Genel

Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkmanın Yolları

Hamilelikte Mide Yanması Ile Başa Çıkmanın Yolları

Hamilelik döneminin en büyük sıkıntılarından biri mide bulantısıdır ve ilerleyen günlerde kendini göstermeye başlayan mide yanması ise yaşanan sıkıntılara tuz-biber olur. Her anne adayı, hamilelik sürecinin büyük bir bölümünde bu sorunlarla karşı karşıya kalır ve çözüm bulmak için araştırmalar yapar.

Bu yazımızda, hamilelikte mide yanması ile başa çıkmanı yolları hakkında bir rehber hazırladık, umarım sizin için de faydalı olur.

GEBELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

Mide yanması veya diğer adıyla “reflü” hamilelik öncesinde de görülebilir ve sadece kadınlarda görülen bir rahatsızlık değildir. Erkekler de mide yanması en yaşanan sıkıntılardan biridir. Fakat daha önce mide yanması yaşamayan kadınların hamilelik döneminde bu sıkıntıyı yaşamalarının belli bazı nedenleri vardır. İşte hamilelikte mide yanmasının sebepleri;

  • Hamilelik döneminin en büyük belirtileri, hormon değişikliğidir. Progesterone ve relaksin yani gebelik hormonları, sindirimin yavaşlamasına neden olur. Bu da tüketilen besinlerin kana karışmasını geciktirir ve bu da midenin boşalmasını geciktirdiği için hamilelik döneminde mide yanmasına neden olur.
  • Hamilelik sürecinde değişime uğrayan bir başka şey ise kaslardır. Sadece bilinen dış kaslar değil, karın içindeki kaslarda da gevşemeler meydana gelir. Mide kası ya da diğer adıyla “mide kapakçığı” hamilelik döneminde daha fazla gevşer ve bu da tüketilen besinlerin yemek borusuna kaçmasına neden olur ki bu da mide yanmasına neden olan bir başka faktördür.
  • Gebeliğin özellikle son 2 ayında rahim daha fazla büyümeye başlar. Bu da mideyi yukarı doğru itmeye başlar. Hamilelik döneminin son aylarında meydana gelen yanmanın nedeni de budur.

MİDE YANMASI NE ZAMAN BAŞLAR?

Her kadının yapısı farklıdır ve hamilelik süreci de kadından kadına değişebilmektedir. Hamileliğin sık görülen belirtilerinden biri olan mide yanması, bazı annelerde 1. Trimester döneminden itibaren yani ilk 3 ay içinde kendini göstermeye başlarken, bazı annelerde ise daha ileri dönemlerde ortaya çıkar.

Genel olarak her kadın, hamileliğin 3. Trimester döneminde daha fazla mide yanması şikâyeti yaşamaya başlar. Bunun nedeni, yukarıda da belirttiğimiz gibi rahmin büyümesi ve rahmin mideyi yukarı çekmesinden kaynaklanmaktadır.

MİDE YANMASI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDER?

Gebeliğin en büyük sıkıntılarından biri olarak kabul edilen mide yanması, maalesef hamileliğin dokuzuncu ayına kadar devam etmektedir. Ancak zaman zaman bu yanma biraz daha azalabilir veya aksine artabilir.

Hamileliğin 9. Ayından itibaren bebek, doğum kanalına girmeye başlar ve “hafifleme” denen döneme girilir. Bu dönemden itibaren mide yanması şikayetleri daha da azalmaya başlar, doğumdan sonra ise tamamen kesilir.

Bazı kadınlarda, bebeğin başının mesaneye baskı yapması sonucu hamileliğin ilk dönemlerinde olduğu gibi mide yanması sorunları görülmeye başlar. Bu durum aynı zamanda sık tuvalete gitme ihtiyacı da hissettirmektedir.

MİDE YANMASI BEBEĞE ZARARLI MI?

Mide yanmasının nedeni, annenin tükettiği besinlerin midede daha uzun süre kalmasından kaynaklanır. Yani normal dönemde 2-3 saat içinde midenin hazmettiği besinler, hamilelik döneminde biraz daha geç sürede hazmedilir. Hamilelikte mide yanması sıkıntısı yaşayan annelerin en büyük korkusu, bu durumun bebeğe zarar vermesidir. Ama uzmanlar, bu konuda anneleri sevindiriyor. Çünkü midede daha uzun süre kalan besinler, bebeğin daha sağlıklı şekilde beslenmesine yardımcı oluyor. Yani sizin mide yanmasından dolayı çektiğiniz sıkıntı, bebeğiniz için daha sağlıklı beslenmesi demektir.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA KARŞI NELER YAPILABİLİR, NASIL BESLENİLMELİDİR?

Mide yanması, anne adaylarının en çok yakındıkları durumdan biridir. Daha önce reflü hastalığı olan anneler bu konuda tecrübeli olurlar ve nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda daha fazla bilgiye sahiptirler. Çünkü mide yanması yani reflü, sadece hamilelik dönemine has bir hastalık değildir ve çözümü, tamamen doğru şekilde beslenmekten geçmektedir. İşte hamilelikte mide yanmasına karşın yapılması gerekenler ve beslenme şekli.

  • Az az yemek ve sık yemek,
  • Mideye dokunan besinlerden uzak durmak,
  • Sıvı tüketimine dikkat etmek,
  • Vücut duruşuna dikkat etmek,
  • Yemekten sonra biraz yürüyüş,
  • Mide asidini yatıştırmak için uyumadan önce bir şeyler atıştırmak,
  • Başı yukarıda tutmak,

AZ AZ VE SIK ARALIKLARLA YEMEK

Midenin aniden dolması, mide yanmasına neden olur. Hamile kadınlarda olduğu gibi normal insanlarda da mide yanması sorunu en sık görülen durumlardan biridir. Mide kapakçığı veya mide kasının gevşemesinden dolayı meydana gelen bu durumu en çok tetikleyen şeylerden biri fazla yemek yemekten kaynaklanıyor. Uzmanlar, hamilelik döneminde kısa aralıklarla azar azar yemek yemelerinin mide yanması konusunda çözüm olduğunu söylüyor.

DOKUNAN BESİNLERDEN UZAK DURMAK

Her insan, her yemeği ya da yiyeceği yiyemez. Bazı insanlar acı yemekleri yediklerinde herhangi bir sıkıntı yaşamayabilirler ama bazıları da yanından bile geçemezler. Midenin rahatsızlığına en çok neden olan durumlardan biri de besinleri tanımamaktan geçiyor. Özellikle hamilelerde aşerme görülür ve bu da bazen olmadık yiyecekleri yemeye iter. Bu da yine mide yanmasına neden olur. Bu yüzden midenize dokunan besinlerden uzak durmanız, hamilelik döneminde daha rahat etmenize yardımcı olacaktır.

SIVI TÜKETİMİ

Genel olarak insanların yaptıkları hatalardan biri, yemek esnasında sıvı tüketmektir. Aslında bu, son derece yanlış bir şeydir. Çünkü yemekle birlikte tüketilen sıvı, mideyi şişirir ve hazmı zorlaştırır bu da mide asidinin yükselmesine yani mide yanmasına neden olur. Hamile kadınların bu konuda çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Gün içinde bol su tüketmeleri ve bununla birlikte yemekte tüketmemeye özen göstermeleri gerekir.

YANLIŞ VÜCUT DURUŞU MİDE YANMASINA NEDEN OLUR

Yemek yerken hangi pozisyonda oturduğunuza dikkat ediyor musunuz? Veya kambur durduğunuzda midenizin yandığını hissediyor musunuz? Vücut duruşu, hamilelik döneminde özellikle çok önemlidir. Yemek yerken kambur durmak yerine vücudu dik tuttuğunuzda, mide yanması şikayetleriniz azalacaktır.

YEMEKTEN HEMEN SONRA UZANMAYIN!

Hamile kadınlar, yemek yedikten sonra daha fazla bir ağırlığın üzerlerine çöktüğünü söylerler ve bu durum da hemen dinlenme ihtiyacını harekete geçirir. Fakat yemekten hemen sonra yatmak, mide yanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden yemekten sonra 10 dakika kadar yürümek mide yangınını söndürmeye yardımcı olur.

UYUMADAN ÖNCE BİR ŞEYLER ATIŞTIRIN

Midenin boş kaldığı durumlarda da mide asidi harekete geçer. Yani sadece çok yemek ile alakalı bir durum değildir mide yanması. Midenin en hareketsiz ve boş olduğu dönem, gece vaktidir ve bu da maalesef mide yanmasına neden olmaktadır. Gebe kadınların uyumadan önce bir parça ekmek veya başka bir atıştırmalık ile midelerinin gece çalışmasını sağlamaları gerekir. Bu yöntem, hamilelikte mide yanmasının önüne geçmek için yardımcı olur.

BAŞINIZI YUKARIDA TUTUN!

Uyuma pozisyonu kadar baş pozisyonu da önemlidir. Başınızın alçakta olması midenizin yukarı itilmesine neden olur bu da hamilelik döneminde mide yanmasına en çok neden olan durumlardan biridir. Bunun için uyurken başınızı dik tutmanız ve baş kısmını yastıklarla desteklemeniz önemli oranda mide yanmasını engelleyecektir.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASINDAN KORUNMAK İÇİN ŞUNLARDAN UZAK DURUN!

Bazı besinler, mide asidini daha fazla harekete geçirir ve bu da mide yanmasına neden olur. Uzmanların tavsiyelerinden aldığımız bilgilere göre, gebelik döneminde şu yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

  • Yağlı yiyecekler,
  • Kızartmalar,
  • Alkol,
  • Gazlı içecekler,
  • Baharatlı yiyecekler,
  • Tatlı yiyecekler,
  • Kahve çay.

Yukarıda bahsettiğimiz yiyecekler, hamilelik döneminde uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Mide yanması sorunları ile başa çıkabilmek için sizlere sunduğumuz bilgiler, genel olarak mide yanması ve mide yanmasına çözüm olacak önerilerdir. Ancak yaşadığınız sıkıntının nedenin başka bir şey de olabilir. Bu nedenle uzman doktor ile görüşerek daha net çözümler alabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/hamilelik-belirtileri-hamile-oldugunun-on-uc-erken-isareti linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir