Kolay Hamilelik İçin Öneriler
Hamilelik döneminde gebeler hem mental açıdan hem de sağlık açısından sorunlar yaşayabilir. Vücudun gebeliğe alışması ilerleyen dönemlerde görülen değişimler vucüdun vitamin ihtiyacı gebeye farklı dönemler yaşatır. Bu dönemleri sorunsuz atlatabilmek için doktorların önerdiği şeyler vardır. Alınabilecek önlemler doktorların önerdikleri rahat bir gebelik geçirebilebilir.
Mide Bulantılarınıza Karşı Önlem Alın
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantıları ve kusmalar olur . Bunu önlemek için gebeler az az fakat sık sık yemek yemelidirler. Bu sayede mide hiç boş kalmayacak ve mide bulantıları ve kusma yaşanmayacaktır.Mide bulantısının giderilmesi için protein içeren aperatiflerin tüketilmesi önemlidir. Baharatsız yemeklerin yenilmesi gebeler için ilk üç ay için adayları pozitif bir şekilde etkileyecektir. Çünkü baharatlı yemekler mide bulantılarını ve kusmaları tetikleyeceği gibi mide ağrılarında yapar.Her gün 1 adet yumurta ya da 1 porsiyon etli sebze, kuru baklagiller uzmanların yaygın beslenme tavsiyeleridir. Ayrıca ara ara fındık, kuru incir ve kuru kayısı takviyesi annenin daha güçlü bir bünyeye sahip olmasını sağlayabilir.
- Bol Bol Su Tüketin
Hamilelik döneminde su tüketmek çok önemlidir. Gebelerde yaşanan sıvı kaybı hem anneyi hem de bebeği riske atar. Hamilelerin günde 3 litre su içmeleri tavsiye edilir. Ve ayrıca bol su tüketmek gebelik sırasında olan kabızlığada çözümdür.
- Folik Asit Takviyesi
Anne sağlığı ve bebeğin zihinsel gelişimi için önemli olan folik asit ihtiyacını karşılamak için gıdalar yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz.
- Düzenli Olarak Yürüyün Ve Ya Yüzün
Gebelikte 3. Aydan itibaren disiplinli ve dengeli beslenme süreci başlamaktadır. Bu beslenme düzeni bazen fazla kiloya sebep olabilmektedir. Bu kiloların vücuda yerleşmemesi için hamileler sık sık egzersiz yapmalıdırlar. Bu egzersizler sayesinde, hem rahat gebelik geçirmek hem de vücut ağrıları ve kasılmaları önlemek mümkün olabilir. Haftada en az 2 gün birer saat yürümek, düzenli olarak yüzmek, bir uzman eşliğinde pilates ve yoga yapmak gebelere en çok önerilen aktiviteler arasında bulunmaktadır. Ağırlık kaldırmak, fazla efor sarf etmek, bisiklete binmek ve paten kaymak hamilelerin uzak durması gereken sporlar arasında yer almaktadır.
Uzun Süre Ayakta Kalmayın
Hamilelikte kan pıhtılaşması ihtimali yüksek olmaktadır.Uyku problemleri hamile kadınlarda stresten ve psikolojik etkilerden tutun birçok fiziksel rahatsızlığa kadar oldukça geniş yelpazede sorun yaratır. Bu durum vücutta şişkinliğe ve zaman zaman sancılara sebep oluyor. Baskıya bağlı varis oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta kalmamak veya dinlenirken ayakları yüksekte tutmak bu gibi durumların en pratik çözümleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bir varis çorabı edinmek, bu konuda alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Varis çorabı, bacağı ve damarları sıkıca sararak daha sağlıklı bir bacak yapısına ve varissiz bacaklara kavuşmanıza olanak sağlar.
- Sağlıklı Uykular İçin Bunlara Dikkat Edin
Hamilelikte uykusuzluk en bilinen sorunlardandır. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde omurgaya fazla yük binmektedir. Sağlıklı duruş ve sırt ağrılarını azaltmak için sert zeminde yatmak çözümlerden biridir. Hamilelikte uyku düzeni çok çabuk bozulmaktadır. Yakalanan düzeninin bozulmaması için öğle uykuları abartılmamak çözümlerden biridir.Yatmadan önce ılık su ile duş almak ve rahat gecelikler tercih etmek huzurlu gece uykularına yardımcı olabilir.
- Vücudunuzu Nemlendirin
Hamileleri en çok huzursuz eden etkenlerden biri, alınan kilolar nedeniyle cildin gerilmesi ve çatlakların oluşması ve kötü bir görüntü oluşmasıdır. Bu çatlakların çoğu kalıcıdır ve anne adayını rahatsız edecek görüntüler oluşturabilir. Hamilelikte cilt bakımı önemli olan şeylerden sadece biridir. Özellikle karın, göğüs ve kalçada çatlakların oluşmaması için sık sık nemlendirici kullanılmanmak akıllıca olur. Bunun için badem yağı ve özel bitki yağlarından oluşan formüllerden yararlanır.
- Bilgi Edinmeye Açık Olun
Rahat hamilelik döneminin belki de en önemli şartı bilinçli olmaktır. Hamilelikte yaşanan sorunları ve bunlara karşı ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. Doğum esnası ve sonrasında yaşayacaklar hakkında bilgi edinmek ise kusursuz bir hazırlığın en önemli aşamalarından biridir.Bunun için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemekte ve güvenilir kaynaklardan bol bol araştırma yapılması yarar sağlar. Sorunlar karşısında yapılacakları bilmek ve yaşanacak gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, heyecanlı olan gebeyi rahatlatır.
Rahat Bir Doğum İçin Yapılacaklar
Hamile ve Lohusa İç Giyim Ürünlerimizi İncelemek İçin Tıklayın.
- Anne adayını hazırlayın
Her hamilelik kadın için farklı bir dönemdir.
Bu dönemlerin kaç kere gebe kaldığınızla alakası yoktur. Bu yüzden kendinizi her doğum için hazırlamalısınız. Çevrenizdeki insanlar zor doğumlar, sancılar ve doğum sonrası arılar konusunda hikayeler anlatırlar. Bunların hiçbirine inanmayarak pozitif olmalısınız.
- Gebelik ve doğum konusunda bilgilenin
Doğum hakkında bilgilenmek için son ayları beklemek hayatınızda yapabileceğiniz en büyük yanlışlardan biridir. Bu yanlış yapmamak için gebeliğin ilk aylarında doğum hakkında bilginmeniz gerekmektedir. Bu sayede doğumda yapılan yanlışları yapmazsınız.
- Egzersiz ile gebenin vücudunu güçlendirin
Gebe hamileliği boyunca hareketsiz kaldığı için kasları tam anlamıyla çalışmaz. Bu yüzden doğumdan 2-3 ay önce hamile yogasına başlamalıdır. Bu sayede doğumda kullanılan kaslar çalışmaya başlar ve gebe eski sağlığına çabucak geri kazanır.
- Doğumdan hemen önce gevşeme egzersizleri yapmalı
Doğumdan önce o gerginliğin verdiği kas gerilmesi geçsin diye gevşeme hareketleri yapmalıdır gebe. Bu hareketler sayesinde gerginliğin verdiği gerinme yok olur ayrıca doğum sırasında kaslar gevşediği için daha az ağrı çekeriz.
- Nefes almayı öğrenin
Doğum sırasında nefes alıp vermek çok önemlidir. Doğru nefes alıp vermek kasları gevşetir Bu sayede doğuma yardımcı olur ve ayrıca anneyi sakinleştirilir. Bu yüzden nefes alıp vermenin doğumda önemli bir rolü vardır.
- Doğumun kendiliğinden başlamasını bekleyin
Sağlıklı bir bebek 38 ile 40’ıncı hafta arasında doğar. Bebeğin tam gelişmesi doğumda herhangi bir sorunun olmamasına yardımcı olur. Doktorunuz sezeryanı önermedikçe normal doğumu seçmelisiniz.
- Sancılar başladığında yatakta kalmayın
Hareketsiz kaslar doğum sırasında size ağrı yapar. Bu yüzden doğum başladıktan sonra hareketsiz kalmamaya Özen gösterin. Yürüyün, pilates topunda hareketler yapın ve kaslarınızı çalıştırın. Bebeğin hem daha kolay dışarı çıkmasını sağlar hem de annenin daha az ağrı çekmesini sağlar.
- Doğum sırasında yanınızda sakin birisi olsun
Doğum sırasında anne adayı olabildiğince korkulu ve endişeli olur. O yüzden annenin sakinleşmesi gerektiğinden yanında sakin birisi olmalıdır. Bu sayede sakin birisi hem anneyi rahatlatır hem de bebeği rahatlatır.
- Doğum yöntemleri hakkında bilgi edin
Günümüzde herhangi bir konu hakkında araştırma yapmak çok kolaydır Bu yüzden ilk önce internetten doğum yöntemleri konusunda araştırma yapmalısınız. Yaptığınız bu araştırmalar sonucunda doktorunuza gitmeli ve ona da danışmalısınız. Her bebek aynı olmayacağından her doğum yöntemi her ve bebek için kullanılmaz. Hem anne adayı hem de bebek için en doğru doğum yöntemi seçmelisiniz.
- Hastaneye önceden gidin
Doğum sırasında size yardım edecek olan ve doğumdan sonra size yardımcı olacak kişiler ile tanışmak sizi rahatlatır ve güvende hissettirir. Önceden bunların kontrol edilmesi son anda herhangi bir problem çıkmasını önler.