Hamile kalmak isteyen kadınlar başta olmak üzere her kadın için “yumurtlama dönemi” önemlidir. Bu dönem hakkında bilgi sahibi olan kadınlar, hem sağlıklarını daha kolay koruma altına alabilir, hem de çocuk sahibi olmak istediklerinde bu dönemi iyi bir şekilde kullandıklarında çocuk sahibi olmaları kolaylaşır.
En çok merak edilen konulardan olan “yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?”, “cinsellik ne sıklıkta yaşanmalıdır?”, “ilişkiden ortalama kaç gün sonra hamile kalınır?” gibi sorulara cevap arayacağımız bu yazımız ile aklınızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağız. Faydalı olması ümidi ile…
1. YUMURTLAMA DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Hamile kalmak isteyen kadınların bilmeleri gereken en önemli konuların başında “ovülasyon dönemi” yani yumurtlama döneminin ne zaman başladığına dair bilgi sahibi olmak gerekir. Doğurganlığın en yüksek olduğu dönemin, adet döngüsünün 14. Günü olduğunu bilmek gerekir. Düzenli adet döngüsü daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 28 günde bir periyodik olarak tekrarlanır ve bu döngünün ortası yani 14 ve sonraki günleri, ovülasyon doğurganlık için en ideal dönemdir. Tabi her kadında değişebildiğinin altını çizmekte fayda vardır.
2. YUMURTLAMA DÖNEMİ NE KADAR SÜRER?
Yumurtlama dönemi, ortalama olarak 5 veya 6 gün sürer. Ama bu “bugünlerde hamile kalabilirim” anlamını çıkartmaz. Bu dönemde sadece bir gün hamile kalmak için uygundur, diğer günlerde hamile kalma ihtimali çok daha düşük hatta “sıfırdır” demek daha doğru olacaktır.
3. YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL ANLAŞILIR?
Hamile kalmak için en uygun dönemin yumurtlama dönemi olduğunu söyledik. Peki, bu dönem nasıl anlaşılır? Ovülasyon testi, adet döngüsü takibi, servikal mukus incelemesi gibi birkaç test ile yumurtlama dönemi anlaşılabilir. Tabi bunun için uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir.
4. YUMURTLAMA DÖNEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hamilelik belirtileri yazımızda anlattığımız, belirtiler arasında rahimde değişiklik ve hormonların değişmesi konusu burada da kendini göstermektedir. Kanama ve akıntı şekli değişebilmektedir. Meme uçlarında yumuşama, meme çevresinde renk değişimi gibi durumlar da yumurtlama döneminin belirtileri arasındadır.
5. YUMURTLAMA DÖNEMİNDE HANGİ HORMONLARDA YÜKSELME MEYDANA GELİR?
Hamilelik belirtileri konumuzda ele aldığımız östrojen hormonunda yükselme, yumurtlama döneminin de belirtileri arasında yer almaktadır. Östrojen hormonunun yükselmesi, enerji düzeyinde değişimlerin meydana gelmesini sağlar yani enerji yükselir.
Yumurtlama döneminin habercisi olarak kabul edilen östrojen ve testosteron hormonlarının zirveye ulaşması, cinsel isteğin artmasına da neden olmaktadır. Bunu da bir belirti olarak kabul edebilirsiniz.
Yumurtlama dönemini takip eden bir sonraki yumurtlama döneminde yükselişe geçen bir diğer hormon ise progesteron hormonudur.
6. YUMURTLAMA DÖNEMİNDEN KAÇ GÜN SONRA ADET GÖRÜLÜR?
Her kadında aynı olmasa da genel olarak kabul edilen döngü, 28 günlük periyodun 14. Gününde regl kanaması görülmektedir. Bu süre, kadınların adet düzenine göre değişiklik gösterebileceği için gün sayısında değişiklikler görülebilir.
7. YUMURTLAMA DÖNEMİ DEĞİŞKEN MİDİR?
Adet döngüsünün bozulması, yumurtlama döneminin değişmesine neden olan etkenlerden biridir. Ovülasyon dönemi, uzmanların aktardığına göre birçok neden ve etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Bu da zaman zaman yumurtlama döneminin yanlış hesaplanmasına neden olmaktadır. Yumurtlama döneminin değişmesine etki eden bazı nedenler; stres, aşırı gerginlik, psikolojik rahatsızlıklar, düzensiz beslenme gibi etkenlerdir.
8. YUMURTALAMA DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİ HANGİ DÜZEYDE OLMALIDIR?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yumurtlama dönemin 1 ay içinde 5 veya 6 günü kaplamaktadır. Dolayısıyla hamile kalmak isteyen bir kadının bugünden 1-2 gün öncesinden cinsel ilişkiye girmesi gerekir. 2. Maddede açıkladığımız gibi 5-6 gün süren bu dönemde hamile kalma ihtimali sadece 1 gün için geçerlidir diğer günlerde hamile kalmak bazen imkânsız bile görülmektedir.
9. YUMURTLAMA DÖNEMİ DIŞINDA HAMİLE KALINIR MI?
Yumurtlama dönemi ile ilgili bilgisi bulunmayan kadınlar, hemen her cinsel ilişkide hamile kalabileceklerini düşünürler. Aslında durum hiç de böyle değildir. Daha önceki maddelerde açıkladığımız gibi 28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. Güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. Gününden sonra bile hamile kalma ihtimali “sıfırdır” denecek kadar azdır.
10. CİNSEL İLİŞKİDEN KAÇ GÜN SONRA HAMİLE KALINIR?
Spermler, ilişkinden sona 72 saat vücutta kalır. Yumurtlama dönemine denk gelen bir ilişki yaşanmış ise ilişkiden sonraki 5 gün içinde hamile kalınır. Tabi bir kadının bunu anlaması bazen 1 aydan fazla bir zamanını alır. Çünkü hormonların değişiminden dolayı kendini gösteren belirtiler ilk anda kendini göstermez, ilerleyen günlerde kendini gösterir.
Hamile kalıp kalmadığınızı anlamak için ilişkiden yaklaşık 10 gün sonra “idrar testi”, “kan testi” veya “hamilelik testi” yaptırmanız, hamile kalıp kalmadığınızı gösterebilir.
Not: Yukarıda anlattıklarımız uzmanların bilgilerinden yola çıkarak aktarılmıştır. Yumurtlama dönemi ile ilgili daha net bilgilere ulaşmak ve hamile kalıp kalmadığınızı anlamak için uzman hekime görünmeniz daha net bilgilere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Bir önceki yazımıza https://www.lohusam.com/blog/icerik/regl-kanamasinin-az-olmasi-nedenleri linkinden ulaşabilirsiniz.