Sevgili Anne Merhaba ?
Gebeliğin 18. Haftasına Hoş Geldin!
Gebeliğin 18. Haftasına girmiş bulunuyorsun. Artık iyiden iyiye yük taşıdığını ve bunun sorumluluğu altında olduğunun iyice bilincine varmışsındır.
Bu hafta da yine sende ve bebeğinde birtakım değişimler meydana gelecek. Hemen söyleyeyim, 2. Trimester döneminin ilk ayını geride bıraktın artık ikinci trimester döneminin ikinci ayındasın yani bebeğin 5. Ayına girmiş bulundu.
Gebeliğin her döneminde yeni değişimlerle karşılaşacağını daha önceki haftalarda da seninle paylaşmıştım. Bu hafta yine önemli gelişmeler yaşanacak ve sen de bu değişimlere hazırlıklı olursan psikolojin de daha yerinde olmuş olacak. Sözü uzatmadan hamilelikte 18. Hafta bebekte meydana gelen değişimler hakkında seni bilgilendireyim.
GEBELİĞİN 18. HAFTASI BEBEK GELİŞİMİ
Bebeğin her hafta boyca uzamaya devam ederken ağırlığında da değişiklikler meydana gelmeye devam ediyor. Gebeliğin 18. Haftasında bebeğinin boyun ile kalçalarına kadar olan uzunluğu 12,5 ile 14 cm. arasındadır. Bu uzunluk bebeğin gelişimine ve annenin durumuna göre değişebilir. Yani bebeğin daha kısa veya uzunsa bunu dert etmeni gerektiren bir durum söz konusu değil. Bebeğinin bu hafta ağırlığında da değişimler meydana geldi. Hamileliğin 18. Haftası, bebeğin toplam ağırlığı ortalama 150 gram civarında olur. Artık onu daha fazla hissedeceksin.
Gebeliğin bu haftasında önemli değişimlerin ve gelişimlerin yaşanacağını söylemiştim. İşte bu gelişmelerden en büyüğü, bebeğinin el ve ayak parmakları oluşmaya başladı ve bundan da önemlisi, dünyada sadece onda bulunan parmak izi de tam olarak oluşmaya başladı.
Sevgili anne adayı, hamileliğin önemli bir haftasındasın. Bu hafta bebeğinin kalbinde anormal bir durum varsa kendini belli eder. Ultrasona girdiğinde doktorun de işin ehli ise mutlaka bu konuda sana bilgi verecektir ve gerekli gördüğü durumda, hamilelik dönemi boyunca sık ultrasona girmen konusunda sana bilgi verecektir.
GEBELİĞİN 18. HAFTASI BEBEĞİN CİNSİYETİ BELLİ OLUR MU?
Bebeğin cinsiyeti, anne adaylarının en çok merak ettiği konudur, tabi babaların da öyle. Geçtiğimiz haftalarda cinsiyet ile ilgili gerekli bilgileri vermiştim ve bazı bebekler her zaman uygun pozisyonda durmadıkları için cinsiyetini anlamak biraz zor olabiliyor. Hamileliğin 18. Haftası, bebeğin üreme organları daha belirgin bir hale gelir ve bu sayede cinsiyetini öğrenmek daha kolay olur. Ama genel olarak 14-26. Haftalar arasında belli olduğunu eklemem gerekiyor.
Gebeliğin 14-26. Haftaları önemli gelişmelerin yaşandığı dönemdir ve bu dönemde bebek hareketleri gelişmeye başlar. Gebeliğin 18. Haftasında bebek hareketleri hissedilmeye başlanabilir ama hafta sonuna doğru veya 19. Haftanın başından itibaren bu hareketleri daha net şekilde hissedebileceğini sana söylemek istiyorum.
GEBELİĞİN 18. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER
Sevgili anne adayı;
Hamilelik dönemi boyunca bebeğinde de sende de her geçen gün hatta saat değişiklikler meydana gelir. Doğuma gideceğin ana kadar da bu değişimler seni takip eder. Bunları daha önce bilmen, hazırlıklı olman açısından daha iyi olacaktır. Ben de bu konuda sana yardımcı olmaya devam edeceğim ve hamileliğin 18. Haftasında sende ne tür değişimlerin meydana geldiğini haber vereceğim.
Gebeliğin bu haftasında rahminde ciddi bir büyüme gerçekleştiğini fark etmişsindir. Ortalama bir kavun kadar olan rahmini göbeğinin altında hem görebilir hem de hissedebilirsin.
Hamileliğin 18. Haftası demek, hamilelik dönemini yarılamış olman demektir. Bu dönemde 4,5-5 kilogram arasında kilo almış olman gerekiyor. Tabi bu durum anneden anneye değişebiliyor. Bazı anneler 1. Trimester döneminden itibaren kilo almaya başlar ve bu haftaya gelene kadar 5 kilo kadar alırlar bazı anneler ise ikinci trimester döneminin başlamasından sonra kilo almaya başlarlar. Her iki durum da normaldir ama kilonda fazlalık veya eksiklik aşırı ise doktorunla görüşerek sana bir diyet listesi yapmasını talep edebilirsiniz. Az kilo alman çok sorun olmaz ama fazla kilolu olman, ilerleyen dönemlerde ağrılarının artmasına ve doğumu yaparken zorlanmana neden olabilir, bu yüzden yemene içmene dikkat etmelisin.
18. HAFTADA GEBELİK BELİRTİLERİ
Sevgili anne adayı;
Hamileliğini yarıladığın bu dönemde birtakım değişimlerin meydana geldiğini söylemiş ve bunların neler olduğunu dile getirmiştim. Bir de bazı belirtiler var ki sende olabilir veya olmayabilir ama genel olarak hamile kadınlarda görülen durumlardır. Bu belirtiler, bazı annelerde daha az görülür, bazılarında hiç görülmez, bazı annelerde ise hamilelik dönemi boyunca peşini bırakmaz. Yani bunu dert edecek bir durum yok, tamamen senin yapınla ilgili bir durumdur. peki, nedir 18. Hafta hamilelik belirtileri? İşte cevabı;
- Vajinal akıntıda artış görülebilir,
- Nabzında artış görüşebilir,
- Göbek deliğin artık dışarıda olabilir,
- Deri ve ciltte renk değişimi meydana gelebilir,
- Bacaklarına kramp girebilir (bu durumda dinlenmen gerektiğini unutma),
- El ve ayaklarda şişme olabilir,
- Bel ve sırt ağrıların artabilir,
- Kabızlık sorunu çıkmaya başlayabilir,
- İştahsızlık kendini gösterebilir,
- Diş etlerinde hassasiyet.
Bunlar haricinde de birtakım belirtiler annede anneye değişik şekilde kendini gösterebilir. Düzenli kontrollerine gidiyorsan anormal bir durumda doktorunla sorununu paylaşman ve sana önerdiklerini yapman en doğrusu olacaktır.
GEBELİĞİN 18. HAFTASINDA BEL AĞRISI VE ÇÖZÜMLERİ
Hamilelik döneminin en sık rastlanılan durumlarından biri bel ve sırt ağrılarıdır. Hamilelik döneminde pelvisteki kaslar, bebeğin daha rahat doğması için dik konumda iken esnemeye başlar. Bununla birlikte rahmin büyümesi, beline bir ağırlığın çökmesine neden olur ki bu da ağrıların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu tip ağrılarda oturma pozisyonu önemlidir düzgün bir pozisyonda oturman, ağrılarının dinmesine yardımcı olacaktır. Ağır yükler, hamilelik döneminde anne adayının en uzak durması gereken şeylerden biridir, bu da bel ağrısını önemli oranda arttırmaktadır. Hangi haftada olursan ol, doktorunun tavsiye ettiği kilonun dışına çıkmamaya çalış ki bel ve sırt ağrıların kendini çok fazla hissettirmesin.
Gebeliğin 18. Haftasında yaşayacağın sıkıntılar sadece bel ağrısı değil elbette. Kasık ve karın ağrısı, sık idrara çıkma ve ayak şişmesi ile büyümesi gibi bazı rahatsızlıkların da olabilir. Genellikle dinlenerek geçebilen bu ağrıların şiddeti artarsa kesinlikle zaman kaybetmeden doktorunla görüşmen iyi olacaktır.
GEBELİĞİN 18. HAFTASINDA BESLENME
Hamilelik döneminin tamamında beslenmene dikkat etmen gerektiğini daha önce de sana söylemiştim. Yine bu haftadan itibaren de beslenmene dikkat et ve demir bakımından zengin olan besinleri tüketmeye gayret et. Doğal tavuk, kırmızı et, sakatatlar, yumurta sarısı, ıspanak, lahana, tofu, mantar gibi demir bakımından yüksek içeriğe sahip olan besinlerden yararlanabilirsin.
Her annenin farklı vitamin oranlarına ihtiyacı olur hamilelik döneminde. C ve E vitamini en alınması gereken vitaminlerdendir. Ancak bunları hangi oranda alman gerektiği konusunda doktoruna danışman çok daha iyi olacaktır.
Beslenmene dikkat etmen gerektiğini söylemeyi yineledim biliyorum ama hamilelik döneminde bu son derece önemlidir. Bununla birlikte daha önce de söylediğim gibi öğünleri 3’ten 5’e çıkart ama çok fazla yememeye özen göster. Az ama sık aralıklarla yemen hem senin sağlığın açısından hem de bebeğinin sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
Önemli not: Hamilelik döneminde yaşayacağın sıkıntılar sana has durumlar da olabilir, ağrılar genel olarak anlattığımız gibi olsa bile ağrılarının nedenleri daha farklı da olabilir bu yüzden doktor kontrollerini aksatmadan gitmen gerektiğini bilmelisin.
Gebeliğin 18. Haftası ve sonraki haftalarda önemle üzerinde durman gereken konulardan biri de kendine zaman ayırmandır. Sosyal aktivitelerin, kitap okumaların, doğuma hazırlık kursları gibi aktivitelere katılmayı ihmal etme. Ayrıca karnında bir yük taşıyorsun diye kendini hareket etmekten tamamen soyutlama, doktoruna danışarak hamilelik egzersizleri ve hamilelik yogası yapmanı öneririm. Hem zamanını geçirmek hem de sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşamak için bunlara dikkat etmeni öneririm.
Gelecek hafta görüşmek üzere ?