Adet kanaması veya regl kanaması, üreme çağına gelmiş her kadında periyodik olarak görülen bir durumdur. Bazı kadınlarda bu durum az olabilir veya çok olabilir. Bunun farklı nedenleri olabilir, en doğru bilgiyi hekiminize danışarak öğrenebileceğiniz gibi size vereceğimiz bilgileri inceleyerek de regl kanamasının az olmasının nedenleri hakkında ön fikir edinebilirsiniz.
Erginlik çağına gelmiş (üreme çağı) her kadın, ortalama 28 günlük periyotlarla adet geçirir. Adet, kanamalı bir dönemdir ve kanama, ilk yedi günde daha fazla olabilir, bu durum takip eden günlerde daha azalarak tamamlanır.
Adet kanaması, genel olarak 2-7 gün arasında sürmektedir. Fakat bazı kadınlarda bu süre 1 gün bile sürebilirken bazı kadınlarda ise normalden daha fazla olabilir. Yaşanan bu tip durumlar normal olabilmekle birlikte araştırılması gereken bir konudur. Bu yazımızda “adet kanamam az sebebi ne olabilir “ veya “adet kanamam çok fazla neden olabilir?” sorusunu merak eden kadınlara bilgi vermeye çalışacağız. Faydalı olması ümidi ile…
ADET KANAMASI NEDİR VE NASIL OLMALIDIR?
Adet dönemi, regl dönemi veya (Menstrualsiklus) dönemi olarak adlandırılan periyodik olarak 28 günde bir kadınlarda tekrarlanan bu durumun ana etkeni, östrojen ve progesteron hormonlarıdır. “Kadınlık hormonu” olarak da bilinen östrojen, adet döngüsünün ilk etabında yükselmeye başlar. Bu durum, yumurtlama gerçekleştiği dönemlerde ortaya çıkar ve gebelik oluşmuş olsun veya olmasın, gebelik durumunda rahmin kalınlaşarak embriyoyu tutmayı sağlar. Hamile olmayan kadınlarda yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta “fallop” tüplerine doğru yol alır ve yumurtlama olmadığı için progesteron hormonu azalır, yumurta parçalanarak rahim duvarıyla birlikte “adet kanaması” olarak dışa atar. Kadınlarda hamilelik durumu var ise yumurta sperm ile buluşup döllenir ve adet kanamasının durması için vücuda sinyal gönderir.
ADET DÖNEMİNDE YAŞ FARKININ ETKİSİ
Yeni adet görmüş genç kızlar ile 30’lu yaşları aşmış kadınların adet dönemleri ve şekilleri arasında bir takım farklılıklar vardır. Genç kızlarda regl döneminin oturması ortalama 1 ile 2 yıl arasında bir zamana yayılmaktadır. Yetişkin kadınlarda ise (adet dönemi oturmuş kadınlarda) günde 2-3 ped değiştirecek kadar kanama meydana gelir. Bu da adet dönemi boyunca 50cc (yarım çay bardağı) kadar kan kaybedecek yoğunluğunda görülmektedir. Ancak bu durumun da yine kişiden kişiye değiştiğini, bazı kadınlarda belirtilen oranın onda biri kadar bile görülebilir ve bu da normal olarak karşılanmaktadır.
ADET KANAMASININ AZ OLDUĞUNA NASIL KARAR VERİLİR?
Özellikle yeni adet görmeye başlayan genç kızlar, bazı durumları sorun haline getirebilmektedir. Adet düzeni ve kanama miktarı hakkında bilgi sahibi olmayan kızlar, az kanama olması durumunda, sağlıklarından endişe etmeye başlarlar. Aslında bu işin de belli bir ölçüsü vardır. Nedir bu ölçü?
Adet kanaması 2 veya daha az gün sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirme ihtiyacı duymuyorsanız adet kanamasının az olduğunu kabul edebilirsiniz. Tıp dünyasında “hipomenore” adı verilen bu durum, adet yoğunluğunun bariz bir şekilde düşüşe uğraması olarak tanımlanmaktadır. Bunun nedenleri farklı olabilmekle birlikte genellikle kadın hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Belirttiğimiz gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz, uzman doktordan yardım almanız daha doğru olacaktır.
