Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?

Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?

Uzman jinekologların aktardıklarına göre, kadınların doğum sonrası en çok merak ettikleri konulardan biri de “doğum sonrası ne zaman adet görülür?” konusudur. Bu durum, kadından kadına göre değişmekle birlikte bazılarında daha erken bazılarında ise daha geç görülebilmektedir.

Doğum sonrasında regl kanamasının görülmesi 6 hafta ile 1 yıl arası kadar değişebilmektedir. Bu durum, dikkat edilmesi gereken ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü adet gecikmesi, kadının yeniden hamile kalmasına neden olabilmektedir. Genel olarak 1 yıla kadar olan gecikmeler normal görünse de jinekolog uzmanlarına göre emzirme dönemi bittiği halde adet kanaması geçirmeyen kadınların mutlaka uzman bir hekime başvurmaları gerekir.

Kadınlar, ortalama 40 yıl boyunca her ay rutin olarak gebelik dönemine hazırlanırlar. Gebelik dönemine hazırlanan kadınlarda adet kanaması görülür. Ortalama 28 günde bir tekrarlanan bu rutin kanama, doğum yapan kadınlarda, doğum sonrasında biraz uzayabiliyor. Çok paniğe gerek olmayan bir konu olmakla birlikte aşırı gecikme durumunda jinekolog uzmana mutlaka görülmesi gerekir. Emzirme ve gebelik dönemi haricinde, periyodik olarak işleyen bu süreç, hamilelik döneminde tekrarlanmaz ve emzirme döneminde de daha az görülebilir. Bu iki dönemde hipofiz bezi beyin ve yumurtalıklar tarafından regl gelişimine engel olmaktadır ki bu da tabii bir durumdur.

ADET KANAMASI NEDİR?

Kadınların fizyolojik durumlarından biri olan regl kanaması, her ay düzenli şekilde kendini gösterir. Rahim iç yüzeyine her ay düzenli olarak gelen döllenmiş yumurta rahim duvarına yapışır. Eğer gebelik yoksa bu duvar yerini alttan gelen yeni dokuya bırakır ve eski dokular dışarı atmaya başlar. Bu da regl kanaması veya adet kanaması olarak adlandırılır.

Ortalama 28 günde bir tekrarlanmasına “menstürelsiklus – adet düzeni”denir. Hamilelik olmaksızın tekrarlanan bu işlemden sonra dışarı atan kana ise “mentürasyon kanaması” yani adet kanaması ismi verilmektedir.

ADET KANAMASI NE KADAR SÜRER?

Bileşik hormon grubu tarafından işareti verilen ve her ay gerçekleşen adet kanaması, kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 28 günde bir periyodik olarak tekrar eder. Fakat hamile kadınlarda ve emzirme döneminde olan kadınlarda durum değişebilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi doğum sonrası regl kanaması 6 hafta ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak en uzun süre olarak “emzirme dönemi” kabul edilir. Bu dönem sonrasında da adet kanaması geçirmeyen kadınların muhakkak uzman bir hekime görülmeleri gerekmektedir.

DOĞUM SONRASI ADET GÖRME

Doğum yapan kadınlar, doğum sonrası regl kanamasının olmamasından dolayı telaşa kapılabilmektedirler. Bu durumun normal olduğunu bilmek gerekiyor. Hamilelik dışında 25-35 gün periyotları arasında tekrarlanan adet kanaması, doğum sonrasında hormonların yeniden eski düzenine dönmesi için kadının belli bir süre dinlenmesi gerekir. Gebelikten sonra kadın bebeğini emziriyorsa, adet kanaması ortalama 2 hafta sonrasında başlar. Tabi bu durumda bazı değişiklikle görülebilir. İlk adetin düzensiz olması gayet tabii bir durumdur. Doğum yapan kadınlarda ilk yumurtlama ortalama 6 hafta sonrasında başlar. Regl kanaması ise 8-14 gün sonra başlar.

DOĞUM SONRASI ADET DÜZENLİ MİDİR?

Doğum yapan kadınların yaşadıkları ve kafalarına taktıkları en büyük problemlerden biri de doğum sonrası adetin düzene girip girmeyeceği konusudur. Uzman doktorların aktardıklarına göre doğum sonrası regl dönemi, bazı kadınlarda 2 bazı kadınlarda ise 3. Regl döneminden sonra düzene girmektedir. Kadınların büyük bir kısmını oluşturan %30’luk bir bölümünde ilk regl kanamasından önce yumurtlama meydana gelmiyor. Yumurtlama, kadından kadına göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı kadınlarda 2. Regl dönemi çok kısa sürebilmektedir. Bu durumda endişeye yer vermeye gerek yoktur. 3. Regl dönemini tamamlayan kadınların büyük bir kısmında adet kanaması düzene oturmaktadır.

Uzman doktorlar, doğum sonrası emzirme dönemi bitmesine rağmen adet görmeyen kadınların mutlaka muayene ve gerekli testlerden geçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Muayenede öncelikle “gebelik testi” yapılmalı ardından progesteron hormonu belli süre verilerek adet görülmesi sağlanır. Tüm bunlara rağmen kadın yine de adet görmüyorsa, derin bir incelemeye alınmasında fayda vardır.

EMZİRMEK ADEDİ GECİKTİRİR Mİ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi doğum sonrası kadınlarda adet kanaması, kadınların durumuna ve emzirmelerine bağlı olarak değişebiliyor.

Emziren kadınların göğüs uçlarının etkilenmesinden dolayı süt yapımını sağlayan prolaktin hormonu düzeyinin yükselmesi nedeni ile adet kanaması, emzirmeyen kadınlara göre biraz daha gecikebilmektedir. Bebeğini düzenli olarak emziren annelerde (günde ortalama 5-10 defa) hamile kalma riski daha az görülmektedir. Bunun nedeni ise yumurtlamanın bastırılmasıdır. Yumurtlamanın bastırılması ise regl kanamasının gecikmesine neden olmaktadır.

DOĞRU SONUÇLAR İÇİN UZMANA BAŞVURUN

Yukarıda bahsettiğimiz tüm durumlar, genel olarak kadınlarda görülen durumlardır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi işin aslını öğrenmek ve adet kanamasının gecikme nedenleri hakkında net bilgilere ulaşabilmek için uzman jinekologlardan destek almak en doğru sonuçları verecektir. İnternet sitemizde yayınlanan makale ve yazılar, uzmanların görüşleri değerlendirilerek harmanlanan yazılardır. Bu yazılar bilgi amaçlı olup herhangi bir tedavi içermemektedir.

Bir önceki yazımıza https://lohusam.com/blog/icerik/hamilelikte-mide-yanmasi-ile-basa-cikma-yollari linkinden ulaşabilirsiniz.