Genel

Lohusa Anneye Destek Olmanın Yolları

Lohusa Anneye Destek Olmanın Yolları

Bir kadının doğum yaptıktan sonra geçirdiği ilk 6 haftalık, halk arasında 40 günlük süreye lohusalık denir. Hamilelik döneminde artan östrojen ve progesteron hormonları lohusalık döneminde azalmaya başlar ve annenin vücudunda süt üretilmesini sağlayan oksitosin ve prolaktin hormonları devreye girer. Aynı zamanda anne hem fizyolojik hem de bundan sonra ona bağlı olarak yaşayacak bir bebeğin yarattığı psikolojik değişimler de yaşar. Bu dönemde bazı lohusa annelerde hüzün, melankoli hatta depresyon bile görülebilir. Yapılan araştırmalara göre lohusa annelerin yarısından fazlasına bu tarz duygu-durum değişimleri görülüyor. Yaşanan bu hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerde lohusa anneye destek olmak büyük derecede önem taşır.

Aylarca planlanmış ve hazırlanılmış dahi olsa dünyaya bir çocuk getirmenin sorumluluğu oldukça fazladır. Emzirme gibi birçok sebeple yeni doğan bebek anneye bağımlı olarak yaşar. Anne de hem bebeğin hem kendinin hem de misafirlerine karşı evin sorumluluğunu almak durumunda kalır. Bunun sonucunda da stres hatta emzirememe gibi problemler yaşanabilir. Bu nedenle lohusa anneye destek olmak için iş yükünün bir kısmının onun omuzlarından alınması oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu yapılırken anneyle bebek arasındaki bağın kopmaması için lohusa anneye yapılan müdahaleler asgari ölçüde tutulmalıdır. Ancak işin büyük kısmı babaya düşmektedir. Lohusa anneye mümkün olduğunca destek olmalı ve iş bölümü yapmalıdır. Annenin dinlenmesi için ona anlar yaratmalı ve sevgisini ondan eksik etmemelidir.

Lohusa Anneye Destek Olmak İçin İş Bölümü Yapın

Hem bebeğin sorumluluğu hem de annenin kişisel ihtiyaçları derken lohusalık dönemi oldukça yorucu bir hale gelebilir. Bunun yaşanmaması için babanın işten döndüğü saatlerde ya da mümkün olan zamanlarda yemek, temizlik gibi günlük işleri yapması anne için oldukça rahatlatıcı olur. Bu sayede anne kişisel bakımını yapabilir ya da bebeğiyle rahatça vakit geçirebilir.

Lohusa anneye destek konusunda eve gelen misafirler de iş bölümüne açık olmalılar. Anneyi bebeğiyle bırakarak aile büyükleri ya da arkadaşlar ev işlerini üstlenebilirler. Aynı zamanda çok fazla misafir ziyareti olması hem sağlık hem de stres açısından anne ve bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle misafirlikleri kısa tutup daha çok destek amacıyla kullanmak oldukça faydalı olacaktır. Anne ve bebeğin bir süre baş başa kalması aralarında kurulacak bağın sağlamlaşmasına yardımcı olacaktır.

Dinleyin ve Paylaşın

Anne ve baba için aralarına katılan bir çocuğun düzenine adapte olmak oldukça güçtür. Bu nedenle anne ve babanın dertleşmesi, değişen düzenin kendilerini nasıl etkilediğini karşılıklı olarak paylaşması oldukça önemlidir. Lohusa annede hormonal değişimlere bağlı olarak yaşanabilecek yalnızlık ya da hüzün gibi duyguların oluşmaması için yapılacak içten sohbetler annenin psikolojisine iyi gelecektir. Aynı zamanda bu paylaşım aile içi bağların güçlenmesi konusunda da gayet önemlidir. Aile büyükleri ve arkadaşlar da lohusa anneye destek olmak isterken daha fazla baskı yapıp anneye kendini yetersiz hissettirmemeliler. Daha çok annenin istekleri doğrultusunda iş yükünü hafifletip uygun olan zamanlarda da anneyle konuşmalı, varsa endişelerini dinleyerek gereksiz stresi önlemeliler.

Lohusa Anneye Destek Olmak İçin Geceleri Nöbetleşe Uyanın

Lohusalık dönemi annenin hamilelik ve doğumun ardından fiziksel iyileşme yaşadığı bir dönemdir. Bu nedenle annenin verimli bir şekilde uyuması ve dinlenmesi gerekir. Ancak geceleri bebeğin iki üç saatte bir uyanması annenin uykusunu devamlı olarak böler. Bebeği emzir, alt değiştir, tekrar uyut derken anne tekrar uykuya dalmakta oldukça zorlanır. Bunun yaşanmaması için babanın lohusa anneye destek olması gereklidir.

Gece uyanmalarını nöbetleşe paylaşıp annenin uykularının daha az bölünmesini sağlayabilirsiniz. Uyanma sırası babaya geldiğinde bebeği biberonla besleyebilir ve onu uyutabilir. Bu sayede anne daha rahat bir uyku uyur ve ertesi gün de daha dinç bir şekilde uyanabilir. Böylece hem fiziksel iyileşme daha hızlı yaşanır hem de ertesi gün anne bebeğiyle daha kaliteli zaman geçirebilir.

Sürprizler Yapın

Bebeğin evlilik hayatına dahil olmasıyla yaşam düzeniniz kökten değişebilir. Bebeğin bakımıyla ilgilenmekten eşler birbirlerine pek vakit ayıramayabilirler. Gece ve gündüz bebeğin ihtiyaçlarına odaklandıkları için baş başa vakit geçirmeleri neredeyse imkansız hale gelir. Zamanla iki sevgiliden çok anne baba haline gelirler ve anne evde kısılıp kalır. Bunun yaşanmaması için babanın arada bir anneye küçük hediye ya da çiçek getirmesi lohusa annenin keyfini yerine getirebilir. Birçok ürün çeşitliliğine sahip lohusa giyim hediye seçimini Lohusam‘dan gerçekleştirin..

Lohusa Anneye Destek Olmanın Yolları

Lohusam Özel Üretim Nakışlı Doğum Panosu Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Bütün gün aynı evin içinde bebekle ilgilenmesi gereken anneyi bebeği bir aile büyüğüne bırakarak dışarı çıkarmanız da oldukça faydalı olacaktır. Kısa bir gezintiyle annenin havası değişecek ve tazelenecektir. Bu hem annenin morali için hem de onunla bağlantılı olarak bebeğin morali için oldukça önemlidir. Bu sayede anne eve dönüp tekrar bebeğine kavuştuğunda anne bebek ilişkisi de tazelenecektir. Aynı şekilde annenin aile büyüklerinden biri ya da bir arkadaşıyla dışarı çıkması ve biraz gezinmesi de gayet faydalı olacaktır.

Yaşadığı Fiziksel Değişimler Konusunda İçini Rahatlatın

Doğumdan sonra vücudun eski haline dönme süresi bünyesel olarak farklılık gösterir. Ödemin atılması, dokuz ay boyunca gerilen karın derisinin toplanması ve hamilelikte alınan kiloların verilmesi zaman alır. Bu süreç boyunca anne devamlı bebekle ilgilenmek zorunda kaldığı için kendi bakımına çok fazla zaman ayıramaz ve eskisi kadar hoş görünmediğini düşünebilir. Bu durumu arkadaşlarına soracak ama en çok eşinin ne dediğini önemseyecektir çünkü vücut formu eskisi gibi olmadığı için eşinin onu artık beğenmediğini düşünebilir. Bunun olmaması için eşinize mümkün olduğunca hep güzel olduğunu ve onu daima seveceğinizi hissettirin ve dile getirin. Yoğun iş ve bebek temposu içindeyken bu öyle kolay olmayacaktır ama lohusa anneye destek olmak için elinizden gelen özeni göstermeye çalışın.

Lohusa Anneye Destek Olmak İçin Beslenmesine Dikkat Edin

Lohusa anne hem kendi sağlığı hem de emzirdiği bebeğinin sağlığı için kaliteli ve düzenli bir şekilde beslenmelidir. Lohusalık döneminde vücut direnci düşer ve anne hastalıklara daha açık bir hale gelir. Anne de görülen bir rahatsızlık da otomatik olarak bebekte kendini gösterecektir ya da annenin bebekle ilgilenme kalitesini düşürecektir. Bunun yaşanmaması için doktorun tavsiyelerine uyarak anneye de bebeğe de en faydalı besinler seçilerek bir beslenme düzeni hazırlanabilir. Ancak emziren bir anne için bu beslenme düzenine uymak da oldukça zordur.

Çoğu zaman bebeğin rahatını bozmamak için kalkmayacak ya da bebekle ilgilenmeye daldığı için kendi beslenmesini aksatacaktır. Bu nedenle baba ya da aile büyükleri devamlı anneye güzel beslenmesi gerektiğini hatırlatmalı hatta gerekirse hazırlayıp ona getirmeliler.

Lohusa Anneye Destek Olmak İçin Bebeğin Bakımına Ortak Olun

Anne ve bebek arasındaki bağın kendiliğinden kuvvetli olmasını sağlayan süt, hormon, içgüdü gibi birçok faktör vardır. Ancak baba kendi kendini yeni koşullara adapte etmek durumundadır. Bu yüzden bebek bakımından anlamadığını ya da bunu beceremeyeceğini iddia ederek suya sabuna dokunmayan babalar bu adaptasyon sürecini daha zor atlatırlar. Bir şekilde ipin ucundan tutmaları ve sürece dahil olmaları gereklidir. Aynı zamanda lohusa annelerin en büyük depresyon sebepleri yalnızlık ve ilgisizlik hissetmeleridir. İşte tam da bu yüzden babanın lohusa anneye destek olması oldukça önem taşır. Sonuç olarak bebek bakımına ortak olmak hem anneyle baba arasındaki hem de babayla bebek arasındaki bağı güçlendirerek aile bağlarını sağlamlaştırır.

Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/lohusa-doneminde-yapilmamasi-gereken-5-hata linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir