Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 1. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 1. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 1. Haftasına Hoş Geldin!

Tebrik ederiz, sen de artık bir anne adayısın ve bundan sonra sadece kendin için değil, aynı zamanda 9 ay 10 gün sonra hayatınıza farklı bir renk ve heyecan katacak bebeğinizi de düşünmek zorunda olduğunu unutma!

Bebek bekleyen annelere özel hazırladığımız hafta hafta hamilelik takibi sayfamızdan yararlanarak bebeğinin şekli hakkında bilgi alabilir, hangi dönemde nelere dikkat etmen gerektiği konusunda bilgi alabilirsin. Uzmanların hangi hafta nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda verdikleri önerileri, aynı şekilde sana aktaracağız. Allah, bebeğini sağlıkla kucağına almayı nasip etsin…

Gebeliğinin 1-3. Haftaları arasında aslında teknik olarak henüz gebe olmadığın bir dönemdesin. Sadece ufak-tefek belirtiler ve şüphelerin, hamile olduğunu gösterir sana.

Gebeliğin 1. Haftasında 250 milyon spermden sadece “bir tanesi” vajinayı geçerek ana rahmine ulaşır ve “fallop tüpü”ne ulaşarak yumurtaya girmeyi dener. Yumurtaya girmeyi başaran sperm, döllenmeye başlar. Bu aşamada sadece spermlerden bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarır. Döllenmiş yumurtaya “zigot” denir.  Zigot, rahme yerleşirken 16 özdeş hücreye bölünür ve gelişmeye başlar.

HAMİLELİKTE İLK HAFTA BELİRTİLERİ

Hamile olduğundan şüphelenmen için vücudunda birtakım değişimlerin meydana gelip gelmediğini kontrol etmekle işe başlayabilirsin. Zira, hamileliğinin ilk haftasında aşağıdaki belirtileri görmeye başlayacaksın. 

  • Adet döneminin gecikmesi,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Normalde severek yenilen yiyeceklerden tiksinme,
  • Halsizlil, uykusuzluk, sürekli uyku hali,
  • Sık idrara çıkma,
  • Ağızda sürekli metalik tat,
  • Göğüslerde değişim ve aşırı hassasiyet,
  • Pelvik bölgesinde yeni bir duyarlık hissi,
  • Kokulara karşı hassaslaşmak.

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler sende de mevcut ise, hamile olduğun ile ilgili daha net olabilirsin. Ama tabi net bilgiyi öğrenmek için hamilelik testi yaptırman daha sağlıklı olacaktır. Test yapıp, uzmana da göründüysen ve hamileliğin kesinleşti ise, şimdi 1. Haftada bebeğinde görülecek değişimleri inceleyelim.

GEBELİĞİN 1. HAFTASINDA BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Sevgili anne adayı, yukarıda da belirttiğimiz gibi hamileliğin 1-3 haftalarında teknik olarak hamile sayılmazsın, çünkü sadece belirtileri vardır ama arka planda sen bilmesen bile bebeğin şekil almaya başlayacak. Nasıl mı?

Fallop tüplerinin ucunda bulunan hareketli saçaklar, yumurtlamayla birlikte atılan yumurtayı yakalayarak içeri hapseder ve artık döllenme işlemi fallop tüpü içerisinde başlar ve bundan sonra küçük adımlarla gelişmeye başlar.

GEBELİĞİN 1. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Hamileliğin 1. Haftasının sonlarına gelirken artık hücreler yavaş yavaş gebelik hormonlarının ilk adımlarını meydana getirmeye başlayacak. Fakat gebeliğinin rahmine ulaşması 4 haftayı alacağı için ilk 3 hafta ne sen ne de doktorun, meydana gelen değişimleri göremez.

GEBELİĞİN 1. HAFTASINDA DİKKAT ETMEN GEREKENLER

Gebeliğin, planlı ise “folik asit” kullanmaya başlamış olman gerek. Zaten planlı gebelik yaşayanlar, hamile kalmadan 2 ay öncesinde doktorun verdiği ilaçları kullanmaya başlarlar. Bebeğin ve senin ihtiyaç duyacağınız protein, kalsiyum ve demir ihtiyacını dengelemek için hamilelik takibini yaptırdığın aile doktorun veya özel doktorun, ihtiyaç duyduğu durumda tamamlayıcı takviye ilaç verecektir. Doktorunun verdiği takviye ilacını kesinlikle ihmal etmemen gerektiğini bilmelisin.

Gebeliğinin ilk haftası, “riskli dönem” olarak tanımlandığı için bu hafta bir hayli dikkatli hareket etmen gerekir. Hamileliğinden önce spor yapan biri isen, egzersiz yaparken zorlanmayacaksın ancak hamilelik ile başladı isen son derece dikkatli davranman gerekecek. Çünkü yanlış bir hareket neden ile düşük yapabilirsin. Hamileliğin süresince “ağır kategori”de yer alan sporları yapmaktan kaçınman gerektiğini sakın unutma!

Gebeliğin 1. Haftası elbette her konuda dikkatli davranmanı gerektirir. Ancak bazı şeylerin de sadece “kulaktan dolma” bilgiler olduğunu, aslı-astarı belli olmayan kirli bilgiler olduğunu da bilmelisin. Gebelik döneminin ilk haftası veya doktorun izin verdiği süreye kadar cinsel yaşamında geri durmanı gerektiren bir şey yok. Her ne kadar insan arasında riskli olduğu yönünde birtakım dedikodular olsa da bunlara aldırış etme. Eşinle aranızdaki muhabbetin ve sevgi bağlarının artması için gebeliğinin 1. Haftası ve doktorunun izin verdiği döneme kadar cinsellik yaşayabilirsin.

YİYECEKLERİNE DİKKAT ET!

Bebeğine gebe kaldığını biliyor ve artık 9 ay 10 günlük süre için geri sayıma başladı isen çok dikkatli olman gerektiğini de bilmen gerekiyor. Beslenme, her dönem önemlidir ancak hamilelik döneminde daha önemlidir. Hani dedik ya “bundan sonra sadece kendinden sorumlu değilsin!” bebeğin için de beslenmene dikkat etmen gerekiyor. Peki, nasıl davranacaksın? İşte, dikkat etmen gerekenler;

  • Düzenli ve dengeli beslen,
  • Alkolden uzak dur,
  • Kafein tüketme,
  • Çiğ et ve türevlerinden uzak dur,
  • Çiğköfte, pastırma, kurutulmuş et, pişmemiş et türleri gibi yiyeceklerden uzak dur. Çünkü bu yiyecekler, besin zehirlenmesine yol açıyor.
  • Civa ve metal vücuttan atılamayan ağır metallerdir. Dolaptan çıkarttığın sebze ve meyveleri bol suyla yıka, dışarıda satılan meyve suları ve salatalardan uzak dur, mümkünse hamilelik döneminde hiç yaklaşma bile.
  • Diş kontrollerini yapmalısın. Çünkü hamilelik döneminde hormonal değişikliklerin meydana gelmesi, dişlerinin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden belli periyotlar arasında diş hekimine görünmende fayda var.
  • Hamile kalmadan önce sürekli kontrol gerektiren bir hastalığın varsa (şeker, tansiyon, hipertansiyon, tiroid hastalıkları vs.) mutlaka hamilelik döneminde de gerekli kontrolleri yapman gerekir. Doktorunla görüşerek kullanman gereken bir ilaç varsa mutlaka öğren ve ilaçlarını düzenli şekilde kullan.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BOL SABRA İHTİYACIN OLACAK: UNUTMA!

Hamilelik dönemi, her annede olduğu gibi sende de birtakım değişimlerin meydana gelmesine neden olacak. Yeme-içme alışkanlıklarında değişimler, vücudunda değişimler ruh halinde değişimler, koku almanda değişimler hatta duygularında bile değişimlerin meydana geldiği bir süreçten geçeceksin. Bu süreç içerisinde elbette sana en yakın olan kişi yani eşinden destek alman gerekecek. Sakın! Gurur yaparak yardım almayı “eziklik” olarak görme. Neticede doğuracağın çocuk sadece senin değil ve sen onu tek başına da yapmadın o yüzden, sorumluluğun bir bölümünü eşine yüklemesini bil. Aslında bu bir yüklenme değil, sana vereceği destek sayesinde hamilelik döneminin daha kolay geçmesi için bir motivasyon olacak.

Hamilelik döneminde duygusal birtakım boşluklara düşmen çok normal. Hamileliğinin ilk haftasından son haftasına kadar, biz yanında olacağız fakat bizimle birlikte bir yakınının yanında olmasının daha faydalı olduğunu bilmelisin. Kayınvalidenden, görümcenden, annenden veya başka bir yakınından gelecek teklifi kesinlikle geri çevirme, özellikle de son haftalarda böyle bir şeyi sakın yapma!