Genel

EMZİRME DÖNEMİNDE MİSİNİZ? O ZAMAN DİKKAT!

Emzi̇rme Dönemi̇nde Mi̇si̇ni̇z? O Zaman Di̇kkat!

Yorucu ve bir o kadar da heyecanlı geçen bir hamilelik sürecinin sonuna geldiniz ve artık bebeğinizi kucağınıza aldınız nihayet, gözünüz aydın!

Lohusa dönemi başladı, bu dönemde lohusa pijama, lohusa gecelik ve lohusa sabahlık giymeniz gerektiğini biliyorsunuz.

Peki, doğumdan sonra başlayan anneleri serüveninin emzirme dönemi hakkında bilginiz var mı? Bebek nasıl emzirilir, doğru emzirme pozisyonları hangileridir? Tüm bu sorulara cevap vereceğimiz bu yazımızı okuyarak, bebeğinizi emzirirken süper kahraman olmaktan kurtulabilirsiniz.

İlk defa anne olanlar, elbette bu değişik ve eşsiz duygunun mutluluğunu yaşamakla birlikte birtakım acemilikleri de yaşarlar. Bebek emzirme konusu ise bu acemiliğin en çok yaşandığı durumlardan biridir. Ama korkmamanız gerektiği konusunda sizi uyaralım. Kısa süre sonra siz de artık bebeğiniz için en doğru emzirme pozisyonunu keşfetmiş olacaksınız. Biz yine de bu konuda size bazı fikirler vererek işinizi daha da kolaylaştırmak istiyoruz.

ANNE İLE BEBEĞİN İLK İLİŞKİSİ: EMZİRME

Anneler, bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk andan itibaren onlarla iletişim halindedirler ve bu iletişimin en yalın hali, emzirmektir. Ama tecrübesiz bir annenin emzirme konusunda nasıl davranması gerektiği hakkında fikir sahibi olmaması, gayet sıradan bir durumdur.

Acemi annelerin en çok yaşadıkları sıkıntılardan biri bebeği emzirirken sütün boğazına kaçmasıdır ve uzmanlara göre annelerin en çok sordukları soruların başında da “bebeğimin boğazına neden süt kaçıyor?” sorusudur. Tüm bunlar aslında bir dikkat biraz da bilgi gerektiren konulardır. Yeteri kadar bilgi sahibi olabileceğiniz bu yazımızdan sonra, biraz da işin içine tecrübe ekleyerek bebeğinizi daha kolay bir şekilde emzirmeye başlayacaksınız.

BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR

Hastaneden çıktıktan sonra acemiliğiniz kendini daha fazla gösterecektir. Hastanede kaldığınız kısa süre diliminde, doktor veya hemşire emzirme konusunda muhtemelen size yardımcı olacaktır, eve dönüşte eğer kayınvalideniz, anneniz veya bebek bakma konusunda tecrübeli biri yanınızda ise biraz daha şanslısınız demektir. Ama tek başınıza iseniz de yine de paniklemenize gerek yok! Gün içinde lohusa pijama giyin, emzirme sutyeni veya emzirme atleti giyin ve işe koyulun!

Bebek emzirirken dikkat edilmesi gerekenler

  • Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce, ellerinizi bol suyla yıkayın ve meme ucunu da bebeğinize mikrop bulaşmaması açısından temizleyin.
  • Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlarda biri; yüzünün size dönük olmasına dikkat etmektir. Bu pozisyonu yakalarken bebeğin vücudunu dirsek kısmına getirin, başını ise bileğiniz ile avucunuz içerisine alın. Bu işlemi yaparken bebeğinizin daha rahat süt emmesini sağlamak için poposunu da dirseğiniz üzerinde tutmaya özen gösterin.
  • İlk defa anne olanlar, bebeğinin emzirmesi için bazen gereksiz bir çabaya girerler ve bunu yaparken de bebeği zorla emzirmeye çalışırlar. Aslında bu doğru bir davranış değil. Bebeğiniz bir süre sonra memenin yerini kendisi bulacaktır zaten, ilk zamanlarda onu rahatsız etmeyecek şekilde memeye doğru götürmeniz daha etik olacaktır.
  • Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gereken bir başka detay ise; bebeğiniz meme emerken, memenin kahverengi kısmının olabildiğince ağzında olmasına dikkat edin ve bu arada bebeğinizin mutluluğuna tanık olmak için onunla göz teması kurmaya çalışın.
  • Emzirirken bebeğinizin daha rahat emmesini sağlamak ve memeninizin de daha kolay boşalmasını sağlamak için parmaklarınızla memenizi hafif bir şekilde sıkabilirsiniz. Tabi çok sert sıkmamaya özen gösterin bu bebeğinizin nefes almasına engel olabilir.
  • Bebeğin doyması tabi ki en önemli şeydir. Bunu anlamak için bebeğinizi emzirdikten hemen sonra beşiğine koymayın. 1-2 dakika içerisinde yeniden emzirmeye çalışın, bebeğiniz doymamış ise emmeye devam edecektir.

BEBEĞİNİZİ NASIL TUTACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

Emzirme işi aslında kendi başına maharet ister. Daha önce yazdığımız “anneler emzirirken süper kahraman olur mu?” başlıklı yazımızda işi biraz espri boyutunda ele alsak da aslında bebek emzirme işi sanıldığı kadar kolay değil (en azından ilk dönemlerde). Peki, bebek hangi pozisyonlarda tutulabilir?

  • Kucakta beşik tutuşu,
  • Çapraz beşik tutuşu,
  • Koltuk altı pozisyonu,
  • Yan yatma pozisyonu.

KUCAKTA BEŞİK TUTUŞU BEBEK EMZİRME POZİSYONU

Annelerin en çok kullandıkları emzir pozisyonu budur. Yani bebeğin vücudu kolun iç kısmında iken başının dirsek ile bileğin birleştiği emzirme pozisyonudur. Bu tutuş, çoğu anneye daha kolay geldiği ve bebeğin emmesi daha kolay olduğu için tercih edilen bir tutuştur.

ÇAPRAZ BEŞİK TUTUŞU BEBEK EMZİRME POZİSYONU

Daha çok geceleri rahat emzirmek için kullanılan çapraz beşik tutuşu, kucakta beşik tutuşu ile aynı şekildedir ancak, bebeğin başı ile vücudu, çapraz şekilde yani diğer kolda tutulur.

KOLTUK ALTI BEBEK EMZİRME POZİSYONU

Sezaryen ile doğum yapan anneler için ideal bir emzirme pozisyonu olan koltuk altı pozisyonunda yine bebeğin annenin yüzüne bakması gerekiyor. Ancak burada yastık desteği kullanılır.

Bebeğinizin vücudu ve başı yine kolunuzda olacak şekilde ayarlanmalı, ancak uygun pozisyonu yakalamak için bebeğinizin başının altına bir yastık koymanız gerekmektedir.

YAN YATARAK BEBEK EMZİRME POZİSYONU

Daha çok ilerleyen dönemlerde tercih edilen yan yatma pozisyonu, annelerin bebeklerini en rahat emzirdikleri pozisyondur.

Bu pozisyonda, bebek ile aynı zeminde uzanırlar, bebeğin geriye doğru yuvarlanmasını engellemek için sırtına bir yastık veta yumuşak ve yüksek bir şey koyulur. Anne ile bebek yine yüz yüze bakarlar ve bebek meme emer.

BEBEĞİN BOĞAZINA NEDEN SÜT KAÇAR?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi annelerin en çok şikayetçi oldukları durumlardan biri de bebeğin boğazına süt kaçmasıdır.

Peki, neden bebeğin boğazına süt kaçar?

Bebekler, bazı şeyleri daha anne karnında iken öğrenirler ama dünyaya gelmeleri, yeni bir hayat olduğu için beslenmeden diğer tüm konulara kadar acemilik yaşarlar. Özellikle ilk dönemlerde bebeğin boğazına süt kaçması daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Bunun sebebi, bebeği yanlış pozisyonda tutmak veya bebeğin rahat emmesini sağlamak için annelerin memelerini parmaklarıyla biraz fazla sıkmalarından kaynaklanmaktadır. Bunun dışındaki nedenler ise şunlardır;

  • Anne bebeğini emzirirken bebeğin başını yeteri kadar yükseltmediği için,
  • Yukarıda bebeğinizi hangi pozisyonlarda emzirebileceğiniz konusunda bilgilendirmiştik. Ancak her bebek aynı pozisyonda rahat etmeyebilir, bu da yine sütün boğazına kaçmasına neden olur.
  • Bebek emzirilirken burnundan nefes alıp almadığını kontrol etmek gerekir. Bazen yanlış emzirme pozisyonu seçildiği için bebeğin boğazına süt kaçabilir. Bunun nedeni emzirme pozisyonunun yanlış seçilmesinden dolayı bebeğin burnundan nefes alamamasıdır.

Yukarıda anlattığımız nedenler, bebeğin boğazına süt kaçmasına neden olan durumlardır. Ancak bununla birlikte doğuşta meydana gelen laringomalaziden de kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda bebek emzirirken hafif hırıltı sesleri duyabilirsiniz.

BEBEĞİNİZİN BOĞAZINA SÜT KAÇTIĞINDA YAPMANIZ GEREKENLER

Bebekler emzirilirken annelerin dikkatli olmaları gerekir. Ancak tüm dikkate rağmen yine de bebeğinizin boğazına süt kaçarsa yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Bebeğin boğazına süt kaçması, solunum yolunun tıkanmasına neden olur. Bu durumda, bebeğinizi sert bir zemine sırt üstü yatırarak başını tavana doğru kaldırın.
  • Bebeğinizin üzerindeki kıyafetleri çıkartın ve nefes alıp almadığını kontrol edin.
  • Elinize bir mendil alarak bebeğinizin ağzından çıkan sütü temizleyerek boğazına geri gitmesine mâni olun.
  • Bebeğinizin solunum yoluna kaçan süt, aynı zamanda burnuna da kaçmış olabilir bu yüzden bebeğin burnunu da temizleyin.
  • Bebeğinizin ayağına ve sırtına hafif şekilde vurarak bebeğin ağlamasını sağlayın.

Çoğu zaman yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanan bebeğin boğazına süt kaçması durumlarına karşı yukarıda anlattığımız teknikleri uygulayın. Bununla birlikte yakınınızda bir sağlık kuruluşu varsa bebeğinizi zaman kaybetmeden götürmenizde fayda vardır. Siz boğazının temizlendiğini düşünürken belki de tam olarak temizlenmemiş olabilir ve bu da sıkıntılara neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir