Sevgili Anne Merhaba ?
Gebeliğin 2. Haftasına Hoş Geldin!
Gebeliğinin 2. Haftasındasın ve artık birtakım değişimler seni bekliyor. Buna hazırlıklı olmalısın.
Gebeliğin ikinci haftası, “yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta” olarak adlandırılır. Bu hafta, yumurtalardan sadece bir tanesi seçilir ve bebeğinin temeli atılmaya başlar. Hamileliğin ikinci haftasını aslında “yumurtaların seçilmesi haftası” olarak da değerlendirebilirsiniz. Eğer yumurta 24 saatlik süre içinde spermi bulursa, hamileliğin başlayacak demektir.
Hamileliğin ilk haftaları olmasından dolayı sen hamile olduğunun farkına bile varmayacaksın ama bu süre içinde bebeğinde birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlayacak.
GEBELİĞİNİN İKİNCİ HAFTASINDA BEBEĞİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER
Hamileliğin başladığı ilk günden itibaren sende ve bebeğinde birtakım değişimler meydana gelmeye başlar ve bu değişimler, bebeğini kucağına alıncaya kadar devam eder. Gebelikte 2. Haftada bebeğin gelişmeye devam ederken sende de birtakım değişimler görülmeye başlar. Bunların en başında endometrium (rahim ağzı) kalınlaşmaya başlar. Kalınlaşmanın nedeni elbette embriyonun rahimde rahatlıkla kalabilmesi için gerçekleşir. Tabi bu değişimler kendini göstermeye başlarken bir yandan da bu bölgede kanlanma biraz daha fazla olacaktır.
HAMİLELİĞİN İKİNCİ HAFTASINDA SENDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER
Bebeğin rahminde gelişmeye devam ederken sende de bazı değişimler görülmeye başlayacak. Hamileliğin ikinci haftanın sonuna gelindiğinde gelişen yumurtalar çatlar ve yumurtalıklardan atılmaya başlar ve yumurtlamanın meydana geldiği anlaşılır. Unutmaman gerekir ki bir regl döneminde sadece bir yumurta üretilir ve çatlar. İlişki esnasında milyonlarca sperm vajinadan girerek rahim ve tüplere ulaşmaya çalışır. Tabi milyonlarca sperm arasından sadece 1 tanesi yumurtanın dış kabuğuna yapışmayı başarır. Spermin yumurtadan içeri girmesi için bazı enzimler salgılanmaya başlar ve böylelikle yumurta 1 haftalık bir yolculuğa başlar. Bu yolculuk, yumurtanın bazı değişimlere ve gelişmelere uğramasını etkiler.
Anne ve babadan gelen kromozomlar, yumurta hücresinde birleşir ve hızlı bir şekilde bölünmeye başlarlar. Bu bölünme sonucunda kümelenme meydana gelir. Bu bölünme çok defa tekrarlanır ve sonunda yumurta tüplerinden rahme 32 hücreye bölünmüş olur. Tam da bu noktada bebeğinin cinsiyeti belli olmaya başlar. Eşinin spermi “Y kromozomu” taşıyorsa bebeğin erkek, “X kromozomu” taşıyorsa bebeğin kız olacak.
GEBELİĞİN İKİNCİ HAFTASINDA VÜCUDUNDA MEYDANA GELECEK DEĞİŞİMLER
Hamileliğin 1-3 haftası daha önce de söylediğim gibi kesin hamile olduğunu anlayabileceğin bir dönem değil. Ancak hamileliğin kesinlik kazanmamış olsa bile vücudunda birtakım değişimlerin hamileliğinin kesinleşmesini anlatan işaretler olarak kabul edilir. Hamileliğin 2. Haftasında aniden artmaya başlayan östrojen ve progesteron hormonları, göğüs uçlarının daha fazla hassaslaşmaya başlamasına neden olacak ve bu da bazen ağrımasına neden olacak. Genellikle hamile olduğunun işareti olarak kabul edilse de yine de çok fazla heyecana kapılmana gerek yok. Çünkü bu ağrıların nedeni menstruasyon döngüsünün de bir semptomu da olabilir ve bu durumda da göğüs uçlarında hassaslaşma ve büyüme meydana gelebilir.
HAMİLELİĞİN 2. HAFTASINDA DİKKAT ETMEN GEREKENLER
Hamileliğin ilk haftasından son haftasına kadar bazı değişimler meydana gelir ve bu değişimlerin yaşandığı dönemlerde çok dikkatli olman gerekir. Sadece beslenmene değil, sana ve bebeğine zarar verecek yiyecek ve içeceklerden, alkolden, sigaradan ve diğer zararlı şeylerden uzak durman gerekir. Bir de hamileliğinin ikinci haftasına girdiğinde biraz fazla vitamine ihtiyacın olabilir. Zira bebeğinin gelişmesi de vitamin derecene bağlıdır. Bu yüzden hamileliğinin ikinci haftasında doktoruna görüşerek uygun görülmesi durumunda takviye vitamin alabilirsin.
Hamilelik hem zorlu bir süreç hem de dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Hem senin sağlıklı kalman hem de bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gebeliğinin 2. Haftasından itibaren zengin besin öğelerine sahip sebze ve meyveleri tüketmelisin. Bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek istiyorsan, hamileliğinin ikinci haftasından itibaren sigara, alkol ve bebeğinin gelişmesine zarar verecek kötü alışkanlıklara son vermelisin.