Genel

Hamilelikte Beden Değişimi

Hamilelikte Beden Değişimi

Kadın vücudu 9 aylık hamilelik süresi boyunca birçok değişimden geçer. Bazıları karnın şişmesi ve kilo alımı gibi gözle görülür değişikliklerdir. Benzer şekilde mide bulantısı ve bel ağrısı da herkes tarafından bilinen hamilelik belirtileridir. Buna rağmen, bazı kadınlar için bedende yaşanan değişimler şaşırtıcı ve beklenmedik olabilir. Hamilelikte beden değişimi bünyeye bağlı olarak değişiklik gösterse de, göğüslerin büyümesi, ayakların şişmesi ve ciltteki değişiklikler hemen hemen her kadında ortak olarak görülür. Doğuma hazırlanan vajinal kaslarda ve kasıklara yakın iç bacaklarda varisli damarların görülmesi de yaşanabilecek değişimlerdendir. Kadınların hamilelik süresince yaşayabileceği diğer bedensel değişimlere göz atalım.

Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelik süresince diş eti kanamalarının yaşanma olasılığı artar. Bağışıklık sistemi değişikliğe uğrayan vücut, hamilelik sırasında enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelir. Bu dönemde yaşanabilecek diş eti iltihaplarını önlemek ve ağız sağlığını korumak için ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Birçok kadın hamileliği sırasında dişçiye gitmekten çekinir. Dişçiye gitmek istemeyen anne adaylarının hamileliği planlıysa, hamile kalmadan önce ağız bakımlarını yaptırmaları önerilir. Bununla birlikte karnın düzgün bir şekilde korunduğu durumlarda röntgen çektirmenin problem olmadığını söyleyen görüşler vardır.

Saç ve Tırnaklar

Hamilelik süresince artan östrojen hormonu, saçların daha hızlı uzamasını sağlar. daha kalın ve sağlıklı saç görünümünü beraberinde getiren bu değişim birçok anne adayını hamileliği boyunca iyi hissettirir. Yaşanan hormonal değişimler sadece saçları uzatmakla kalmaz; bedendeki diğer kıllar da hızlıca uzar. Bazı bünyelerde bıyıklarda, karında ve meme uçlarında da tüylenmeler yaşanır.

Bununla birlikte doğum sonrasında düşüşe geçen östrojen hormonu nedeniyle eskiye kıyasla daha fazla saç dökülmesi yaşanabilir. Tarama veya duş esnasında dökülen fazla saçlar kadınları endişelendirmemelidir. Çoğu kadın, doğumdan sonraki 4 veya 6 ay içerisinde saç ve kıl büyüme hızlarının tekrar eskisi gibi olduğunu söyler.

Artan östrojen hormonu, el ve ayak parmaklarındaki kan akışını hızlandırır. Böylece tırnaklar da saçlar gibi daha hızlı uzamaya başlar. Yine de hamilelik sırasında tırnakların pürüzlü yüzeye sahip olduğu ve kolay kırılma eğiliminde olduğu bilinir. Hamile kadınlar tırnaklarını manikür ve pedikür yaptırarak bakımlı tutabilir.

Hamilelikte Beden Değişimi ve Cilde Etkisi

Cilt değişiklikleri hamilelik sırasında oldukça yaygındır. Karın ve çevresinde, göğüslerde ve kasıklarda görülen kaşınmaya meyilli çatlaklar birçok kadının ortak sorunudur. Hızlı kilo almaya müsait kadınlarda çatlak oluşumunun ihtimali daha fazladır. Bununla birlikte özellikle karın bölgesinde çatlakları olan kadınların büyük bir fetüs taşıdığı söylenir. Cildi destekleyen ve birbirine bağlayan kolajen dokunun cildin hızlı bir şekilde büyüdüğü bölgelerde parçalandığı ve çatlaklara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Kakao yağının ciltteki çatlaklara iyi gelir. Birçok kadında hamilelik sırasında oluşan çatlaklar doğum sonrasında kaybolur veya daha az görünür hale gelir.

Hamilelikte ciltte yaşanan değişikliklerden biri de cilt tonunun pembeleşmesidir. Yanaklarda kızarıklık olabilir. Hormonlara bağlı olarak cildin pigmentlerinde değişmeler yaşanır. Melanin pigmentinin seviyesindeki artış yanak ve burun çevresinde kahverengi lekelere sebebiyet verebilir. Hızla değişiklik gösteren hormon seviyeleri nedeniyle, göbek deliği ve kasık bölgeleri arasında koyu kahverengi çizgiler ve lekeler oluşabilir. Çiller ve benlerde büyüme görülebilir.

Hamilelikte akne problemi yaşayan birçok kadın vardır. Özellikle açık tenli kadınlarda sivilcelenmeler yaşanabilir. Daha fazla yağ salgılayan cilt, sivilcelerin artmasına yol açar. Rutin bir cilt bakımı sivilcelerin artmasını engeller. Ayrıca doğal yağlar ve cilt bakım önerileri cildinize iyi gelebilir. Yine de en doğrusu bir dermatoloğa gitmek ve jinekoloğunuza danışmaktır. Lohusam’ da tercih edeceğiniz Lohusa pijama takımları ve birçok lohusa giyimi ile rahatlığın ve şıklığın keyfini sürün.

Göğüslerde Yaşanan Değişimler

Bu dönemde yaşanan en yaygın değişimlerden biri, görüş uçlarının hassaslaşması ve göğüslerdeki şişkinlik hissidir. Bazı anne adayları hamileyken annelik sutyeni takar. Hamileliğin 4. Ayından itibaren meme uçları koyulaşmaya ve büyümeye başlar. Doğum yapmadan üretilmeye başlanan süt, meme uçlarından sutyene sızabilir, bu gayet normal bir durumdur.

Hamilelikte Beden Değişimi ile Karın Çevresi Genişler

Çoğu kadının karnı 6. Aya yakın belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Bu dönemde göbek deliğinin dışarı doğru çıkması olasıdır. Hamilelikte yaşanan beden değişimleri, bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Bazı kadınlarda karın doğuma yakın zamanlarda bile belli olmazken; bazı kadınların karınları daha ilk aydan belirginleşmeye başlar. Bu dönemde  rahat ve bol giyim hamile kıyafetleri tercih etmeniz bedeninizi rahatlatacaktır. Lohusam.com lohusa ve hamile giyim ürünlerini uygun fiyatlar üzerinden satışa sunan bir sitedir. Sitedeki hamile ve lohusa kıyafetleri pamuklu, kaliteli ve ferah kumaş özelliklerine sahiptir.

Vücut Sıcaklığı

Hızlanan metabolizma ve ter bezlerinin fazla çalışması hamile kadınların vücut ısısını yükseltir. Özellikle yaz aylarında fazla terlemeyi önlemek için kadınların hamile elbisesi, ferah tişörtler gibi kıyafetler giymesi ve bol bol su içmesi öneriliyor. İdrar rengi sarı veya çay renginde olduğu zaman yeterince su içilmediği anlamına gelir. Bununla birlikte doğum öncesi ve hamilelik sırasında alınan vitaminler de idrar renginin değişmesine yol açabilir.

Hamilelikte Beden Değişimi Ödem Yapabilir

Hormon değişiklikleri ve bebeğin anne vücudunda kendine yer edinmesi, ödem olarak bilinen şişliklere sebep olur. Bolca sıvı tüketmek ve bitki çayları içmek ödemi atmak için ideal yoldur. Yapılan düzenli yürüyüşler ve anneyi zorlamayacak egzersizler de metabolizmayı hızlandırır ve vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olur.

Kadının hamilelik öncesindeki ilk jinekolog ziyaretinde, pelvisinde bebek için yeterince yer olup olmadığına bakılır. Bununla birlikte kadının doğası, pelvisinde daha geniş bir yer açmak için hamilelik hormonu salgılar. Relaksin olarak bilinen hormon bağ dokularını gevşeterek uzamalarını sağlar. Relaksin hormonu sadece bağ dokularını gevşetmekle kalmaz; vücudun diğer bölgelerindeki bağları da uzatır. Bu bel ağrılarına sebep olabilir.

Kadınların hamileyken yürüyüşlerindeki değişiklik de bundan kaynaklanmaktadır. Şişen karın ve beldeki uzayan kaslar yürüyüşü değiştirir. Hamilelik süresince yapılacak en iyi egzersizlerden biri de yogadır. Hamile yogası olarak bilinen egzersizler, bel duruşunu ve hamile annenin yürüyüşünü düzeltmede yardımcıdır.

Ayak Bilekliklerindeki Şişmeler

Çoğu kadın ayak bileklerinde ve tabanlarında şişlik olduğunu ifade eder. Bu durum vücudun diğer bölümleri için de geçerli olsa da ayakkabı seçimi bu durumdan etkilenir. Düz taban ve esnek ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. Ayrıca geniş paça veya esnek kumaştaki pantolonlar ayak bileklerindeki şişmeler için bir çözümdür.

Hamilelikte Beden Değişimi Normal Bir Süreçtir

Hamilelikte yaşanan beden değişimlerini gözlemlemek her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle en sağlıklısı, düzenli şekilde doktor kontrolüne gitmektir. Ortalama 9 ay süren hamilelik süresince regl olmamak diğer etmenlerle birlikte kadınların hayat düzenini değiştirir. Özellikle son aylara doğru şişen ayaklar, ayakkabı giyilmesini zorlaştırabilir. Hamile kadınların rahat ve kaliteli kumaşlardan üretilen kıyafetleri tercih etmesi hamilelik dönemini kolaylaştırır.

Hamilelikte beden değişimi gözlemlenebilir ve doktor kontrolüyle birlikte bu sürecin daha kolay atlatılması sağlanabilir. Hamilelik sonrasında kadının vücudu normal haline dönmek için bir zamana ihtiyaç duyar. Bu dönem lohusa dönemi olarak bilinir. Çoğu kadının hamileliğinde aldığı kilolar ve bedenindeki değişiklikler onu rahatsız etse de bu çok doğal bir süreçtir. Düzenli beslenme ve egzersizle vücut normal düzenine kavuşacaktır.

Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/lohusalik-donemi-rahat-giyim-icin-5-puf-nokta linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir