Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 12. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 12. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 12. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğinin 12. Haftasına girmiş bulunuyorsun ve bebeğini artık eskisinden çok daha fazla hissetmeye başlıyorsun. 1. Trimester döneminin 3. Ayındasın yani son ayındasın. Yaşadığın ilk dönem sıkıntıları da artık yavaş yavaş gitmeye başlayacak ve daha rahat edeceksin.

Hamileliğin 12. Haftası, bebeğin için de senin için de yeni değişimlerin başlayacağı bir süreçtir. Bu süreçte de yine önceki haftalarda olduğu gibi dikkatli olman gerekir, beslenmene, spor ve egzersizlerine, uzak durman gereken konulara dikkat etmen gerekiyor. Hem bebeğinin sağlığı hem de kendi sağlığın açısından vereceğim önerileri dikkate almanı ve uyman gereken konuları göz ardı etmemeni tavsiye ederim.

GEBELİĞİN 12. HAFTASINDA BEBEĞİN GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı;

Hamileliğinin ilerleyen bu günlerinde bebeğinin boyu da ağırlığı da önceki haftaya göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bebeğinin boyun ile kalça arasındaki uzunluğu 6,1 cm. dolaylarındadır ağırlığı ise 8-14 gram civarındadır. Yani artık bebeğini karnında daha fazla hissetmeye başlayacaksın. Bebeğinin kalp atışı seslerinin bu hafta içerisinde doppler cihazı yardımı ile kolaylıkla duyabilirsin.

Bebeğinin boyu hakkında gerekli bilgileri edindi isen bu hafta bebeğindeki gelişimler hakkında bilgi edinmeni istiyorum. Bu hafta bebeğinde meydana gelen değişimler seni de şaşırtacak cinsten. Çünkü bir hayli büyük değişimlerin yaşandığını söyleyebilirim.

Gebeliğin 12. Haftasında bebekte ne gibi değişimler meydana gelir?

  • Hamileliğin 12. Haftası, bebeğinin tam olarak gelişmeye başladığı dönemdir ve bu hafta bebeğinin parmakları birbirinden ayrılmaya başlamış, tırnakları da gelişmeye başlayacak.
  • Bebeğinin embriyo halinden insan şekline bürünmesiyle birlikte bebeğin çeşitli bölgelerinde tüylenmeler meydana gelecek.
  • Gebeliğin 12. Haftası, bebeğin cinsiyetinin anlaşılabileceği haftadır. Bu hafta, bebeğin dış üreme organları erkek ve dişi özellikleri için daha bir belirgin hale gelmeye başlayacak.
  • Bebeğin beynindeki hipofiz bezi artık birçok hormonu üretmeye başlayacak.
  • Gebeliğin 12. Haftası, bebeğin sindirim sistemi daha çok gelişir.
  • Bebek, ana rahminde hareket etmeye başlar ancak annenin bunu hissedebilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olacak.

GEBELİĞİN 12. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Sevgili anne adayı;

Gebeliğinin en zor dönemini geride bırakıyorsun yavaş yavaş. Zira 1. Trimester dönemi, gebeliğin en zor dönemi olarak tanımlanır. Mide bulantısı, baş ağrısı, kasık ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetlerin önümüzdeki haftalarda daha hafiflemeye başlayacak ancak şimdilik biraz daha sabırlı olman gerektiğini bilmelisin.

12 HAFTALIK GEBELİK NASIL OLUR?

Sevgili anne adayı;

Gebeliğin 12. Haftasında birtakım değişimlerle birlikte bazı rahatsızlıklar da seni bekliyor olacak. Bu hafta ne gibi değişikliklerin seni beklediğini merak ediyorsan okumaya devam et.

  • Baş ağrısı
  • Ciltteki değişimler
  • Halsizlik ve yorgunluk.

BAŞ AĞRISI

Hamilelikte 12. Hafta, annenin belki de en çok baş ağrısı çektiği dönemdir. Bu hafta, vücudun fazla kan üretmesi ve bunun sonucu olarak kalbin daha fazla pompalama işlemi yapmasıdır. Bu da annede baş ağrısına neden olmaktadır.

Hamileliğin 12. Haftasında baş ağrısı ile birlikte bazen baş dönmesi de meydana gelebilir. Bu sorunun önüne geçmek için uygulanabilecek pek çok yöntem ve başvurulması gereken yol vardır. Dengeli ve düzenli beslenme, yeteri kadar uyumak ve dinlenmek, baş ağrısı ve baş dönmesi rahatsızlığını hafifletebilecek tekniklerdir.

CİLTTE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER VE ÇÖZÜMLERİ

Hamilelik dönemi, birçok değişimi beraberinde getiren bir süreçtir. Bu süreçte en çok değişim de ciltte meydana gelen değişikliklerdir. Karın bölgesinin alt kısmı, kahve-siyah arası bir görüntü alır ve “linea ligra” denen çizgi oluşur.

Ciltte meydana gelen değişimler sadece karın bölgesinde görülmez. Boyun ve vücudun değişik yerlerinde de kahve-siyah lekeler oluşmaya başlar. Ancak bu lekeler, doğumdan sonra kaybolmaya başlar veya rengi açılır.

Hamilelik döneminde artan östrojen seviyesi, kılcal damarların belirginleşmesine yol açar. Bu kılcal damarlar, cilt üzerinde kırmızı küçük kabarcıklar şeklinde görülür. Bu da hamilelik döneminde ciltteki değişimler arasında yer almaktadır.

HALSİZLİK VE YORGUNLUĞA DİKKAT!

Hamilelik, anne için heyecanlı bir dönemdir. Özellikle de 11. Haftadan itibaren bebeğin daha fazla kendini belli ettirmesi, annede tarif edilmez heyecanların oluşmasına neden olur. Tabi bu heyecanlar, annenin kendine ayırdığı zamanlarda eksilmeye gitmesine neden olur. Bilinçli ve dikkatli anneler, hamileliğin 12. Haftasında ve diğer haftalarda kendilerini ihmal etmezler. Ancak kendini ihmal eden annelerin, ihmalkarlık nedeni, “bilinçsizlik” değil, fazla heyecandandır.

Sevgili anne adayı;

Gebeliğin 12. Haftasında kendine ayırman gereken zamandan feragat etmemeye özen göster. Önünde henüz uzun bir dönem var ve şimdiden heyecan yapmaya başlarsan, ilerleyen dönemlerde bebeğinin sağlığını da kendi sağlığını da riske atabilirsiniz. Bu dönemde hamile pilatesi yapabilir, hamile yogası yapabilir ve ruhuna iyi geleceğini düşündüğün aktiviteleri gerçekleştirmeye özen gösterebilirsin. Ağır olmamak şartıyla doğa yürüyüşü yapabilir, sosyal hayatta daha aktif olabilirsin.

GEBELİĞİN 12. HAFTASINDA BESLENME

Aslında hamileliğin her döneminde annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. en nihayetinde bu dönem, annenin sadece kendinden değil, bebeğinde de sorumlu olduğu bir dönemdir. Bu yüzden gebeliğin 12. Haftasında ve sonraki günlerde annenin beslenmesine özen göstermesi gerekir.

Hamilelikte 12. Hafta beslenme nasıl olmalıdır? Sorusuna gelince; bu hafta ve önceki haftalarda fazla kilo almaman, daha çok senin sağlığın açısından daha önemlidir. 1. Trimester döneminde fazla kilo alman, bebeğini taşımakta zorlanmana hatta doğumda zorlanmana neden olacağı için az kilo almaya özen göstermelisin.

Sevgili anne adayı;

Hamileliğinin bu önemli döneminde kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerine özen göstermelisin. Tabi daha önce söylediğim gibi “aşırı yemek” sağlığın açısından iyi olmayacağı için 3 öğüne ek olarak 1-2 öğün daha ekleyebilirsin fakat 5 öğüne tamamlaman dikkat etmeni gerektirir. Aşırı yemekten uzak dur ve öğünlerin arasını mümkün mertebe kısa tut. Öğün sayısını kendine göre belirleyebilirsin sadece fazla yememeye dikkat et çünkü fazla yemen hem kilo almana neden olur hem de mide asidini yükselteceği için midende yanma hissi ile boğuşmak zorunda kalabilirsin.

SAĞLIKSIZ GIDALARDAN UZAK DURMAN GEREKTİĞİNİ UNUTMA!

Hamilelik dönemi öncesi sağlıksız da olsa bazı atıştırmalık ve yiyecekleri tüketmiş olabilirsin ama artık dediğim gibi sadece kendinden değil, bebeğinin de sağlığından sorumlu olduğun için zararlı ve sağlıklı olmayan yiyeceklerden uzak durmalısın. Çok miktarda şeker ve yağ içeren yiyecekler, kilo almana neden olacağı için bu tip yiyeceklerden katiyen uzak durman gerektiğini unutma!

Patates kızartması yerine, fırında patates: Kızartmalar, hamilelik döneminde fazla kilo almana neden olmaktadır. Bu yüzden bu tip atıştırmalıkları hamileliğin 12. Haftasından itibaren kesmen daha sağlıklı olur. Bunun yerine fırınlanmış patates yemen hem senin hem de bebeğinin sağlığı açısından daha faydalıdır.

Meşrubat yerine taze sıkılmış meyve suları: hazır, paketlenmiş meyve suları veya meşrubatların hemen hemen hepsinde koruyucu madde bulunur. Aslında normal zamanlarda tüketilmesi de çok sağlıklı değil ama gebeliğin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bu dönemde kesinlikle paketlenmiş meşrubatlardan uzak durman en doğrusu olacaktır. Bunun yerine taze sıkılmış meyve suları hem vitamin alman açısından hem de bebeğinin gelişmesi açısından daha sağlıklıdır.

TUZLU KRAKER, BEYAZ EKMEKTEN DE UZAK DUR!

Tuzlu krakerler aslında hepimizin sevdiği “abur cubur” sınıfında yer alır hatta gün içinde yemek yememek için bu yiyeceklerden faydalanırız ama senin hamile olman bundan uzak durmanı gerektiriyor. Tabi bununla birlikte bir de beyaz ekmek yerine “tam buğday ekmek” yemen gerektiğini de unutma.

KİLONU KORU!

Gebeliğin 12. Haftasına gelinceye kadar çok fazla kilo almaman gerektiği konusunda daha önce de uyarmıştım. Hatırlatmakta fayda gördüğüm için burada da seni uyarmak istiyorum. Eğer bu döneme kadar yeteri kadar kilo aldığını düşünüyorsan, yağlı ve tatlı yiyeceklerden uzak durman her anlamda senin ve bebeğinin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Yani kilonu korumaya yönelik beslenme programı ve besin seçmen daha isabetli olacak.

Önemli not: Sevgili anne adayı, yukarıda vermiş olduğum bilgiler, uzman doktorların önerilerinden alınarak hazırlanmıştır. Hamilelik döneminde beslenme, dikkat etmen gereken konular için mutlaka muayene ve kontrollerini aksatmaman gerekiyor. Yapılması gereken değişiklikler varsa, beslenmede dikkat etmen gereken noktalar varda bunu doktorundan öğrenebilirsin.