Hafta Hafta Hami̇leli̇k (Gebeli̇k): Hami̇leli̇kte 8. Hafta

HAFTA HAFTA HAMİLELİK (GEBELİK): HAMİLELİKTE 8. HAFTA

Sevgili Anne Merhaba ?

Gebeliğin 8. Haftasına Hoş Geldin!

Gebeliğinin 8. Haftasına girmiş bulunuyorsun. Bu hafta da yine seni ve bebeğini bekleyen bazı değişimler olacak. 1. Trimester döneminin, 2. Ayının son haftasındasın, tabi bebeğin seni 2 hafta geriden takip ettiği için bebeğinin 6. Haftası olmuş olacak.

Bebeğinde ve sende birtakım değişimlerin olacağından söz ettim, şimdi istersen sözle kalmayıp hangi değişimlerin olacağına birlikte göz atalım.

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA BEBEĞİN DURUMU

Geçtiğimiz hafta bebeğin 4-6 mm arasında idi ve gözle görülmeyecek kadar küçüktü. Tabi kalp atışları düzenli idi ve bağırsak ile böbrekleri de oluşmaya başlamıştı. Aradan 1 hafta geçmiş olmasına rağmen bebeğinin büyüklüğünde bir hayli far oldu. Şu an bebeğin 1,5 cm ile 2 cm. arasında bir büyüklükte.

Bebeğinin büyüklüğünü şekil olarak tarif etmemi istersen, bu hafta bebeğin bir ahududu kadar veya barbunya kadar. Şirin mi şirin ve artık sürüngene benzemekten çıkıp insana daha çok benzemeye başladı. Bu hızlı gelişim, bununla da sınırlı kalmayacak, ilerleyen günlerde bebeğinin boyunda değişimler yaşanacak ve sen ona başka bir isimle seslenebileceksin.

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Sevgili anne adayı;

Bu hafta bebeğinde birtakım gelişimler görülmeye başlayacak. Bunları sen fark edemezsin belki ama uzman bir doktordan yardım alarak bebeğinin nasıl şekillendiğini izleyebilirsin, tabi bunun için ultrasona girmen gerekecek. Yine de ön fikir olması amacıyla bu hafta bebeğinin gelişimi hakkında kısaca bilgi verelim.

  • Bebeğinin el ve ayak parmakları şekil almaya başladı ama perdeli oldukları için ultrasonda bunu fark edebilmen biraz zor olacak.
  • Karnındaki büyük mucizenin küçük kol ve bacakları da bu hafta iyiden iyiye belirginleşmeye başlayacak.
  • Sadece bacaklarla sınırlı bir haftada değilsin. Aynı zamanda bebeğinin el ve ayak bilekleri ile dirsekleri de belirginleşmeye başlayacak. Hatta haftanın son günlerinde dirsekler ve bilekleri bükülebilir bir hale gelecek.
  • Tabi ki bebeklerin gözkapakları da gebeliğin 8. Haftasında oluşmaya başlayacak.
  • Bu hafta büyük değişimlerin olacağını söylemiştim. Şimdi bunlardan en büyüğünü söyleyeyim. Bebeğinin üst dudağı, kulakları ve burnunun ucu iyice belirginleşmeye başlayacak.
  • Ve son olarak bebeğinin kalbi, dakikada 150 vuruş yapıyor.

Sevgili anne adayı;

Bebeğinde meydana gelen değişimler ve gelişimlerle birlikte sende de birtakım değişimler meydana gelecek. Hamilelik psikolojisinin yarattığı etkiler ve vücudundaki değişimlere adapte olmaya çalışırsan, iyi edersin. Peki, bu hafta seni ne gibi değişimler bekliyor? İşte detaylar…

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu hafta da yine hamile olduğunu söylemezsen kimse anlamayacaktır. Ancak belinde biraz genişleme meydana gelecek ve kıyafetlerin az da olsa seni sıkmaya başlayacak. Bunun nedeni rahmin genişlemesidir. Tabi bunu gözle fark etmen imkansızdır. Doktorundan randevu alarak pelvik muayene yaptırırsan ancak rahminin genişlediğini görebilirsin.

Hamileliğinin 8. Haftasında tabi ki birtakım şikayetlere başlayacaksın. Kasık ağrısı ve karın ağrısı, bu şikayetlerin başında gelir. Nedeni ise hamile kalmadan önce rahmin yumruğun kadar iken şimdilerde bir greyfurt kadar büyümüş ve bu hamileliğin sonuna kadar hamilelikten öncesinin bin kat daha fazla büyüyecektir. Haliyle bu da kasık ve karın ağrılarına neden olacak, sabret. Her şey doğum yaptıktan sonra çok daha güzel olacak.

Gebeliğinin bu haftasından itibaren 1. Trimester döneminin son haftasına kadar rahmin genişlemeye devam edecek ve 1. Trimester döneminin sonunda, rahmin leğen kemiğinin içine sığacak büyüklükte olacak. Bu durumda seni sık idrara çıkma sorunları bekliyor olacak. Biraz sabırlı olmanda ve yaşadıklarını doğacak bebeğin ile son bulacağını düşünerek hafifletebilirsin.

Sevgili anne, hamileliğinin 8. Haftasından itibaren plasentada da büyüme meydana gelecek ve artık rahme daha sıkı tutunmaya başlayacak. Tabi bu da kanama sorunlarını beraberinde getirecek ama endişelenecek bir durumun olmadığını bilmelisin.

Sevgili anne adayı;

Yukarıda anlattığım değişimler, genel olarak görülen değişimlerdir. Fakat her anne adayının aynı zamanda bu değişimlere uğramadığını da bilmelisin. Bazı annelerde bu sıkıntılar daha erken başlayabilir, bazılarında daha ileriki günlerde başlayabilir, bazı anneler ise bu ağrıların çok azlarını çekerler. Ama genellikle gebeliğin 8. Haftasında; Halsizlik, yorgunluk, kabızlık, bulantı, fazla salya, hazımsızlık, gaz, mide kaynaması, baş ağrısı, sık sık idrara çıkma, vajinal akıntı, göğüslerde hassasiyet gibi birtakım değişimlerin yaşandığını söylemem gerekiyor.

HAMİLELİĞİN 8. HAFTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sevgili anne adayı;

Hamileliğin 8. Haftasında dikkat etmen gereken önemli bazı konular var. Düşük yapma, toksoplazma, bunların en başında gelir. Peki, ama neden?

DÜŞÜK YAPMA RİSKİ

Hamileliğin 1. Trimester dönemi, düşük yapmanın en riskli dönemi olarak kabul edilir. Düşük oranlarının büyük bir bölümü ilk 3 aylık hamilelik döneminde görülmektedir ve bu dönemde yapılan düşüklere “erken düşük” adı verilir. Bundan sonraki dönemlerde yapılan düşüklere ise “geç düşük” denir. Tabi bunlar dikkat etmen konular olmakla birlikte evham yapmanı gerektirmeyen konulardır aynı zamanda. Hamilelikte erken düşük oranı, yapılan araştırmalara göre %15 dolayındadır. Yani beslenmene ve biraz da hamileliğine dikkat edersen böyle bir durum ile karşılaşmayacaksın.

DÜŞÜK YAPMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Vajinal kanama,
  • Kramplar ve ısrarcı ağrılar,
  • Parça düşürme,
  • Sırtın küçük bölümünde başlayıp karnın alt bölgesine doğru ilerleyen ağrılar.

Yukarıdaki belirtiler sende de varsa kesinlikle doktoruna başvurmalısın. Dediğim gibi erken düşük hamile kadınların %15’inde görülür ve sen de bunlardan biri olabileceğin için ihmale yer vermemen gerektiğini bilmelisin.

TOKSOPLAZMA

Gebelikte en çok dikkat etmen gereken konulardan biri evcil hayvanlardır. Memeli hayvanlarda ve kuşlarda yaygın olarak görülen toksoplazma virüsü, hamileliğin 8. Haftasında sana da bulaşabilir ve bu durum düşük yapmana neden olabilir veya plasentayı geçerek bebeğine bulaşabilir. Evcil hayvan besliyorsan, kesinlikle çok dikkatli olman gerekir. Hastalıklı kedi dışkısına temas etmek, çiğ et yemek bu hastalığa neden olmaktadır.

Gebeliğinin sonuna kadar evde özellikle kedi besliyorsan temizliğini başkasına yaptırman daha sağlıklı olacaktır. Mutfak tezgahından uzak tutmayı ve mümkün olduğunda temas etmemeye özen göstermen hem bebeğin hem de senin sağlığın adına daha iyi olacaktır.

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA TEST VE MUAYENELER

Hamilelik dönemi boyunca doktor kontrollerini ihmal etmemen gerektiğini bilmelisin. Gebeliğinin 8. Haftasında muhtemelen ikinci defa doktor muayenesinden geçeceksin. Bu hafta, doktorun rutin laboratuvar kontrolleri için bazı testler isteyecektir bunun yanında bir de pelvik muayene ve Pap Smear muayenesine de gireceksin.

Gebeliğinin bu haftasında; şeker testi, kızamıkçık testi, hepatit testi gibi rutin testler için idrar ve kan tahlili istenebilir. Biraz sıkıcı olsa da bu testleri yaptırmanı öneririm. İlerleyen dönemlerde daha fazla rahatsızlık yaşamamak ve bebeğini daha sağlıklı dünyaya getirmek istiyorsan, mutlaka istenen tahlilleri yaptırmalısın.

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA NASIL BESLENİLMELİDİR?

Hamilelik döneminin en çok dikkat edilmesi gereken konularından biri beslenmedir. Beslenme hem seni hem de doğrudan bebeğini etkileyebileceği için hamilelik öncesinde alışkanlık haline getirmediğin düzenli beslenmeyi, hamilelik döneminde kesinlikle uygulaman gerekir. Aksi halde bebeğinin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilirsin.

Hamilelikte doğru şekilde beslenmenin yöntemleri hakkında doktorundan bilgi edinmen işini daha da kolaylaştırabilir. Her ne kadar araştırmalarla bulabileceğin birkaç program olsa da bu işin ehilleri doktorlardır ve doktorların önerdikleri beslenme biçimine mutlaka dikkat edilmelidir.

Tahlil sonuçlarına göre değişmekle birlikte hamilelik döneminde en çok ihtiyacın olacak vitaminler ve mineraller şunlar olacak; kalsiyum, folik asit, magnezyum, demir, B6, çinko ve E vitamini. Günlük ne kadar tüketmen gerektiği hakkında en net bilgilere ise doktorunun yaptığı testlerden sonra ulaşabilirsin ama yine söylemekte fayda var, doktorunun önerilerini sakın kulak ardı etme!

Bu söylediğim besin değerlerini hangi ürünlerde bulabileceğini merak ediyorsan, sana yardımcı olayım.

Kalsiyum: Kalsiyum ihtiyacını gidermek için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye ve bezelye tüketebilirsin.

Folik asit: hamileliğinde ihtiyacın olan folik asit için tüketmen gereken besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, kuşkonmaz, narenciye, barbunya, brokoli, yumurta, domates suyu, ay çekirdeği olmalıdır.

Demir: demir ihtiyacını karşılamak için tüketmen gereken besinler; Sardalya, mezgit, uskumru gibi deniz ürünleri, kuzu et, hindi eti gibi et ürünleri, tatlı patates, yeşil yapraklı sebzeler, tahıl ürünleri, çilek, karpuz, incir, kuru erik gibi meyveler, mercimek, domates.

Magnezyum: vücudunun magnezyum ihtiyacını gidermek için tüketmen gerekenler; Ispanak, kabak çekirdeği, badem, yeşil fasulye, ton balığı, muz.

B6 Vitamini: B6 vitamini için; Ay çekirdeği, hindi-tavuk, muz, avokado, ıspanak, kuru erik,

E Vitamini: E vitamini için; Ay çekirdeği, badem, ıspanak, pazı, kuşkonmaz, sarımsak, yer fıstığı.

Çinko: Çinko için; Ispanak, mantar, kuzu eti, sığır eti, yoğurt, domates, enginar, süt.

Sevgili anne adayı;

Yukarıda sana verdiğim bilgiler genel hamileliğin 8. Haftası ile ilgili bilgilerdir. Tüm bunlardan daha fazlasını öğrenmek ve doğru tespitlerde bulunmak için doktor muayenelerine zamanında gitmeli ve doktorunun önerdiklerini dikkate almalısın. Bebeğin ve senin sağlığın açısından en iyisin doktorunun bildiğini unutma ve hamileliğin boyunca dikkat etmen gereken tüm konular üzerinde hassasiyetle dur.

Görüşmek üzere ?