Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 20. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 20. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 20. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğinin 20. Haftasına girmiş bulunuyorsun. Gözün aydın! Gebeliğinin yarısına kadar ulaştın, zorlu dönemleri geride bırakarak daha güzel günlere geçiş yaptın. Hamilelik elbette zorlu bir süreçtir, zahmeti-sıkıntısı bol olan bir dönemdir, ancak işin sonunda o minnacık yavruyu kucağına almak var ya… işte tüm bu sıkıntılar ona değer.

Hamileliğin 20. Haftası, 2. Trimester döneminin 2. Ayının başıdır. Bu dönem hamileliğin belki de en iyi dönemidir demem gerekiyor. Çünkü erken doğum semptomlarından kurtuldun, yükün de henüz çok fazla ağırlaşmadı. Birtakım sıkıntıların elbette olacak ama bence bu dönemin keyfini çıkartmalısın. Zira bundan sonraki dönemlerde yeniden mide bulantıların başlayacak, kasık ve karın ağrısı devam edecek, hareket alanın kısıtlanacak. O yüzden içinde bulunduğun dönemin tadını çıkartmaya bak.

GEBELİĞİN 20. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Biliyorum, bu hafta bebeğinin gelişimi hakkında merak ettiğin şeyler var, “hamileliğimin 20. Haftası bebeğimin kilosu kaç?”, “hamileliğin 20. Haftası bebeğin boyu kaç?” gibi sorularına cevap arıyorsun. Ben de daha fazla uzatmadan hemen bu önemli gelişmeler hakkında seni aydınlatmaya başlayayım.

Bebeğinin bu haftaki ağırlığı ortalama 260 gram. Boyu ise ortalama 14-16 cm. arasında seyrediyor. Tabi bebeğinin gelişimi, boyunun uzaması ve kilosu biraz da senin beslenmene ve fizyolojik durumuna bağlı olduğu için rakamlar tam olarak tutmayabilir, bunlar ortalama rakamlardır.

GEBELİĞİN 20. HAFTASI BEBEĞİN CİNSİYETİ BELLİ OLUR MU?

Sevgili anne adayı, daha önceki haftalarda bu konuyla ilgili bilgi vermiştim. Hamileliğin 14-26. Haftaları arası bebeğin cinsiyetinin öğrenilebildiği dönemdir ama bu durum bazen daha erken bazen daha geç kendini gösterebilir. Bu hafta muayeneye gidersen ultrasondan bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin. Bebeğin kız ise bu hafta bebeğinin rahmi tamamen şekilleniyor, erkek ise testisleri karından aşağı doğru iniyor. Tabi ultrasona girdiğinde bebeğinin doğru pozisyonda olması önemlidir, bazen ultrason cihazından kaynaklı, bazen bebeğin pozisyonundan kaynaklı bazen de doktordan kaynaklı olarak gebeliğin 20. Haftası bebek cinsiyeti öğrenilemeyebilir. Ama genel olarak bu hafta cinsiyeti öğrenmek için en uygun zamandır.

BEBEĞİNDE MÜTHİŞ DEĞİŞİMLER DEVAM EDİYOR

Gebeliğin 20. Haftası, bebeğin saçı, cildi ve tırnakları iyice gelişmeye başlar. Cildinin kalınlaşması, verniksin koruma tabakası altında tabakaların oluşması gibi pek çok değişiklik bu hafta bebeğini bekleyen gelişmeler arasındadır.

Hamileliğin bu haftasında bebeğinin tırnakları ve saçları da gelişmeye başlıyor. Ultrasondan görebilme şansın olsaydı bebeğinin ince kaşları ile gelişen bacakları ve saçları seni de şaşırtacaktı. Ama merak etme yakın bir zamanda ultrasonda görmesen bile yarısını geçtiğin bu yolun sonunda bebeğini kucağına alırken de şaşıracaksın.

GEBELİĞİN 20. HAFTASINDA BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLİR Mİ?

Sanırım her anne gibi senin de en çok merak ettiğin konu budur. “Bebeğimin hareketlerini hissedebilir miyim?” Hamileliğin 20. Haftası bebeğin hareketlerini hissetmen normaldir ama buna karşı hissetmemen de normaldir. Bebeğin bu hafta rahmin içinde rahatlıkla hareket edebilecek, dönecek, kıvrılacak küçüklüktedir bu yüzden zaman zaman hareketlerini hissedebilirsin ama hissetmiyorsan bile yakın bir zamanda bebeğinin minnacık tekmeleri ile uyanmaya hazır olmanı öneririm.

GEBELİĞİN 20. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Gün geçtikçe hamileliğin kendini daha fazla belli ettirmeye devam ediyor. Artık çok daha belirgin bir hale gelen karnın ve büyümeye devam eden rahmin “ben hamileyim” der gibi duruyor. Yani bu dönem artık kıyafetlerinin içine sığamayacağın bir dönemdir. Hamileliğin bu haftasında duygusal olarak da bazı çöküntüler yaşayabilirsin, her ne kadar ilk dönemde olduğu kadar olmasa da yine de tamamen bittiğini söylemek için bebeğini kucağına alman gerekir.

GEBELİĞİN 20. HAFTASI RAHİM GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin şimdiye kadar geldiğin süresi içinde rahmin düzensiz bir şekilde büyüyordu. Fakat bundan sonraki dönemlerde artık haftalık 1 cm. şeklinde büyüyecek. Bu hafta muayeneye gittiğinde rahmin 20 cm. ise bir sonraki kontrolünde yani 4 hafta sonra rahminin büyüklüğü 24 cm. ulaşmış olacak, yani düzenli olarak büyümeye devam edecek.

Hamileliğin bu haftasında rahminin büyüklüğünün 20 cm. dolaylarında olması gerekir, eğer 28 cm. ise ikiz hamilelik olabilir bu durumu kontrol etmen gerek. Yine rahmin 15-16 cm. dolaylarında ise de riskli bir hamilelik yaşıyor olabilirsin, bu nedenle ultrason kontrolüne girmen gerekir, aksi bir durumda doktorun da yapman gerekenler konusunda seni uyaracaktır.

GEBELİĞİN 20. HAFTASINDA KAÇ KİLO OLUNMALIDIR?

Hamileliğin her haftası anne adayı kilo almaya devam eder fakat burada önemli olan şey, düzenli ve dengeli şekilde kilo almaktır. Az veya abartılı kilo almak hem anne sağlığını hem de bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehlikeye koyabilir. Hamileliğin 20. Haftasına girdiğin bugün, ortalama 4,5 kg. almış olman gerekiyor.

Hamileliğin her trimester döneminde ortalama olarak belirlenin kilo orantıları vardır. Bunlar şu şekilde belirtilmiş;

1.trimester (0-3 ay): 1 ila 3 kilo

2.trimester (3-6 ay): 4 ila 5 kilo

3.trimester (6-9 ay): 5 ila 6 kilo

Gebelik döneminde annenin dengeli kilo almaya çalışması en önemli konudur. Fazla kilo almak, annenin zorlanmasına, ağrılarının artmasına neden olduğu gibi doğumun zorlaşmasına da neden olmaktadır. Bu yüzden yukarıda verdiğim tabloya göre kilo almaya dikkat etmelisin.

GEBELİĞİN 20. HAFTASI KALP VE DOLAŞIM SİSTEMİ NASIL İŞLER?

Hamilelik günlerin ilerlemeye devam ettikçe sadece dış görüntün değil, içinde de bazı değişimler meydana gelecek. Bu hafta itibari ile dolaşım sistemin genişlemeye devam ettiği için tansiyonunda düşme yaşanması gayet normaldir. Bu durum önümüzdeki ay da devam edecek. Hamilelikte 20. Hafta kan akışı da normal zamanlardan daha hızlıdır bu yüzden doğru beslenmen son derece önemli bir konudur. Eğer günlük alman gereken demir ihtiyacını karşılamıyorsan alyuvarlarda demir eksikliği görülmeye başlar bu da demir eksikliğine bağlı olarak “kansızlık” sorununa neden olur. Anne adayının bu hafta ve gelecek haftalarda beslenmesine son derece dikkat etmesi gerekir.

GEBELİĞİN 20. HAFTASINDA BESLENME

Hamileliğin her döneminde annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Özellikle bu haftadan sonra bazı anne adayları, kalori alımını kısıtlamak için tatlı yerine sun tatlandırıcılar kullanmayı tercih ederler. Aslında bu durumun yanlış olduğunu bilmen gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde tatlandırıcı kullanmak doğru değil ve bebeğin gelişimi ile annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden suni tatlandırıcılardan uzak durman gerekiyor.

Beslenme konusuna gelince, geçtiğimiz haftalarda söylediğim gibi hamilelik dönemi boyunca beslenmene dikkat etmen gerekir. Günlük 3 büyük öğünde tıka basa yemek yerine öğünleri 5-6’ya çıkartarak azar azar yemek daha doğrudur. Hem hızlı kilo alımını engellemesi açısından hem de mide yanması sorunlarının önüne geçmek için bunu yapman en doğrusudur. Haftada 1 defa da olsa mutlaka et, balık veya tavuk eti tüketmeye özen göster. Eğer vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorsan buna uygun bakliyat ve sebzelerden yararlanabilirsin.

Önemli not: Hamileliğin 20. Haftası bebekte ve annede meydana gelen değişim ve gelişmeler, genel olarak tüm anne adaylarında yaşanan durumlardır. Benim anlattıklarım da genel olarak ele alınan konular olduğu için yaşayacağın herhangi bir olumsuzluk karşısında doktorunla danışman daha doğru olacak.

Hamileliğin stresli ve sıkıntılı geçmeye devam edecek ancak psikolojik olarak kendini rahat hissetmen önemlidir. Bunun için sosyal aktivitelerini eksik etme, arkadaşlarınla bir araya gelmeye özen göster, kasvetli bunalımlardan sıyrılarak bebeğini kucağına alacağın günün hayalini kur ve kendini daha iyi hissetmek için elinden geleni yap. Hamilelik dönemi sıkıntılı olsa da sonunda kucağına alacağın minnacık yavruna değeceğini unutma.

Gelecek hafta görüşmek üzere ?