HAMİLELİK, HAFTA HAFTA HAMİLELİK

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 19. HAFTA

Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 19. Hafta

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 18. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğin 19. Haftasına girmiş bulunuyorsun, zorlu dönemleri geride bırakmanın keyfini sürdüğünü düşünüyorum. Zira hamileliğin en zor dönemi olan 1. Trimester dönemini çoktan geçmişsin ve artık 2. Trimester döneminin 2. Ayı içerisindesin yani bu dönem rahatlığın keyfini yaşamanı öneririm, 3. Trimester dönemine girdiğinde ilk dönemdeki bazı ağrılar yeniden kendini gösterebilir o yüzden rahatlamanın tadını dilediğinde çıkarmanı öneririm.

Gebeliğin 19. Haftası, annede de bebekte de birtakım değişimler meydana gelmeye devam eder. Elbette değişimlerin neler olduğunu merak ettiğini biliyorum bu yüzden sözü daha fazla uzatmadan hemen bebeğinde meydana gelen değişimleri seninle paylaşmak istiyorum.

GEBELİĞİN 19. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı, gebeliğinde en çok da bebeğini merak ettiğini biliyorum. “Bugün bebeğimin kilosu kaç?”, “boyu uzadı mı?”, “uzuvları ne durumda?” gibi soruların aklına fazlasıyla takıldığını ve merak içinde kaldığını biliyorum. Hemen söyleyeyim, bebeğin bu hafta itibari ile ortalama 200-225 gram civarında. Yani geçen haftaya göre bir hayli geliştiğini söylemeliyim. Tabi sadece boyu uzamadı bebeğinin, aynı zamanda boyu da uzamaya başladı. Gebeliğin 19. Haftası bebeğinin boyun ile kalça arasındaki uzunluğu 13-15 cm. arasında olacak ve hemen atlatmadan söyleyeyim; bebeğin doğana kadar bu ağırlığının tam 15 katı daha fazla olacak.

BEBEĞİNİN CİLDİ ŞİMDİDEN BAKIM ALTINDA!

Sevgili anne adayı, hani bir süre sonra cilt bakımı yapmak için onca para ödenir ya, işte bebeğin doğmadan daha cildini koruma altına almış. Bebeğini amniyotik asitten koruyarak cildinde herhangi bir pürüzün oluşmasını engelleyen “verniks” denen bir madde, bebeğinin etrafını tamamen kaplamış durumda. Beyaz yağlı peynire benzeyen bu madde, bebeğinin cildinin korunmasına yardımcı olur ve doğuma az bir zaman kala kaybolur. Bununla birlikte erken doğan bebeklerde verniks görülebilmektedir.

BEBEĞİNİN BÖBREKLERİ İDRAR ÜRETMEYE BAŞLADI!

Gebeliğin 19. Haftasında bebek gelişiminin en önemli ayağı, bebeğinin böbreklerinin idrar üretmeye başlamış olmasıdır. Yani doğumdan sonra paketle halinde almak zorunda kalacağın bebek bezi için şimdiden bebeğin hazırlık yapmaya başlamış. Tabi dışarıdan bakıldığında akla gelen ilk soru “bebek içeride idrarını nasıl yapar, nasıl boşalır?” olur. Evet, kısmen haklısın kapalı bir ortamda bebek nasıl olur da idrarını yapar ve bunu dışarı atar? Belki miden biraz kalkacak ama içeride işler sandığın gibi yürümüyor. Bebeğin ve idrarı, amniyotik kesenin içinde salgılanıyor ve oraya dökülüp tekrar geri dönüşüm gibi bebeğinin bağırsaklarına iniyor. “Eyvah! Bebeğim idrarını mı içiyor?” dediğini duyar gibiyim. Evet, tam olarak öyle ama senin sandığın gibi bir ortamda kalmıyor tabi ki. Tamamen steril bir ortamda yaşamaya devam ettiği için bebeğine herhangi bir zarar vermez idrarı.

ÇALSIN MÜZİKLER…

Sevgili anne adayı, bebeğin artık iyice işitmeye başladı biliyor musun? Gebeliğin 19. Haftasından itibaren bebeğine müzik dinletebilir, şarkılar söyleyebilir hatta masallar anlatmaya başlayabilirsin. Tabi sesleri ayırt edip etmediği konusunda net bir şey yok ama sesleri duyduğu biliniyor. Tabi ki bu dönemde senin onunla ilgilenmen ve ona güzel şarkılar söylemen, şimdiden sesine aşina olmasını sağlayacaktır.

19. HAFTADA BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLİR Mİ?

Zaman zaman karnında bazı hareketlenmelerin olduğuna tanık oluyorsun ama “acaba” demeden de geçemiyorsun. Evet, aslında bebeğinin kasları ile beyni arasında iletişim sağlayan “motor nöronları” oluşmaya devam ediyor. Bazı hareketleri istemsiz iken bazı hareketler ise isteği doğrultusunda gerçekleşebiliyor. Tabi bu hareketleri her anne hissetmeyebilir. Bunda korkulacak bir şey yok, zamanla kesinlikle hissedilmeye başlanacağından emin olabilirsin.

GEBELİĞİN 19. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Gebeliğinin 19. Haftasına girdiğinde artık hamileliğini saklayabilecek bir durumda olmadığını sen de gözlemleyebiliyorsundur. Şuan rahminin büyüklüğü ortalama 1,3 cm. büyüklüğünde ve ay sonunda rahmin göbek deliğinin 2 cm. yukarısında olacak.

Sevgili anne adayı, periyodik olarak kilo almaya devam ediyorsan, bu hafta itibari ile toplamda 3,6 kg. Ile 6,3 kg. almış olman gerekiyor. Tabi bu kilo vücuduna orantılı bir şekilde dağılıyor. Bebeğin 200 gram, plasentan 170 grç civarında, amniyotik sıvı yaklaşık 320 gr. Civarında, rahmin 320 gram civarında, göğüslerinin her biri ise 180 gram civarındadır. Bu rakamlar, hamileliğin 19. Haftasında bir annenin normal olarak aldığı kiloların ortalamasıdır. Aldığın kiloya göre sende bu durum değişebilir.

GEBELİĞİN 19. HAFTASINDA BAŞ DÖNMESİNE DİKKAT

Hamilelikte anne adaylarının en sık şikâyet ettikleri konuların başında baş dönmesi gelir. Baş dönmesinin nedenleri birden daha fazla olabilir fakat genel olarak düşük kan basıncı baş dönmesine neden olur. Anne adaylarının durumuna göre erken dönemde veya daha sonraki dönemlerde kendini gösterebilen baş dönmesi, genel olarak 2. Trimester döneminin başlamasından sonra kendini gösterir.

Uzmanların aktardığına göre gebeliğin 19. Haftası ve sonraki dönemlerde kan basıncının düşmesine aşağıdaki 4 neden etki etmektedir.

  • Büyüyen rahmin “aort” damarına basınç yapmasından dolayı baş dönmesi yaşanabilir. Bu durumda sırtüstü yatmaktan uzak durmalısın.
  • Ani hareketler, baş dönmesinin bir diğer nedenidir. Hızlıca kalkma, çömelme, oturma gibi eylemlerden uzak durarak baş dönmesinin önüne geçebilirsin.
  • Hamilelik döneminde kansızlık önemli bazı sorunlara neden olur. Doktorunun her muayenede kan değerlerini ölçmek istemesinin nedeni de budur. Kan değerlerinde düşme varsa, doktorunun verdiği ilaçları ihmal etmemelisin. Kansızlık, hamilelikte baş dönmesinin en büyük nedenlerinden biri olarak görülmektedir.
  • Yüksek kan şekeri veya düşük kan şekeri de gebelik döneminde baş dönmesine neden olan durumlardan biridir. Düzenli ve doğru beslenme programı uygulayarak bu sıkıntının önüne geçebilirsin.

GEBELİĞİN 19. HAFTASINDA BESLENME

Hamileliğin her döneminde annenin sağlıklı beslenmesi önemlidir. Uzmanlar, bu konuda annelere tavsiyede bulunurken, öğün sayılarının arttırılması yönünde tavsiyede bulunurlar. Günde 3 büyük öğün yemek yerine, 5-6 öğüne bölerek sık ve az az yemeye dikkat etmek, doğum uzmanlarının önerileri arasında yer almaktadır.

Sevgili anne adayı;

Daha önceki haftalarda beslenme konusunda seni uyarmıştım aslında. Ama bu hafta tekrarlamakta fayda var. Kalori alımı, vitaminler ve proteinler konusuna dikkat ederek beslenmen durumunda, hamilelik döneminde daha dengeli kilo alabilirsin. Bu da hem bebeğinin sağlığı açısından hem de senin açından daha iyi olacaktır.

BİTKİSEL ÜRÜN KULLANMADAN ÖNCE DOKTORUNA DANIŞ

Özellikle ilk defa hamilelik yaşıyorsan bu konuda tecrübesiz olman çok normal. Bitkisel ürünler veya bitki çayları, hamilelikten önce tükettiğin şeylerdi fakat hamilelik döneminde yediğin-içtiğin her şey doğrudan bebeğini etkileyebileceği için özellikle kabızlık, ishal gibi durumlara iyi gelen bitkisel ürünler kullanmadan önce doktoruna danışmalısın. Hangi bitkinin sana faydalı, hangisinin zararlı olduğunu doktorun sana söyleyecektir.

YATMA POZİSYONUN SIKMAYA BAŞLADI DEĞİL Mİ?

Hamilelik öncesinde sırtüstü veya yüzüstü yatmak iyi geliyordu, doğrusu bu konu tartışmaya açık bile değil ama hamilelik döneminde bu pozisyonlarda uyumak bir hayli zordur. Yüzüstü yatmayı zaten aklınızdan çıkartman gerekiyor sırtüstü uyumak da bağırsaklara ağırlık verdiği için bu da yine seni rahatsız edecektir.

Sevgili anne adayı;

Hamilelik döneminde en iyi yatış pozisyonu, yan yatmak, bacakların arasına bir yastık desteği alarak fetüs için hem de senin için daha iyi olacaktır.

Önemli uyarı: hamilelik döneminde yolculuk riskli bir durumdur. Uzun yolculuklar aslında 1. Trimester döneminde de bazı sıkıntılara neden olabilmektedir bu yüzden seyahate çıkmadan önce mutlaka doktoruna danışman gerektiğini bilmelisin. 2. Trimester dönemi aslında ideal bir dönemdir ama bazen bulantılar, kusma, baş dönmesi gibi durumlar hamileliğin 19. Haftası ve sonraki dönemlerde kendini gösterebildiği için yolculuk yapman çok da uygun olmayabilir. Bu konuda da dikkatli olursan daha iyi olur.

Gebeliğin 19. Haftası ve diğer dönemlerinde yaşayacağın sorunlar karşısında kesinlikle doktoruna danışmaktan çekinmemen gerektiğini daha önce de sana söylemiştim, aynı şeyi tekrarlayarak bu haftaya veda edelim diyorum…

Gelecek hafta görüşmek üzere ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir