Sevgili Anne Merhaba ?
Gebeliğin 9. Haftasına Hoş Geldin!
Gebeliğinin 9. Haftasına girdiğin bugünlerde bulantıların, ağrıların sık idrara çıkma sorunların seni bunaltacak duruma getirdi değil mi? Doğrudur, 1. Trimester döneminin son ayının ilk haftasındasın ve hemen hemen bütün anne adayları seninle aşağı-yukarı aynı sorunları yaşar. Ama güzel günlerin az kaldığını da unutma. 1. Tirmester döneminin bitmesine sadece 1 ay kaldı, bu aydan sonra daha güzel günler seni bekliyor, sancıların, sık idrara çıkmaların ve mide bulantıların artık peşini yavaş yavaş bırakmaya başlayacak.
Hamileliğin 9. Haftasında bebeğinde de sende de birtakım değişimler meydana gelecek. Hem fiziki olarak hem de ruhsal olarak ikiniz de bazı değişimleri hissetmeye başlayacaksınız. İstersen sözü uzatmadan önce bebeğinde meydana gelecek değişimlerden söz edeyim sana.
GEBELİĞİN 9. HAFTASINDA BEBEKTE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER
Gün geçtikçe hamileliğin belirtilerini daha fazla hissetmeye başlıyorsun değil mi? İçindeki mucizenin farkında olmak ne kadar da güzel bir şey… gebeliğin 9. Haftasında bebeğinin boyu bir yeşil zeytin tanesi kadar yani boyun ile popo arasındaki mesafe, 2,2 cm. ile 3 cm. arasında. Henüz dışarıdan bir şeyin belli etmediği bugünlerde, bebeğin hızla gelişmeye devam edecek ve zaman geçtikçe organlarının oluşumu ve bebeğinin büyümesi daha bir ivme kazanacak.
Gebeliğin 9. Haftasında bebekte meydana gelen gelişimler
- Rahminde büyük bir hızla büyümeye devam eden bebeğinin bu hafta, kafası vücudundan daha büyük görünür ve göğsüne doğru eğik bir vaziyette durur.
- Bu hafta bebeğinin elleri bileklerinden kıvrılıvermiş ve ayak ile el parmakları bu hafta oluşmaya devam edecek.
- Bebeğinin bu hafta ayakları vücudunun ortasına doğru yaklaşmış durumdadır ve kolları ile bacakları uzayacak.
- Sevgili anne adayı, bebeğinin bu hafta dirsekleri daha bir belirgin hal almaya başlayacak.
- Bebeğinin bağırsakları bu hafta da uzamaya devam edecek ve pankreası ile safra kesesi oluşumunu tamamlamış olacak.
- Hamileliğin 9. Haftasında bebeğin iç üreme organları oluşmaya başlayacak ancak dış üreme organları için aynı şeyi söylemek şimdilik mümkün değil.
Sevgili anne adayı;
Bebeğinde meydana gelen değişimler, bu hafta yukarıda anlattığım şekilde olacak. Bununla birlikte sana bir müjdem de var! Bebeğin bu haftadan sonra hareket etmeye başlayacak. Oluşan kasları sayesinde artık el, kol ve bacaklarını hareket ettirmesini sağlayacak. Ama bu hareketlenmeler senin hissedebileceğin tarzda yani “aaa! Tekme attı” diyebileceğin kadar belirgin değil.
Muayene günün gelmişse doktorundan gerekli bilgileri aldıktan sonra doppler cihazı ile bebeğinin minik kalp atışlarını dinleyebilirsin. Şimdilik duyacağın bu sesler, hem seni daha fazla hayata bağlamaya hem de bebeğinin büyüdüğü hissini iyice idrak etmene yetecek. İlerleyen haftalarda bebeğinde meydana gelecek değişimler ve gelişimler sayesinde onu iyice hissetmeye başlayacaksın.
Bebeğinde meydana gelen değişimlerin yanında sende de birtakım değişimler meydana gelmeye başlayacak ve bu durum devam edecek. Bu değişimler, hamileliğin boyunca devam edecek elbette ama her birine hazırlıklı olman için hafta hafta hamilelik yazımda bunları seninle haftalık olarak paylaşacağım.
GEBELİĞİN 9. HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER
Hamileliğinin 9. Haftası yani 1. Trimtester döneminin son ayının ilk haftasındasın ve bazı değişimlere hazırlıklı olmalısın. Bu hafta, mide bulantıların artacak, ağrıların biraz daha belirgin olmaya başlayacak, idrara daha sık çıkmaya başlayacaksın. Ama “şanslı anne” grubunda yer alıyorsan kusma sorunları ile karşılaşmayacaksın ki bu da senin için önemli bir kazanım olacaktır.
Sık idrara çıma ve kasık ağrısı, bir süre daha seni yoklamaya devam edecek. Peki, ama neden?
Hamileliğin 1. Trimester döneminde en sık yaşanan rahatsızlıkların başında hiç şüphesiz sık idrara çıkma ve kasık ağrısı sorunlarıdır. Bu iki rahatsızlığın neden meydana geldiğini biliyor musun?
İDRARA SIKMA ÇIKMA NEDENİ
Hamileliğin 9. Haftasında da görülmeye devam eden sık idrara çıkmanın nedeni, rahmin genişleyerek idrar torbasına baskı yapar ve bu baskı yüzünden mesanenin kapasitesi azalmaya başlar bu da sık idrara çıkma sorununa neden olur. Hamileliğin sonlarına kadar devam eden bu rahatsızlık 3. Trimester döneminin son ayında bebeğin kanala doğru ilerlemesi ile rahatsızlık ortadan kalkar.
KASIK AĞRISININ NEDENİ
Gebeliğin 9. Haftasında annelerin en çok şikâyet ettikleri durumlardan biri de kasık ağrısıdır. Bunun da nedeni yine genişlemeye devam eden rahimdir. Rahim genişlerken rahim bağları aynı ölçüde büyüyemez ve bu da bağların içinden geçen sinirlerin gerilmesine, bu gerilme de kasık ağrısına neden olur.
Sevgili anne adayı;
Kasık ağrısı ve sık idrara çıkma problemi, her annenin çektiği sıkıntılardan biridir. Sık idrara çıkma sorunu canını çok fazla sıkmasa da kasık ağrıları şüphelenmeye yer açabilir. Ancak bu durumun da normal olduğunu söyleyelim. Tabi kasık ağrıların şiddetlenmeye başlamış ve ağrıların devam ediyorsa doktoruna görünmende fayda vardır.
KAN HACMİN HAMİLELİĞİN BOYUNCA %50 ARTAR
Kanın vücuttaki tek görevi bazı işlemleri yerine getirmek değil. Aynı zamanda insanı mikroplardan ve hastalıklardan da kan korur. Hamilelik döneminin ilk trimester döneminden itibaren kan hacmi artmaya başlar ve bu oran hamileliğin sonuna kadar hamilelik öncesi döneme göre %50 oranında artış gösterir. Nedeni ise büyüyen rahmin ihtiyaçlarını karşılamak, seni ve bebeğini zararlı etkilerden korumak içindir.
HAMİLELİĞİNİ SAKLAMAYA DEVAM EDEBİLİRSİN
Gebeliğinin 9. Haftası, ilk trimester döneminin son ayının ilk haftasıdır ancak bu haftada da yine hamile olduğunu kimsecikler anlamayacak tabi sen söylemediğin müddetçe. Normal durumlarda yumruğun kadar olan rahmin, hamileliğin 9. Haftasında portakal büyüklüğünde olacak ve leğen kemiğinin arkasından karın şişkinliğin anlaşılacak kadar büyük değil. Hamileliğin 12. Haftasından itibaren artık dışarıdan da hamile olduğun anlaşılmaya başlayacak yani şimdilik hamileliğini saklamaya devam edebilirsin.
GEBELİĞİN 9. HAFTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Her hafta farklı bir değişim ve hem sende hem de bebeğinde yeni gelişmelere tanık olmaya devam ediyorsun. Hamileliğinin bu haftasında sende ve bebeğinde meydana gelen değişimlerle ilgili bilgi verdim. Bundan sonraki bölümde ise dikkat etmen gereken hususlar konusunda sana yardımcı olacak bilgileri sana sunacağım.
- Sıcak ortamlardan uzak durmalısın: Sauna, hamam, küvet ve sıcak diğer mekanlar, bebeğinin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bebekleri vücut sıcaklığı için en çok annelerinin karnına güvenirler ve siz bu tip yerlere gitmekle vücut ısısının artmasına neden olacak bir harekette bulunmuş olursunuz bu da bebeğinizin gelişimini olumsuz şekilde etkiler. O yüzden hamilelik döneminde bu tür yerlerden uzak durman gerekiyor.
- Kış aylarına denk gelen bir gebelik yaşıyorsan, ısınmak için elektrikli battaniye kullanma. Her ne kadar çalışması için çok az bir elektriğe ihtiyaç olsa da yine de içindeki elektronlar, bebeğinin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden elektrikli battaniyeden uzak durman gerektiğini unutma!
- Gebeliğinin 9. Haftasında ve sonraki dönemlerde dikkat etmen gereken durumlardan biri de mikrodalga fırındır. Hem fırın hem de fırında pişen yemeklerden uzak durman, bebeğinin sağlığı ve gelişimi açısından çok daha iyi olacaktır. Uzmanlara göre bebek taşıyan annelerin mikrodalga yayılan ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir.
GEBELİĞİNİN 9. HAFTASINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Hamilelik döneminin en önemli ve en zorlu görevlerinden biri dikkatli ve düzenli beslenmektir. Aslında normal zamanlarda da buna dikkat etmek gerekir ama nedense insanlar, daha çok bir sorumluluk altına girdiklerinde daha dikkatli olmaya başlarlar. Kilo aldıklarında, hastalandıklarında veya hamile kaldıklarında… Hamileliğinin 9. Haftasına özel olarak beslenme programı yoktur demek daha yerinde olacak. Ancak genel olarak hamileliğinin tüm dönemlerinde yeteri kadar mineral ve vitamin alman gerektiğini bilmelisin.
Kış veya yaz dönemine denk gelen hamileliğinde, her mevsime uygun ve mevsimlik sebze ve meyve tüketmeye dikkat etmelisin. Hangi mevsimde olursa olsun bebeğinin sağlıklı gelişmesi ve senin sağlıklı kalman için vitaminli besinlere dikkat etmen gerektiğini unutma.
Hamileliğinde en çok ihtiyaç duyacağın demir, folik asit, kalsiyum, C vitamini gibi değerleri tam olarak alabilmek için yediğin besinlerin çeşidini arttırabilirsin. Yaz döneminde C vitamini ve diğer vitaminler bakımından zengin olan sebze ve meyveleri tükettiğin gibi kış döneminde de bu vitaminler açısından zengin olan besinleri tüketmeye dikkat etmelisin, bunu elde etmek için de sadece belli sebze meyveleri tüketmek yerine listeni biraz daha geniş tutabilirsin.
SPOR VE EGZERSİZLERE DEVAM!
Hamilelik, annelerde bir takım bedeni ve zihni yorgunluklara neden olur bu da annelerin hareket etme yetilerinin kısıtlanmasına neden olur ve bu yüzden spor, egzersiz gibi vücuda ağır gelen şeylerden uzak durmak isterler. Ama hamilesin diye kendine bakmayı ihmal etmen, kesinlikle faydana olmayacaktır.
Düzenli olarak doktor muayenelerine gidiyorsan, hangi dönemde hangi egzersizleri ve spor hareketlerini yapabileceğin hakkında bilgi alabilirsin. Yalnız sana küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum sevgili anne adayı;
Spor ve egzersiz yapmak (ağır sporlar olmamalı), hamileliğini daha rahat atlatmanı sağlayacak ve aynı zamanda doğumunun daha kolay olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle günün belli zamanlarını kendine ve bebeğinin doğumuna yardımcı olacak egzersizlere ayırmanı öneririm.
Not: sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için muayenelerini aksatma, olumsuz bir durumda zaman kaybetmeden doktorunla görüş…
Gebeliğin 10. Haftasında görüşmek üzere ?