Sevgili Anne Merhaba ?
Gebeliğin 22. Haftasına Hoş Geldin!
Gebeliğinin 22. Haftasına girmiş bulunuyorsun. Hamileliğin yarısını çoktan atlattın, artık ağrıların biraz daha hafiflemeye başladı ama bu haftadan sonra daha dikkatli olman gerekiyor, gebeliğin 5. Ayı, ikinci trimester döneminin son ayıdır ve sen şu an tam olarak 5. Ayı bitirip 6. Aya girmeye hazırlanıyorsun yani önümüzdeki ay artık biraz daha zorlu bir dönem seni bekleyecek.
Gebeliğin 22. Haftasında bebeğinde ne tür değişimler ve gelişmelerin meydana geleceğini merak ettiğini biliyorum, zira içinde taşıdığın mucize, şu an için senin açından en değerli hazinedir ona iyi bakmak için yapılması gereken her şeyi yaparak sağlıkla kucağına almak istediğini biliyorum. Bu yüzden sözü daha fazla uzatmadan hamileliğin 22. Haftasında bebek gelişimi hakkında sana bilgiler vermeye geçeyim.
GEBELİĞİN 22. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ
Daha önceki haftalarda sık tekrarladığım durumu yine tekrarlamak istiyorum. Hamileliğin her günü, saati, dakikası hatta saniyesi, bebeğinin gelişimi için önemli an olarak kabul ediliyor. Hamileliğin bu haftasında da yine önemli gelişmelerin seni beklediğini söyleyerek söze başlamak istiyorum.
Sevgili anne adayı;
Bebeğinin şu an için yanında olması mümkün değil, ama bebeğini emin ol ki şu an avucunun içine alabilirsin. Gebeliğin 22. Haftasında bebeğinin ağırlığı ortalama 350-400 gram civarındadır ve boyu ise boyunda kalçaya kadar 19 cm. dolaylarındadır. Yani bebeğin artık bir insana çok fazlasıyla benziyor.
Gebeliğin bu haftasında bebeğinin koku, tat alma, dokunma gibi hisleri güçlenmeye devam ediyor, sen şu an bebeğin rahminde usulca doğmayı beklediğini düşünüyorsun ama öyle değil. Bebeğinin duyu organları gelişmeye başladıkça bebeğinin hareketleri de gelişmeye devam ediyor. Yeni bir ses duymak için kulak kabartıyor, yeni bir tat almak için parmağını ağzına sokuyor vs. tabi sen tüm bunları görmediğin için biraz tuhaf karşılıyor olabilirsin ama gerçek bu sevgili anne adayı.
Bebeğinin cinsiyeti konusunda da bu hafta önemli gelişmeler yaşanıyor. Bebeğin kız ise rahmi ve yumurtaları yerini alıyor ve vajinası oluşmaya başlıyor. Erkek ise testisleri karnından inerek testis torbasına doğru gidiyor. Yani gebeliğin bu haftasında eğer bebeğin uygun bir pozisyonda ise cinsiyetini kolaylıkla öğrenebilirsin.
GEBELİĞİN 22. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER
Sevgili anne adayı;
Hamileliğinin üzerinden neredeyse 5 ay geçmek üzere ve sen bu duruma artık fazlasıyla alıştın. Ağrılarına, sızılarına, mide bulantısına, kasık ağrılarına vs. ama bu değişimler bunlarla sınırlı kalmıyor maalesef. Doğumun gerçekleşeceği güne kadar bebeğinde olduğu gibi sende de birtakım değişimler meydana gelmeye devam edecek ve senin buna hazırlıklı olman gerekiyor.
Hamileliğin 22. Haftasında karnın artık belli etmeye başlamıştır. “Şapka çıktı, kel göründü” misali artık bu durumu saklayabilecek halde değilsin. Ama karnın bu hafta çok da büyük değil. Yani karnın biraz öne çıktı diye psikolojik olarak çöküntüye girme. Bu hafta eğilebilir, kalkabilir, iş yapabilirsin ama yine de tüm bunları yaparken dikkatli olman gerekir. Hamilelik hassasiyet gerektiren bir dönem olduğu için gelişi güzel hareket etmemen daha doğru olacaktır.
Gebelikte annede meydana gelen değişimlerin en büyük nedeni hatta tek nedeni hormon seviyelerinin yükselmesidir. Bu haftaya kadar progesteron hormonu seviyesi, östrojen seviyesinden daha yüksekti ama hamileliğin 21-22. Haftaları itibari ile östrojen hormon seviyesi progesteron hormonu seviyesine ulaşacak, önümüzdeki haftalarda her iki hormon seviyesi eşitlenmeye başlayacaktır.
