HAMİLELİK, HAFTA HAFTA HAMİLELİK

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 17. HAFTA

Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 17. Hafta

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 17. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğinin 17. Haftasına girmiş bulunuyorsun. 2. Trimester döneminin son haftasındasın yani hamileliğinin 4. Ayı bitmek üzere. Daha önce yaşadığın stres ve sıkıntılar artık eskisi gibi olmayacak yani daha rahat olacaksın. Bu da senin için bir artıdır. Hamileliğin ilerledikçe bebeğinde değişimler ve gelişimler de devam ediyor. Hamileliğin 17. Haftası bebeğinde meydana gelen değişimler seni hem heyecanlandıracak hem de keyiflendirecek.

Sevgili anne adayı, bebeğinin bu haftaki gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanı istediğini biliyorum. Seni daha fazla merakta bırakmamak adına hemen bu hafta meydana gelen değişimleri sana aktarayım.

GEBELİĞİN 17. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Bebeğin hızlı bir şekilde gelişmeye devam ederken boyu, önceki haftanın neredeyse iki katı. Boyun ile kalça arasındaki uzunluğu 11 ile 13 cm. arasında ve ağırlığı da aynı şekilde iki katına çıkmış durumda. “Ne kadar büyümüş?” diye soracak olursan avucunun içi kadar olduğunu söyleyebilirim. Ağırlığı ise 100-150 gram civarında.

Bebeğinin organları gelişmeye devam ederken, insan metabolizması ve ısısı için önemli olan yağ oluşumu da bu hafta itibari ile başlıyor. Yani bebeğin artık sana daha çok benziyor. Bebeğin dünyaya geldiğinde ortalama 3,5 kilo olduğunda bunun 2,4 kilogramı yağdır. Bu arada bebeğin doğduktan sonrası için de birtakım hazırlıklara girmiş. En büyük gelişme de doğduktan hemen sonra “nasıl emebiliyor?” sorusuna cevaptır. Bebekler, aslında doğduktan sonra değil doğmadan önce emmeye başlarlar. İşte o alışkanlığı edinmenin zamanı da hamileliğin 17. Haftasıdır.

Sevgili anne adayı;

Yukarıda da bahsettiğim gibi bebeğin artık daha çok normal insanlara benzemeye başladı bile. Bu benzemenin en büyük gelişimini de yine bu hafta yaşamaya başladı. Daha önce gelişi güzel atan kalbi, artık beyni tarafından yönetiliyor. Yani dakikada 140-150 vuruş yapıyor. Ne kadar de heyecan verici değil mi? Henüz anne rahminde olan bir canlı iken bile bazı şeyleri edinmiş oluyor ve dünyaya o şekilde geliyor…

Hamileliğin 17. Haftası, bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlayacağın haftadır ama eğer bu hareketlenmeleri, minik tekme atışlarını hissetmiyorsan bile paniklemene gerek yok. İlerleyen günlerde bunları fazlasıyla hissedeceksin. Tabi bebeğin gelişimine bağlı olarak her gün tekmelemesini bekleme. Bazen bir gün hareketlerini hissedersin bazen de 2-3 gün boyunca hissetmezsin. Paniklemene gerek yok, bunlar normal durumlardır. Zira genellikle bebeğin hareketlerinin hissedilmesi gebeliğin 14. Haftası ile hamileliğin 26. Haftası arasında belli olur. Ama bu annenin ve bebeğin yapısına bağlı olarak değişebilmektedir.

GEBELİĞİN 17. HAFTASINDA BEBEĞİN CİNSİYETİ BELLİ OLUR MU?

Gün geçtikçe bebeğin değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Elbette önceki haftalarda da bazı bebeklerin cinsiyeti belli ediyordu ama bu hafta, bebeğinin cinsiyetini öğrenmen için en iyi hafta diyebilirim. Çünkü bebeğin üreme organları bu hafta daha bir gelişmeye başladı, bu da bebeğin cinsiyetini öğrenmene daha geniş bir imkân tanıdı.

GEBELİĞİN 17. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Sevgili anne adayı;

Hamileliğinin haftaları haftaları kovalarken bebeğinde meydana gelen değişim ve gelişmeler gibi sende de birtakım değişiklikler meydana gelecek. Hem duygusal olarak hem de psikolojik olarak bazı değişimler bu hafta seni bekliyor. Bunlarla birlikte vücudunda da meydana gelecek birtakım değişikliklere hazırlıklı olmanı öneririm. İşte bu değişimler;

Gebeliğin 17. Haftası, rahmin karnının alt kısmında iyice belirgin bir hal alacak. Rahmin büyüklüğü bu hafta 5 cm. civarındadır. Yani artık hamile olduğunu saklaman bir hayli zor olacak. Bu haftadan itibaren hamile kıyafeti giymeye başlasan iyi edersin.

Hamileliğinin üzerinden 17 hafta geçerken sadece rahmindeki değişimler kendini göstermiyor. Aynı zamanda vücudunun diğer kısımlarındaki değişimler de kendini göstermeye başladı bile. Şimdiye kadar 2,25 kilogram ile 4 kg. arasında kilo alman gerekiyor. Daha az veya bundan daha fazla ise beslenmene bir hayli dikkat etmen gerektiğini söylemem gerekiyor.

RAHMİN GİTTİKÇE BÜYÜYOR!

Ana rahmi, şiirlere konu olmuş bir yerdir. Aslında şiirleri de kitapları da hakkeden bir konudur çünkü insan, burada ilk gözlerini açar, sonra dünyaya gelir. İşte sevgili anne adayı, hamileliğinin 17. Haftasında rahmin daha bir gelişmiş olacak ve uzunluğu genişliğinden daha hızlı ilerlemeye devam edecek. Hamileliğin sonlarına doğru geldiğinde sen de fark edeceksin ki rahim yuvarlak değil, ovaldir.

YUVARLAK BAĞ AĞRISINI BİLİYOR MUSUN?

Hamileliğin 17. Haftası, sende meydana gelen değişikliklerden biri de ağrılarıyla kendini gösteren yuvarlık bağlardır. Yuvarlık bağ ağrısı, hamilelik ve ceninin büyümesi döneminde rahmin üst kısmının iki yanında bulunan ve yan pelvis duvarına bitişik olan yuvarlak bağların gerilmesine verilen isimdir. Aslında bu bir hastalık veya rahatsızlık değil. Rahim gelişmeye ve büyümeye devam ettikçe bu ağrılar kendini gösterir. Biraz daha sabırlı olursan bu ağrıların da son bulacak.

Ağrılar, bazen tek yanlı olabiliyor yani bazen sol yanın bazen de sağ yanın ağrıyabilir. Bunun ne senin için ne de bebeğin için bir zararının olmadığını bilmeni isterim. Ağrıların başladığında sadece uzanarak bir süre dinlenmen yeterli olacaktır.

VAJİNAL AKINTILARA DİKKAT!

Gebeliğin 17. Haftasında annede görülen değişimlerden biri de vajinal akıntıların artmasıdır. Genellikle beyaz veya açık sarı renkte görülen bu akıntı enfeksiyon veya iltihap değildir. Akıntının durumuna göre hareket etmen gerekir. Akıntı çok fazla ise ped kullanmak zorunda kalabilirsin. Bu durumda yapman gereken şey, sık ped değiştirmek ve bununla birlikte naylon iç çamaşırlar ve külotlu çorap giymemeye dikkat et, bunlar vajinal akıntıları enfeksiyona dönüştürebildiği için uzak durman en doğrusudur.

Hamileliğin 17. Haftası ve sonrasında vajinal akıntılar bazen enfeksiyona da dönüşebilmektedir. Bu durumda dikkat etmen ve doktoruna mutlaka görünmen gerekir. Enfeksiyonun en büyük belirtisi akıntının kokulu olması, sarı ve yeşil renkte olmasıdır. Enfeksiyonun çokluğuna göre doktorundan destek alman en sağlıklısı olacaktır.

Annelerin en çok dikkat etmesi gereken bir konu var. Gebeliğin 17. Haftası veya öncesinde, sonrasında fark etmez, banyo yaparken vajinaya su püskürtmek kesinlikle doğru değil. Bu, pH değerini düşürmekle birlikte akıntı ve kanamalara neden olmaktadır. Bu yüzden özellikle bu dönemde meydana gelen enfeksiyonlara karşı böyle bir tedbir almayı aklından geçirme.

GEBELİĞİN 17. HAFTASI BESLENME

Hamileliğin her döneminde beslenmene dikkat etmen gerektiğini daha önce de söylemiştim. Ancak ilerleyen hamileliğin ilerlediği bugünlerde daha bir dikkatli beslenmen gerekiyor. Hamilelik döneminin sağlıklı geçmesi için hayvansal gıdalara ihtiyacın olacak çünkü protein bakımından hayvansal ürünler çok daha zengindir. Fakat bazı anneler vejetaryen beslenmeyi tercih ederler. Elbette bu bir seçimdir ama vejetaryen beslenmek isteyen annelerin besin kombinasyonuna çok daha dikkat etmeleri gerekir. Hamilelik döneminde et yememe konusunda ısrarcı annelerden isen taze meyve, sebze ve bakliyat tüketimine ağırlık vermelisin. Kalori ihtiyacını ancak bu besinlerden karşılayabilirsin.

Gebeliğin 17. Haftasından itibaren bebeğinin sağlıklı gelişmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacın olacak. Bunları özellikle bulabileceğini çok çeşitli tam tahıllılar, bakliyat, bezelye, chia tohumu, maş fasulyesi, nohut, mercimek, kuru börülce, buğday tohumu gibi besinlerden elde edebilirsin. Bu arada et yememe konusunda kesin kararlı ise doktorundan veya diyetisyenden senin için bir beslenme listesi hazırlamanı isteyebilirsin.

GEBELİKTE KRAMPLARA ÇÖZÜM

Gebeliğin bu dönemlerinde sık kramp ağrıları seni rahatsız etmeye başlayabilir. Bu durumda yapman gereken şey, dinlenmek olacak tabi ağrılar artınca fazla olmamak kaydıyla sıcak kompres uygulaman en iyisi olacaktır. Kramplara karşı kendini daha iyi hissetmen için yine aşırı gitmemek kaydıyla egzersiz yapabilirsin. Doktorunla görüşerek bu konuda yapman gereken farklı şeyleri de deneyebilirsin. Vücutta kramplara neden olan bir diğer durum ise potasyum eksikliğidir bunu tamamlamak için de gün içinde bol sıvı tüketmen en sağlıklısı olacaktır.

HAMİLELİKTE KENDİNE ZAMAN AYIRMASINI BİL!

Hamilelik dönemi biraz sıkıntılı ve streslidir bu dönemde kendine zaman ayırman ve aktivitelerden eksik kalmaman en iyisi olacaktır. Hamilelik için özel egzersizler, hamilelik yogası gibi aktiviteleri yapmaya özen göster. Bir de gebelik dönemi boyunca yaşadığın bazı duygusal çöküntülerin olacak, bunların önüne geçmek için sosyal aktivitelerden de uzak durmamalısın. Kısa yürüyüşler, spor, egzersiz gibi bir takım sosyal aktivitelerle birlikte arkadaşlarınla bir araya gelmeye özen göstermelisin.

GEBELİĞİN 17. HAFTASI YAPILAN TESTLER

Hamilelik dönemi boyunca doktorun birtakım testleri senden isteyecektir. Yine bu haftayı takip eden muayenende doktorun senden üçlü tarama testi veya dörtlü tarama testi isteyebilir. Bunların mecburi olmadığını bilmeni isterim. Bazı anneler bu tip testlerden çıkacak sonuçların psikolojik olarak rahatsızlık yaratabileceğini düşünerek bunları istememektedir. Sen de böyle bir sorunla karşılaşacağını düşünüyorsan testleri yapmayabilirsin.

Hamilelik dönemi boyunca yaşayacağın ciddi problemler karşısında doktorunla görüşmeyi ihmal etme ve doktorunun sana söylediklerini kesinlikle yap. Beslenmene, giyimine, aktivitelerine ve sosyal hayatına dikkat etmeni öneririm. Yukarıda saydıklarım ve söylediklerim genel hamilelik ile ilgili olduğunu daha önce de söylemiştim. Bu yüzden özel bir durum ile karşılaşırsan doktorunla mutlaka görüşmen gerektiğini bilmelisin.

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir