Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 5. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 5. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 5. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğinin 5. Haftasına girmiş oldun, bu hafta da yine 1. Trimester dönemindesin ve bebeğin hâlâ çok küçük… Ama anneliğinin de onaylandığı haftasın, gözün aydın…

Gebeliğinin 5. Haftası, bebeğin mikroskobik büyüklükte olur yani fark edebilmen için biraz daha zamana ihtiyacın olduğunu bilmelisin ama bunun yanında hızla büyüdüğünü sen de fark ediyorsundur. Hamileliğin 5. Haftasında bebeğinin boyutu 1,55 mm civarında olacak, çok küçük geliyor gözüne değil mi? Ama o kadar hızlı büyüyor ki o ana tanıklık etsen sen de çok şaşırırsın.

Hamilelik psikolojisine adapte olmaya başladığın bugünlerde, bebeğinin kalbi şekillenmeye başlıyor. Bebeklerde ilk oluşmaya başlayan bölüm kalp ve dolaşım sistemidir. Bu günlerde bebeğinin kalbi henüz tam çalışmaz ama atmaya başlar, ultrasona girdiğinde kalp atışlarını dinleyebilirsin. Bebeğinin kalbi, “kalp tüpleri” adı verilen iki küçük kanaldan oluşuyor. Bu, zamanla gelişecek ve tam bir kalp halini alacak. Biraz daha sabırlı olursan ilerleyen haftalarda kalbinin tam olarak oluştuğunu öğreneceksin.

Bebeğini görebilir misin?

Bu hafta, yukarıda da söylediğim gibi bebeğinin boyutu 1,55 mm. Boyunda olduğu için çok küçük olduğunu sen de kabul ediyorsundur. Merakının anlıyorum, biran önce karnında taşıdığın o mucizeyi görmek istiyorsun ama bunu görmen ancak vajinal yoldan yapılan ultrason ile mümkün olabilir. Normal ultrason ile bebeğini göremezsin. Fakat umutsuzluğa da kapılma, bebeğinden tamamen habersiz sayılmazsın, bebeğinin kalp sesini dinlemek şimdilik seni mutlu etmeye yetecek.

GEBELİKTE 5. HAFTADA SENDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Hamile olduğunu çevrendeki insanların anlaması, bugünlerde imkansız, hatta şekil itibari ile sen de bunu fark edecek durumda değilsin ama bugünlerde hem psikolojik olarak hem de sende meydana gelecek bir takım değişikliklerden dolayı hamile olduğunu daha iyi fark etmeye başlayacaksın ve bu duruma hazırlıklı olman gerekiyor. Fiziki olarak bir takım değişimler yaşayacaksın bu günlerde ama çok belli edeceğini söylemek için henüz çok erken.

Peki, annede meydana gelen değişimler nelerdir?

HAMİLELİĞİN 5. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

  • Sık idrara çıkma,
  • Göğüslerde değişim,
  • Halsizlik ve erken yorulma.

Sık idrara çıkma: hamileliğin başlangıcından itibaren seni sen çok sıkıntıya düşürecek durumlardan biri sık idrara çıkmak olacak. Tabi ilerleyen dönemlerde başlardaki gibi olmaz ama doğum gününe kadar bunun devam edeceğini bilmelisin. Doğum yaklaştıkça rahminin genişlemesi ile idrar torbasına uygulanan basınç, sık sık idrara çıkmana neden olacak. Dert etme, bugünlerin de geçeceğinin bilincinde ol.

Göğüslerde değişim: Hamileliğin 5. Haftası annede en sık görülen durumlardan biri de göğüslerde değişimdir. Meme ucu renginin değişmesi, ağrı ve sızı yapması normal bir durumdur. Ağrılar çok şiddetli olmadığı için kasılmana gerek yok.

Halsizlik erken yorulma: hamilelik dönemin boyunca peşini bırakmayacak sorunlardan biri de halsizlik ve erken yorulman olacak. Ama doktorunun verdiği vitamin ilaçlarını düzenli kullanmaya özen gösterirsen bu durum biraz daha hafifleyecektir. Unutma, karnında dünyanın en büyük mucizesini taşıyorsun, bu yüzden hem sabırlı hem de dikkatli olman gerekiyor.

AKINTILARIN İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sevgili anne, hamileliğin 5. Haftası ve sonraki haftalarda vajinal akıntıların olacak, korkuya kapılmana gerek yok. Her kadında hemen hemen gebelik süresi boyunca kanamalar yaşanabilir. Beyaz akıntı (lökore) sulu, beyaz, hafif kokulu ya da kokusuz olan bu akıntı karşısında korkuya ve endişeye kapılmanı gerektiren bir durum yok. Vajinal akıntı, hamileliğin süresince devam eder, bazen artabilir, dikkat etmen gereken; pamuklu iç çamaşır giymek, rahat ve bol kıyafetler tercih etmek olacak. Bir de doğrudan duş tutmamaya da özen göster, bu hem senin hem de bebeğin için riskli olabilir.

GEBELİĞİN 5. HAFTASINDA KANAMALARA DİKKAT ET!

Gebeliğin en büyük sıkıntılarından biri de vajinal kanamalardır. Yukarıda akıntının normal olduğunu söylemiştim ve korkuya kapılacağın bir durum olmadığını belirtmiştim ama kanama biraz daha farklıdır ve dikkat etmeni gerektiren bir durumdur. Kanamanın şiddeti, frekansı ve miktarına göre durum değişebilir. Bunun için doktor kontrollerini ihmal etme ve çekinmeden yaşadığın sorunları anlat.

Hamileliğin 5. Haftasındasın yani 1. Trimester dönemini henüz atlatmış değilsin o yüzden kanamaları ciddiye almalısın bu durum, bazen düşük yapma habercisi de olabilir, bu dönemde düzenli kontrole gitmen ve doktorunun önerilerini dinlemen ikiniz açısından da daha iyi olacak.

MİDE BULANTILARIN BAŞLAYACAK!

Gebeliğin 5. Haftasında mide bulantısı, her anne adayının yaşadığı durumlardan biridir ve buna “erken annelik belirtisi” deniyor. Kusma olur veya olmaz bu tamamen kendi özel durumuna bağlıdır, eğer biraz daha şanslı isen kusma durumlarıyla karşılaşmazsın. Ama bu durum seni korkutmasın, hamileliğin süresince ara ara mide bulantısı ile karşılaşacaksın.

Mide bulantısı, genellikle sabah saatlerinde olur ve bunun için “sabah bulantısı” denir ama bu sadece sabah saatlerinde olacak diye bir şey de değil, günün her saatinde mide bulantısı ile karşılaşabilirsin. Mide bulantısı ile başa çıkabilmek için doktorunla görüşebilir, verdiği önerileri dikkate alabilirsin. Unutmadan şunu da söyleyeyim, mide bulantısı daha çok 1. Trimester döneminde yaşayacağın bir durumdur, ilerleyen dönemlerde bulantıların azalmaya başlayacak ve sen de rahat edeceksin.

GEBELİKTE 5. HAFTADA NASIL BESLENİLMELİ?

Hamileliğin her döneminde aslında dikkatli bir şekilde beslenmen gerekir. Hem senin hem de bebeğinin sağlığı için bunu yapmalısın. Ama hamileliğin 5. Haftasında beslenme kurallarına daha bir dikkat etmen gerekir. Mide bulantısını bastırmak için tuzlu yiyecekler yiyebilirsin ama bunun yanında sigara ve midenin bulanmasına neden olacak tüm zararlı şeylerden uzak durman gerektiğinin bilincinde olmalısın.

Gebelik dönemi boyunca en iyi şekilde beslenmen gerek. Bebeğinin yeteri kadar vitamin ve mineral alması için doktorundan hangi tür yiyeceklerle beslenmen gerektiği konusunda bilgi alabilirsin. Her annenin metabolizmasına göre beslenme değişiklik göstereceğinden, doktor gözleminde planlı ve programlı beslenmelisin. Doğru şekilde beslenmen, hem senin gereksiz yere kilo almanı engeller, hem bebeğinin daha sağlıklı gelişmesini etkiler hem de doğumdan sonra daha rahat kilo vermene yardımcı olur. Bu yüzden hamileliğin 5. Haftası başta olmak üzere önümüzdeki tüm hamilelik döneminde doğru ve dengeli beslenmeye özen göstermelisin.

GEBELİĞİN 5. HAFTASINDA NELER YENMELİ, MİDE BULANTISI İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN NASIL BESLENİLMELİ?

  • Yediğin yiyeceklerin karbonhidrat bakımından zengin olmasına, yağ oranının düşük olmasına ve kolay sindirilebilir olmasına dikkat etmen daha sağlıklı olur.
  • Mide bulantısı için içinde zencefil bulunan tuzlu yiyecekler tüketebilirsin.
  • Hamileliğinin 5. Haftası ve diğer günlerinde yağlı yiyeceklerden uzak durmalısın. Yağlı yiyecekler hem fazla kilo almana neden olur, hem bulantılarını arttırır hem de bebeğinin gelişimini olumsuz etkiler.
  • Uyumadan önce yüksek proteinli yiyecekler yiyerek kan şekerini dengelemende fayda vardır.
  • Sabah kahvaltısını yaparken dikkatli olman, mide bulantısı sorununu çözmene yardımcı olacaktır mesela yağsız bir tost yemek iyi gelebilir.
  • Gün içerisinde taze zencefil yiyebilir, çayını demleyebilirsin.
  • Yaz döneminde isen hamileliğinin 5. Haftası ve diğer günlerinde karpuz ve limondan destek alabilirsin. Limon, mide bulantını giderirken karpuz da sıvı almanı sağlayacaktır.
  • Normal zamanlarda 3 öğün yemek yiyordun ya! İşte hamilelik döneminde bunu yapma! Üç öğün yemek yerine, daha kısa aralıklarla azar azar yemen midenin boş kalmasını ve tam dolmasını engelleyerek mide bulantılarını engelleyecektir.
  • Hamileliğin 5. Haftasında ve sonraki günlerde, bol sıvı tüketmeyi ihmal etme. İlla su içmek zorunda değilsin doktorunun önerdiği sıvıları da tüketebilirsin.
  • Bazı annelerde vitamin ilaçları mide bulantısına neden olabilir. Bu tip sorunla karşılaşırsan, ilacını sıvı ile almayı deneyebilirsin.

GEBELİĞİN 5. HAFTASINDA DİKKAT ETMEN GEREKENLER

Hamileliğin her döneminde dikkatli olmalısın. Ama özellikle dikkatli olman gereken dönem, hamileliğin 5-10. Haftalarıdır. Bu dönem, embriyonun geliştiği dönemdir ve bebeğinin en savunmasız olduğu dönemlerdir. Yanlı bir harekette bulunman, besinlerine dikkat etmemen veya ani hareket etmen, bebeğini kaybetmeye kadar götürebilir. Şimdi gebeliğin 5. Haftasında dikkat etmen ve uzak durman gereken şeyler hakkında sana bilgi vereceğim.

  • Zararlı toksik maddeler,
  • Enfeksiyonlar,
  • Radyasyon,
  • Yetersiz beslenme,

ZARARLI TOKSİK MADDELER

Hamileliğin 5. Haftasında en çok dikkat etmen gereken durumlardan biri zararlı toksik maddelerden uzak durmandır. Sigara, alkol, uyuşturucu ve doktorunun izin vermediği ilaçlardan şiddetle uzak durman gerekir. Bunlar hem sana hem de bebeğine ciddi zararlar verebilir.

ENFEKSİYONLAR

Riskli bir dönemde olduğun için enfeksiyon ve bakterilere karşı son derece dikkatli olman gerekir. Bu dönemde bebeğe gelebilecek zararın anne kanalı ile olduğunu unutma ve aşılarını zamanında yaptırmayı ihmal etme. Daha önce geçirmedi isen suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit gibi hastalıklara karşı önlem almakta gecikmemelisin.

RADYASYON

Çok gerekli olmadığı müddetçe, radyasyon yayan cihazların yanında bulunmamalısın. Kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapideki gibi yüksek doz radyasyon, hem sana hem de bebeğine zarar vereceği için uzak durmalısın. Ama hamilelik kontrollerinde kullanılan düşük doz cihazlar, hamileliğinin kontrollü devam etmesini sağlar ve bebeğine zarar vermez.

YETERSİZ BESLENME

Hamileliğin 5. Haftası ve diğer günlerde bebeğinin senin kanalların yardımı ile beslendiğini artık biliyorsundur. Bu yüzden bu günlerde başta olmak üzere tüm hamilelik süresi boyunca yetersiz beslenmekten uzak durmalısın. Doktorunun verdiği beslenme listesini dikkate almalı, gün içerisinde sık ama az az yemek yemeye dikkat etmelisin. Bebeğinin gelişimi ve hamilelik dönemin boyunca rahatsızlıklara karşı kendini koruma altında hissedebilmen için yetersiz beslenme, en çok uzak durman gereken durumların başında gelir.

5 HAFTALIK HAMİLELİKTE CİNSELLİK

Hamileliğin 5. Haftası ve son 4 haftasına kadar cinsel ilişkiye girmende herhangi bir sakınca yok ama doktorun senin özel bir durumundan dolayı buna yasak getirmişse buna uymalısın. Tabi bu dönemlerde cinsellik, pek isteyeceğin bir durum olmayacaktır.

Hamileliğin 5. Haftasında mide bulantısı, hormonal değişimler, kasların gerilmesi gibi bir takım durumlarla karşılaşacağın için cinsel yaşam senin için biraz daha zor olacaktır. Bunun normal bir şey olduğunu bilmen ve geçici olduğunun farkında olmalısın.

Bazı çiftler, 1. Trimester döneminde cinselliğin bebeğe zarar vereceği endişesi ile uzak dururlar. Aslında bunun tamamen yersiz bir düşünceden başka bir şey olmadığını bilmelisin. Tabi yukarıda söylediğim gibi doktorun yasaklamış ise riayet etmen gerekir. Bunun haricinde düşük yapılmasının nedenleri, genellikle kromozomlarla ilgili anomaliler ve bebekle ilgili başka sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Sevgili anne adayı;

Yukarıda sana vermiş olduğum bilgiler, hamileliğin 5. Haftasında genel olarak görülen şeylerdir. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve doğru hareket etmek için doktorundan destek almayı ihmal etme.