Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 4. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 4. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 4. Haftasına Hoş Geldin!

Hamileliğinin 4. Haftasına girdin ve sen hâlâ hamile olduğunu anlayabilecek durumda değilsin. 3 haftadır sabrediyordun, bu haftanın sonuna kadar da sabredersen, o güzelim müjdeyi alacaksın. Ama şunu unutmamalısın, bu haftanın sonunda beklediğin âdet kanaman olmayacak çünkü hamileliğin tamamlanmak üzere. Bu günlerde âdet kanamasının gecikmesini beklemeden hamile olup olmadığını öğrenebilirsin. Bunun için HCG hormonu ölçümü yaptırabilirsin.

Sevgili anne, mutlaka aklında bulunması gereken önemli bir bilgi, başlayan hamileliklerin %60’ı adet gecikmesi olmadan son buluyor. Bunun nedeni ise yaşanan eksiklerdir. Bu durumda endişeye kapılıp düşük yaptığını sanma, daha çok başlamadan biten bir hamilelik olarak kabul edebilirsin. Bu şekilde kabul etmen psikolojin için çok daha iyi olacaktır.

Sevgili anne, adet gecikmesini bekledikten sonra idrar testi yaptırman en doğru sonucu elde etmeni sağlayacaktır. Fakat hamile olduğunla ilgili kendinde değişen bazı belirtileri ip ucu olarak kullanabilirsin. Bu belirtileri aşağıda senin için sıralıyorum.

  • Kendini yorgun ve halsiz hissetmen,
  • Göğüslerinde dolgunluk ve hassaslaşma,
  • Çok fazla uyumak istemen,
  • Bel ağrılarının başlaması,
  • Ruh halinde meydana gelen değişimler.

Bu belirtiler, hamilelik belirtileri olarak kabul edebileceğin bazı belirtilerdir. Ancak, şunu da unutma; bu belirtilerin nedeni başka bir şey de olabilir bu yüzden idrar ve kan testi yaparak daha kesin sonuca ulaşmanı tavsiye ederim. Aile hekimliğinden veya kadın doğum uzmanına görünerek hamileliğinin kesinliğini onaylatabilirsin.

HAMİLELİĞİN 4. HAFTASINDA SANA TAVSİYELERİM

Hamilelik döneminin ilk günlerinden son gününe kadar çok dikkatli olman gerektiğini biliyorsundur. Ama özellikle dikkat etmen gereken birkaç önemli hususu sana hatırtlatmak istiyorum.

SİGARAYA VEDA ET!

Sevgili anne, hamileliğinin 4. Haftasındasın ve daha önce sigarayı bırakmamış isen doktorundan da onay aldığın hamileliğinin bugününden itibaren kesinlikle sigaradan uzak durman gerekir. Sigara normal zamanlarda sana zarar veriyordu fakat bu zarar sadece seni etkiliyordu. Bundan sonra bebeğinin de sorumluluğunun sende olduğunun bilincine var ve sigaradan bir an önce uzaklaşarak temiz bir dünyaya “merhaba” de.

ALKOLDEN ŞİDDETLE UZAK DUR!

Hamileliğinin kesinleştiği bugünlerde sadece sigara değil, alkol, yasaklanan maddeler ve sağlığına zarar verebilecek her şeyden uzak durmalısın. Bebeğinin gelişimi ve sağlıklı bir şekilde büyüyerek dünyaya gelmesi senin dikkat etmene bağlıdır. Eğer gerekli hassasiyeti göstermez isen bebeğinin gelişimini olumsuz yönde etkilemekle kalmaz, kendi sağlığını da önemli oranda riske atarsın.

BESLENMENE DİKKAT ET!

Sevgili anne, sen artık sadece kendini düşünemezsin, unutma karnında dünyanın en değerli varlığını ve en büyük mucizesini taşıyorsun. Yani eskisi gibi düzensiz ve dengesiz beslenemezsin. Bebeğinin sağlığını korumak ve gelişiminin olumlu bir şekilde devam etmesini sağlamak için kesinlikle beslenmene dikkat etmen gerekir.

Hamilelik dönemi boyunca kiloların artacak ve hamilelik dönemi boyunca kilon, hamile kalmadan önce normal ise 9-14 arası, zayıf isen 12,5-18 kg arası, şişman isen 7-9 kilogram arasında kilo alacaksın ve bunun dengeli olmasına dikkat etmen gerekiyor bunun için de aşırı yemekten veya az yemekten kaçınarak daha düzenli beslenmelisin. En uygun beslenme şekli için doktoruna danışabilirsin.

Sevgili anne, hamileliğin kesinleştikten sonra tükettiğin gıdalara dikkat etmelisin. Taze meyve ve sebze hem senin hem de bebeğinin gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Ama bunlar dışında boş kalorisiz gıdalardan, şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalısın. Bu gıdalar ne sana ne de bebeğine fayda vermeyecek aksine ikinizin de sağlığını olumsuz etkileyeceği için önemle kaçınman gerekiyor.

HAMİLELİĞİN 4. HAFTASINDA VÜCUDUNDA MEYDANA GELECEK DEĞİŞİMLER

  • Hamileliğinin 4. Haftasında kan veya idrar testi yaptırarak hamileliğini onaylatabilirsin,
  • Yaptığınız testte pozitif sonuç alman durumunda doktorundan randevu alabilirsin,
  • Normal şartlarda doktorlar 8. Haftadan önce randevu vermezler. Ama sağlık durumundan endişeli isen, daha önce sorunlu bir hamilelik geçirdiysen, kontrol gerektiren semptomların varsa zaman kaybetmeden kadın doğum uzmanına görünmelisin.
  • Hamileliğin bu haftasından sonra vücudunun alması gereken folik asit ihtiyacı daha da artacaktır. Doktoruna danışarak günlük alman gereken folik asit için multivitamin desteği alabilirsin.

GEBELİK TESTİ YAPARKEN DİKKAT ETMEN GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR

  • Hamilelik testini alırken son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmelisin. Son kullanma tarihi geçmiş hamilelik testi kullanma.
  • Hamilelik testini daha önce aldıysan, hamilelik testini nemli ve sıcak bir yerde muhafaza ettiysen; muhtemelen hamilelik testi işlevini kaybetmiştir. Bu yüzden yenisini almalısın.
  • Regl kanaman geciktiği halde testlerde negatif sonuç alıyorsan hemen evhama kapılma. Önümüzdeki günlerde bir daha tekrarla. Kesin sonuç almak için kan testi yaptırabilirsin.
  • Test yaparken hamilelik testi üzerindeki çizgiler belli-belirsiz ise hamile kalma ihtimali çok yüksektir. Kesin sonuç almak için birkaç gün sonra testi tekrar etmelisin.
  • Sonraki günlerde yaptığın testlerde yine pozitif sonuç alıyorsan, bana düşen “gözün aydın, hamilesin” demek düşer.

Yaptığın ilk test pozitif, ikinci testin negatif çıktı ise muhtemelen erken düşük yapmış olabilirsin. Uzmanlara göre hamileliklerin %20-30 arası erken düşük ile sonuçlanmaktadır. Yine de evhama kapılmadan doktorunla görüşmen daha doğru olur.