ADET KANAMASININ AZALMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Regl kanamasının yani Hipomenorenin az olmasının nedenleri hakkında kısa da olsa biraz bilgi vermiştik. Genel olarak “kadın hastalıkları” nedeni ile meydana gelen bu durumun farklı nedenleri ve açıklanması gereken bazı özel yönleri bulunmaktadır. İşte bu nedenler ve açıklamaları.
ADET KANAMASININ NEDENLERİ
- İlaçlar
- Hormon bozuklukları
- Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları
- Asherman Sendromu (rahim içi yapışıklık)
- Yapısal Anormallikler
- Menopoz
- Sheehan Sendromu
- Erken Yumurtalık Yetmezliği (POF)
- Vücut Yağının Düşük Olması
- Rahim anormallikleri
- Psikolojik sebepler
İLAÇLAR
İlaçlar, adet görmede etkili araçlardır. Bazı ilaçlar, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını olumsuz yönde etkilediği için adet kanaması da azabilir. Adet döneminde az kan gelmesinin en büyük nedenlerinden birinin kullandığınız ilaçlarla bağlantılı olduğunu bilmeli ve bu durumda hekim ile görüşmeniz gerekmektedir.
HORMON BOZUKLUKLARI
Adet düzensizliğinin ve kanamanın az olmasını etkileyen bir diğer etken ise hormon bozukluklarıdır. Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları, adet kanamasının azlığına neden olabilmektedir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri gibi birçok etken regl kanamasının az olmasına etki edebilmektedir. Tabi tüm bunları netleştirmek için uzman hekime görünmek en doğrusudur.
KARACİĞER VE BÖBREK RAHATSIZLIKLARI
Hormonların salgılanması üzerinde bir hayli etkisi olan karaciğer ve böbrekler, adet kanamasının azlığına neden olabilmektedir. Ciddi bir sorun olmakla birlikte kesin sonuç, doktor muayenesinden sonra öğrenilebilir.
ASHERMAN SENDROMU (RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIK)
Bu durum daha çok kürtaj olan kadınlarda görülmektedir. Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşumu ve rahimde parça kalmasından dolayı rahim içinde yapışıklık durumu görülebilmektedir. Bu da adet kanamasının az olmasına neden olmaktadır. Bu durum sadece kürtaj olan kadınlarda değil, sezeryan ile doğum yapan kadınlarda veya verem ve enfeksiyonal bazı hastalıklardan dolayı da meydana gelebilmektedir.
YAPISAL ANORMALLİKLER
Polip, miyom, polikistikover, gibi hastalıklar, adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir. Polistik over, rahim iç tabakasının rahim kas tabakasına ilerlemesi sonucu rahmin kalınlaşmasına denmektedir ve bu durumda olan kadınlarda “düzensiz yumurtlama” sorunu meydana geldiği için adet kanamasının azalması da görülebilir.
MENOPOZ
Adet kanamasının az olmasının bir diğer nedeni ise menopozdur. Menopoz, dünyada hesaplanan orana göre 51,3’tür. Bu yaştan sonraki kadınlarda, kadınlık hormonunun azalması durumu meydana gelir bu da regl kanamasının azalmasına neden olur.
SHEEHAN SENDROMU
Doğum sonrası aşırı kan kaybı yaşayan kadınlara görülen Sheehansendromu, adet kanamasının azalmasına neden olmaktadır. Bu durum, hipofiz bezinde hasar meydana gelmesine neden olur ve bezlerin normalden az çalışması durumu gözlemlenir ki bu da yine regl kanamasının azalmasında büyük bir etken olarak kabul edilmektedir.
ERKEN YUMURTALIK YETMEZLİĞİ (POF)
Menopoz durumundan daha farklı olarak 40 yaşı altında kadınlarda görülen erken yumurta yetmezliği sorunu, normal görülen menopozdan daha farklıdır. Bu durumun oluşmasından sonra kadınlarda adet düzensizliği ve kanama azlığı görülebilen durumlardandır
VÜCUT YAĞININ DÜŞÜK OLMASI
Kadınlarda vücut yağı oranı erkeklere göre daha fazladır. Ancak vücut yağının düşük olması sonucunda adet kanamasında azlığın olduğu görülebilen durumlardan biridir.
RAHİM ANORMALLİKLERİ
Cerrahi operasyonlar sonucunda veya doğuştan gelen rahim anormallikleri de kadınlarda regl kanamasının azlığına neden olabilmektedir. Bu durum hakkında kesin bilgiyi edinmek için uzman hekim ile görüşmek daha doğrudur.
PSİKOLOJİK SEBEPLER
Birçok hastalığın nedeni olduğu gibi regl kanamasının azalmasında da büyük etkisi olan psikolojik sorunlar, atlatılması durumuna göre regl kanamasına etki edebilmektedir.Yapılan inceleme ve muayene sonucunda fiziksel herhangi bir sorun görünmüyorsa, muhtemelen kanamanın az olmasının nedeni psikolojik sebeplerdir. Stres ve diğer psikolojik sorunlar, hormon üreten bezleri olumsuz etkiler ve östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmamasına neden olur. Bu da adet kanamasında azalmaya yol açan nedenlerden biri olarak kabul edilmektedir.
ADET KANAMASININ AZLIĞINDA NEDEN OLAN DIŞ ETKENLER NELERDİR?
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler, kadınların kendi sağlık durumları ve özel durumları ile ilgilidir. Ancak bunu dışında bir de adet kanamasının azalmasına neden olan dış etkenler de bulunmaktadır.
Bunlar;
- Hava değişikliği
- Kalıtsal faktörler
- Yeme bozuklukları
- Doğum kontrol hapları
HAVA DEĞİŞİMİ
Hava değişimi, birçok konuda sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığı gibi adet kanamasının azalmasına da neden olabilmektedir.
Bu tip durumlarda endişeye kapılmadan tekrar hava değişiminin yaşanacağı asıl yerinize dönmeyi beklemeniz ve durumu yeniden gözlemlemeniz gerekmektedir.
KALITSAL FAKTÖRLER
İrsi olarak kabul edilen anneden veya anneannenizden kalma bir problem varsa bu da regl kanamasının azalmasına neden olabilir.
YEME BOZUKLUKLARI
Düzensiz beslenme olarak da kabul edilebilen yeme bozuklukları, adet kanamasının azalmasına neden olmaktadır. Aşırı kilo almak veya aşırı kilo kaybı etkenlerden en önemlileridir.
DOĞUM KONTROL HAPLARI
Kadınların hormon seviyesinin değişmesine neden olan doğum kontrol hapları, adet düzensizliğine neden olmakla birlikte kanamanın azalmasına da neden olabilmektedir.
HAMİLELİK
Hamilelik döneminde görülen bu durumu gözlemlemek gerekmektedir. Eğer kanama lekelenme şeklinde ise ve birkaç gün devam ediyorsa bu durum, hamilelik ile ilgilidir. Bu durum, bebeğin rahme yerleşmesi esnasında ortaya çıkmaktadır.
HİPOMENORE TANISI NASIL KONULUR?
Adet kanamasının azlığı olarak tıp dünyasında adlandırılan “Hipomenore” tanısının koyulması için uzman hekim ile görüşülmesi gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz psikolojik, kalıtsal etkenler ve bunlardan daha farklı olarak yaşanabilen bazı durumlar hakkında uzman hekim bilgi alır. Daha sonra kan testi yapılarak hormon seviyesi incelenir. Rahim iç zarı (endometrium) kalınlığını öğrenmek için bazı testler yapılır. Ultrasyon sonucunda belli olan bu durum da yine adet kanaması azlığının nedenlerini çözmek için başvurulan yöntemlerden biridir.
HİPOMENORE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Uzman hekim kontrolünde adet kanaması nedenleri öğrenildikten sonra bazı yöntemler veya ilaç tedavisi uygulanarak hipomenore sorununu ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi süreci başlar.
UNUTMAMANIZ GEREKEN ÖNEMLİ BİR NOT
Uzman hekim ile görüşmeden internet sitelerinde yayınlanan bilgiler ışığında hareket etmeyin. Çünkü sorununuz sitelerde veya başka yerlerden edindiğiniz bilgilerden çok daha farklı olabilir. Bu yüzden uzman hekim ile görüşerek adet kanaması azlığına neden olan faktör hakkında kesin tanının konulmasını talep etmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/hamilelikte-kiyafet-secimi-nasil-yapilmali linkinden ulaşabilirsiniz.