Lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata, lohusa döneminin tehlikeden uzak, olabildiğince güvenli ve en rahat şekilde gerçekleşmesini sağlamaya yardımcı olacak kurallardır.
Annenin sözleriyle ifade edilemeyen heyecan, hamilelik sırasında bebeğini kucaklamayı beklediği zamandır. Hamilelik sırasında, annenin bebeğini kucağına aldığı günün heyecanı ve mutluluğu ile kolaylıkla üstesinden gelinebilecek çeşitli ruhsal bozukluklar, stres ve birçok semptomla karşılaşılabilir.
Bebek Doğmadan Önce Yapılması Gerekenler
Bebek doğmadan önce yerler hazırlanır, beşik alınır, odalar hazırlanır, kıyafetler alınır. Tüm bunlar tarifsiz mutluluk ve heyecan yaratır. Büyük rahatlık sağlayacak taşıma çantası birçok renk seçeneği ile Lohusam.com’da lohusa ve hamile giyim kategorilerinde sizi bekliyor.
Hamileliğiniz bebeğinizi hayal ederek, onu kucağınızda tutabilmeniz için doğum saatinizin mümkün olan en kısa sürede geleceğini umarak geçirilir. Hamilelik sırasında birçok belirti ortaya çıkabilir, ancak doğum sonrası zihinsel mutluluk ve heyecan zamanıdır.
Sonunda “doğum sonrası” denen bir gerçeklik var ve bununla nasıl başa çıkılacağını bilmek sizi 1-0 öne geçirecek. Doğum sonrası dönemde ne yapmanız gerektiğini okuduğunuz kitap ve makaleler ile öğrenerek başlamış olabilirsiniz. Ancak lohusa döneminde yapılmaması gereken ana başlıklar aşağıdaki gibidir;
İlk Olarak Eve Misafir Kabul Etmeyin
Bunların dışında “doğum sonrası” anne olarak doğumdan sonra 40 gün boyunca lohusa döneminde nelere dikkat edilmeli? Lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata arasında ilk sırada misafir kabul etmemek gelir. Hamile anneler bebeklerinin doğumunu dört gözle beklerler ve ziyaretler bebek doğduktan sonra başlar. “Eve misafir getirmeyin” gibi bir söylem, geleneklerimize aykırıdır.
Aslında Türk geleneğinde kimse 40 güne gelmeden kolay bir ziyaret istemez. Doğum yaptıktan sonra bir süre lohusa döneminde kadın psikolojisi zorlanmamalıdır.
Ancak en azından ilk 1-2 hafta misafirleri kabul edemeyeceğinizi vurgulamak daha sağlıklıdır. Bunu yapmak, psikolojinizin tahammül edemediği sosyal çevre hakkında yanlış anlamalar ve bilgiler duymaktan daha sağlıklı olacaktır. Elbette çevrenizde mutluluğunuzdan mutlu olan ve dünyaya getirdiğiniz küçük bebeğinizi görmek için sabırsızlanan birçok insan var ancak doğum sonrası yapılan ani ziyaretler, lohusa döneminde yapılmaması gerekenler arasındadır.
Bebeğinizle yalnız olabilirsiniz veya anneniz gibi yakınınızdaki birinin yardımını alabilirsiniz. Lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata koşullarına dikkat ederek erken gelen ziyaretler karşısında insanları kırmadan ziyaret teklifini kibarca erteleyebilirsiniz.
Lohusa Döneminde Yapılmaması Gereken 5 Hata; Bu Dönemde Sütün Azalmasından Endişelenmeyin
Lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata arasında ikinci madde, süt azalması ihtimaline karşı annelerin çok fazla panik yapmasıdır. Kadınların yaşadığı en yaygın korkulardan biri, yeterince süt alamama endişesidir. Bu durum annenin psikolojisini tamamen kötüleştirir. Bu doğumdan çok önce başlayabilir. Ancak, tüm annelerin aynı anda aynı deneyimi yaşamayacağını ve tüm bebeklerin kısa sürede emzirmeye alışamayacağını bilmek önemlidir. Lohusa döneminde beslenme düzeninizi değiştirmek sütünüzü de etkileyecektir.
Sonuç olarak, doğumdan haftalar veya aylar sonra emzirme konusunda daha az deneyim sahibi olabilirsiniz veya bebeğiniz emzirmeye alışkın olmayabilir. Bununla birlikte, aç bebekler bir şekilde anne sütüyle beslenir.
Çevrenizden duyduğunuz önerilerle çok sayıda tatlı yiyecek tüketmek, yalnızca doğum kilonuza yeni kilolar eklemenize yardımcı olur. Yapmanız gereken tek şey lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata maddelerine dikkat etmektir.
Lohusa Döneminde Yapılmaması Gereken 5 Hata; Panik Yapmamayı ve Sakin Olmayı Öğrenmek
“Cennet annenin ayaklarındadır” hadisini tam olarak anlamak için anne ya da baba olmanız gerekir. Bunu bir çocuk doğurduktan sonra kadın çok daha iyi anlar. Anne olmak sadece doğum yapmak veya dokuz ay boyunca rahimde hamile kalmak anlamına gelmez.
Lohusa döneminde yapılmaması gereken 5 hata başlığındaki belki en önemli madde panik unsurudur. Her durumda, neşe ve üzüntüyle, bebeğinizin sağlığı sizin için son derece önemlidir. Bu, yeni doğum yapmış kadınların yoksun bir şekilde uyumasına neden olur.
Doğum sonrası dönemde anne, özellikle bebekler varken, daha fazla yardıma ihtiyaç duyar. Çevrenizde kaç yardımcınız olursa olsun, bu ihtiyaçlar devam edecek ve artacaktır. Bu nedenle emzirmeden sonra bu dönemde babanız veya yanınızda bulunan akrabalarınızın yardımıyla uyumaya çalışın.
Lohusa Döneminde Psikoloji
Bebeğinizi 9 ay boyunca karnınızda taşıdınız ve her zaman yanınızdan ayrılmamasını isteyeceksiniz. Her zaman emzirmek ise lohusa döneminde terleme sorununa yol açabilir, sizi bütün gün ve gece yorabilir. Evde size destek olabilecek babadan veya ailenizden destek alarak biraz iyileşmeye ve dinlenmeye çalışın. Bebeğinizi emzirdikten sonra gazını çıkarması ve bakması için babasına vererek bir süre uyuyabilirsiniz. Elbette, diğer ev işleri için annenizden yardım almaktan daha iyi bir şey yoktur. Bu yolda yalnız olmadığınızı bilin. Size destek olacak yakınlarınız ile motivasyonunuzu yüksek tutun.
Lohusa Döneminde Yapılmaması Gereken 5 Hata; Hızlı Kilo Vermek İçin Yoğun Egzersiz
Hızlı kilo vermek sağlıksız olacağından uzman kontrolünde vermek daha sağlıklı olacaktır. Bugün özellikle anneler, doğum yaptıktan kısa bir süre sonra kilo vermek için yorucu egzersize başlarlar.
Hamilelik kilosunun sizi çok sıktığını biliyoruz. Eski halinizi o kadar özlüyorsunuz ki, o duruma hiç ulaşmamış gibi hissediyorsunuz. İlk birkaç hafta kanamanız veya lohusa döneminde kaşıntınız olabilir. Buna uygun kremler ile oluşan çatlakların önüne geçebilir ve çatlak oluşumunu azaltabilirsiniz.
Sakın Sıkı Giysiler Giymeyin Vücuda Zaman Verin
Hamilelik sırasında giyilen geniş giysiler, kıyafet niteliğini yitirmiş olabilir ve doğumdan hemen sonra eski kıyafetlerinize dönmek isteyebilirsiniz. Ancak, bunu yapmak lohusa döneminde yapılmaması gerekenler arasındadır. Enfeksiyona ve vücudunuzun sıkılmasına rağmen yapabileceğiniz en iyi şey biraz daha sabırlı olmaktır. Bol ve rahat kıyafet tercihlerinizi Lohusam ile tercih edin.. Lohusa pijama ve lohusa gecelik modellerini inceleyebilirsiniz.
Doğum Sonrası Fiziksel ve Ruhsal Sağlık
Bir diğer faktör de kendinize dikkat etmeniz gerektiğidir. Doğum yaptıktan sonra bakımlı olmak istemeniz doğaldır. Ama hala doğum sonrası dönemdesiniz ve vücudunuz eskisi gibi değil. Derhal eski, dar giysilere dönmek üzücü olabilir. Hamileliğiniz sırasında aldığınız rahat ve şık kıyafetleri tercih etmeniz en iyisidir. Nasıl göründüğünüz konusunda endişelenmeyin, dünyanın kapısını yeni açan küçük çocuğunuza odaklanın. Bu dönemde sağlığınız için çok daha iyi olacak pamuklu iç çamaşırı ve kıyafetleri tercih ettiğinizden emin olun. Giymesi rahatsa, eşinizin harika görünen eşofmanlarını da giyebilirsiniz!
Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/doguma-hazirlik-sureci-neler-yapmalisiniz linkinden ulaşabilirsiniz.