[Uzman Görüşü] Babalar Doğuma Gi̇rmeli̇ Mi̇, Gi̇rmemeli̇ Mi̇?

[UZMAN GÖRÜŞÜ] BABALAR DOĞUMA GİRMELİ Mİ, GİRMEMELİ Mİ?

Dokuz aylık bir hamilelik serüveninin artından, beklenen bebek dünyaya gelmek için kapıları çalmaya başlar. Tabi ki bu süreç içinde anne, bir hayli stres yaşar. Ağrısı, sızısı, gece uykusuzlukları derken hamilelik dönemi öyle ya da böyle geçer. Peki, anneler hamile iken babalar rahat mı?

Eskiden beri söylenen bir söz vardır; “kadın bir doğurur, erkek yüz doğurur.” Bir kadın belki bunu kolay kolay anlamaz, özellikle de bekar olan bir kadın bunu hiç anlamaz. Ama ilk defa anne sahibi olacak anne adayları, eşlerinin de en az kendileri kadar sıkıntı çektiklerini bilirler. Hamilelik döneminde “aşerme” başta olmak üzere yaşanan uykusuzluk sorunu, stres ve heyecanın aynısını baba da yaşar. Yanında destek alacak birileri yoksa yaşanan stres ve sıkıntılar iki katına çıkar.

Çalışan babalar, gün içinde eşlerini merak etmeden duramazlar, daha önceleri sadece eşlerinin sorumlulukları sırtlarına yüklenmişken şimdilerde hem anne hem de bebeğin sorumluluğu babanın sırtına yüklenmiş durumda. Dolayısıyla hamilelik döneminde anne kadar baba da sıkıntı çeker.

Yaşanan hamilelik döneminin stres ve sıkıntılarının bitmesine az bir zaman kala, yeni nesil anneler, eşlerinden doğumda yanlarında olmalarını isterler. Peki, bu doğru mu? Yani babalar doğuma girmeli mi, girmemeli mi?

BABALARIN DOĞUMDAKİ YERİ NEDİR?

Kültürel geleneklerden veya insanların alışkanlıklarından mı ya da başka bir şeyden midir bilinmez ama daha önceleri kadınlar doğum odasında çığlık çığlığa bebeğini dünyaya getirmeye çalışırken, babalar kapalı kapılar ardından heyecanla beklerdi. Ancak şimdilerde durum bundan daha farklı babalar da artık doğum anında en azından doğum için “doğum odası”na girene kadar eşleriyle birlikte kalıyorlar. Yani erkekler sadece soylarını sürdürmek için ortaya bir parça koymuyorlar, doğumun heyecanına onlar da ortak olabiliyorlar.

Tabi şimdilerde babalar da o mucizevi anın yaşandığı ilk ağlama seslerini duyabiliyorlar ama yine de eskiden kalmış bazı ananeler yüzünden fikirler ikiye ayrılmış durumda, babalar doğuma girmeli mi, girmemeli mi?

Bu sorunun cevabını daha iyi anlamak için annelerin ağzından babalar doğuma girmeli mi, girmemeli mi? sorusuna verilen cevapları değerlendirelim.

BABA DA DOĞUMA GİRMELİDİR DİYEN ANNELERİN HAKLI NEDENLERİ

Bir erkek, her ne kadar eşinin doğum sancılarını anlamaya çalışsa da elbette annelerin çektiği sıkıntıyı aynı oranda hissedemezler. Ama bir anne için sıkıntılarına ortak olacak bir baba, her şeye bedeldir. Hamilelik sancılarının başladığı ilk günden doğumun olacağı güne kadar eşlerine maddi ve manevi destek sağlayan babaların doğumda olmaması, annelerin kendini yalnız hissetmelerine neden oluyor. Bu nedenle anneler, babaların da doğum esnasında ya eşlerinin yanlarında olmasını istiyorlar

Babalar, henüz bebeği dünyaya gelmeden önce de “babalık içgüdüsünü” edinmeye başlarlar. Bunu her ne kadar doğmamış bir bebeğe göstermeseler de hastane sürecine gelinceye kadar eşlerinin yanında durmaları, doğum esnasında eşlerinin elini tutmaları bir tür babalık içgüdüsüdür ve bu, gerçekten de anneye müthiş bir destek sağlıyor.

“BABA DOĞUMA GİDERSE CİNSEL HAYATIMIZ OLUMSUZ ETKİLENİR”

Her ne kadar babaların doğuma girmesi gerektiği yönünde fikir beyan eden anneler olsa da en az bu anneler kadar, babanın doğuma girmemesi gerektiği yönünde fikir sunan anneler de vardır. Bunun en büyük nedeni ise, kadınların çevrelerinden duydukları gerçek ile alakası olmayan “doğum esnasında babanın, anneyi görmesi cinsel hayatını kötü etkiler” düşüncesidir.

Aslında bu durumun hiç de düşünüldüğü gibi olmadığını söylemek gerekiyor. En nihayetinde doğum sancılarının yaşandığı ve bebeğin doğmasına ramak kala annelerin çığlık çığlığa kaldığı bir anda erkeğin, eşinin sağlıkla doğum yapmasından ve evladını sağ salim kucağına almaktan başka bir düşüncesi olamıyor. Yani bu düşünce çok yanlıştır…

“HER BABA, DOĞUM ANINI KALDIRAMAZ”

Bazı anneler de olaya daha farklı yaklaşmaktadır. Doğum ister sezaryen ister normal doğum olsun, her iki durumda da bebek kanlı bir şekilde dünyaya gelecektir. Bu konuda endişeli olan anneler, doğum esnasında yaşanan durumu kaldıramayacaklarını düşünürler ve bu yüzden babaların doğumda olmaması gerektiğini düşünürler.

“YAŞADIKLARIMI BABASININ DA GÖRMESİ GEREK”

Bazı anneler de ısrarla erkeklerin de doğum anına tanıklık etmesini isterler. Ancak bu annelerin nedeni biraz daha farklı. Erkeklere ders vermek istercesine “yaşadığım sıkıntıları babanın görüp hissetmesi için doğuma girmesi gerek!” diyen anneler de kendilerince haksız sayılmazlar.

HANGİ KESİM HAKLI DERSİNİZ?

Aile yapısı, yaşam değerleri, kültürel değişimler gibi birçok etken, babaların doğuma girip girmeyeceği hakkında iki farklı görüşün oluşmasını etkilemektedir. Peki, bu duruma uzmanlar ne diyor, uzmanların görüşleri hangi yönde?

UZMANLARA GÖRE: BABALAR DOĞUMA GİRMELİ Mİ?

Uzmanların görüşüne göre, her iki durumda da erkekleri anlamak ve fikirlerine önem vermek gerekir. Bazı erkekler, doğum anında yaşanan sıkıntılı stresi kaldıramazlar, yani hem eşinin çektiği sıkıntı ve acıya tahammül edememe hissine kapılma hem de elinden bir şey gelmediği için eşine çok da destek vermeme hissine kapılabiliyorlar. Bu durumda uzmanlara göre annelerin babalarını çok da sıkmamaları, ısrarcı olmamaları gerekir. Onları da anlamak en doğrusudur.

Tüm bunlara rağmen, babaların doğuma girmelerinin birtakım faydaları da vardır. Bunlar;

  • Babanın elinden bir şey gelmese de anneye manevi destek verir.
  • Anneye “ben her zaman yanındayım” mesajı vererek annenin enerjisini arttırır.
  • Neden “cennet annelerin ayakları altındadır” dendiğini daha iyi anlar.
  • Anneliğin yüksek ve ulaşılmaz bir değer olduğunu anlar ve anneye saygıda kusur etmez,
  • Doğuma giden baba, kendini dışlamış gibi hissetmez.
  • O büyük mucizenin yaşandığı ana tanıklık etme şerefine nail oluyor.

DOĞUMA GİDEN BABALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Babaların doğuma girmeleri gerekir ya da gerekmez. İki farklı görüşün de kendine göre haklı sebepleri inkâr edilmeyecek kadar değerlidir. Peki, doğuma gitmeye karar veren babanın nelere dikkat etmesi gerekir? işte cevaplar…

  • Sükuneti koruması ve sakin olması gerekir. Burada sadece bebeğin doğumuna tanıklık etmeyecek, aynı zamanda anneye de destek verecek. Bu nedenle soğukkanlı olması gerekir.
  • Normal doğum, adı gibi değildir. Yani 1 saat içinde olup biten bir şey değildir. Bu yüzden doğuma giden babanın saatlerce beklemeyi göze alması gerekir. Bazen akşamdan bir sonraki akşama kadar bile beklemesi gerekebilir.
  • Normal veya sezaryen ile doğuma giden kadınlar için bazen ani müdahaleler yapılabilir. Bu durumda babamın uzman doktorların ve hemşirelerin işine karışmaması gerekir. Görevlilerin konsantrasyonunu olumsuz etkilediği için yanlış hareketlerin yapılmasına neden olabilir.
  • “Kadınlar bir doğurur, erkekler yüz doğurur.” Bu yüzden doğuma gitmek isteyen babanın o gün için hazırlıklı olması gerekir. Hatta bu konuda eğitim almasında da fayda vardır.
  • Erkeğin yanında anne, kayınvalide veya bir yakınının olması da gerekir. en nihayetinde erkek tek başına annenin ihtiyaçlarını gideremez. Bu durumda zorluk yaşanmaması için yanında bir kadının olması daha faydalı olacaktır.

Doğum esnasının zorlu bir süreç olduğu inkâr edilemez. Ancak gerçekleşmesi beklenen büyük mucize gerçekleştikten sonra yaşanan tüm sancı ve sıkıntıların biteceğinden emin olabilirsiniz. Doğumdan sonra birtakım sıkıntılar kendini göstermeye devam eder.