Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 16. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 16. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 16. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğin 16. Haftasına girmiş bulunuyorsun. Hamileliğin stresli ve sıkıntılı ilk dönemini atlatmanın üzerinden 2 hafta geçti. 2. Trimester döneminin birinci ayında, hamileliğinin ise 4. ayındasın.

Hamileliğin her döneminde hatta her saatinde bebeğin gelişimi tüm hızıyla devam eder, ta ki doğum günün gelene kadar… Bebeğinde meydana gelen değişiklikler ve gelişimler bu hafta içinde de devam edecek. Artık hamile olduğunu gizleyebileceğin bir durum yok. Bebeğinin geliştiği kadar sende de değişimler meydana geldi ve artık dışarıdan bakan biri hamile olduğunu kolaylıkla anlayabilir.

Gebeliğin 16. Haftasında bebeğinde yine büyük değişimler meydana geliyor ve gelmeye devam edecek. Şimdi seni bu konuda daha fazla merak içinde bırakmadan içinde bulunduğumuz hafta bebeğinde ne tür değişikler meydana gelmiş inceleyelim.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

  • Bebeğin, bu hafta itibari ile biraz daha büyüdü. Geçtiğimiz hafta iri bir portakal kadar olan bebeğin, bu hafta biraz daha büyümüş. Boynu ile poposu arasındaki ölçü 10-13 cm. arasında, ağırlığı ise 80-150 gram civarındadır.
  • Bebeğinin geçen haftadan önce artık tam bir insan şekline büründüğünü söylemiştim ama bir de insanlığın alametlerinden biri olan tüylenmeler var. “Lanuga” adı verilen baş tüyleri, bebeğinde bu hafta itibari ile kendini göstermeye başladı.
  • Sevgili anne adayı, 5 ay sonra nasipse bebeğini kucağına almaya başlayacak ve bir süre sonra tırnaklarını kesmek için titizlik içine gireceksin. İşte bebeğinin o minnacık tırnakları bu hafta tam olarak oluşmaya başladı bile.
  • Bu hafta bebeğinin bazı yerleri seni şaşırtabilir. Bunlardan biri de bebeğinin bacaklarının kollarından uzun olmasıdır.
  • Bebeğin bu hafta itibari ile artık bazı şeylere karşı daha bir hassas olmaya başlayacak. Bunlardan biri de dokunma hissidir. Göbeğine hafif bir baskı uyguladığında bebeğin de tepki verecektir.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA BEBEĞİN HAREKETLERİ

Yaramaz ve afacan bir bebeğe sahip olacak isen şimdiden bu özelliğini görebilirsin. Ultrasona girdiğinde bebeğinin gözlerinin sağa sola hareket ettiğini, kol ve bacaklarını da hareket ettirdiğini göreceksin. Yani bebeğin artık kendini hissettirmeye başlamış bile.

Her anne gibi senin de bebeğinin hareketlerini gerçekten de hissedip edemeyeceğini merak ediyorsun. Aslında bu hareketleri kelebeğin kanat çırpması gibi veya gaz baloncukları gibi hissediyorsun ama bunun gerçek bir hareketlenme olup olmadığı konusunda henüz emin değilsin. Seni merakta bırakmamak adına hemen cevap vereyim. Evet, hamileliğin 16. Haftasında bebeğin hareketleri hissedebilirsin, yani hissettiğin ufak kıpırdamalar, bebeğinin hareketleridir. Ancak bazı anneler, bu hafta bebeğinin hareketlerini hissetmeyebilirler. Böyle bir durumda isen meraklanmana gerek yok. Hamileliğin 16-20. Haftaları arasında bu hareketleri hissetmeye başlayacaksın.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA BEBEĞİN CİNSİYETİ

Geçtiğimiz haftalarda net olmasa da bebeğinin cinsiyetini öğrenebileceğini söylemiştim. Ama bu hafta net olarak bebeğinin kız mı erkek mi olduğunu öğrenebilirsin. Doktoruna güveniyorsan ve iyi bir gözlemci olduğuna inanıyorsan, bebeğinin cinsiyetini sana rahatlıkla söyleyecektir. Daha önceki haftalarda erkek bebeklerin karınları içinde bulunan testisleri, bu hafta itibari ile olması gereken yere yani testis torbaları içerisine iner.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Hamileliğin gün geçtikçe ilerlemeye devam ediyor ve artık bu durumu saklayabilmen mümkün değil. Gebeliğin 16. Haftası, rahmin daha da büyüdüğü haftadır. Daha önce 140 gram ağırlığında olan rahmin, bu hafta itibari ile 250 grama ulaşmış durumda. Yani karnın artık çok daha iyi bir şekilde “ben hamileyim” diyor.

Hamileliğin bu haftasında sadece rahminde değil, plasentanda da büyüme meydana gelecek. Bununla birlikte bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı da artmaya başlıyor. Gebeliğin 16. Haftasında bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı ortalama 250 ml. dolaylarındadır.

Gebeliğin bu haftasında değişimler tüm hızıyla sende de devam ederken kasık ağrılarının oluşabileceğini sana söylemek istiyorum. Bunun nedeni rahmin büyümesi ile etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesinden kaynaklanmaktadır. Ani hareket etmekten ve ağır yük kaldırmaktan kaçınarak kasık ağrılarını biraz daha hafifletebilirsin.

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin bu haftasından itibaren artık biraz daha dikkatli olmalısın. Yemek saatlerine, yediğin besinlere dikkat etmekle birlikte bir de hamilelik yogası, hamilelik pilatesi, hamilelik egzersizleri veya SPA yapabileceğin şeylerdir. Tabi bunların hiçbirini yapmadan önce doktorunla görüşerek hamileliğine zarar verip vermeyeceği konusunda bilgi edinmelisin.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA ANNENİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Sevgili anne adayı, hamileliğin bu haftasında artık daha fazla dikkatli olman gerekiyor. Öncelikle bu haftadan itibaren sırt üstü yatmaman gerektiğini bilmen gerek. Bunu sadece uyurken değil, egzersiz yaparken de geçerlidir. Sırt üstü uzanmak, hamilelik döneminde bir hayli risklidir. Nedeni ise sırt üstü yatıldığında kan akışını sağlayan damalara fazladan basınç uygulanmasına neden olur ve bu da bebeğine giden kanı azaltır.

GEBELİĞİN 16. HAFTASINDA BESLENME

Hamilelik döneminin her haftası, beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. ancak hamilelik konusunda artık şüpheye yer kalmadığına göre beslenmene daha bir dikkat etmen gerekecek. Günlük 3 öğüne ek olarak 2-3 öğün daha eklemen gerektiğini daha önceki haftalarda da dile getirmiştim. Yine bu öğünlerde dikkat etmen gereken şey az yemek olacaktır. Yani tıka basa yemek yemen, mide bulantısına, karın ağrısına hatta bazen de tansiyonunun düşüp yükselmesine neden olabilir. Daha da önemlisi, henüz önümüzde uzun haftalar varken birden yemeklere yüklenmen, aşırı kilo almana neden olur ve bu da hem hamilelik dönemini zora sokacak hem de doğumunu zorlaştıracaktır.

Hamilelik döneminde beslenme kurallarının asıl nedeni, dengeli beslenerek bebeğin de sağlıklı şekilde gelişmesine yardımcı olmaktır. Bu nedenle aşırı yemek yerine, faydalı besinler tüketmek, mineral, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan besinleri tercih etmek daha doğrudur. Zaten kontrole gittiğin her gün, doktorun mutlaka beslenmenle ilgili bir şeyler söyleyecektir sana. Fazla kilo almış ise yemene-içmene dikkat etmen gerektiğini, kilon az ise biraz daha kalorili yiyecekler tüketmeni isteyecektir. Bu uyarıları dikkate alman gerekiyor çünkü doktorunun yönlendirmeleri, doğru bir hamilelik dönemi geçirmene yardımcı olmakla birlikte bir de bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi içindir.

Gebeliğin 16. Haftasında besinlerine dikkat etmen gerektiği konusunda seni uyardıktan sonra Taze sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişlerin bu dönem sağlığına katkıda bulunacağını da söyleyeyim.

Önemli not: Sevgili anne adayı, hamilelik dönemi en çok dikkat etmen gereken dönemdir. Bu dönemde yapacağın yanlış bir hareket bebeğinin zarar görmesine neden olur. Yukarıda belirttiğim gibi bu dönem, sırt üstü dümdüz yatmak yok, ani hareketler yapmak yok, doktorun izin vermediği egzersizleri yapmak yok. Bunlar dışında beslenme konusuna bir hayli dikkat etmen gerektiğini de söyledim. Zira bebeğinin plasenta yardımı ile beslendiğini biliyorsun artık. Yani yediğin-içtiğin bebeğin için de besin olacak. Bunun yanında sigara, alkol, uyuşturucu maddelerden uzak durman gerektiği konusunu da hatırlatmak istiyorum. Bir de doktor muayenelerini aksatmadan gitmen, doktorunun söylediklerini dinleyerek uygulaman gerektiği konusunu da bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

Gelecek hafta görüşmek üzere ?