇leri̇; Beslenme Ve Kiyafet Seçi̇mi̇

HAMİLELİK BELİRTİLERİ; BESLENME VE KIYAFET SEÇİMİ

Hamilelik veya gebelik erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalarının döllenmesiyle doğuma kadar geçen kırk haftalık döneme verilen isimdir. Bilimsel tanımı bu olsa da evliliğimiz ve aşkımızın meyvesini alma vaktinin geldiği anlamına gelir. Ancak günümüzde açıklanmayan sebeplerden dolayı her şey normalken, hamilelik oluşum süreci beklenenden uzun sürebiliyor. Özellikle ilk hamile kalma süreci günümüz genç çiftleri için yorucu bir maraton olabiliyor. Yani öyle filmlerdeki dizilerdeki gibi tek bir birliktelikle maalesef hamile kalınamayabiliyor. Peki, bu zorlu süreçte ne yapmalı ilk olarak çocuk istediğinize karar verdiğinizde doktora gitmeniz genel bir tetkikten geçmeniz ve folik asit gibi vitaminleri kullanmaya başlamanız gerekebilir.

Bunun sonrasında ise düzenli bir şekilde birliktelik yaşamaya başlamanız gerekecektir genellikle iki günde bir tekrarlanan birliktelikler gebe kalma olasılığını arttıracaktır. Bu durum günümüz çalışma ve iş koşullarında biraz zor olsa da uygulamaya çalışmakta yarar var. Önemli noktalardan bir tanesi de birliktelikten hemen sonra yataktan hemen kalkmadan spermlerin olabildiğince çok rahme ulaşmasını sağlamaktır. Gelelim asıl yapılması gerekene sürekli zihniniz bu konuyla dolu olmasın, bilinçaltınızda ki ya bebeğim olmazsa sorusunu bir kenara itin ve her ay regl olacak mıyım, olmayacak mıyım diye beklenti ile yaşamayın. Bu psikolojik durum regl sürenizi uzatacak, hamile kaldığınızı sanıp sizi heyecanlandıracak sonrasında ise üzecektir. Her şeyde olduğu gibi kafanıza takmayın, elinizden geleni yapın, normal yaşantınıza devam edin ve eşinizle sürekli bu konuyu konuşmaktan uzak durun.

Peki, bu uğraşlarımız sonunda hamile kaldık, bunu nasıl anlayabiliriz; Gebeliğin belirtilerinden en belirgin olanı adet döneminde yaşanan gecikmedir. Daha sonra ortaya çıkan belirtiler; göğüs ucunda meydana gelen hassasiyet, bulantı, kusma, aş erme kokulara karşı hassasiyet olarak sıralanabilir. Artık yumurta ve sperm birleşmiş döllenme olmuştur. Bebeğin cinsiyetini babanın spermi belirler. Bebek kesede amniyotik denen bir sıvının içinde büyür ve gelişmeye başlar. Bazı bünyelerde ise hiç bir belirti vermeyebilir. Hatta toplumumuzda üstüne görme diye tabir edilen hamile kalınmasına rağmen bir iki ay regl görülmeye devam edilebilir. Ama bu durum nadiren görülür.

Hamilelik kesinlik kazanıp anlaşıldıktan sonra artık kendinize dikkat etmeniz ve iyi beslenmeniz gerekir. Beslenme hamilelik döneminin en önemli unsurlarından biridir. Günlük olarak vitamin, protein gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sağlıklı beslenilmelidir. Ancak bu sağlıklı beslenme toplumumuzda alışıla geldiği gibi abartılmamalıdır. Mutlaka gebelik sürecinde kilo alınacaktır ancak bu süre boyunca aşırı yağlı fazla kalori içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu durumda normalden fazla kilo alınmaktadır ve bu durum bebeğiniz ve sizin sağlığınız açısından istenmeyen bir durumdur. Gebelik süresince bol sıvı alınmalıdır. Günde 10-12 bardak su tüketilmelidir.

Hamilelik süreci keyifli olduğu kadar zorluda bir süreçtir. Hamilelik boyunca hormonal değişikliler nedeniyle yaşanacak pek çok durum vardır. Biz kadınları çoğu zaman hormonlarımız yönetir. Hamilelikteki bu hormon değişimlerinin bizlere neler yapabileceği malum. Ancak en genel belirtileri aşırı hassasiyet her şeye ağlayabilme kapasitemizi ortaya çıkarabilir. Bunun yanında yorgunluk hissi akşam erken uyumuş olmak sabah uyanamamak, koltukta kanepede uyuya kalmak, kilo artışı, vücutta meydana gelen değişimler, vücutta oluşan çatlaklar, eklemlerde gevşemeler. Olsun bebeğimize sağlıkla kavuşalım hiç birini ona kavuştuğumuzda hatırlamayacağız bile.

Peki, hamilelik boyunca ne giyilmeli, buda günlük hayat içinde büyük bir problemken, düğün, nişan, davet vb. organizasyonlara giderken ne giyileceği problemini ortaya çıkaracaktır. 9 ay boyunca nasıl göründüğünüze değil nasıl rahat ettiğinize önem vermelisiniz. Ancak illa siyah renkler tercih edeceğim diye de kendinizi kasmayın, bunun yanında hamilelik sürecinde kıyafet problemin bir diğeri de hamile kıyafetlerinin normalin çok üstünde fiyatlarla satılması. En yakın arkadaşınız yakın bir zamanda hamilelik sürecinden geçmiş ise onun dolabına dalmanın tam zamanı diyebiliriz. Son olarak kesinlikle dar kıyafetlerden uzak durun günlük hayatta eşofman pijama giyinin, mutlaka hamilelikte kullanılması gereken sutyenleri kullanın, kesinlikle topuklu ayakkabı giymeyin. Anne adayları ve eşleri ile beraber doktora gitmeli ve doktor kontrolünde bir hamilelik dönemi geçirmeleri gerekmektedir. Anne ve bebeğin sağlığı için doktor kontrolü çok önemlidir.