GEBELİĞİN 22. HAFTASINDA ANNE ŞİKAYETLERİ
Sevgili anne adayı, hamileliğin uzun bir dönemini geride bıraktın artık erken doğum semptomları ve düşük riski de ortadan kalktı. Ama bu demek değildir ki bundan sonra herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksın. Bu haftadan itibaren de birtakım sıkıntıların oluşmaya başlayacak ve senin bu durumlar karşı hazırlıklı olman gerekiyor. Peki, hamileliğin 22. Haftası anne şikayetleri nelerdir?
- Rahim kasıntısı: Rahim kasıntısı, hamilelik döneminin bu haftasından itibaren bebeğin gelmek için hazırlıklara başlayacak ve tabi ki rahmin de bu konuda birtakım hazırlıklar içerisine girdiği için rahim kasılmaları başlayacak. Çok şiddetli olmamakla birlikte seni rahatsız edebilir.
- Kansızlık: Kansızlık yani anemi, hamilelik döneminde annelerin en çok yaşadıkları problemlerin başında gelmektedir. Normal bir seviyede olan anemi, çok büyütülecek bir durum değildir. Fakat bu durum baş dönmesi, mide bulantısı, kendini aşırı yorgun ve bitkin hissetmene neden oluyorsa zaman kaybetmeden doktorunla görüşmen gerekiyor. Çünkü hamilelik döneminde anemi hem senin hem de bebeğinin sağlığını önemli oranda tehlikeye düşürebilir.
- Grip ve ishal: çoğu anneden bu sorun yaşanmasa da mevsimine ve beslenmeye bağlı olarak hamileliğin 22. Haftası, grip veya ishal sorunu ile karşılaşabilirsin. Bu durumda bol su içmen, meyve suyu, et suyu gibi sıvı gıdalar tüketmen rahatlamana yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kendine yeterince dinlenme zamanı da ayırman, sorunlarının azalmasında büyük oranda yardımcı olacaktır. Tabi bunları yaparken doktoruna danışmaktan da çekinmemelisin, zira durum ciddi olabilir bu da ne senin ne de bebeğin için iyi olmaz.
GEBELİĞİN 22. HAFTASINDA BESLENME
Beslenme konusunda daha önce de söylemiştim. Hamile iken anne sadece kendinden sorumlu değil, rahminde doğmayı bekleyen bebeğinden de sorumludur. Dolayısı ile normal zamanlarda atıştırmalıklarla karnını doyuruyor olabilirsin hatta bunların zararsız olduğunu bile savunabilirsin. Normal zamanlarda seninle bu konuları tartışmam, kendin bileceğin bir iş ama hamilelik döneminde, hak verirsin ki seni uyarmak durumundayım. Hamileliğin 22. Haftası, gebeliğin yarı döneminin bittiği zamandır. Artık yemene-içmene daha fazla dikkat etmen gerekiyor.
Gebeliğin 22. Haftası, sıvının en çok tüketilmesi gereken haftadır. Kansızlık (anemi) sorunun daha fazla görüldüğü bu dönemde, meyve suyunu yanından eksiltme, bol bol su iç, sulu gıdalar tüketmeye çalış. Ama bunları yaparken birden kilo almana neden olacak şekerli içeceklere yönelme.
“Gebeliğin 22. Haftası beslenme nasıl olmalıdır?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Daha önceki haftalarda söylediğim gibi hamilelik döneminde kalori alman önemlidir ama aşırı kalori alman zararlıdır. Hem bebeğinin gelişimi açısından hem de rahat bir doğrum yapmak için dengeli şekilde kilo almalısın. Bunun için de abur-cubur yemekten kaçınmalı, aşermelerde eğer illa tatlı şeyleri yemek istiyorsan doğal tatlıları tercih edebilirsin. Pekmez, kuru üzüm, kayısı kurusu gibi doğal yiyecekler hem aşermeni giderir hem de sağlığına herhangi bir zarar vermez.
ÖĞÜNLER, ÖĞÜNLER, ÖĞÜNLER!
Sevgili anne adayı, hamileliğin 22. Haftası ve sonrası ve öncesi beslenme son derece önemli bir yere sahiptir. Kafana göre bir diyet listesi oluşturamazsın, günde 3 öğün tıka basa yiyemezsin. Yani bu dönemde kendini frenlemesini bilmelisin. 3 öğüne yemekleri sığdırmak yerine 5-6 öğün şeklinde yemek ye ama bu öğünlerde de aşırı yememeye dikkat etmelisin.
Not: Hamileliğin 22. Haftasında yaşanan sıkıntılar, bebek gelişimi, annede meydana gelen değişimler hakkında verdiğim bilgiler genel olarak hamile olan annelerde görülen durumlardır. Yaşadığın durumlar veya sorunların nedenleri farklı olabileceği için yaşadığın sıkıntılar karşısında mutlaka doktoruna danışmalı ve doktorunun yönergelerini takip etmelisin.
Gelecek hafta görüşmek üzere ?