Genel

Gebelikte Şeker Yüklemesi Yaptırılmalı Mı?

Gebelikte Şeker Yüklemesi Yaptırılmalı Mı?

Gebeliğin 24 ve 28. Haftalarında doktorlar tarafından yaptırılması önerilen şeker yüklemesi, son dönemlerde pek çok uzmanın açıklamaları ile anne adaylarının aklı bir hayli karışmış durumdadır. Anne ya da bebekte vuku bulması mümkün olan şeker hastalığına erken tanı koymak amacıyla şeker yüklemesi yapılır.

Faydaları ve zararları konusunda bu konu üzerine çok fazla açıklama yapılmış olması, hamileliğin 24. Haftasında olan birçok anne adayının yaptırıp yaptırmama konusunda arada kalmalarına neden olmuştur. Tespit edilemeyen şeker hastalığına bağlı olarak anne ve bebek ölümü gibi birçok acı olay gerçekleşebilir. Bu sebepten kadın doğum uzmanlarının büyük bir çoğunluğu danışanlarına şeker yüklemesi tavsiye eder. Kendisinde şeker hastalığı olmayan bir anne adayında bile genetik yatkınlık faktörü dolayısıyla gebelikte diyabet ile karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Gebelikte şeker hastalığını tetikleyen birçok hormonsal faktör, şeker yüklem testinin gerekli olduğunu güçlendiren etkenler arasındadır.

Şeker Yükleme Testinin Zararları Var Mıdır?

Aç ve tok olmak üzere anne adayının şeker ölçümünün gerçekleşmesi için 50 gram ve 100 gram olmak üzere glukoz yüklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ardından basit bir kan alma işlemi sonrasında anne ve bebeğin şeker hastalığına karşı gerekli kontrollerinin sağlanması için yapılan test, genel anlamda zararı olmayan, aksine olası bir diyabet rahatsızlığının tespit edilmesine ve gerekli ilaç tedavisi ve perhiz ile anne ve bebeğin zarar görmesi önlenmektedir. Hamile olduğu için şekeri hayatından çıkarmayan pek çok anne adayı düşünüldüğünde, şeker yükleme testinin zararlı olduğundan söz etmek doğru değildir.

Gebelikte Şeker Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Gebelikle birlikte bazı faktörlerin anne adayında bulunması, bu dönemde ortaya çıkan şeker hastalığı, anne ve bebek için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Özellikle ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan anne adaylarının mutlaka şeker yükleme testi ile bu durumu kontrol altında tutmaları gerekir. Ayrıca kilolu olarak hamile kalan ve daha önce ölü doğum yapmış olan kadınlarda, şeker hastalığının görülme ihtimali daha yüksek olarak belirlenmiştir. Ayrıca şeker hastalığı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan rahatsızlıklarda, gebe iken şeker hastalığı teşhisinin konmasına neden olmaktadır. Polikistik over rahatsızlığı gibi pek çok bayanın karşılaştığı bu rahatsızlık, hamile bayanların bu dönemde şeker hastalığı ile karşılaşmalarına neden olmaktadır.

Gebelikte Şeker Yükleme Testinin Önemi

Gebelik döneminde fark edilmeyen şeker rahatsızlığı, annenin sağlığını başta olmak üzere, anne karnındaki bebeğinde sağlığını olumsuz etkileme gibi özelliği bulunmaktadır. Şeker yükleme testi için ideal zaman geldiğinde doktorun önerisi ile şeker yükleme testinin yapılması, bebeğinde şeker hastası olarak dünyaya gelmesini önleyecektir. Aynı zamanda gebelikte görülen diyabetin, erken ve ölü doğum gibi ciddi risklerinin bulunması, mutlaka bu dönemde şeker yükleme testinin yaptırılmasını gerektirmektedir.

Birçok kadın doğum uzmanı, görevleri olan şeker yükleme testini her anne adayına hatırlatmaktadır. Bu konuda tercihi anne adaylarına bırakan doktorlar, şeker yükleme testinin önemi hakkında da hastalarına gereken bilgiyi vermektedirler. Bu konuda her anne adayı, çeşitli faktörlerden dolayı şeker hastası adayı olduğunu bilmeli, bebeğinin ve kendi sağlığı için en uygun kararı almalıdır. Bu konuda internet üzerinde çok fazla bilgi kirliliğinin olması, anne adaylarının mutlaka güvendikleri bir uzman tavsiyesi ile karar vermelerini gerektirmektedir. Aksi halde aslı olmayan bilgilerle yanlış kararlar vermek, gebeliğin riskli bir hal almasına neden olabilir. Sağlıklı beslenip şekerden uzak durmayı tercih eden birçok anne adayı, şeker yükleme testini yaptırmayı tercih etmemektedir. Tek başına şeker hastalığından koruyucu özelliğe sahip olmayan bu davranışlar, risk faktörlerini de önleyici özelliğe sahip değildir.

Bir önceki içeriğimize https://www.lohusam.com/blog/icerik/hamilelikte-dikkat-edilmesi-gerekenler-8-altin-kural linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir