HAMİLELİK, ANNE, BESLENME, EMZİRME, HAMİLELİK HASTALIKLARI, HAMİLELİKTE BESLENME, HAMİLELİKTE SAĞLIK VE BAKIM, HAMİLELİKTE SPOR VE EGZERSİZ, LOHUSA, SAĞLIK VE BAKIM

NORMAL DOĞUM HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Normal Doğum Hakkinda Bi̇lmeni̇z Gerekenler

Normal doğum derken genel anlamda vajinal doğum akla gelir. Vajinal doğum, doğum sancı ve kasılmalarının düzenli bir hal aldığı ve buna rahim ağzı açıklığının en az 4 cm’ye ulaşmasının eşlik ettiği durumla başlar.4cm’den az açıklık doğumun başladığı ve hemen olacağı anlamına gelmez.4cm’den sonraki açıklıklarda ise doğumu durdurmaya yönelik müdahale yapılamaz hale gelir. Rahim ağzı açıklığının 4cm’e ulaşmasıyla doğum süreci geri dönüşümsüz olarak başlamış demektir.

Doğum sancıları çoğu zaman Brackton Hicks sendromu dediğimiz yalancı doğum sancılarıyla karıştırılmaktadır. Başlayan sancılarınızın doğum sancısı mı yoksa yalancı kasılmalar mı olduğunu fark etmenize yarayacak birkaç ipucundan bahsedebiliriz. Örneğin doğum sancıları, saat gibi dakiktir, hep aynı aralıklarla gelir, belirli bir süre devam eder ve kaybolurlar. Zamanla sancı ve kasılmaların süresi kısalır. Yalancı doğum sanısında ise böyle bir aralık söz konusu değildir, sancı ve kasılmaların araları belirsizdir. Yine doğum sancıları dinlenmekle geçmez fakat yalancı doğum sancıları dinlenince hafifler. Gerçek doğum sancılarının şiddeti zamanla artarken yalancı doğum sancılarında bu söz konusu değildir. Yalancı ağrılar, ağrıdan çok rahatsızlık verir. Doğum sancıları klasik adet sancılarının daha şiddetlisi tarzında hissedilir. Genellikle belden kasıklara yayılan bir ağrı söz konusudur. Zaman zaman kasılmalar, karın içinde toplanmalar farkedilebilinir. Yalancı doğum sancıları genellikle 32. Haftada başlarlar ve son haftalara kadar sürer. Bu sancılar, rahmin gerçek doğum kasılmaları için kendini hazırlamasıdır.

İlk kez doğum yapacak olan gebelerde rahim ağzı açılması yaklaşık olarak saatte 1 cm olarak ilerler. Doğumun aktif olarak başlamasının ardından yaklaşık 8-10 saat arasında doğumun gerçekleşmesi beklenir. Rahim ağzı açıklığının 10cm’e ulaşmasıyla ıkınma fazına geçilir.2 ve daha fazla doğum yapmış gebelerde ise doğum daha hızlı ilerler. Rahim açıklığı hızlı bir şekilde 10cm’e ulaşabilir.

Genel olarak daha rahat ve güvenli bir doğum gerçekleştirmek için doğum sancılarınız 15dk’da bire ulaştığında hastanede olmanızda fayda vardır. Yakın tıbbi kontrol altında bu süreci geçirmek yerinde bir davranış olacaktır.

Doğum eyleminin aktif olarak başlaması gebenin her zaman sancılanmasıyla olmaz. Kimi durumlarda su kesesi sancı ve kasılmalardan daha önce açılarak suyun gelmesine sebep olabilir. Bu durumda gebe vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Yine halk arasında nişan olarak tabir edilen, hafif kanlı pembe, sümüksü bir sıvı gelebilir. Bu sıvı rahim ağzını koruyan tıkacın yumuşayarak dışarı atılmasıdır. Doğumun yaklaştığını gösterir bir işarettir fakat panik yapmaya gerek yok. Çünkü genel olarak doğum nişan gelmesini takip eden 3 gün içinde başlayacak demektir.

Doğumun ne şekilde olacağı doktorunuz ve sizin kararlarınız doğrultusunda belirlenir. Genellikle doğumun nasıl gerçekleşeceği,34-36. haftalar arasında belirlenir. Bu haftalarda yaklaşık olarak bebeğin doğum kilosu tahmin edilebileceği gibi, çatı muayenesi de denilen, annenin pelvik kaslarının ve doğum kanalının kontrolü sonrası ve süregelen gebelik bilgileriyle birlikte doktorlar sizin normal doğum için uygun olup olmadığınıza karar verirler. Anne adayının çatı durumunun normal doğuma uygun olmaması yine de normal doğum gerçekleşmemesi için kesinlik ifade etmez fakat ciddi riskler içerdiği de unutulmamalıdır. Tıbben normal doğuma karar verilmiş bir olguda ani gelişen olası sağlık sorunları nedeniyle sezaryen yapılabilinir.

Normal doğumda sancıların 2 dakika da bir gibi kısa aralıklarla gelmesi, rahim ağzı açıklığının 10 cm’e ulaşmasıyla ıkınma fazına geçilir. Ikınma fazının süresi gebenin fiziksel yapısı, ıkınma gücü, doğru nefes alıp vermesiyle alakalıdır. Doğumun gerçekleşmesi yarım saat sürebileceği gibi 2 saat de sürebilir. Bebeğin başı vajinal açıklığa geldiğinde vajina ağzına kesi atılır. Bu kesi, hem bebeğin çıkışını kolaylaştırmak hem de olası tamir edilemeyen yırtıklardan anneyi korumak içindir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından doktor tarafından dikilir.

Normal doğumlarda doğum sonrası hayata dönüş daha kolay olmaktadır. Doğumun hemen ardından bebeğinizle iletişim içine girebilir, onu emzirebilirsiniz. Ayrıca idrara çıkabilir yemeğinizi rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir