Doğum sancıları, kadınların hiç hatırlamak istemedikleri sancılardır. Bana göre “bir kadın doğum sancılarını hatırlar ve o anı yaşayabilirse, ikinci bir defa kesinlikle doğum yapmak istemez.”
Elbette zorluklarının sonunda minicik bir yavruyu kucağa almak, yaşanan tüm sancıları unutturmaya yeter ama yine de doğum yapma hazırlığı içinde olan kadınlar için doğum sancılarını azaltmanın yolları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Doğum sancılarını azaltmak için kullanılan birçok yöntem vardır fakat uzmanlara göre kullanılacak teknik ve yöntemlere başvurmadan önce rahatlatma ve kontrol olduğu konusunda öneride bulunuyorlar. Bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra doğum sancılarını azaltmanın yolları hakkında olumlu ve olumsuz yönlerini sizlere aktarmaya başlayalım.
1. İLAÇLA SANCI AZALTMA
Annelerin hayatları boyunca yaşadıkları en büyük sancı doğum sancısıdır, ancak gelişmiş tıp dünyası sayesinde ilaç yöntemi ile doğum sancıları azaltılabiliyor.
Bunun için anne adayına bir maske veya hortum yardımı ile diazot monoksit ve oksijen bileşimini soluması sağlanır. Bu sayede anne doğum sancılarını çok fazla hissetmez.
POZİTİF YÖNLERİ
- Doğumun herhangi bir evresinde uygulanabileceği gibi diğer ağrı kesici yöntemleriyle beraber de kullanılabilmektedir.
- Bebek için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
- Evde doğum yapmak isteyen anne adayları da bu yöntemi kullanabilir.
NEGATİF YÖNLERİ
- Sık yaşanmasa da bazı kadınlarda mide bulantısı ile birlikte boşluk hissi oluşturabilmektedir.
- Doğum sancılarının çok şiddetli olması durumunda işe yaramayabilir.
- Ağızda ve dudaklarda kuruluk meydana getirir.
2. EPİDURAL ANESTEZİ
Belkemiği bölgelerine uygulanan epidural anestezi, bir tür lokal anestezidir. Anestezinin uygulanması ile diz arasındaki bölgede yer alan hisler yok olur. Dozajına bağlı olarak az miktarda uygulandığı durumlarda diz bölgesi hissedilebilir.
POZİTİF YÖNLERİ
- Doğru ve iyi biçimde uygulanan epidural anestezi sayesinde herhangi bir doğum sancısı yaşanmaz.
- Bebek için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
- Yüksek tansiyon sorunu olan annelerin kan basıncını düşürdüğü için anne adayına iyi gelir.
NEGATİF YÖNLERİ
- Anestezi uzmanları tarafından uygulanan bir yöntem olduğu için hastanede olunması gerekir.
- Epidural anestezi uygulanırken serum ve sonda uygulandığı için hareketinizin kısıtlanmasına neden olabilir.
- Kan basıncının düşmesine bağlı olarak baş dönmesi yapabilir.
- İşinde uzman olmayan veya yanlış uygulanması durumunda işe yaramaz ve yeniden uygulanması gerekebilir.
3. PETİDİN
Doğumun 6 saat içinde gerçekleşmesi durumları haricinde kullanılan petidin, bir tür uyuşturucu anestesi yöntemidir. Kalçadan enjeksiyon yardımı ile uygulanan petidin, gaz ve havadan çok daha fazla kuvvete ve etkiye sahiptir. Bu yöntem karın bölgesindeki hisleri öldürmeden ağrının azalmasına veya tamamen kesilmesine yardımcı olur.
POZİTİF YÖNÜ
Etkisi uzun süreli ve güçlü bir ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Bu da doğum sonrasındaki birkaç saatlik dilimde de annenin rahatlamasını sağlamaktadır.
NEGATİF YÖNÜ
6 saat içinde doğacak bebeklere uygulanmayan bir yöntemdir. Ancak bu süreden biraz daha fazla veya aşağı yukarı aynı sürece doğacak bebeklerde nefes alma sorunu yaşatabilmekle birlikte beslenme içgüdüsünü de etkileyebilmektedir.
Yukarıda faydaları ve zararları ile anlattığımız yöntemlerin hepsinde kimyasal bazı maddeler kullanılmaktadır. Ancak bunlar dışında daha doğal yöntemlerle de doğum sancılarının giderilmesi sağlanabilmektedir. İşte kimyasal olmayan yöntemler, pozitif ve negatif yönleri.
4. TENS MAKİNESİ
Tens makinesi, aslında gördüğünüz bir cihazdır. Ucunda pedlerin yer aldığı bu makine, vücuda hafif bir elektrik akımı verir ve bu akım doğal ağrı kesicilerin salgıladığı endorfinlerin salgılanmasını sağlayarak doğum sancılarını azaltır.
POZİTİF YÖNLERİ
- Anne ve bebek üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmaz.
- Gaz ve petidin yöntemi ile birlikte kullanılabilir.
NEGATİF YÖNLERİ
- Suda doğum yapmak isteyenler bu yöntemi kullanamaz.
- Uygulamada geç kalınması durumunda etkisini yitirir.
- Tens makinesi ile doğum yapmanın en büyük eksisi karıncalanma ve batma hissi yarattığı için bu iki etkiden hoşlanmayanların kullanması doğru değildir.
5. SUDA DOĞUM
Son 10 yılda daha fazla kendinden söz ettiren suda doğum yöntemi, doğal bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir. Doğum esnasında daha fazla yaşanan stres ve gerginlik, ağrıların artmasına neden olmaktadır. Ilık su içerisinde doğum yapan kadınlar, bu ağrılardan daha az etkilenirler.
POZİTİF YÖNLERİ
- Suda doğum yapan kadınların ağrıları minimuma iner,
- Anne ve bebek için yan etkisi yoktur.
NEGATİF YÖNLERİ
- Son zamanlarda kullanılmaya başlanan bir yöntem olduğu için bazı hastanelerde havuz bulunmamaktadır veya gittiğiniz sırada havuz hizmette olmayabilir.
- Havuza doğumdan çok öncesinden girmek, doğumun yavaşlamasına neden olmaktadır.
- Havuzda doğum veya suda doğum olarak da adlandırılan bu yöntemi tercih edebilmeniz için hastanede bir uzmanın olması gerekir. Sizin gittiğiniz sırada uzman bir hekim yoksa, suda doğum yapamazsınız.
6. ZİHİN KONTROLÜ TEKNİKLERİ
Uzak doğuda yıllar önce kullanılan zihin kontrolü teknikleri, modern tıp dünyasında da büyük bir ilgi ile kullanılmaktadır.
Doğum sancılarını azaltmak için de kullanılan bu yöntemler sayesinde anne adayları doğum sancılarını daha az hissederler veya hiç hissetmezler. Nefes alma teknikleri, bedenin ağrımayan bölgelerine odaklanarak ağrıları dindirmek veya imgelem kurmak da zihin kontrolü teknikleri ile doğum yaparken sancıların dinmesine yardımcı olmaktadır.
POZİTİF YÖNLERİ
- Bazı teknikleri kendi zihninizi kontrol ederek yapabilirsiniz.
- Bebeğe herhangi bir yan etkisi yoktur.
NEGATİF YÖNLERİ
Bu teknikler hakkında bilginiz yoksa ve daha da önemlisi daha önce bu teknikleri hiç kullanmadıysanız uygulamamanız gerekir.
Yukarıda saydığımız kimyasal veya kimyasal kullanılmadan doğum sancısını azaltma teknikleri, uzmanların görüşleri ve önerilerinden alınarak sunulmuştur. Ancak bu yöntemlerin her anne adayı için uygun olamayabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Doğumda daha az sancı çekmek veya çekmemek için doktorunuzdan destek almanız ve doktorunuzun önerdiği bir yöntem ile doğum yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır.