HAMİLELİK, HAFTA HAFTA HAMİLELİK

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 10. HAFTA

Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 10. Hafta

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 10. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğinin 10. Haftasında yeniden birlikteyiz. 1. Trimester döneminin son ayı içinde olman, yaşadığın sıkıntıların biraz daha hafiflemesine yardımcı olacaktır. Tabi bu dönemde yaşadığın sıkıntıların tamamen gideceğini söylemek mümkün olmayacak şimdilik ama en azından sancıların ve mide bulantıların git gide azalmaya başlayacak.

Hamileliğin 10. Haftasında bebeğinde meydana gelecek değişimler hızla kendini göstermeye devam edecek. Bu dönemde meydana gelen değişimleri gözle görebilseydin, eminim ki yaşanan mucize karşısında şaşkınlığını gizleyemeyecektin. Çünkü bu gelişim, gün ya da hafta olarak yaşanmıyor. Saniyelik gelişimler yaşayan bebeğin, doğum gününe kadar gelişmeye devam edecek ve sonunda minik bir bebek olarak kucağına verilecek.

GEBELİĞİN 10. HAFTASINDA BEBEKTE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?

Hamileliğin en zor dönemini yani ilk trimester dönemini geride bırakmaya az bir zaman kala elbette bebeğinizin ne şekilde değiştiğini ve geliştiğini merak ediyorsundur. Ben de bebeğinde meydana gelecek değişimleri seni daha fazla merakta bırakmadan hemen aktarmak istiyorum.

Bebeğin, geçen hafta yeşil bir zeytin tanesi kadardı. Hamileliğin 10. Haftasına geldiğinde bebeğinin büyüdüğünü hemen sana söyleyeyim. Şu an bebeğinin boyu bir erik kadardır ve boyu da 3,1 cm ile 5 cm. arasında bir büyüklüktedir.

Sevgili anne, bebeğin şimdiye kadar “embriyonik dönem” içinde idi. Bu haftanın bitmesiyle artık bebeğin “fetal dönem” içerisine girmiş olacak. Yani bebeğine “bebeğim” demek için önünde bir engel yok.

Bebeklerde doğuştan sakatlık, genellikle hamileliğin ilk 10 haftasında yaşanır. Dolayısıyla bu süreci sağlıklı atlattığın için artık stres yapmaya, endişelenmeye gerek kalmadı. Tabi yine de hamilelik dönemin boyunca son derece dikkat etmen gerek ve beslenmenden sporuna kadar dikkatli olman gerekir.

Bebeğinde yukarıda saydığım değişimler meydana gelecek. Tabi bunun yanında bebeğin bundan sonra sadece büyüyerek doğmayı beklemeyecek yine gelişmeye devam edecek ve bebeğin artık insana daha fazla benzemeye başlayacak.

GEBELİĞİN 10. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

  • Daha önce perdeli halde olan ayak ve el parmakları birbirinden ayrılmaya başlayacak.
  • Gebeliğin 10. Haftasında bebeğinin kıkırdakları oluşmaya başlayacak.
  • Bebeğinin bir insan şeklini aldığını söylemiştik. Buna ek olarak sana bir de sürprizim var, bebeğinin kollarındaki dirsekler çalışmaya başladı bile.
  • Geçen hafta oluşmaya başlayan göz kapakları, bu hafta oluşmuş olacak ve gözleri kapalı olacak bebeğinin.
  • Bebeğinin dış kulakları neredeyse son halini alacak duruma geldi.
  • Dişlerin minik tomurcukları oluşmaya başlayacak.
  • Bebeğinin bu hafta beyni daha hızlı gelişmeye başlayacak ve dakikada 250.000 nöron üretmeye başlayacak.
  • Hamileliğin 10. Haftasında bebeğinin böbrekleri daha fazla idrar üretmeye başlar ve bebeğin erkek ise testisleri testosteron (erkeklik hormonu) üretmeye başlayacak.

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin 10. Haftasında bebeğinde meydana gelecek değişimleri ve gelişmeleri anlattım. Tüm değişimlerin bebeğin ile sınırlı kalmayacağını artık öğrenmiş olmalısın. Bir anlamda bebeğin geliştikçe ve değiştikçe sende de birtakım değişimler meydana gelecek. Şimdi de gebeliğin 10. Haftasında annede meydana gelen değişimler hakkında bilgi vereyim.

Hamilelik döneminin 10. Haftası, önceki haftalardan biraz daha farklı olacak. Her ne kadar hamile olduğun henüz anlaşılmasa da yine de bu haftadan itibaren giyeceklerine dikkat etmelisin. Hamile kıyafetleri giymen için erken olabilir ama lohusa pijama, lohusa gecelik ve sabahlık giymen, kan akışının daha sağlıklı ve düzenli olmasına yardımcı olacaktır.

Gebeliğin 10. Haftasından itibaren bebeğinin sağlıklı gelişmesi ve sıkıntısız bir doğum yaşaman için kilo almaya başlaman gerektiğini bilmelisin. Normal kiloda olan bir anne adayı, hamileliği boyunca 12,5 ile 17,5 kilogram arasında kilo almalıdır. Özel durumun varsa veya tam olarak kaç kilo alman gerektiğini öğrenmek için gideceğin ilk muayenede doktorundan bilgi alabilirsin.

Sevgili anne adayı;

Hamileliğinin önemli bir evresinde olduğunu hatırlatmak istiyorum, bu hafta vücudun fazla sıvı tuttuğu için (ödem yaptığı için) gözün dış tabakası “kornea”da bir kalınlaşma meydana gelir. Bu durum hamilelik döneminin sonuna kadar bazı annelerde ise doğumdan 6 ay sonrasına kadar devam eder. Tabi korneanın kalınlaşmasıyla birlikte görmede bulanıklık da yaşayabilirsin, bu durumdan dolayı endişeye kapılmana gerek yok. Tüm bunlar geçicidir.

GEBELİKTE 10. HAFTA BELİRTİLERİ

Gebeliğin her haftası farklı belirtileri beraberinde getirir ve her annede aynı durumlar yaşanmayabilir. Bazı anneler daha az sıkıntı yaşarken bazı anneler de daha fazla sıkıntı yaşarlar. Bulantı, kusma veya hamilelik döneminin rutin bazı rahatsızlıkları şiddeti artarak veya daha az şekilde kendini gösterebilir.

Genel olarak değerlendirdiğimiz hamileliğin 10. Hafta belirtileri şunlardır;

  • Sürekli uyku hali, bitkinlik ve halsizlik.
  • İdrara sık çıkma durumu bu hafta da devam edecek.
  • Mide bulantısı devam edecek.
  • Mide kaynaması, gaz ve şişkinlik bu hafta da devam edecek.
  • Kabızlık, hamileliğin 10. Haftasında da devam edecek.
  • Göğüslerde başlayan dolgunluk, ağrı ve sızılar bu hafta daha da artabilir.
  • Vajinal akıntılarda artış.
  • Baş ağrısı seyrek de olsa kendini gösterebilir.
  • Mide bulantısının hafiflemesi ve buna bağlı olarak iştahın açılması.

HAMİLELİK PSİKOLOJİSİNE HAZIRLIKLI OLMALISIN!

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin birtakım sorumlulukları vardır ve sen 10 haftayı geride bırakan bir anne adayı olarak artık bu durumlara alışık olmak zorundasın. Hamilelik dönemi boyunca psikolojik olarak en çok yaşayacağın durumlardan biri duygusal çöküntülerdir. Bu durumlarda yapman gereken duygularını kontrol altına almak değil, onları serbest bırakmandır. Her anne adayında meydana gelen inişli çıkışlı duygu değişimlerinin sende de meydana gelmesi garipsenecek bir durum değil.

DOKTOR KONTROLLERİNE ZAMANINDA GİT!

Hamileliğinin zor dönemini yani ilk trimester dönemini geride bırakmak üzeresin ancak yine de dikkatli olmanda fayda var. Özellikle de doktor kontrollerini ihmal etmemen gerektiği konusunda seni uyarmak istiyorum. Doktor kontrolleri özel bir durum olmadığı sürece 35. Haftaya kadar ayda bir defa, 35. Haftadan sonra ise haftada bir defa olacak şekilde devam eder. Doktorun bu konuda sana en net bilgileri verecektir.

KENDİNE ZAMAN AYIRMAYA BAK!

Hamileliğin bu döneminden sonra duygusal anlamda birtakım değişimler meydana gelmeye başlayacak. Bazen birden öfkeleneceksin bazen iştahın kaçacak bazen de aksine iştahın daha da artacak. Tüm bu durumların sana has durumlar olmadığını bilmelisin. Bunlarla başa çıkmak için de yapman gereken en önemli şey, kendine zaman ayırmak olacaktır. Henüz hamileliğinin ağır yükleri sırtına binmemiş iken kendini yormayacak şekilde gezintilere çık, doğa yürüyüşleri yap, sosyal hayatında daha aktif olmaya devam et. Bunlar, duygusal ve psikolojik anlamda kendini daha iyi hissetmene yardımcı olacaktır.

GEBELİĞİN 10. HAFTASINDA BESLENME

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin 10. Haftasına girerken beslenme konusunda ne yapman gerektiği hakkında bilgi edinmek istediğini biliyorum. Ben de hemen sözü uzatmadan bu hafta nasıl beslenmen gerektiği hakkında sana bilgi vereyim.

Gebeliğin her döneminde belli oranlarda protein alman gerekir. Hamileliğin 10. Haftasında günlük 180 gram alman gerekiyor. Bunun için de tercih edeceğin besinleri iyi seçmen gerektiğini bilmelisin.

Protein açısından seçebileceğin besinlerin listesini sana veriyorum, bunları veya bunlardan sevdiklerini alarak bu ihtiyacını karşılayabilirsin.

  • Nohut,
  • Peynir (az yağlı veya yağsız olabilir),
  • Yumurta,
  • Yoğurt,
  • Az yağlı veya yağsız süt,
  • Tavuk göğüs eti,
  • Balık (somon, sağlıklı yağlar içerdiği için bunu öneririm),
  • Yağsız biftek,
  • Hindi göğüs eti.

Sevgili anne adayı,

Bu hafta beslenmen hakkında da sana gerekli bilgileri verdikten sonra son bir uyarıda bulunarak seni de daha fazla sıkmadan konuyu bitirmek istiyorum. Hamileliğin her dönemi farklıdır ve her anne için aynı şekilde geçmeyebilir. Bu yüzden burada anlattıklarım, genel olarak anne adayları ile ilgili idi. Kendi özel durumun veya doktorunun önerileri daha farklı olabilir. Bu yüzden sana anlattıklarım aklında ön bilgi olarak kalsın, bunları doktorunla da paylaşarak teyit ettikten sonra uygulaman daha sağlıklı olacaktır.

Bir sonraki hafta görüşmek üzere ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir