Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 21. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 21. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 21. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğin 21. Haftasına girmiş bulunuyorsun ve artık yolun yarısını geçmiş durumdasın. Şimdiye kadar psikolojik olarak da vücut olarak da hamileliğe alışmış olman gerekiyor. Her hafta sende ve bebeğinde meydana gelen değişim ve gelişmeler, an be an doğuma hazırlanman için sana eşlik ediyor. Hamileliğin 21. Haftasında da yine bebeğinde ve sende birtakım değişimler meydana gelecek. Bebeğinin boyu uzayacak, kilosu artacak ve organları gelişmeye devam edecek.

Gebeliğin 21. Haftası, hamileliğin 5. Ayına denk gelir yani ikinci trimester dönemindesin. 40 hafta süren gebelik, 280 güne tekabül etmektedir. Ama bazen hem doktorlar da hamilelik hesaplamada yanılgıya düşebilmektedir, bunun neden, bazı ayların 4 haftadan fazla sürmesidir. Bu ön bilgiyi verdikten sonra bebeğinde hamileliğin 21. Haftası meydana gelen gelişmelere geçeyim.

GEBELİĞİN 21. HAFTASI BEBE GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı, her hafta bebeğinin ne kadar uzadığını ve kaç kiloya ulaştığını merak ettiğini bildiğim için konuya buradan giriş yapmayı daha uygun görüyorum. Bebeğinin 21. Haftası yani hamileliğin yarısının bittiği ilk haftada kilosu ortalama 300 gram civarındadır ve boyu ise 18 cm. uzunluğundadır. Ultrasonda bebeğini artık daha rahat görebilecek durumdasın ama ilk defa anneliği tadıyorsan görmede biraz zorluk çekebilirsin bu konuda doktorun ultrasonda iken sana bebeğinin vücut bölgelerini gösterecektir.

Sevgili anne adayı, biliyor musun? Bu haftadan itibaren bebeğinin tat alma duyusu gelişti ve sen ne yersen, hangi tatları alırsan bebeğin de aynı tatları alacaktır. Amniyotik sıvı, her gün ne yediğine bağlı olarak bebeğe bu tatları sunar. Bazı uzmanlara göre hamilelik döneminde acı yemek çok iyi değil, ama bazı anneler de acı yemeden duramazlar eğer böyle bir alışkanlığın varsa çok tamamen bırakmanı beklemek biraz zor olsa da acı biberden uzak durmanı öneririm. Bebeğine çok zararı olmasa da hemoroit sorununa yol açabildiğinden tedbirli olmanı öneririm.

Gebeliğin 21. Haftasında bebeğin kolları ve bacakları artık doğru oranları bulmuş vaziyette. Artık kasılmaların da olmayacak. Bebeğin beyni ile kasları arasındaki nöronları da bağlanmış vaziyette ve bu da bebeğinin vücudunda bulunan kıkırdakların kemiğe dönüşmesini sağlamış durumda. Yani daha açık bir dille söylemek gerekirse, bebeğinin hareketleri artık eşgüdümlü olacak ve ani seğirmeler ve kasılmalar yaşanmayacak. Bu arada bu haftadan itibaren bebeğinin hareketlerini daha fazla hissetmeye başlayacaksın. Sabahları minik tekmeleri ile uyanmaya hazırlıklı ol!

DOĞUMA HAZIRLIK KURSLARINA GİTMELİSİN!

Çevrende geniş bir arkadaş kitlen varsa, ailen yakınlarında ise, kayınvalidenle birlikte kalıyorsan doğum ile ilgili pek çok hikâye duymuşsundur ve duymaya devam ediyorsundur mutlaka. Bir anda çevrendeki herkesin kadın doğum uzmanı kesildiğini ve sana nasihatlerde bulunduğunu görüyorsundur ve artık bir an önce bebeğine kavuşarak tüm bunların ne kadar gerçekleri yansıttığını deneyimleyerek öğrenmek istiyorsun. Aslında büyüklerinin veya tecrübeli arkadaşlarının söyledikleri yanlış değil ama “ateş düştüğü yeri yakar” misali yaşadıkları doğum sancılarının veya diğer ağrı ve sızıların sende de olabileceğini düşünerek sana telkinde bulunmaya çalışıyorlar. Onları yadırgama, eminim ki hepsi de sana yardımcı olmak için bunları söylüyor. Ama sen işin doğrusunu öğrenmek istiyorsan, hamilelik dönemi ve doğumdan sonraki dönemde nasıl davranman gerektiği hakkında doğru bilgilere ulaşmak istiyorsan özel olarak hizmet veren “doğuma hazırlık kursları” bu konuda sana yardımcı olacaktır. Belediyelerin de bu konuda sunduğu ücretsiz eğitim hizmetlerinden yararlanabilirsin.

GEBELİĞİN 21. HAFTASI BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLİR Mİ?

Yukarıda yardımcı olacak kısa bilgiyi seninle paylaştıktan sonra konumuza kaldığımız yerden devam edelim. Hamileliğin 21. Haftası, bebeğin hareketlerini daha iyi hissedebileceğin dönemdir. Tabi daha önce de dediğim gibi her anne aynı zamanda bebek hareketlerini hissetmeyebilir. Genel olarak gebeliğin 14 ve 26. Haftaları arasında bebek hareketleri kendini hissettirmeye başlar.

GEBELİĞİN 21. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Sevgili anne adayı;

Bebeğinde meydana gelen değişimler ve gelişimlerden söz ettikten sonra şimdi de seni bu hafta ne gibi değişimler bekliyor ve neler yaşıyorsun konularına değineyim. Zira bu değişim ve gelişmeler hakkında bilgi sahibi olman, hamilelik döneminin daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır.

Hamileliğin 21. Haftasında artık hamile olduğunu gizlemen imkânsız hale gelir yani “şapka çıktı kel göründü” misali artık hamileliğin “ben buradayım” demeye başladı bile. Bu yüzden nazar değecek endişesine kapılarak gizlemeye çalışmak yerine rahat hamile kıyafetleri giyerek biraz da konforunu düşünürsen rahat edersin. Gebeliğin 21. Haftası, ortalama olarak 4,3-6 kilogram arasında almış olman gerekiyor. Bundan çok daha fazla veya çok daha az almış isen doktoruna danışarak sana bir diyet programı yapmasını talep edebilirsin.

Gebeliğin bu haftasında, rahmin ortalama 21 cm. büyüklüğüne ulaşmış durumda. Tabi bununla birlikte vücudunun diğer bölümleri de kilo almaya başlamış olması gerek. Sevgili anne adayı, artık bundan sonra hareketlerine, gezmelere ve sosyal aktivitelerine daha fazla dikkat etmelisin. Gün sonunda ayak ve bacak ağrıların olabilir. Bu yüzden aktivitelerini kesmeden biraz daha seyreltmeye ve kendine zaman ayırmaya baksan iyi edersin.

Gebeliğin 21. Haftası ve sonrasında varis sorunları annelerin çoğunda görülür. Aslında hamilelik döneminin başlamasıyla vücudunun ağırlaşması varislerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır ama ağrıları, vücudun ağırlaştıkça kendini daha fazla belli eder. Bu yüzden birden kilo almamaya özen göstermeli ve düzenli beslenerek dengeli şekilde kilo almak için biraz çaba sarf etmen gerekiyor.

GEBELİĞİN 21. HAFTASI ŞİKAYETLER

Hamileliğin bu haftası dediğim gibi yarıladığın dönemdir hatta geçiyor bile. Bu durumda birtakım sıkıntılar yaşayacaksın ama emin ol ki 40. Haftada bebeğini kucağın aldığında sanki tüm yaşadıklarını sen değil de bir arkadaşın yaşamış da sen sadece izleyici olmuşsun, bu kadar rahata kavuşacağını bil ve buna göre biraz daha sabırlı ol. Hamileliğin 21. Haftasında annelerin en çok şikâyet ettikleri durumlar şunlardır;

  • Vajinal akıntılar,
  • Nefes darlığı,
  • Mide yanması,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Karın ağrısı,
  • Ayak şişmesi.

Tüm bu şikayetlerin başlıca nedenleri değişen hormon seviyesi ve vücudunda meydana gelen ağırlıklardır. Bu yüzden beslenmene dikkat etmen gerektiğini aklından çıkartmazsan iyi edersin. Vajinal akıntılar, bu hafta görülebilen normal durumdur, mide yanması, nefes darlığı, idrar yolu enfeksiyonu, karın ağrısı ve ayak şişmesi de hemen hemen her annede görülen sıkıntılar olduğu için kendini bu şekilde teselli edebilirsin. Yani bu ağrıları yaşayan tek kişi sen değilsin, rahat ol!

GEBELİĞİN 21. HAFTASI BESLENME

Gebeliğin her döneminde annenin düzenli beslenmesi gerekir. Aslında sadece hamilelik dönemi için geçerli bir konu değil bu. Her dönem düzenli ve dengeli beslenmek daha sağlıklı kalmayı etkilemektedir fakat hamilelik iki kişinin sorumluluğu demek olduğu için bu dönemde daha hassas olman ve hem kendi sağlığın hem de bebeğinin sağlığı için doğru beslenmen son derece önemli bir konudur.

Hamileliğin bu döneminden itibaren aşermeler başlayabilir ve bu konuda son derece dikkatli davranmalısın. Besin değeri yüksek olan yiyecekleri canın çekiyorsa bunda sorun yok ama yağlı ve şekerli yiyeceklerse ve bunun yanında faydası olmayan boş kalorili yiyecekler ise uzak durmanı kesinlikle tavsiye ederim. Bunları tüketmek, hamilelik dönemi boyunca alman gereken kiloları tek seferde almana neden olacağı için dikkatli olmalısın.

Not: Hamileliğin bu haftasında yaşanan belirtiler genel olarak anne adaylarının yaşadıklarıdır. Ancak senin yaşayacağın veya okuyup da “bunlar bende olmadı” dediğin durumlar da olabilir çok fazla paniklemene gerek yok. Her anne kendine özel bir hamilelik geçirdiği için yaşadıkları da farklı olabilir. Yapman gereken aksi bir durum seziyorsan ve ciddi anlamda seni rahatsız edecek durumlar varsa doktoruna danışarak bilgi alman gerekir.

Gelecek hafta görüşmek üzere ?