Taranmayan Saç Sendromu: Bilmeniz Gereken Her Şey

Taranmayan Saç Sendromu: Bilmeniz Gereken Her Şey

Taranmayan Saç Sendromu: Bilmeniz Gereken Her Şey
Taranmayan saç sendromu (UHS), ne kadar taranırsa taransın saçın düz durmadığı az bir genetik bozukluktur. Çocuğunuzun saçını düz taramakta zorlanıyor musunuz? Az bir genetik durum olan Taranamayan Saç Sendromunun bir sonucu olabilir. Bu durum saçın kuru ve kıvırcık görünmesine ve her açıdan dışarı çıkmasına neden olur. Ne kadar tararsanız tarayın saç düz durmaz. Sorun ekseriyetle 3 ay ile 12 yaş ortasındaki çocuklarda başlar.

Bu durumdaki beşerler ekseriyetle sarı ve gümüş rengi saçlara sahiptir. Birebir vakitte kıvırcık ve kuru görünür. Bunun nedeni, saç köklerinin yapısal farklılıklar ve saçta melanin eksikliği olan saç milleri oluşturmasıdır. Durum ekseriyetle üç ay ile üç yaş ortasındaki bebeklerde kendini göstermeye başlar.

Taranmayan Saç Sendromu Nedenleri​

Yakın tarihli bir araştırmaya nazaran , bu durumdan genlerin sorumlu olduğuna inanılıyor.

Bu durum birinci olarak 1970’lerde yayınlanan makalelerde ortaya çıktı. Az bir durumdur ve çok fazla araştırılmamıştır.
Taranmayan Saç Sendromu: Bilmeniz Gereken Her Şey
Genetik ve Ender Hastalıklar Bilgi Merkezi’ne nazaran , bu sendrom çoklukla kalıtsal otozomal resesif genetik mutasyonlar yoluyla gelişir. Bu, sendromlu kişinin genetik mutasyonu her iki biyolojik ebeveynden aldığı manasına gelir. Ebeveynler, durumun taşıyıcıları olarak kabul edilir, fakat durumdan kendileri muzdarip olmayabilirler.

Taranmayan Saç Sendromu Tedavisi​

Bu durumda saçlar yönetilemez görünebilir lakin tekrar de sağlıklıdır. Bununla birlikte, saç büyümesi yavaştır. Resmi olarak bir tedavi yoktur.

Birden fazla çocuk için Taranamayan Saç Sendromu zararsız bir durumdur lakin saç şekillendirmeyi ve bakımını zorlaştırdığı için epey hudut bozucu olabilir. Çocuklar ekseriyetle gençlik yıllarında bu durumu aşarlar.

Taranamayan Saç Sendromlu Çocuk​

Annesi, Taranamayan Saç Sendromu durumu hakkında farkındalık yaratmak için oğlunun fotoğraflarını paylaşmak için Instagram’a döndü.

Ulusal Sıhhat Enstitüleri’ne nazaran, Bilim adamları şimdiye kadar yalnızca 100 civarında Taranamayan Saç Sendromu hadisesi biliyorlar.